Geplaatst: 28 september 201311 j Auteur Het enige wat ik ook kan bedenken is...te warm. Zit nog steeds te twijfelen om wat witte kool te kopen.....en het toch nog effe te proberen nu de temperaturen laag liggen. Kijken of het dan wel lukt!
Geplaatst: 28 september 201311 j Dan kan je alleen wel het probleem hebben dat de kool teveel is bemest? Als je er wat koopt dan.... Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Geplaatst: 28 september 201311 j Auteur Hmmm..en dan lukt het ook niet? Als er teveel bemest is? En als ik ze bij de bio winkel koop? Wat overigens wel een prijzig zuurkooltje gaat worden dan!
Geplaatst: 29 september 201311 j Vanmiddag heb ik 6 kilo filderkraut gesneden en in mijn zuurkoolvat gestopt. Het staat nu in de keuken, als de gisting op gang komt gaat ie naar de bijkeuken.
Geplaatst: 30 september 201311 j Zo, dat gaat rap, mijn zuurkoolvat laat nu al af en toe een plopje knus geluid hoor
Geplaatst: 6 oktober 201311 j Wij hebben vorigjaar zelf zuurkool gemaakt maar wij kopen het weer in de winkel is ons niet bevallen. stevia
Geplaatst: 7 oktober 201311 j Hoi, ik heb een vraagje. Zuurkool wordt gevormd door melkzuur bacterien, toch? Maar waar komt die bij het zuurkool maken vandaan? Ik lees hier en daar ook dat men die toevoegd maar de meeste recepten zeggen alleen kool en zout (en eventueel wat kruiden). Het waterslot zorgt er voor dat er niets van buitenaf in kan komen. Dus.........????
Geplaatst: 7 oktober 201311 j van het waslaagje op de koolwerkt ook bij het maken van een starter voor zuurdesembrood
Geplaatst: 19 oktober 201311 j gisteren de eerste pot geopend en 1 kg genuttigd met gasten, errug lekker vond iedereen, kooktijd 15 minuutjes in wat Riesling en Klaar Is de Kok
Geplaatst: 7 november 201311 j Vorige week wat kaam van mijn eerste lading zuurkool gehaald. Het was een soort vel geworden, net als op gekookte melk, ik kon het er zo afhalen. Vanmiddag weer ff gechecked, prima nu, het bovenstaande water was kraakhelder. Nog twee en en een halve week, dan is ie goed
Geplaatst: 8 november 201311 j pot 1 is al bijna op, Elzas style ( het lijkt wel of de familie ruikt dat de zuurkool klaar is... ) pot 2 en 3 staan te prutten maar ruiken al primapot 4 wordt roze (als pot 2 klaar is)
Geplaatst: 10 november 201311 j Mijn zuurkool ook gecheckt. Wel vochtig maar staat niet onder vocht.ruikt wel naar zuurkool en smaakt ook zo maar moet naar mijn idee natter zijn? http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
Geplaatst: 10 november 201311 j ik dacht dat ze net onder het vocht moesten staan, dus dat doen we altijd maar, bijvullen met wat water met zout (1%)
Geplaatst: 11 november 201311 j Ja! Onder zetten inderdaad. Ik had woensdagavond kool in een vaatje gedaan, aangevuld met water en afgedekt met koolbladeren, daar een klein emmertje met ijzerwaren opgezet als gewicht. Vandaag gecheckt en aan de zijkanten bleek de kool niet onder water te staan (emmertje te klein) en de kool die boven lag was gaan rotten (logisch, rotting heeft zuurstof nodig, vandaar dat er met de kool die onder water staat iets anders gebeurt dan met de kool die aan de lucht ligt) Heb het rottende deel er gewoon uit geschept, voor de rest ruikt de kool namelijk prima. Heb 2 halve cirkels van hard plastic geknipt om op de kool te leggen en daar dan weer het emmertje op. Nu blijft alles mooi onder. Straks verhuis ik de pot naar een onverwarmde kamer. elizabet.nl
Geplaatst: 12 november 201311 j weinig of niks als je de kool hebt gekneusd met zout komt er veel sap uit, vaak is dat al genoeg om de gesneden kool in de pot onder de vloeistof te houden; eventueel een klein beetje water met 10g/liter zout bijschenken Ik vroeg je nog..moet er vocht bij?? hahahaha Nou ja, niks aan te doen.Maak vandaag wel nieuwe.. Heb toch niks beters te doen.. http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
Geplaatst: 12 november 201311 j Gemma kneuzen met de deegroller,dan kom er genoeg vocht uit.Kneuzen met de hand niet.Kapot kneuzen. http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Geplaatst: 12 november 201311 j Ik doe de kool altijd per kilo in de pot, zout en kruiden erbij en dan met een stuk hout er op stampen.
Geplaatst: 12 november 201311 j Gemma, als-ie goed ruikt, dan voeg je toch nu nog pekelwater toe? Beetje zonde om iets wat nog niet rot is weg te gooien omdat het niet helemaal volgens het boekje is gegaan. Zou ik niet doen. elizabet.nl
Geplaatst: 12 november 201311 j Hij ruikt goed en ziet er ook goed uit..smaakt ook naar zuurkool..ik heb gesneden, gestampt ( tot ik er lamme armen van had..) en kruiden bijgevoegd.toen afgedekt met koolblad en dek stenen.dus nu water met zout erbij kan? http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
Geplaatst: 12 november 201311 j Dat het net onder het vocht staat. http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Geplaatst: 12 november 201311 j Hm net ff gekeken... denk toch dat ik opnieuw ga doen.water wordt melkwit met klontjes...heb toch nog spitskolen staan en een rasp, dus snijden is zo gedaan. http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
Geplaatst: 12 november 201311 j afscheppen en nieuw water met beetje zout er weer op. http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.
Geplaatst: 12 november 201311 j Misschien even doorzetten Gemma..weggooien kan altijd..dat witte is niet erg hoor..zolang er geen paddenstoelen op staan? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.