Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Indiase recepten


nanda

Recommended Posts

Bij deze een topic voor Indiase recepten, en voor ik het eerste recept erop zet eerst een kleine inleiding:

 

Ik eet eigenlijk nooit maar 1 gerecht maar altijd een verzameling van 3 a 4 gerechtjes. Een beetje zoals een Indonesische rijsttafel. Omdat het teveel werk is om alle gerechtjes in 1 keer te maken, maak ik telkens een gerecht en vries daarvan kleine porties in.

 

Bij de gerechtjes kun je rijst eten en of een Indiase broodsoort zoals chapati (is net zoiets als roti, flatbread)

 

Verder kun je ook een yoghurt saus (raita) maken die de boel een beetje kan blussen als het te pittig is uitgevallen.

 

Weet dat iedere familie in India haar eigen recepten heeft dus het is geen wetenschap maar gewoon ook een beetje doen wat je zelf lekker vindt.

 

Eet smakelijk!

Link to comment
Share on other sites

Aubergine - Achari Baingan

 

Marinade:

2 el gember/knoflook pasta (1:1 gember :knoflook heel fijngemalen in de keukenmachine met een beetje water)

0,5 tl chili poeder

0,5 tl kurkuma

zout

1 el olie

 

Groente:

2 cup aubergine in blokjes van 1 cm

olie voor bakken of frituren

 

mix1:

1 tl venkel zaad

1 tl mosterd zaad

1 tl fenegriek zaad

1 tl nigella zaad (uien zaad, kalonji)

0,5 tl komijn zaad

0,5 tl asafoetida (hing)

 

mix 2

1 gesnipperde ui

2 fijngehakte groene chili's (chili is een grote groep, dus kijk even wat je hebt en hoeveel je daarvan wilt gebruiken)

 

mix 3

0,5 tl kurkuma

0,5 tl chili poeder (of weglaten als je denkt dat je al genoeg hebt)

0,5 tl garam masala

0,5 tl mango poeder (amchur) - is niet te vervangen door mango. Mango poeder is zuur doordat het van onrijpe mango's gemaakt wordt. wel te vervangen door gemalen granaatappel zaden

zout

 

mix 4

3/4 cup griekse yoghurt

1/2 cup room

 

garnering

3 el gehakte verse koriander

 

Bereiding:

- snijd de aubergine in stukjes, marineer ze in de marinade en frituur of bak ze in de olie, apart zetten

- verhit wat olie, en voeg mix 1 toe.

- als de zaden beginnen te poppen (is dit hoe je dat zegt in nld?) dan de mix 2 toevoegen en bakken tot de uien glazig worden

- voeg dan mix 3 toe en bak 2 minuten

- voeg mix 4 en de gebakken aubergine toe en kook nog 3-4 minuten

garneer met coriander en serveer met rijst of roti's/chapati's

Link to comment
Share on other sites

MMMlekker ik ben stapelgek op kruiden en Indiaas eten. De raita staat er hier ook ergens op..en de lamscurry. Misschien wil Jorieke het wel allemaal bij elkaar zetten.

Goede tip ook van de kleine delen invriezen zeg

Zodra mijn wedstrijdaubergine geoogst is ga ik deze maken.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Dol op aubergines... helaas wordt 't 'm niet met eigen oogst. Dan maar winkelaubergines.

Wel eerst naar de Indiaase toko voor die Nigella-zaden, Asafoetida en mango-poeder... want die had ik nog niet... Rest is allemaal in huis.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Gemengde groentecurry

 

350 g gemengde groenten zoals sperziebonen, erwten, aardappelen, bloemkool, wortels, kool, peulen, champignons, en (eigen inbreng) courgette, aubergine - kortom, alles watbuit de moestuin komt.

