Jorieke123 Geplaatst: 30 december 2012 Geplaatst: 30 december 2012 Ik zet hier zo nu en dan neer wat ik tegenkom in de tuin, wat ik zou kunnen ruilen op de moestuinforumdag. - Zeer jonge plantjes van een frambozen aardbei (Frau Mieze Schindler). De planten hebben zich flink vermeerderd d.m.v. uitlopers. Die groeien tussen de tegels en ik 'lever' ze dan met blote wortels. Dus gewoon een bosje in een vochtige krant o.i.d. Het is teveel werk om ze allemaal op te potten ruim voor die tijd. - Heel wat verschillende mentha soorten. Aardbei munt, citroen munt, chocolade munt, Marokkaanse munt, appel munt, etc.etc.etc. Dan ga ik er even van uit dat ze allemaal goed de winter doorkomen. - Egyptische ui, ik heb er eind van de zomer al heel wat uitgeplant en die slaan zeer goed aan. - Sint Jans-ui (Allium fistulosum var. bulbifera, synoniem: Allium cepa var. proliferum), deze herfst in de vollegrond gepoot. Ze lopen mooi uit, en zijn ook mooi vroeg in de lente. - Ik heb ook nog wat oerprei bolletjes 'over'. Ik had een flinke rij gepoot, en de kneusjes en kleinsten heb ik in potjes gedrukt. Die lopen nu ook uit, dus dat zou een leuke start zijn voor een veldje vol (over een paar jaar ) Edit: zijn nu denk ik wel op. Je kunt al wel wat knolletjes reserveren, die ik eind van de zomer kan opgraven. - Zeer jonge plantjes van een muskaataardbei. Waarvan ik bijna zeker ben dat het de Fragaria Moschata, ras: Capron Framboise is. Zie ook dit topic: welk-aardbeienras-is-dit-t5770.html? Ik 'lever' ze dan met blote wortels. Dus gewoon een bosje in een vochtige krant o.i.d. Het is teveel werk om ze allemaal op te potten ruim voor die tijd. - De Franse en Duitse wintertijm zijn zich aardig aan het uitbreiden in de kruidentuin. Ze groeien al buiten de cirkels, tussen de stenen. Voor de liefhebber steek ik er wat uit de grond! Op.. denk ik. - Een zakje mini-boerenkool. 'Dwarf green curled'. Nog zaaibaar tot en met 2015. Veel te klein voor mijn grote tuin - Ik heb ook nog heel wat suikererwten-zaad. Van Vreeken, niet zelf geoogst. De planten worden 1,8 meter hoog. - En ik moet ook nog ergens een potje met zaad hebben van de peultjes die ik vorig jaar op de moestuindag ook had staan (met die paars/blauw/grijzige bloemen.) Ik kan het nu even niet vinden Maar dat komt wel weer! - Ik kan er voor zorgen dat er dat weekend een varken is geslacht (slachten gebeurd net voor het weekend). Mocht er dus iemand aan de gang willen met een groot stuk buikspek, of met de kop, of met poten, of met andere zaken die je wat minder snel ergens anders koopt? Of een hele ham? Ik roep maar wat Je kunt die dag zien hoe het varken heeft geleefd. Hoeveel ruimte ze hebben, wat ze zoal eten, waar ze hun modderbadje nemen, etc. Kleinere stukken zijn ook geen probleem. Een paar speklappen, karbonades, een kleiner stuk buikspek om zelf te zouten/roken? Etc.Voor ruilverhoudingen (Niet om mij hoor, maar mocht je er onzeker over zijn? ) zie zo ongeveer de prijzen van biologisch vlees uit de supermarkt. - Voor de allium-fans: Allium senescens glaucum (ik weet niet wat de Nederlandse naam is..) Ik heb er heel wat staan in p9 potjes. Ik heb mijn volwassen planten