Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tarwe; 5000 m2 (in 2012) en 10.000 m2 (in 2013)


Jorieke123

Aanbevolen berichten

Nou, heb de 25 minuten even zitten kijken net... maar... ze kwamen er dus niet echt uit vanwege het feit dat men de tarweprijs geheim houdt vanwege speculatie e.d. (neo-traditionele bakker klaagde erover dat hij tegenwoordig meer op een aandelenhandelaar lijkt dan op een bakker).

 

Het enige kostenrijtje dat ze hadden was die van een "ambachtelijke" warme bakker.

Daar kost een volkorenbrood 2,20 waarvan:

0,40 ct aan ingredienten

0,35 ct aan arbeidskosten

0,35 ct aan produktiekosten

0,80 ct aan verkoopskosten

0,13 ct aan BTW

En dan houdt de bakker dus eigenlijk maar 0,17 ct per brood aan winst over. Maar dan moest er ook nog rekening gehouden worden met het brood dat aan het eind van de dag overblijft en dus wordt weggegooid (zo'n 10 procent). Dat gaat weer van de winst af.

 

Verder werd ook duidelijk dat de boer er ook niet rijk van wordt.

Tarwe voor brood komt ook niet uit Nederland (te weinig zon-uren). De Nederlandse tarwe wordt voornamelijk voor veevoer e.d. gebruikt.

De boer krijgt ongeveer voor 1 ton tarwe 200 euro. 1 Hectare is ongeveer 10 ton dus 2000 euro.

 

En verder dat de supermarktketens de prijs, vorm, smaak en uiterlijk van het brood bepalen.

(Maar dat wisten we waarschijnlijk al, doen ze ook al jaren met groente en fruit...)

 

Heb je nu een beetje het gevoel de aflevering gezien te hebben Jet??

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met te weinig zonuren, bedoelen ze dan per dag/ook de warmte? Want tarwe is ver voor de herfst oogstbaar, en heeft dus geen last van dat het seizoen hier te kort zou zijn ofzo.

Tarwe komt naar mijn idee vooral uit het buitenland omdat daar grond veel goedkoper is, arbeid minder kost, en de prijs dus stukken lager kan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In het programma noemde een graanhandelaar dat. Nederlandse tarwe voldoet dus blijkbaar niet voor brood-doeleinden. Soorten wilden ze dan weer niet noemen... geheimmmm.

Wel dat ze ipv Nederland de tarwe óf uit Duitsland (behalve dan bijvoorbeeld vorige zomer want ook slecht weer in D.) of Engeland (zelfde probleem met slechte zomers) of anders uit Amerika of Canada halen.

Maar de grote handelaren kopen al jaren van te voren in enzo... vandaar de enorme speculatie-zooi die de prijs dus zwaar omhoog drijft.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Vorige maand hebben we de halve hectare weer omgeploegd. Het stuk ernaast (een halve hectare grasland) is ook geploegd, en Joep heeft die lap grond zaaiklaar gemaakt. En daarna elk tarwe-zaadje met de hand gezaaid

 

Eerst de boel (oppervlakkig)glad gefreesd met de trekker, en daarna met de zaaibak en een HELEBOEL tarwe zaadjes op en neer lopen om ze uit te strooien. En daarna weer met die frees er overheen, om het onder te werken en meteen aan te rijden en glad te krijgen.

Dat heeft hij vorig jaar met een eg gedaan, maar dit ging stukken mooier. Vooral omdat de frees met de trekker meebeweegt, en je bultjes dus mooier opvangt. De eg hangt los van de trekker, beweegt minder mooi mee en dus blijft het vrij hobbelig.

Doel voor volgend jaar is om de boel NA dat frezen nog een keer aan te drukken met een rol (gemaakt van een ton gevuld met zand of water ofzo). Omdat de zaden in de bandensporen veel beter en sneller opkomen dan de zaden die tussen de banden in liggen. Zoals je kunt zien op de 2e foto.

 

foto38399891353860418.jpg

 

Zoals de plantjes er nu bij staan:

 

foto30981531353860399.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Nee, Joep heeft het niet van iemand geleerd. Er is vast een soort manier of truc voor, maar die beweging of stand van je hand/arm moet maar net lekker werken. Joep had vorig jaar een halve hectare om te oefenen, en nu een hele. Dus bij elke zoveel stappen kan je zien hoeveel je strooit en of er niet bij een bepaalde strooi teveel of te weinig op bepaalde stukken komen. Plus: na het strooien freest Joep de grond nog, waardoor er ook nog wat verplaatst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...
  • 1 maand later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...