=> alles in blokjes of roosjes of schijfjes. Aardappelblokjes gaar koken, en de groenten bijna gaar koken. (kan allemaal in 1 pan maar even opletten wanneer wat erbij - hoeft niet perse mat aardappel)

 

Mix1

0,5 tl mosterdzaad

1 tl komijnzaad

0,5 tl uienzaad (nigella)

 

Mix 2

1 tl kurkuma

2 teentjes knoflook

7 kerrieblaadjes

1 gedroogde chilipeper

 

1 tl suiker

Zout

 

1,5 dl yoghurt + 1 tl kikkererwtenmeel of maizena

 

Verwarm olie in een wok

Voeg mix 1 toe en bak tot de zaadjes beginnen te springen

Voeg mix 2 toe en bak paar minuten

Voeg de afgegoten groenten en de suiker toe en bak paar minuten

Voeg yoghurt geleidelijk toe en laat weer paar minuten bakken / pruttelen

 

Smullen maar!

Link to comment
Share on other sites

Kip - Pulao

Pulao is de Indiase variant op de Pilau uit Perzie en de Pilav uit Turkije. Er natuurlijk vele variaties op dit recept, maar dit is een vrij pittige met kip.

Kan goed met de curry van hierboven maar kan ook als eenvoudige maaltijd met een raita met rauwkost.

Volgens het recept is dit voor 4 personen, maar volgens mij moeten ze dan wel 2 weken zonder eten gezeten hebben. Laat zich echter prima invriezen dus je kunt even vooruit...

 

Gebruik een grote hapjespan (met dikke bodem) met deksel.

 

400 gram basmatirijst, goed spoelen en een half uur weken, daarna door de zeef

75 gr ghee of ongezouten boter

1 ui in ringen

 

Mix 1

0,5 tl uien of mosterdzaadjes

3 kerrieblaadjes

1 tl geraspte gember

1 tl geperste knoflook

1 tl gemalen koriander

1 tl Chilipoeder

1,5 tl zout

 

Mix 2

2 tomaten in plakjes

1 aardappel in blokjes

50 g erwten

400 g kipfilet in blokjes

 

Mix 3

4 el gehakte koriander

2 groene chilipepers

 

7 dl water

 

Smelt de boter en fruit de uienringen goudbruin

Voeg mix 1 toe en bak 2 min op laag vuur

Voeg mix 2 toe en roer alles goed door

Voeg de rijst toe en roer alles door

Voeg mix 3 toe en roerbak 1 min

Voeg het water toe, breng aan de kook en dek af en kook 20 min

Haal van het vuur en laat nog 7 min staan

Link to comment
Share on other sites

Volgens een ander recept:

Het kerrieblad (curry leaves) is soms vers te koop (direct kopen en zelf invriezen), maar meestal gedroogd. De smaak is citrusachtig, eventueel te vervangen door de rasp van een goed schoongeboende sinaasappel of biologische citroen of door verse koriander.

 

Zal misschien wel een iets andere smaak geven maar dat hoeft er niet minder om te zijn

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

De aubergines staan te marineren. Ik maak er nog indiase tofu bij:

Spoel een blok tofu af, en zet het voor 30 minuten weg met een bord erop en daarop een gewicht..zodat het water eruit druipt.

 

Meng in een vriezerzakje 3 eetlepels olie, een eetlepel kerrie,een mespunt kurkuma, een halve theelepel zout, het sap van een halve citroen en wat chilliepoeder. Meng dit goed.

Snij de tofu in blokjes en doe ze bij de kruiden in het zakje. schud voorzichtig maar goed, haal er dan zoveel mogelijk lucht uit en leg voor 45 minuten in de koelkast.

Bak de tofu óf in de oven..óf in de koekenpan..in de oven niet vergeten om te draaien...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Oeps, helemaal vergeten. Ik heb het idd gemaakt en het was erg lekker , de rest heb ik ingevroren meer niet meer eruitgehaald. Ik heb direct een pakje eruit gehaald en staat morgen op het menu....

 

Ik vervang kip vaak met paneer. Natuurlijk wel andere textuur maar de smaak is prima.

 

Hier nog een recept met panir wat ik regelmatig maak. En ik zal zo nog een recept voor romige kip toevoegen, wat ook prima gaat met panir.