gescheurd, en de nieuwe plantjes barsten al bijna weer uit hun potten. - Grove rode bieslook planten (Allium lusitanicum) Ik ben er net even wezen kijken, ze groeien bovenop een muurtje verderop in de tuin. Ze leken de hele zomer niet zo rood, maar nu wel. En ze staan er nog erg mooi bij voor een winter! Dit schrijft Denieuwetuin(.be):Vergelijkbaar met de welsh onion; tot 60 cm hoge reuze bieslook of pijpui met onderaan een dieprode tint. Tweejarig tot vast. Ze staan er nu pas een jaar, dus ik kan verder niets zeggen over het "tweejarig tot vast" gedeelte. Zal dat te maken hebben met het verwijderen van bloemen? Of meer aan een zeer koude winter ofzo? - Welsh onion planten, vaste stengelui. Met flink dikke stengels. - Aardamandel, op mijn zandgrond worden ze niet echt groot. Komt misschien ook omdat ik ze niet echt heb verwend afgelopen jaar. Dit jaar gooi ik er lekker wat compost tegenaan. - Venkel (vaste, kruid-) plantjes. - Wilde marjolein plantjes. - 7-jaars spinazie plantjes. - Ik heb ook nog wat Knolcapucien knollen in potjes gedaan. Ik heb er niet veel, dus wees snel! - ananassalie (als alles goed gaat wortelen de stekken binnenkort. Anders krijg je een aantal stekken in vochtig papier), - aloë vera uitlopers. Verder ook nog tuinkerszaad in flinke hoeveelheid, -tripmadam (plantjes) -loopkamille (roomse kamille) (plantjes). er volgt nog meer! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ik zou er graag voor terug krijgen..... zaken die we zelf niet kunnen kweken. Zoals bijv.: - Olie. Het is dit jaar weer niet gelukt een gewas te telen waar we olie uit kunnen persen. Het telen is wel gelukt (al kwam er wel een zaadjes-mollende plaag overheen), maar het oogsten niet Dus: zonnebloemolie, raapzaadolie, sla-olie, wat dan ook voor olie. Gewoon een hele goedkope fles, van olie zonder al teveel geur/kleur. Om in te frituren, mayonaise mee te maken, etc. etc. - Azijn stond vorig jaar op mijn verlanglijstje, en daar heb ik toen zoveel van gekregen dat we er nog een jaar mee kunnen doen! Niet meer nodig dus - Suiker. Gewone doodnormale kristalsuiker. Daar gebruiken we heeeeel wat kilo's van per jaar. Voor VEEL inmaken, het maken van wijn en bier, etc. We maken per jaar erg veel liters limonadesiroop bijvoorbeeld. Met veel fruit, maar er moet toch ook echt suiker doorheen. En er gaan ook vele potten jam doorheen als je geen pindakaas en hagelslag meer eet ( ) - Zout, en dan de gewone variant. Geen grof zeezout ofzo. Onmisbaar bij het verwerken van vlees, maken van worst, zouten van spek. En natuurlijk bij het inmaken van augurken, het maken van zuurkool, en ga zo maar door. - Mocht iemand nog ergens een flesje ketjap hebben staan? Ik gebruik er maar heel weinig van per jaar, maar het is toch wel handig om een flesje in de koelkast te hebben. Ik heb de indruk dat het spul amper tot niet kan bederven. Ik weet niet eens of die van mij nog wel houdbaar is.Voor spareribs, of pilaf, of nog wat lekkere gerechten. - Er zijn hier aardig wat fans van pepers, toch? Ik had dit jaar wat mooie planten, maar tegen de tijd dat die krengen buiten rood worden, is de zomer voorbij en gaan de meeste pepers al schimmelen. (als