Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

We vertekken uit Nl zonder kerststol, en de Franse vind ik niet lekker...te zwaar, te vet, teveel sucaderommel.

Het lijkt me sowieso lekker hem zelf te bakken, met wat gezondere ingrediënten ( rogge...spelt, zelf spijs maken?) eventueel zelfs met zuurdesem.

Wie bakt zelf Kerststol, en heeft daarna een niet te zoet en te vet produkt ( ik las recepten waarbij de stol 3 x met roomboter bestreken werd en andere gekkigheid)?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Ik heb dat lang geleden wel eens gedaan.

Sucade etc vind ik ook niet lekker.

 

Ik maak gewoon deeg in de broodbakmachine met een pak oliebollenmix.

voeg bij de tweede rijs rozijn/krenten toe.

En bak hem daar ook gewoon in af.

 

Als ik met spijs wil, dan haal ik het deeg eruit en rol hem uit.

Dan spijs met losgeklopt ei uitrollen toevoegen, en er een mooi vloerbrood van maken.

Na laten rijzen en dan in de oven.

Temp. 220gr en 30 minuten.

Geplaatst:

Thanks Lady`s!

Samen met de tip van de link van Claudia ben ik aan de slag gegaan.

Ik heb broodmix genomen, half ciabatta, half roggedesem.

 

Verder heb ik de ingrediënten van de link gevolgd dus melk, ei en boter, en de broodbakmachine laten kneden.

Net de vulling erdoor gevouwen: wal en hazelnoten, ongezwavelde abrikozen in reepjes, krenten en rozijnen.

Deze staat nu een uur te rijzen en dan gaar de spijs erbij...

Spijs heb ik gisteren al gemaakt met amandelen, suiker, ei, citroenrasp en eau de vie...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Geplaatst:

Mijn recept voor een kerststol, ik bak er zelf altijd 4 met 2 tegelijk. Ze vriezen trouwens ook prima in!

 

750 gr bloem

2 zakjes gist

Snufje zout

400 ml lauw water

50 ml lauwe melk

20 gr boter

200gr hazelnoten

250 gr rozijnen

Amandelschaafsel

Amandelspijs naar keuze

 

Los de gist op in de vloeistoffen en laat 10 min staan.

Voeg de boter in kleine blokjes toe en zeef de bloem met het zout boven de kom.

Voeg de noten en rozijnen toe en kneed tot een stevig brooddeed grdurende 5 a 10 minuten.

Laat het geheel een uur onde een vochtige theedoek op kamertemperatuur rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 175c, zet onderin de oven een bakje met water voor de vochtigheid zodat het brood beter rijst.

Kneed nogmaals goed door en rol de spijs erin en leg met de vouw naar beneden op de bakplaat.

Maak het brood nat en bestrooi met het amandelschaafsel.

bak het brood in 50/55min giudbruin.

Het brood is gaar als het hol klinkt als je er tegenaan tikt

 

Eet smakelijk!

Zeluf doen! Nooit uit de koppigheidsfase gekomen gelukkig!

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...