Jump to content
jootje

Zuurkool maken.

Recommended Posts

Gisteren de witte kool ge oogst. Wilde heel graag zuurkool maken, dus 8 plantjes neergezet. Dat ging met 5 planten mis...knolvoet. De andere 3 zijn braaf doorgegroeid, en de grootste witte kool woog 2, 2 kilo. Vet stoer vind ik het. Vanochtend in de zuurkoolpot gedaan. Nu een paar weekjes wachten en Jo eet zuurkool. Ik kom de winter wel door!

tomaatwittekoolstempels-00332971347467950.JPG

tomaatwittekoolstempels-00525791347467973.JPG


Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekker Jo

Hoeveel keer kan je daarvan zuurkool eten?


Good things come in small packages

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helly: ik zal bijhouden hoeveel keer ik er van eet. gewoonlijk koop ik een zakje van 500 gram, dan eet ik ervan, en de helft gaat naar mijn dochter. meestal heb ik dan ook nog een kliekje voor de volgende dag op de boterham. ( zoooo lekker!)

Maar we zijn maar met zijn tweeen, dus soms zal ik 500 gram pakken, soms de helft.

Ik denk dat als je met 4 -5 man bent dat je er 7 - 8 x van eet? Genoeg voor een wintertje toch? Eas overigens 3,5 kilo witte kool.


Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

De kool wordt nog 'minder' (klinkt stom...) omdat er veel vocht uit komt door het zout. Ik haal er voor ons 2-en vaak zo'n 400 gram uit. In zo'n zakje zit ook nooit precies 500 gram.

Ik had er wel eens heel veel minder in zitten, maar dat was een foutje en toen heb ik een heel pakket met zakjes zuurkool gekregen als goedmaker

Maar het uitlek gewicht van zo'n zakje is dus anders dan het totale gewicht.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat wil ik ook nog eens gaan doen, zelf zuurkool maken. Witte kool doet het bij mij al jaren zeer goed, eerder deze week had ik er een van ruim 3 kilo en er staat nog een stel van die kanonskogels. Gaat dat goed, m.a.w. krijg je geen infectie in je zuurkoolvat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb nog geen pot. Maar ik lees elders dat het met een afsluitbaar plastic zuurkoolvat (je weet wel, zo'n wit vat met een rood deksel dat je ook vaak bij de groenteboer ziet) ook goed gaat, mits je eens per week het deksel even los haalt om gas te laten ontsnappen. Heeft iemand ervaring met zo'n vat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erwin 1964:

Geen ervaring met zo'n vat, maar vorig seizoen in twee lege yoghurt emmertjes gemaakt, en dat ging heel goed. Na een week het deksel effe losgemaakt om te ontluchten, en daarna gewoon lekker laten staan en alles opgegeten!


Zie ook mijn blog op: http://jokaats.blogspot.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Wij hebben het ouderwets net zo als mijn moeder het maakte in een keulse pot gedaan een laag kool wat zout weer een laag kool met jeneverbessen er door enz enz pot vol linnen doek er over en een steen er op en klaar was het.

Zo af en toe de droesem er afscheppen en dan hopen wij na 6 weken het op 21 September a.s voor het eerst te eten.

stevia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ jootje: ok, ik ben overtuigd, ik ga een of ander afsluitbaar vat of emmer aanschaffen en mijn eigen zuurkool maken. Ik heb het de kids verteld en die zijn werkelijk compleet enthousiast, hahaha. Ervaring zet ik t.z.t. wel op het forum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Per laag ongeveer een kilo zuurkool dan 8 tot 10 gram zout per kilo.

groet, Mieke


Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen...

 

Groetjes! Meekje

Share this post


Link to post
Share on other sites

De stenen zaten bij de zuurkoolpot en een deksel (met waterslot)

'k Ga nog rode kool inmaken in een pot zonder deksel en daar leg ik bovenop eerst afgespoelde rode kool bladeren dan een bord dat goed past met een steen erop dan een doek erover.


Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen...

 

Groetjes! Meekje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Afgelopen zaterdag samen met de kids zuurkool gemaakt. @ Helly: mijn dochter is 14 en mijn zoon is 12 . Ik heb een zuurkoolvaatje van 6 liter aangeschaft en twee kolen gerooid; eentje van 4050 gram (!) en een van 2200 gram. Daar hield ik 4,5 kilo schone gesneden kool van over. Ik heb er zo'n 13 gram zout per kilo aan toegevoegd en het in lagen in het vat gedaan; na iedere laag aanstampen en wat peperkorrels en jeneverbessen er op. In de onderste laag heb ik een heel klein beetje yoghurt gedaan om alvast wat melkzuurbacteriën te hebben. Het paste net aan in het vat, alleen stond er nog geen water op hoewel het wel behoorlijk vochtig werd; ik heb de boel afgedekt met een schone theedoek, er ongeveer een halve liter water aan toegevoegd en er een afgesloten plastic bakje met zand/water op gezet voor het gewicht. Vervolgens het vat luchtdicht afgesloten en bij 20 graden in de bijkeuken gezet.

Zondag leek er nog niets te gebeuren. Gisteren, maandag dus, begon het vat naar mijn idee een beetje bol te staan. Vanmorgen wist ik het zeker, het vaatje kon niet meer goed staan en het hele deksel stond bol. Om een zuurkoolexplosie te voorkomen heb ik het deksel even losgehaald. Alle mensen, de hele boel stond te gisten als een tierelier en de lucht die er al na krap drie dagen afkwam was onmiskenbaar zuurkooldamp. Het open vat stond ook stevig te borrelen en er stond meer water op, de kool was een stukje ingezakt. De kinderen en ikzelf stonden er met verbazing naar te kijken. Zo snel al zo'n effect! Ik heb er met een juslepel ongeveer een kwart liter water afgeschept. De vergisting was goed op gang gekomen, ik heb het deksel dichtgedraaid en het vaatje in de (koelere) schuur in de achtertuin gezet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

vanmiddag ga ik ook aan de slag om zelf zuurkool te maken (wel gekochte kool ).

 

heeft 1 van jullie ervaring met kefir om de melkzuurbacterie op gang te brengen ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb geen ervaring met kefir, maar volgens mij gaat het al gisten als je er alleen maar naar kijkt

Sommigen doen er een scheutje karnemelk bij, ik pakweg een theelepel yoghurt. Succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe gaat ie met jullie zuurkool?

Ik heb gisteren de ton even opengedraaid om wat gas te laten ontsnappen. Er had zich weinig gas gevormd. Na 9 dagen ziet ie er m.i. goed uit en ruikt ie flink naar zuurkool. Geen schimmel of kaam, maar voor de zekerheid toch de theedoek die de boel afdekt even uitgespoeld. Tonnetje weer dicht gedaan en volgende week maandag opnieuw tjekken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb van het weekend pas zuurkool gemaakt, er blubt nog niets, het is ook nog niet echt lekker warm geweest in de keuken (daar staat de pot).

Ik heb geen ervaring met het gebruiken van kefir bij zuurkool. Ik gebruik ook geen yoghurt ofzo.

 

Met gekochte kool kan het ook wel mis gaan, toch? De kool mag namelijk niet teveel mest hebben gehad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb alleen zwarte peperkorrels en jeneverbessen gebruikt, gewoon bij de C1000 gekocht. Zuurkoolvaatje komt bij de Welkoop vandaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...