ik ze op tijd naar binnen had gehaald, dan... tja. Niet gedaan dus)Volgend jaar teel ik ze in een kas, maar dit jaar heb ik dus niet veel pepers kunnen oogsten. Dus mocht er iemand nog wat mooie gedroogde pepers hebben liggen? - We kunnen ook wel weer wat oude kranten gebruiken. Vorig jaar kregen we een doos vol, dat was meer dan genoeg, dus a.u.b. niet allemaal stapels komen dumpen hier! - Half opgefikte kaarsen kunnen we ook goed gebruiken! Van die stompjes die vaak in de prullenbak belanden. Stukjes van die stompjes zijn ideaal om de kachel mee aan te maken. - Kleine wijnflesjes, die van 375 ml? Of iets wat er op lijkt. - Misschien stom: maar wc papier en keukenrol komen ook goed van pas! En dan dus vooral wc-papier Daar gaat er in een jaar heel wat van doorheen, en het groeit zo lastig in de tuin haha. En we zijn er nog niet helemaal aan toe om af te vegen met... wol? Blaadjes? Jute? - Misschien is er iemand die aan van die latex handschoentjes kan komen? Jatten van je werk ofzo? Al wil ik dat natuurlijk helemaaaaaal niet aanmoedigen! - iemand handig met het maken van koolkragen? Ik teel heel wat kool, maar als ik er geen kraag omheen doe, zitten er meteen koolvliegen in. - Rijst, risotto (al is dat laatste wel heel luxe he? ) zijn ook lekker en niet zelf te kweken. - Koffie - schelpen, gewoon van het strand. Die geven we aan onze kippen voor kalk. - Eend, konijn, haas, of ander lekker vlees? Ik krijg de indruk dat hier op het forum wel wat 'lui' zitten die dat kunnen leveren haha. - (zelfgevangen)Vis, rivierkreeften, garnalen, weet ik wat. Mag ook vis zijn die nog even in schoon water moet zwemmen om schoon te worden (en niet meer naar modder te smaken ) daar hebben we een mooie badkuip voor! Maar liefst iets wat we kunnen roken, of invriezen. - (gedroogde) zelfgeteelde paddenstoelen. Mocht je veel teveel moeten oogsten, dan hebben wij daar wel oren naar! - 'afval' voor onze varkens. Oud brood, opgespaarde schillen, etc. - Walnoten, aangezien onze boom nog niet heeft gedaan wat hij moet doen. - (droge)Gist, voor brood. - afwasmiddel (het wordt een beetje een boodschappenlijstje, vinden jullie ook niet?) - Mocht iemand heel handig zijn in naaien/breien? Mijn sloffen zijn kapot - Wie weet werk je ergens, of ken je iemand, of weet je iets te verzinnen wat wij nog nodig kunnen hebben? Shoot! Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
angela († maart 2025) Geplaatst: 1 januari 2013 Geplaatst: 1 januari 2013 Ik heb wel interesse in wat oerprei bolletjes, om te proberen en egyptische ui. Laat je nog weten waar jij naar op zoek bent?
Conny Geplaatst: 1 januari 2013 Geplaatst: 1 januari 2013 Die peultjes van vorig jaar op de moestuindag met die paars/blauw/grijzige bloemen.Die zou ik wel heel leuk vinden. Zeg maar wat je er voor terug wilt hebben. Leef je leven dag voor dag. https://www.facebook.com/conny.coomans
Erny Geplaatst: 1 januari 2013 Geplaatst: 1 januari 2013 Mijn interesse gaat uit naar de Tijm, beide nationaliteiten.En de Sint Jans Ui en de Oerprei.En ook graag wat plantjes van beide aardbeisoorten, Frau Mieze Schindler en de muskaataardbei. Mijn ruillijst volgt binnenkort.
