Jump to content

Tarwe; 5000 m2 (in 2012) en 10.000 m2 (in 2013)


Jorieke123
 Share

Recommended Posts

Gaat niet lukken, we hebben hier een heel dun draadje met internet...duurt een hele dag een programma te laden, en dan is het er ook al weer 4 x uitgedondert...ik wil verder alleen weten wat een brood nu echt kosste.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Nou, heb de 25 minuten even zitten kijken net... maar... ze kwamen er dus niet echt uit vanwege het feit dat men de tarweprijs geheim houdt vanwege speculatie e.d. (neo-traditionele bakker klaagde erover dat hij tegenwoordig meer op een aandelenhandelaar lijkt dan op een bakker).

 

Het enige kostenrijtje dat ze hadden was die van een "ambachtelijke" warme bakker.

Daar kost een volkorenbrood 2,20 waarvan:

0,40 ct aan ingredienten

0,35 ct aan arbeidskosten

0,35 ct aan produktiekosten

0,80 ct aan verkoopskosten

0,13 ct aan BTW

En dan houdt de bakker dus eigenlijk maar 0,17 ct per brood aan winst over. Maar dan moest er ook nog rekening gehouden worden met het brood dat aan het eind van de dag overblijft en dus wordt weggegooid (zo'n 10 procent). Dat gaat weer van de winst af.

 

Verder werd ook duidelijk dat de boer er ook niet rijk van wordt.

Tarwe voor brood komt ook niet uit Nederland (te weinig zon-uren). De Nederlandse tarwe wordt voornamelijk voor veevoer e.d. gebruikt.

De boer krijgt ongeveer voor 1 ton tarwe 200 euro. 1 Hectare is ongeveer 10 ton dus 2000 euro.

 

En verder dat de supermarktketens de prijs, vorm, smaak en uiterlijk van het brood bepalen.

(Maar dat wisten we waarschijnlijk al, doen ze ook al jaren met groente en fruit...)

 

Heb je nu een beetje het gevoel de aflevering gezien te hebben Jet??

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Met te weinig zonuren, bedoelen ze dan per dag/ook de warmte? Want tarwe is ver voor de herfst oogstbaar, en heeft dus geen last van dat het seizoen hier te kort zou zijn ofzo.

Tarwe komt naar mijn idee vooral uit het buitenland omdat daar grond veel goedkoper is, arbeid minder kost, en de prijs dus stukken lager kan.

Link to comment
Share on other sites

In het programma noemde een graanhandelaar dat. Nederlandse tarwe voldoet dus blijkbaar niet voor brood-doeleinden. Soorten wilden ze dan weer niet noemen... geheimmmm.

Wel dat ze ipv Nederland de tarwe óf uit Duitsland (behalve dan bijvoorbeeld vorige zomer want ook slecht weer in D.) of Engeland (zelfde probleem met slechte zomers) of anders uit Amerika of Canada halen.

Maar de grote handelaren kopen al jaren van te voren in enzo... vandaar de enorme speculatie-zooi die de prijs dus zwaar omhoog drijft.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Vorige maand hebben we de halve hectare weer omgeploegd. Het stuk ernaast (een halve hectare grasland) is ook geploegd, en Joep heeft die lap grond zaaiklaar gemaakt. En daarna elk tarwe-zaadje met de hand gezaaid

 

Eerst de boel (oppervlakkig)glad gefreesd met de trekker, en daarna met de zaaibak en een HELEBOEL tarwe zaadjes op en neer lopen om ze uit te strooien. En daarna weer met die frees er overheen, om het onder te werken en meteen aan te rijden en glad te krijgen.

Dat heeft hij vorig jaar met een eg gedaan, maar dit ging stukken mooier. Vooral omdat de frees met de trekker meebeweegt, en je bultjes dus mooier opvangt. De eg hangt los van de trekker, beweegt minder mooi mee en dus blijft het vrij hobbelig.

Doel voor volgend jaar is om de boel NA dat frezen nog een keer aan te drukken met een rol (gemaakt van een ton gevuld met zand of water ofzo). Omdat de zaden in de bandensporen veel beter en sneller opkomen dan de zaden die tussen de banden in liggen. Zoals je kunt zien op de 2e foto.

 

foto38399891353860418.jpg

 

Zoals de plantjes er nu bij staan:

 

foto30981531353860399.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 3 weeks later...

Dat met de hand zaaien lijkt me wel een soort truc, hebben jullie dat van iemand geleerd? Het kleine stukje haver dat ik heb gedaan staat boordevol, en het andere kleine stukje is juist iets te krap ingezaaid.

We verhuren ons voorhuisje https://www.airbnb.com/h/backtothesixties meer weten?  vraag informatie via pb.

 

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Nee, Joep heeft het niet van iemand geleerd. Er is vast een soort manier of truc voor, maar die beweging of stand van je hand/arm moet maar net lekker werken. Joep had vorig jaar een halve hectare om te oefenen, en nu een hele. Dus bij elke zoveel stappen kan je zien hoeveel je strooit en of er niet bij een bepaalde strooi teveel of te weinig op bepaalde stukken komen. Plus: na het strooien freest Joep de grond nog, waardoor er ook nog wat verplaatst.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...