Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Hallo allemaal,

 

hebben jullie ervaringen met de zaaisjalot? Ik wilde dit voor het eerst proberen dit seizoen. Ik heb al gegoogeld maar niet echt veel kunnen vinden dus ben benieuwd naar jullie ervaringen

Mijn vragen zijn o.a.

wanneer zaaien jullie (goede ervaringen) ivm schieten etc.

zaaien jullie voor? Al dan niet in de kas ( dik net als prei en bosui) en dan uitplanten ?)

Onder teeltgaas ivm ui vlieg?

Later nog een keer zaaien voor plantgoed 2014?

 

Ben benieuwd ?

Groetjes Wout

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Geplaatst:

Ik heb vandaag mijn rode uien, lente uitjes en prei voorgezaaid. Gewoon binnen in een onverwarmd kasje in de vensterbank.

 

Vorig jaar had ik ook zaai uitjes en lente ui, maar die zijn heel erg klein gebleven (de rode uien waren zo'n 3 a 4cm in diameter). Ze smaken wel erg lekker.

Dit jaar begin ik veel eerder met het voorzaaien van dat soort groentes. dan hebben ze alle tijd om tot een beetje redelijk formaat uit te groeien.

 

To plant a garden is to believe in tomorrow.

  • 4 weeks later...
Geplaatst:

ik ga denk ik als proef elke 2/3 weken een bakje voorzaaien, de berichten zijn wisselend.

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Geplaatst:

Ik zaai dit jaar rode bosui en ui "elista" een langwerpige ui, schijnt beide goed te zaaien te zijn. Zaaien vanaf februari staat op de verpakking

 

Maar ik moet er ook nog even onderzoek naar doen hoe of wat!

 

Mijn vader zaait ieder jaar ui, en heeft altijd goede resultaten... Ben benieuwd hoe t mij vergaat...

 

Dit vond ik in een eerste google zoektoch:

 

Zaaiuien telen

In vergelijking met plantuien kan je zaaiuien later oogsten en langer bewaren.

 

Hoe ga je te werk?

 

Vanaf het ogenblik dat de weersomstandigheden het toelaten kan je uien zaaien: ergens tussen eind februari en begin april. Hoe later je zaait, hoe beter het zaad opkomt.

Zaai de zaaiuien in rijen met een onderlinge afstand van 25 cemtimer. Laat 5 tot 7 centimeter tussen elk zaadje, zodat de plant voldoende ruimte heeft om uit te groeien zonder dat je moet uitdunnen. Houd een diepte aan van maximum 2 centimeter.

Houd de ondergrond gedurende de volgende maanden onkruidvrij.

Oogst de zaaiuien in augustus en september.

Laat de bollen 1 tot 2 weken drogen op het zaaibed, althans als het niet te vochtig is. Anders moet je ze op een droge en winderige locatie laten drogen.

Zaaiuien bewaren

Wil je zaaiuien bewaren, dan wacht je best met de oogst tot het loof grotendeels plat is gaan liggen. Je kan de uien dan veel beter drogen dan wanneer het loof nog groen is. Zorg voor een koele vorstvrije ruimte en je kan de uien bewaren tot maart of april.

 

Wacht echter niet te lang met oogsten. Als je na september nog zaaiuien oogst, beschadig je veel bruine vliezen. De kans op rotten neemt dan sterk toe.

 

Sowieso doe je er goed aan om de zaaiuien tijdens het bewaren geregeld te controleren, want elke beschadiging kan rot veroorzaken en 1 rotte ui besmet al snel een andere.

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

  • 1 maand later ...
Geplaatst:

Nu is mijn moesbak klaar, maar ik durf nog niet te zaaien ivm het weer! Het is gewoon omdat ik zelf kippenvel krijg als ik buitenstap

 

Toch maar gewoon doen? (hetzelfde geld voor de radijs bijv.)

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Geplaatst: (aangepast)
hebben jullie ervaringen met de zaaisjalot? Ik wilde dit voor het eerst proberen dit seizoen.

Ik heb een jaar of vier geleden voor het eerst zaaisjalotten proberen te kweken. Mijn motivatie daarvoor was dat pootsjalotten nogal eens besmet kunnen zijn met schimmels en zo'n risico loop je met sjalotten uit zaad niet. De gezaaide sjalotten kwamen nogal slecht en ongelijkmatig op. Na een mail met klacht naar zaadleverancier van der Wal gestuurd te hebben kreeg ik nieuw zaad (pluim voor van der Wal die een zeer goede service geeft die ik al eerder ondervonden had !) maar het resultaat was nauwelijks beter.

 

Twee jaar geleden heb ik ze nog eens gezaaid en alweer gaf dat een twijfelachtig resultaat terwijl ik met zaaiuien , en dat is volgens mij een vergelijkbare teelt , nooit problemen heb. Voor mij is het nu einde zaaisjalot en zet ik alleen nog pootsjalotten . Wat nu precies de oorzaak is geweest van die niet zo succesvolle teelten weet ik niet maar er werden ervaringen met de teelt van zaaisjalotten gevraagd en dit is dus de mijne .

aangepast door Gast

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:

Allemaal bedankt voor de reacties, we wachten het af de eerste lading begint nu aan het tweede blad, als het weer iets beter is gaan ze de volle grond in, de 2e lading zaden moeten nog kiemen , staan nu 1.5 week overdag buiten snachts in de schuur.

 

Geven de zaaisjaloten ook meerdere sjalotten/klisters of maar 1 sjalot die ik volgend jaar moet poten om te vermeerderen?

People who say it can't be done should not interrupt those who are doing it !

Geplaatst:
Geven de zaaisjaloten ook meerdere sjalotten/klisters of maar 1 sjalot die ik volgend jaar moet poten om te vermeerderen?

Een zaaisjalot geeft na uitgroeien een uniforme, vrij ronde , en op het oog enkele sjalot maar hij bestaat inwendig wel uit verschillende klisters. Na poten van zo'n sjalot zullen de nakomelingen lijkt me wat klistervorming betreft weer bestaan uit sjalotten die er uit zien als de traditionele sjalot.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...