Jorieke123 Geplaatst: 2 januari 2013 Auteur Geplaatst: 2 januari 2013 Ik noteer het! Ik zal mijn 1e bericht ook even updaten als ik weer wat verzin voor mijn wens-lijstje. Maar zoals de meeste moestuinforum-gangers nu wel weten wil ik vooral spullen uit jullie voorraadkast Dingen die we zelf niet kunnen kweken, maar wel nodig hebben. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
geedee Geplaatst: 2 januari 2013 Geplaatst: 2 januari 2013 - Half opgefikte kaarsen kunnen we ook goed gebruiken! Van die stompjes die vaak in de prullenbak belanden. Stukjes van die stompjes zijn ideaal om de kachel mee aan te maken. Deed ik vroeger ook maar is me sterk afgeraden ivm "vettige aanslag " boven in de schoorsteen die niet helemaal veilig zou zijn(schoorsteenbrand).....ik ben normaal niet zo snel bang uitgevallen maar kies nu altijd voor een krantje met zelfgehakte spaanders(een stuk of 10) die binnen 2 minuten behoorlijk fikken. Je kunt er wel mooie zelfgemaakte kaarsen mee maken
Jorieke123 Geplaatst: 2 januari 2013 Auteur Geplaatst: 2 januari 2013 Die vettige aanslag veeg je toch wel weg? We vegen de schoorsteen een paar keer per jaar. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 2 januari 2013 Geplaatst: 2 januari 2013 Allium senescens glaucum dat is een sierui toch? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 2 januari 2013 Auteur Geplaatst: 2 januari 2013 Tja... In het Nederlands noemen ze het steeds een sierui. Maar in het Engels noemen ze het ook wel 'German garlic' en 'Curly chives'. Eetbaar dus...? Ik heb hem ooit wel gekocht om eventueel ook van te kunnen eten. Maar omdat het een klein en laag plantje is, heb ik er nog niet van willen/durven knippen Hij ruikt echt naar knoflook, doen sieruien dat ook? Edit: ik zie nou op een Engelse website dat de plant eetbaar is, maar vaak alleen wordt geplant als sierui. Maar de plant op die foto lijkt weer enigzins anders dan die ik heb staan. Het blijft lastig met die verschillende allium soortjes. Ik heb naar mijn weten een allium senescens glaucum en ook een Allium senescens montanum. Maar op die Engelse website staat dan weer dit: This plant is sometimes sold as Allium senescens 'Glaucum'. The Royal Horticultural Society lists the correct name as Allium senescens subsp. montanum var. glaucum. Toch zijn die 2 planten bij mij heel verschillend hoor... Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Frank vwl Geplaatst: 2 januari 2013 Geplaatst: 2 januari 2013 (aangepast) Egyptische ui, ik heb er eind van de zomer al heel wat uitgeplant en die slaan zeer goed aan. Deze wil ik wel van je. Olie, suiker, zout ik neem wel wat mee 3 januari 2013 aangepast door Gast
Erny Geplaatst: 2 januari 2013 Geplaatst: 2 januari 2013 Deze Alliumfan kan de verleiding niet weerstaan en wil ook nog heel graag een potje Allium senescens glaucum. En die voorraadkastaanvulling moet wel gaan lukken lijkt me.
appelvrouw Geplaatst: 2 januari 2013 Geplaatst: 2 januari 2013 Yo, ik wil er ook wel een Jorieke. We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Jorieke123 Geplaatst: 2 januari 2013 Auteur Geplaatst: 2 januari 2013 @Frank: Top, ik heb het genoteerd. Houd mijn 'aanbod-lijst' in de gaten: wie weet volgt er nog iets wat je wel wilt ruilen. @Erny: heb je de Allium senescens subsp. montanum dan al? Zie ook dit topic: look-waarvan-ik-niet-zeker-ben-van-de-naam-t5592-10.html? Die is wat hoger, en meer frisgroen. Die 'German garlic' is dan weer heel laag en grijs/blauw/groen. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Erny Geplaatst: 2 januari 2013 Geplaatst: 2 januari 2013 Mijn tuin bij mijn huisje staat volgegroeid met (soms ook erg mooi) onkruid dat eindelijk maar eens plaats moet gaan maken voor mooie (vaste) planten (moestuin had voorrang). Waaronder hopelijk veel Alliums. Wordt erg hebberig als ik die bloemen zie... Heb nog geen Allium-planten, heb wel zaad ontvangen van Diana (Allium Cernuum en de Allium Millenium). De Allium senescens subsp. montanum ziet er ook al weer zo mooi uit, en paars is bij mij altijd goed... Kunnen prachtig samen in een border. Als je daar ook wat van over hebt dan graag! Stekken van vaste (winterharde) bloeiende planten zijn zowiezo erg welkom.