 

Achari Paneer

 

Ingredients

400 g paneer cut in 1/2 inch cubes (paneer you can find in Indian grocery store)

1 Tsp salt

1/8 Tsp turmeric

1/4 Cup yogurt

2 Tbsp olive oil

3 whole Green chilies

Pinch of asafetida (hing)

1/4 Tsp nigella (onion seeds or kalonji)

1 Tsp coriander seeds

1/4 Tsp fenugreek seeds

1/2 Tsp black pepper

1/2 Tsp fennel seeds

1 1/2 Cup baby spinach leaves

 

Directions

Mix paneer, yogurt, turmeric and salt. Set aside.

In a frying pan over medium heat, dry roast nigella, coriander seeds, fenugreek seeds, fennel seeds, and black pepper for 1-2 minutes. Seeds will become darker in color and give off a beautiful aroma.

Crush the roasted seeds using a mortar or rolling pin. Set aside.

Add oil to the same pan, at low-medium heat. Roast the chopped chilies till they turn a darker color.

Increase to medium heat; add asafetida, followed by paneer mixture. Stir fry for 3-4 minutes until most of the moisture has evaporated. Do not overcook the paneer as it will become dry. The yogurt should coat the paneer nicely so it remains moist. Turn off the heat.

Add all the dry spices and mix well.

Serve warm achari paneer over a bed of spinach leaves.

Tips

Achari paneer can be made in advance and refrigerated up to a week. However, it tastes best when served warm.

Link to comment
Share on other sites

Reshni Murgh - romige kipcurry

Veel Indiase gerechten hebben een Engelse naam, een erfenis uit de tijd van de Raj (Engels bestuur). Het is bijvoorbeeld heel gewoon om in een restaurant ‘Chicken Lollipop’ te bestellen, wat gewoon kippenvleugels zijn. In deze curry wordt amchoor of mangopoeder gebruikt, dat het gerecht een lekkere zoetzure smaak geeft. Amchoor is verkrijgbaar bij Indiase speciaalzaken.

2 el zonnebloemolie

4 tl gember-knoflookpasta

2 verse groene chilipepers, kleingesneden

2 tl garam masala (kerriepoeder)

2 tl amchoor (mangopoeder)

600 g kipfilet, in stukjes

zout naar smaak

1,5 dl slagroom

3 el gehakte verse koriander

Verhit de olie in een wok of braadpan en bak de gember-knoflookpasta enkele seconden. Temper het vuur en voeg de chilipepers en de specerijenpoeders toe. Doe er snel de kip bij, anders verbranden de specerijen. Zet het vuur weer hoog en schroei de kip rondom dicht. Schenk er 1,5 dl heet water bij en voeg zout naar smaak toe. Voeg eventueel nog wat water toe voor een mooie saus. Roer de room erdoor en warm alles door. Serveer het gerecht met rijst of noedels en garneer met de gehakte koriander.

Link to comment
Share on other sites

Dank Nanda!

In de winkel waar ik de panir ( er staat inderdaad paneer op) verkochten ze ook mangopoeder...dat heb ik toch niet nodig dacht ik nog voorlopig kom ik daar niet.

Dat andere uit het eerste recept asafetida..kan ik dat vervangen of weglaten?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Hee zal je net zien, heb je het toch nodig

Mangopoeder is wat fruit-zurig, kun je evt ook vervangen door gemalen granaatappelzaad of granaatappelsiroop (die hele dikke) ... Maar ja dan moet je dat ook maar net hebben. Desnoods wat citroensap...

 

Zakje mangopoeder ruilen tegen wat zaadjes Rose de Berne? Ik kan het hier overal krijgen (nadat ik het uit engeland had laten komen omdat ik het nergens kon vinden)

 

Asefoetida zou ik weglaten als je het niet hebt, er zit al genoeg smaak aan met andere kruiden. Het is het gedroogde en gemalen hars van een boom. Mocht je weer eens in een toko komen: het zit in een klein geel potje.

Link to comment
Share on other sites

Deal! (ik heb even gekeken, want ik had nog Rose de Bern aan een ander beloofd, maar ik heb nog genoeg.)

Ik verstuur zaadjes vanuit NL, want de Franse post..is nog erger dan de Ndlndse...maar je gaat ze toch nog niet zaaien

 

Ik twijfel nog welk recept ik voor vanavond maak..heb jij ze beide gemaakt en ingevroren? Welke vriest in dat geval het beste( qua smaak achteraf?)

