Geplaatst: 18 mei 201312 j Ik weet zeker dat mijn Fjord zich god in Frankrijk zal voelen bij het zien (en proeven) van zo'n mals veldje! Waar gaan jullie de tarwe voor gebruiken en waarom de keuze voor tarwe en niet bijvoorbeeld Spelt of Rogge of Gerst?
Geplaatst: 19 mei 201312 j Auteur De tarwe is vooral voor de varkens en de kippen. We gebruiken het meel om de gekookte groenten en aardappels voor de varkens aan te dikken tot een pap. En we gebruiken het voor al ons eigen meel (voor brood, pasta, etc. etc.) Maar dat is erg weinig, als je het vergelijkt met wat we voor de varkens nodig hebben. We hebben vooral voor tarwe gekozen omdat die graansoort een 'blote' korrel heeft. En je het dus goed kunt malen voor eigen consumptie. We hebben het 1e jaar een aantal proefveldjes gehad, met o.a. haver, rogge, en tarwe. En daar kwam tarwe als winnaar uit de bus Het zou niet goed groeien op zandgrond, zeiden de kenners om ons heen. Maar we zijn eigenwijs, en het groeit super Het deed het dat jaar beter dan de haver en de rogge. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 19 mei 201312 j Wat leuk zeg! En vooral gaaf dat jullie je eigen dierenvoer produceren. Kan het financieel ook uit? Of kosten de varkens meer aan voer dan dat het vlees opbrengt? *als ik even snel reken hoeveel voer er doorheen gaat dan kan je daar veel meer monden mee voeden dan het vlees dat het uiteindelijk oplevert*
Geplaatst: 19 mei 201312 j Auteur Klopt, het is heel raar om zoveel voer te stoppen in 'vlees'. Maar ja, zo werkt dat nou eenmaal. Als nou iedereen stopt met vlees eten, dan kan al het geteelde voedsel gewoon rechtstreeks naar mensen.Maar we hebben nou eenmaal de ruimte (en dan heb ik het over Joep en ik, niet over de wereldbevolking, want die hebben niet die ruimte per persoon) en dus kunnen we voedsel kweken waarmee we vlees 'maken'. Vlees is namelijk ontzettend lekker, zeker onze varkens Qua geld kan het makkelijk uit, want we zaaien zaad van vorig jaar. We huren iemand met een combine (oeroud ding), en die betalen we met de opbrengst van het tarwestro (en dan houden we nog over).Qua uren kan het totaal niet uit, want je bent heel wat uren kwijt met ploegen/frezen/zaaien/eventueel wieden/oogsten/verwerken. Maar goed... dat doen we omdat we dat leuk vinden he? Dus die uren rekenen we voor het gemak even niet. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 19 mei 201312 j Ik blijf het zo mooi vinden hoe jij/jullie het doen.hard werken is het wel maar prachtig hoe jullie steeds meer jullie zelf kunnen voorzien. De herinneringen die je later wil hebben,moet je nu maken
Geplaatst: 19 mei 201312 j Ik eet echt nooit varken, maar voor jouw dieren zou ik een uitzondering maken. Ik heb ooit vlees van noorse bergvarkens gegeten en het is net wild zo super smaakt het. Jullie onderneming, doel en passie vind ik geweldig. Ik volg je topics altijd met veel plezier.
Geplaatst: 24 juni 201312 j Auteur Het gaat goed met de tarwe: Vooraan in het veld gaat het iets minder, daar zijn de aren niet zo groot/lang. Maar even verderop (de meer groenere stengels) zijn ze erg mooi! Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 28 november 201311 j Hopelijk is dat geoogst met een groter type maaidorser. Het kan wel irriteren dat stro valt te zien welk stro, gerstestro jeukt veel erger dan tarwestro, heb al veel afgezien met die pakjes, wij hebben er elk jaar rond de 2500 stro en dan nog eens een dikke 3000 hooi, wat nog meer weegt...
Geplaatst: 29 november 201311 j Auteur Helemaal weer een update vergeten We hebben alles al een hele tijd netjes in kratten zitten Het was vrij veel, maar per m2 een stuk minder dan vorig jaar. Zal wel door het rare voorjaar komen? En het stro was korter, maar dat kwam ook omdat we nu een soort hadden die daar hoogstwaarschijnlijk voor was geselecteerd (geen zaaigoed gekocht, maar de oogst van een boer uit de buurt gezaaid) Nu groeit er veel onkruid en gras (en jonge tarwe), daar lopen nu varkens en schapen op. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 29 juli 20223 j Hoi, Ik verbouw niet zóveel tarwe, maar wel meer dan 10 m2 :-). Ik heb ooit ergens opgepikt dat je nèt geoogst graan niet meteen moet eten, maar ik weet niet meer waar ik dat vandaan heb en of het überhaupt wel klopt. Weet iemand in deze community dat? Ik wil graag weten waarom je vers graan niet meteen moet eten. En of dat voor alle graansoorten telt (haver, rogge, tarwe)? En hoe lang je dan moet wachten - maar dat wordt ms wel duidelijk als ik weet wat de reden van het wachten is. Mijn naakte haver ziet er zo enorm smakelijk uit, daar moet nodig mee gebakken worden, vandaar mijn vraag :-). Thanks, Maria
Geplaatst: 26 december 20231 j Inmiddels wijzer geworden: Klachten bij varkens na voeren van vers geoogst graan: gasvorming in de darmen en dunne mest. Die klachten zijn bij mensen ook te verwachten. Bepaalde vezels (zoals xylanen en beta-glucanen) ondergaan rondom het oogsten een metamorfose: daarbij vertoont de oplosbaarheid een piek. Er zijn hier namelijk nog allerlei enzymen aan het werk. En juist die oplosbaarheid kan verteringsproblemen veroorzaken. Na een aantal weken stabiliseert dit en ‘besterven’ de graankorrels. Geadviseerd wordt om het graan tot half oktober te laten besterven en pas daarna te eten. bron: https://www.pigbusiness.nl/artikel/412464-verstrek-geen-vers-graan-aan-varkens/
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.