Conny Geplaatst: 2 januari 2013 Geplaatst: 2 januari 2013 Hallo Jorieke, Ik wil ook graag die 2 soorten alliums.Volgens mij staat er nog geen zout in je lijst. Oeps Stond al in je lijst.Wil je dat er voor terug hebben ???Voor het inmaken van je vlees. Groetjes Conny. Leef je leven dag voor dag. https://www.facebook.com/conny.coomans
Jorieke123 Geplaatst: 3 januari 2013 Auteur Geplaatst: 3 januari 2013 Ik noteer het! Zout kunnen we inderdaad goed gebruiken Conny, alvast bedankt! Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
angela († maart 2025) Geplaatst: 3 januari 2013 Geplaatst: 3 januari 2013 Ik zag kleine wijnflesjes op je lijstje die ik ken zijn 250 ml zijn die te klein of bedoel je normale wijnflessen?
Jorieke123 Geplaatst: 3 januari 2013 Auteur Geplaatst: 3 januari 2013 250 ml is ook goed, dat zijn ook wijnflessen (en dus met een lange hals)? Met een normale opening, waar dus normale kurken in kunnen? We maken zelf wijn, en drinken nou ook weer niet genoeg om een hele fles leeg te kunnen drinken. Vandaar dat we het in kleinere flessen stoppen. Ik heb nog Grove rode bieslook (Allium lusitanicum) toegevoegd aan mijn aanbod-lijst. Ik ben er net namelijk even wezen kijken, ze groeien bovenop een muurtje verderop in de tuin. Ze leken de hele zomer niet zo rood, maar nu wel. En ze staan er nog erg mooi bij voor een winter! Dit schrijft Denieuwetuin(.be):Vergelijkbaar met de welsh onion; tot 60 cm hoge reuze bieslook of pijpui met onderaan een dieprode tint. Tweejarig tot vast. Ze staan er nu pas een jaar, dus ik kan verder niets zeggen over het "tweejarig tot vast" gedeelte. Zal dat te maken hebben met het verwijderen van bloemen? Of meer aan een zeer koude winter ofzo? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
angela († maart 2025) Geplaatst: 3 januari 2013 Geplaatst: 3 januari 2013 Ja ze hebben een lange hals.Ik zal eens kijken of ik wat lege bij elkaar krijg, ik drink zelf namelijk niet
Jorieke123 Geplaatst: 4 januari 2013 Auteur Geplaatst: 4 januari 2013 Ik heb toch nog wat oerprei in de aanbieding. Ik heb de bolletjes/knolletjes verdeeld over 5 p9 potjes. Als opstart voor een eigen veldje. Eind van de zomer komen er namelijk knolletjes/bolletjes onderaan de planten (onder de grond). Die kan je dan weer uitplanten, en dan heb je er het voorjaar daarna wat aan. Dus: iemand...? Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Gemma Geplaatst: 5 januari 2013 Geplaatst: 5 januari 2013 Ja graag Jorieke.Ik heb voor jou al een pak suiker, zout en olie staan.Mijn eigen ruil-lijst zal ik binnenkort ook ff gaan maken.. http://www.buitenthuis.blogspot.comRien de plus simple, ni de plus beau, qu'un potager.( St. Ignatus 1491-1556 )
eelzuhtjuh Geplaatst: 5 januari 2013 Geplaatst: 5 januari 2013 Mijn vader die met me meekomt houdt zich zeer aanbevolen voor een stukje buikspek als dat kan.Ik wil wel wat preiknolletjes als je die nog hebt.Laat maar weten wat je ervoor terug wilt. Ben het overzicht wat je allemaal al binnen krijgt een beetje kwijtKetjap zie ik geloof ik nog nergens staan? Maar een flesje Ketjap om buikspek is niet zo fair dus ik hoor het graag groetjesIlse & pa https://eelzuhtjuh.blogspot.com/