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Leuk! de mangopoeder is inmiddels onderweg, en idd ik was nog niet van plan om te gaan zaaien dus dat kan prima als je weer in nld bent.

 

tsja en verder, je zult nu inmiddels wel gekozen hebben... Maar ik vries ze beiden in en voor beiden geldt dat de saus iets meer opgenomen lijkt te worden. dus iets extra yoghurt resp room erdoor kan geen kwaad. Verder qua smaak beiden prima.

Link to comment
Share on other sites

@Hansi, heb jij toevallig nog een favoriet recept?

 

@Jet

Ik heb vandaag de tofu gegeten die ik (klaargemaakt) had ingevroren. Even kort weer opgebakken, en was heel lekker! Die blijft erin... lekker, makkelijk klaar te maken en prima alternatief voor vlees.

Pompoencurry met kokos klinkt ook goed. Staat je recept al ergens?

Link to comment
Share on other sites

Fijn te horen van de tofu, bij mij gaat er ook wat van in de vriezer.

 

Pompoencurry:

 

600 g pompoen

1 ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngesneden

2 groene chilipepers, fijngesneden

2 laurierbladeren

1 klein kaneelstokje (ca 2 cm)

2 groene kardemompeulen, gekneusd

1/2 tl kurkuma

1/2 tl komijnpoeder

1 tl korianderpoeder

1/2 tl garam masala

zout naar smaak

2 el ghee of olijfolie

250 ml kokosmelk

 

Bereiding

 

Verhit de ghee of olijfolie in een kookpot en voeg er de kardemompeulen, laurierbladeren, kaneelstokje aan toe. Bak al roerend ca 1 à 2 minuten.

Voeg vervolgens look, ui en chilipeper toe en laat de ui goudbruin kleuren.

Roer de kurkuma, komijn, garam masala, het korianderpoeder en het zout erdoor en laat alles even sudderen.

Voeg de pompoenblokjes toe en bak gedurende een vijftal minuten.

Giet de kokosmelk erbij en laat sudderen tot de pompoen beetgaar is.

Serveer met rijst of naan en nog een andere groenteschotel voor een volledige maaltijd.

 

Dit recept komt van: http://vitalevoeding.blogspot.fr

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

oei,klinkt goed! Leuk ook met kaneel en kardemom - heb ik niet echt recepten mee.

Ik werk zelden met pompoen (twee keer tot nu toe om precies te zijn ) dus heb een paar vragen:

- maakt het nog uit welke pompoen (ik kan hier volgens mij zo'n kleine oranje (uchi kuri?) of een flespompoen krijgen)

- heb je de pompoen geschild voor dit recept?

Dank voor het recept.

 

En voor komend jaar staan de pompoenen op het verlanglijstje - na zulke mooie foto's en verhalen hier...

Link to comment
Share on other sites

Ik had als pompoen een Australian Butter, voornamelijk omdat ik die al aangesneden had. Die is mooi oranje en vol van smaak..een beetje inderdaad als de butternut. De kleine Uchi-Kuri gebruik ik meer voor soep, paté en cake ed, valt wat sneller uit elkaar.Ik heb de blokjes vrij groot gelaten en had een pakje kokosmelk van 200 ml dat was ruim voldoende.

 

Grappig, vroeger was Indiaas eten helemaal mijn passie, en ik nodigde er speciaal grote groepen vrienden uit voor een experimentele maaltijd bij mij thuis.( Ik herinner me een keer, ik had zoveel hapjes, en het duurde lang voordat we aan tafel gingen. Toen het eindelijk zover was bleek ik vergeten te zijn er rijst bij te maken ) Dat was eind tachtiger jaren. Daarna kwam Italiaans en Vietnamees eten...Indisch natuurlijk en de laatste jaren ben ik geheel gericht op Frankrijk...Nu geurt mijn huis weer heerlijk naar al die curry`s...mmm

 

 

Ik heb ook nog een vraagje: hoe heb je de tofu ingevroren?(Dit omdat er geen saus bij zit...)

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...