Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Kerststol recepten?

Featured Replies

Geplaatst:

We vertekken uit Nl zonder kerststol, en de Franse vind ik niet lekker...te zwaar, te vet, teveel sucaderommel.

Het lijkt me sowieso lekker hem zelf te bakken, met wat gezondere ingrediënten ( rogge...spelt, zelf spijs maken?) eventueel zelfs met zuurdesem.

Wie bakt zelf Kerststol, en heeft daarna een niet te zoet en te vet produkt ( ik las recepten waarbij de stol 3 x met roomboter bestreken werd en andere gekkigheid)?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:
  • Auteur

Helemaal niemand die zijn eigen stol bakt?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik heb dat lang geleden wel eens gedaan.

Sucade etc vind ik ook niet lekker.

 

Ik maak gewoon deeg in de broodbakmachine met een pak oliebollenmix.

voeg bij de tweede rijs rozijn/krenten toe.

En bak hem daar ook gewoon in af.

 

Als ik met spijs wil, dan haal ik het deeg eruit en rol hem uit.

Dan spijs met losgeklopt ei uitrollen toevoegen, en er een mooi vloerbrood van maken.

Na laten rijzen en dan in de oven.

Temp. 220gr en 30 minuten.

Geplaatst:
  • Auteur

Thanks Lady`s!

Samen met de tip van de link van Claudia ben ik aan de slag gegaan.

Ik heb broodmix genomen, half ciabatta, half roggedesem.

 

Verder heb ik de ingrediënten van de link gevolgd dus melk, ei en boter, en de broodbakmachine laten kneden.

Net de vulling erdoor gevouwen: wal en hazelnoten, ongezwavelde abrikozen in reepjes, krenten en rozijnen.

Deze staat nu een uur te rijzen en dan gaar de spijs erbij...

Spijs heb ik gisteren al gemaakt met amandelen, suiker, ei, citroenrasp en eau de vie...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Mijn recept voor een kerststol, ik bak er zelf altijd 4 met 2 tegelijk. Ze vriezen trouwens ook prima in!

 

750 gr bloem

2 zakjes gist

Snufje zout

400 ml lauw water

50 ml lauwe melk

20 gr boter

200gr hazelnoten

250 gr rozijnen

Amandelschaafsel

Amandelspijs naar keuze

 

Los de gist op in de vloeistoffen en laat 10 min staan.

Voeg de boter in kleine blokjes toe en zeef de bloem met het zout boven de kom.

Voeg de noten en rozijnen toe en kneed tot een stevig brooddeed grdurende 5 a 10 minuten.

Laat het geheel een uur onde een vochtige theedoek op kamertemperatuur rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175c, zet onderin de oven een bakje met water voor de vochtigheid zodat het brood beter rijst.

Kneed nogmaals goed door en rol de spijs erin en leg met de vouw naar beneden op de bakplaat.

Maak het brood nat en bestrooi met het amandelschaafsel.

bak het brood in 50/55min giudbruin.

Het brood is gaar als het hol klinkt als je er tegenaan tikt

 

Eet smakelijk!

Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Geplaatst:

Nep spijs is van griesmeel/ei/suiker.

 

Echte spijs maken en een week rusten in een pot met deksel in de koelkast,dan is de smaak goed.

Overnachten nabij het Lauwersmeer.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.