Jorieke123 Geplaatst: 5 januari 2013 Auteur Geplaatst: 5 januari 2013 Goede keuze, dat stukje buikspek Vinden wij toch ook wel het lekkerste stuk van een varken. Hadden ze maar meer buik Weet je vader hoeveel dat stukje zo ongeveer zou moeten wegen? 500 gram? Kilo? een hele buik? Roep maar Ik heb iig genoteerd dat Gemma en Eelzuhtjuh wat oerprei willen. Dan heb ik nog 1 'portie' oerprei te ruil. Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 5 januari 2013 Auteur Geplaatst: 5 januari 2013 Ik zet hier zo nu en dan neer wat ik tegenkom in de tuin, wat ik zou kunnen ruilen op de moestuinforumdag. - Zeer jonge plantjes van een frambozen aardbei (Frau Mieze Schindler). De planten hebben zich flink vermeerderd d.m.v. uitlopers. Die groeien tussen de tegels en ik 'lever' ze dan met blote wortels. Dus gewoon een bosje in een vochtige krant o.i.d. Het is teveel werk om ze allemaal op te potten ruim voor die tijd. - Heel wat verschillende mentha soorten. Aardbei munt, citroen munt, chocolade munt, Marokkaanse munt, appel munt, etc.etc.etc. Dan ga ik er even van uit dat ze allemaal goed de winter doorkomen. - Egyptische ui, ik heb er eind van de zomer al heel wat uitgeplant en die slaan zeer goed aan. - Sint Jans-ui (Allium fistulosum var. bulbifera, synoniem: Allium cepa var. proliferum), deze herfst in de vollegrond gepoot. Ze lopen mooi uit, en zijn ook mooi vroeg in de lente. - Ik heb ook nog wat oerprei bolletjes 'over'. Ik had een flinke rij gepoot, en de kneusjes en kleinsten heb ik in potjes gedrukt. Die lopen nu ook uit, dus dat zou een leuke start zijn voor een veldje vol (over een paar jaar ) Edit: zijn nu denk ik wel op. Je kunt al wel wat knolletjes reserveren, die ik eind van de zomer kan opgraven. - Zeer jonge plantjes van een muskaataardbei. Waarvan ik bijna zeker ben dat het de Fragaria Moschata, ras: Capron Framboise is. Zie ook dit topic: welk-aardbeienras-is-dit-t5770.html? Ik 'lever' ze dan met blote wortels. Dus gewoon een bosje in een vochtige krant o.i.d. Het is teveel werk om ze allemaal op te potten ruim voor die tijd. - De Franse en Duitse wintertijm zijn zich aardig aan het uitbreiden in de kruidentuin. Ze groeien al buiten de cirkels, tussen de stenen. Voor de liefhebber steek ik er wat uit de grond! Op.. denk ik. - Een zakje mini-boerenkool. 'Dwarf green curled'. Nog zaaibaar tot en met 2015. Veel te klein voor mijn grote tuin - Ik heb ook nog heel wat suikererwten-zaad. Van Vreeken, niet zelf geoogst. De planten worden 1,8 meter hoog. - En ik moet ook nog ergens een potje met zaad hebben van de peultjes die ik vorig jaar op de moestuindag ook had staan (met die paars/blauw/grijzige bloemen.) Ik kan het nu even niet vinden Maar dat komt wel weer! - Ik kan er voor zorgen dat er dat weekend een varken is geslacht (slachten gebeurd net voor het weekend). Mocht er dus iemand aan de gang willen met een groot stuk buikspek, of met de kop, of met poten, of met andere zaken die je wat minder snel ergens anders koopt? Of een hele ham? Ik roep maar wat Je kunt die dag zien hoe het varken heeft geleefd. Hoeveel ruimte ze hebben, wat ze zoal eten, waar