Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik had behoorlijk stevige flessen met een beugelsluiting. De fles zelf is echt in stukken gebarsten dus de sluiting was eerder te goed. voordeel van een beugelsluiting is wel dat je die bv elke 2 dagen even een open kan doen om het te veel te laten ontsnappen. Kurken haal je er niet steeds even uit....

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

  • 11 maanden later ...
Geplaatst:

Mijn vlierbloesems staan in een pan met water te trekken volgens een recept van Okke(houdt van vlierbessen)..morgen siroop maken!

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik maak van vlierbloesem limonade: Interesse in het recept? Ik lees soms recepten dat je het mengsel 2 of 3 dagen moet laten rusten. Lijkt me verschrikkelijk lastig in warme dagen.

 

Ik neem een bak die heet water kan hebben of een pan. Leg daar laag voor laag de vlierbloesem +- 30 bloemtrossen (zoveel mogelijk te steeltjes eraf knippen; kost veel tijd) met schijfjes citroen van 2 citroenen.

In een andere pan kook ik 1,5 lrt water, 1,7 kg suiker en 50 gram citroenzuurpoeder. Als heeft gekookt, giet je dat kokend heet op de bloemen. Af laten koelen en wat roeren.

Afgekoelde limo zeven en in flesjes van 1/2 ltr schenken en invriezen.

Je kunt dit recept zonder straffe vermeerderen als je heel veel bloemen hebt.

Geplaatst:

@ Berry, mss kun je ermee ontkalken, maar dat is goedkoper met natuurazijn. Citric acid kun je oa kopen bij de apotheek. Ik heb een grote verpakking (kg) gekocht via de Brouwmarkt als ik me goed herinner, dat is stukken minder duur. Je hebt er maar weinig van nodig, je hoeft het er ook niet perse in te doen.

Geplaatst:

Ik heb een recept gehoord over vlierbloesempannenkoeken en uitgeprobeerd. De zoekfunctie hier deed me denken dat ik de enige was? Kan ik me haast niet voorstellen. De smaak vond ik wel wat tegenvallen en dat kwam waarschijnlijk door de stelen die er nog aan zaten. Zijn er nog tips om ze lekkerder te maken?

Geplaatst:

Na e.e.a. te hebben gelezen hier over o.a. vlierbloesem siroop heb ik een stukje bloesem geproefd. Ik proefde totaal geen smaak aan de bloesem.

Kan iemand mij vertellen of en hoe het gaat smaken als ik er siroop van maak. Buiten de al gegeven muf, oude kelder e.d.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

Hoe kan je nu een smaak opschrijven? Iedere smaak is uniek, je kunt er alleen achter komen door te proeven. Het smaakt dus naar vlierbloesem, ietwat zoet en een beetje parfumachtig, zeepachtige bijsmaak die ik niet zo lekker vind. maar iemand anders zal het wel anders ervaren. Moeilijk!

Geplaatst:

Het is vooral het stuifmeel dat je proeft. Voor mij is het een zoete zomer geur. Smaakt ook zo. De limonda is erg lekker en fris; ook door de citroenschijven tussen de bloemen. Maar of de pannenkoeken die je ervan kunt bakken ook zo lekker zijn waag ik te betwijfelen.

 

Ik denk dat door het vele regenen de tijd van vlierbloesem dit jaar voorbij is. Ik kon ze nog net plukken vóór de regenbuien.

Geplaatst:

Het smaakt zoals het ruikt

Geen pannekoeken maken maar beslagje, scherm erdoorhalen, kort frituren en bestrooien met poedersuiker.

Nog lekkerder is dit recept trouwens met acaciabloemen( of is het nu robiniabloem(valse acacia?) dat maakt mijn buurvrouw nu voor haar kleinkindjes..geurig, verrukkuluk en tandenborend-zoet )

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Een vriendje van mijn kinderen proefde mijn vlierbloesemsiroop en zei: "Mmmm, dat is lekker, weet de Albert Hein ook dat dit bestaat?"

Geplaatst:

@pet

 

Ik weet ook nog dat ik als kind zo verrast was door de smaak.

Vind het zelf meer met zomers en hemels dan met muf en kerk te maken hebben.

 

Hier hangen bloesems te drogen voor thee.

Zat te wachten op de kattenpieslucht, maar die merk ik eigenlijk ook niet.

De geur wordt wel indringender, en het luchtige en zomerse gaat eraf, maar ik ruik nog steeds de vlier...

 

Hopelijk lukt de siroop ook nog, vandaag was het te nat.

Geplaatst:

Na goed te hebben gelezen wat er verteld werdt over de siroop e.d. heb ik gisteren een 4 tal potjes (175ml) siroop gemaakt en 2 potjes stroop (175 ml) en een restje van 100 ml over om gelijk te gbruiken. Ik heb e.e.a. via de koude techniek( bloesem 24 uur in koud water laten staan) gedaan en alleen gebruik gemaakt van bloemen waar stuifmeel afkwam tijdens aanraking. Het water gaf een heerlijke parfum welke bij het maken van de siroop en stroop aanhield. Ik heb een kleine aanpassing aan het recept gedaan n.l ascorbinezuur( pure vitamine C, E300) i.p.v. citoenzuur ( E330). En de siroop is lekker maar de stroop net iets lekkerder dan de siroop.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

Stan, deed jij nog iets extra's voor de gelei, of heb je het alleen in laten koken?

 

Bij mij staat de siroop nu af te koelen.

Ik ben wel benieuwd, want ik rook eerst vooral de citroenen. (2 op ong. 2 liter)

Geplaatst:

@Kassiopei, ik heb het alleen in laten koken. Tot er een druppel van de garde liep. Toen het gas uit en siroop in potjes gedaan. De rest van de siroop heb ik op 80 tot 90 graden(gemeten) gekookt tot ongeveer de helft van het start volume en ben gestopt met inkoken toen het flink borrelde/bruiste. De stroop in potjes gedaan en proeven. Zo lekker dat ik nu weer nieuwe bloesem in het water heb staan.

vooraan de stroop.

26062013345589671372372044.jpg

Gebruikt : 800m liter vlierbloesemwater (bloesem 24 uur op koud wateren een 12 tal vlierbloesems)

per 100 ml. 100 gram suiker i.p.v. 125gr. een eetlepel ascorbinezuur i.p.v. citroenzuur en een eeltepel citroensap.(die erg goed te ruiken is in de vloeistof)

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

Wat mooi, dat goud!

Dank voor je beschrijving, die stroop ga ik ook proberen.

Waarom heb je gekozen voor ascorbinezuur?

 

Ik heb de mijne net geproefd, wel lekker, en minder citroenig dan ik verwachtte, maar volgens mij kan de smaak van de vlier er nog meer uit komen.

Ik ga ook nog even door..

Geplaatst:

De keuze citroenzuur of ascorbinezuur was : Er was geen citroenzuur in huis wel ascorbinezuur en extra vitamine C is niet snel een ramp.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Geplaatst:

Het gaat natuurlijk om smaak, maar welke beviel je beter?

Met of zonder dat beetje citroen?

 

Ik weet al wat ik anders ga doen, straks toch gewone suiker ipv rietsuiker ( die smaakt zelf al sterk), en minder citroen.

Volgens mij heb je een mooi recept, ik wil het ook nog met minder suiker proberen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...