ze hun modderbadje nemen, etc. Kleinere stukken zijn ook geen probleem. Een paar speklappen, karbonades, een kleiner stuk buikspek om zelf te zouten/roken? Etc.Voor ruilverhoudingen (Niet om mij hoor, maar mocht je er onzeker over zijn? ) zie zo ongeveer de prijzen van biologisch vlees uit de supermarkt. - Voor de allium-fans: Allium senescens glaucum (ik weet niet wat de Nederlandse naam is..) Ik heb er heel wat staan in p9 potjes. Ik heb mijn volwassen planten gescheurd, en de nieuwe plantjes barsten al bijna weer uit hun potten. - Grove rode bieslook planten (Allium lusitanicum) Ik ben er net even wezen kijken, ze groeien bovenop een muurtje verderop in de tuin. Ze leken de hele zomer niet zo rood, maar nu wel. En ze staan er nog erg mooi bij voor een winter! Dit schrijft Denieuwetuin(.be):Vergelijkbaar met de welsh onion; tot 60 cm hoge reuze bieslook of pijpui met onderaan een dieprode tint. Tweejarig tot vast. Ze staan er nu pas een jaar, dus ik kan verder niets zeggen over het "tweejarig tot vast" gedeelte. Zal dat te maken hebben met het verwijderen van bloemen? Of meer aan een zeer koude winter ofzo? - Welsh onion planten, vaste stengelui. Met flink dikke stengels. - Aardamandel, op mijn zandgrond worden ze niet echt groot. Komt misschien ook omdat ik ze niet echt heb verwend afgelopen jaar. Dit jaar gooi ik er lekker wat compost tegenaan. - Venkel (vaste, kruid-) plantjes. - Wilde marjolein plantjes. - 7-jaars spinazie plantjes. - Ik heb ook nog wat Knolcapucien knollen in potjes gedaan. Ik heb er niet veel, dus wees snel! - ananassalie (als alles goed gaat wortelen de stekken binnenkort. Anders krijg je een aantal stekken in vochtig papier), - aloë vera uitlopers. Verder ook nog tuinkerszaad in flinke hoeveelheid, -tripmadam (plantjes) -loopkamille (roomse kamille) (plantjes). er volgt nog meer! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ik zou er graag voor terug krijgen..... zaken die we zelf niet kunnen kweken. Zoals bijv.: - Olie. Het is dit jaar weer niet gelukt een gewas te telen waar we olie uit kunnen persen. Het telen is wel gelukt (al kwam er wel een zaadjes-mollende plaag overheen), maar het oogsten niet Dus: zonnebloemolie, raapzaadolie, sla-olie, wat dan ook voor olie. Gewoon een hele goedkope fles, van olie zonder al teveel geur/kleur. Om in te frituren, mayonaise mee te maken, etc. etc. - Azijn stond vorig jaar op mijn verlanglijstje, en daar heb ik toen zoveel van gekregen dat we er nog een jaar mee kunnen doen! Niet meer nodig dus - Suiker. Gewone doodnormale kristalsuiker. Daar gebruiken we heeeeel wat kilo's van per jaar. Voor VEEL inmaken, het maken van wijn en bier, etc. We maken per jaar erg veel liters limonadesiroop bijvoorbeeld. Met veel fruit, maar er moet toch ook echt suiker doorheen. En er gaan ook vele potten jam doorheen als je geen pindakaas en hagelslag meer eet ( ) - Zout, en dan de gewone variant. Geen grof zeezout ofzo. Onmisbaar bij het verwerken van vlees, maken van worst, zouten van spek. En natuurlijk bij het inmaken van augurken, het maken van zuurkool, en ga zo maar door. - Mocht iemand nog ergens een flesje ketjap hebben staan? Ik gebruik er maar heel weinig van per jaar, maar het is toch wel handig om een flesje in de koelkast te hebben. Ik heb de indruk dat het spul amper tot niet kan bederven. Ik weet niet eens of die van mij nog wel houdbaar is.Voor spareribs, of pilaf, of nog wat lekkere gerechten. - Er zijn hier aardig wat fans van pepers, toch? Ik had dit jaar wat mooie planten, maar tegen de tijd dat die krengen buiten rood worden, is de zomer voorbij en gaan de meeste pepers al schimmelen. (als ik ze op tijd naar binnen had gehaald, dan... tja. Niet gedaan dus)Volgend jaar teel ik ze in een kas, maar dit jaar heb ik dus niet veel pepers kunnen oogsten. Dus mocht er iemand nog wat mooie gedroogde pepers hebben liggen? - We kunnen ook wel weer wat oude kranten gebruiken. Vorig jaar kregen we een doos vol, dat was meer dan genoeg, dus a.u.b. niet allemaal stapels komen dumpen hier! - Half opgefikte kaarsen kunnen we ook goed gebruiken! Van die stompjes die vaak in de prullenbak belanden. Stukjes van die stompjes zijn ideaal om de kachel mee aan te maken. - Kleine wijnflesjes, die van 375 ml? Of iets wat er op lijkt. - Misschien stom: maar wc papier en keukenrol komen ook goed van pas! En dan dus vooral wc-papier Daar gaat er in een jaar heel wat van doorheen, en het groeit zo lastig in de tuin haha. En we zijn er nog niet helemaal aan toe om af te vegen met... wol? Blaadjes? Jute? - Misschien is er iemand die aan van die latex handschoentjes kan komen? Jatten van je werk ofzo? Al wil ik dat natuurlijk helemaaaaaal niet aanmoedigen! - iemand handig met het maken van koolkragen? Ik teel heel wat kool, maar als ik er geen kraag omheen doe, zitten er meteen koolvliegen in. - Rijst, risotto (al is dat laatste wel heel luxe he? ) zijn ook lekker en niet zelf te kweken. - Koffie - schelpen, gewoon van het strand. Die geven we aan onze kippen voor kalk. - Eend, konijn, haas, of ander lekker vlees? Ik krijg de indruk dat hier op het forum wel wat 'lui' zitten die dat kunnen leveren haha. - (zelfgevangen)Vis, rivierkreeften, garnalen, weet ik wat. Mag ook vis zijn die nog even in schoon water moet zwemmen om schoon te worden (en niet meer naar modder te smaken ) daar hebben we een mooie badkuip voor! Maar liefst iets wat we kunnen roken, of invriezen. - (gedroogde) zelfgeteelde paddenstoelen. Mocht je veel teveel moeten oogsten, dan hebben wij daar wel oren naar! - 'afval' voor onze varkens. Oud brood, opgespaarde schillen, etc. - Walnoten, aangezien onze boom nog niet heeft gedaan wat hij moet doen. - (droge)Gist, voor brood. - afwasmiddel (het wordt een beetje een boodschappenlijstje, vinden jullie ook niet?) - Mocht iemand heel handig zijn in naaien/breien? Mijn sloffen zijn kapot - Wie weet werk je ergens, of ken je iemand, of weet je iets te verzinnen wat wij nog nodig kunnen hebben? Shoot! Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
appelvrouw Geplaatst: 5 januari 2013 Geplaatst: 5 januari 2013 Mag ik een Welsh Onion Jorieke? Ik wil best koolkragen voor je maken, maar heb er geen verstand van. Waar moeten ze van gemaakt worden? We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎
Aanbevolen berichten