Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Stoksnijbonen in moestuinbak uitdunnen/verspenen?


Recommended Posts

Ik heb in mijn MM stoksnijbonen staan, op enkele plekken 2 gezaaid, waarvan er op 1 plek 2 opgekomen zijn, op een andere plek maar 1(had ik ook maar 1 gezaaid)en de rest doet het nog niet. Nu weet ik dat stambonen met 2 of 3 zaadjes gezaaid mogen worden en niet uitgedund hoeven te worden, maar kan je stoksnijbonen ook gewoon met 2 laten staan zo?

 

Daarop volgt automatisch mijn 2e vraag aangezien ik vandeweek voorzichtig gegraven heb en alle andere bonen nog niks doen, zijn ook niet aan het schimmelen. Wel zag ik bij enkele een stukje van het bruine vel weg was alsof ze begonen waren met kiemen, zou dat kunnen? Is het iig mogelijk dat ik van die 2 die op 1 plek gezet heb 1 weghaal, graaf ik beide voorzichtig uit en zet ik ze opnieuw erin, dan kan ik 1 iig op een andere plek zetten ipv wegknippen.

 

Ik wilde ze gisteren ook droog gaan houden, denk toch iets teveel water gegeven, maar ja, toen ging het regenen. Heb ik nog kans dat ze alsnog wat gaan doen? Mijn stambonen duurde ook lang toen het lang ging regenen ineens na die mooie warme week in april/begin mei, maar zijn toch opgekomen. Moet ik gewoon afwachten?

Link to comment
Share on other sites

maar kan je stoksnijbonen ook gewoon met 2 laten staan zo?

 

ja hoor, dat kan

 

Wel zag ik bij enkele een stukje van het bruine vel weg was alsof ze begonen waren met kiemen, zou dat kunnen?

 

ja hoor, dat kan

 

 

Is het iig mogelijk dat ik van die 2 die op 1 plek gezet heb 1 weghaal, graaf ik beide voorzichtig uit en zet ik ze opnieuw erin, dan kan ik 1 iig op een andere plek zetten ipv wegknippen.

 

 

ja hoor, dat kan, maar ik zou ze pas verplanten als ze de eerste echte blaadjes hebben

 

Ik wilde ze gisteren ook droog gaan houden, denk toch iets teveel water gegeven, maar ja, toen ging het regenen. Heb ik nog kans dat ze alsnog wat gaan doen?

 

ja hoor, dat kan

 

Moet ik gewoon afwachten?

 

ja hoor, dat kan, maar je kunt voorjeweetnooit natuurlijk ook alvast wat extra bonen zaaien in een potje en verplanten indien nodig

Link to comment
Share on other sites

Eerlijk gezegd vind ik 2 of 3 stoksnijbonen veel te weinig. Als het zou kunnen (even navragen bij de andere forummers) zou ik er gewoon wat bijzaaien. De oogst van 2 stoksnijbonen is nou niet overweldigend groot, en je wilt toch op zijn minst 1 maaltje kunnen eten met je gezin na al die zaai, teelt en oogst energie aan het einde van je seizoen. Ik zet zelf minimaal 5 a 7 stokbonen per stok. Maar je zou het gewoon eens na kunnen vragen natuurlijk.

Link to comment
Share on other sites

Dank voor je antwoorden robo, ik laat die 2 op 1 plekje dan gewoon even staan en kijk het aan of de rest nog op wil komen. In potjes zaaien voor de zekerheid doe ik liever niet, heb nergens anders meer plek om ze eventueel neer te zetten als deze alsnog op gaan komen, ik kan deze bonen volgens de beschrijving iig nog t/m eind van de maand, ik geloof zelfs juli nog zaaien, heb ze ff niet bij de hand. Ik kan dan altijd nog wat later zaaien als de rest alsnog niet opkomt dan dat ik straks met teveel plantjes zit die nergens meer terecht kunnen.

 

Jasmin: voor de MM moet je er 8 bij een klimrek zaaien. Dat heb ik dus ook ,maar op de meeste plekken zitten 2 zaadjes in de grond, dus als het zoals Robo zegt net als met stambonen gewoon 2 per gaatje/zaaiplek kunnen staan laat ik alles wat nu opkomt lekker zo staan, dan heb ik totaal minimaal zo'n 14 stokbonen staan straks, dat moet toch wel meer dan genoeg zijn voor 2 personen?

 

Nou maar ff duimen voor wat droger weer, ze hebben nu wel een keer genoeg water gekregen

Link to comment
Share on other sites

Tuintjesdraak: Een klein beetje teveel zaaien is wel gangbaar hoor, zelfs bij een zuinig tiepje zoals ik.

Slakken, niet opkomen, achterblijven in groei... het gebeurt altijd wel. Twee dagen geleden zijn er 8 (!) augurkenplantjes van me vermoord door slakken. Ineens was mijn overschot verdwenen en heb ik er precies genoeg staan. Soms moet je uitdunnen, en kies je voor de sterkste, en de ielige plantjes haal je weg. Sneu, echt wel, maar zo gaat dat. Ik had twee ipv één courgette uitgeplant (en drie aanvankelijk ingezaaid), en allebei legden ze het loodje, de een aan een hagelbui vlak na het inzetten, en de ander aan de slakken. Moest ik weer opnieuw zaaien (en eentje, een wat grotere, van mijn buuf als troost gekregen).

 

Wat je teveel zaait kan je ook weggeven, aan de buren of zo. Of de composthoop op.

Link to comment
Share on other sites

Ik weet dat het idd standaard is om 2 of 3 zaadjes te zaaien per plekje, vanwege dat sommige niet uitkomen enz, maar wat je zegt over als je met plantjes blijven zitten:

 

Aan de buren geven? eeeeeeeeeeuh, wij zijn de enigen in het rijtje die een redelijke 'normale' tuin hebben, de rest is vrijwel allemaal volledig betegeld of zover betegeld dat ze maar een klein strookje overhebben voor wat planten, de buren zullen er niet veel mee doen dan ben ik bang, sterker nog, de buren direct rechts denken volgens mij dat patat aan bomen groeien en bitterballen als radijsjes uit de grond.........

 

Composthoop is dan nog een optie, alleen heb ik die (nog) niet. Ik zit wel te denken aan zo'n compostvat of we daar een plekje voor hebben, zo een die je gewoon kan draaien enzo om de boel om te husselen wat je normaal dort met een c.hoop.

 

Dus vandaar dat ik het gewoon ff aan ga kijken, als enkele bonen er al uitzien alsof ze toch bezig zijn te ontkiemen, dat het velletje eraf is bijv, dan zouden ze het toch moeten gaan doen. Mijn stambonen was ik ook bezorgd over toen het zo nat werd, maar die staan er in volle glorie bij, volgens mij zie ik zelfs al bloemknopjes verschijnen. IK heb goede hoop, ben blij dat dit forum er is vor al die vragen.

Link to comment
Share on other sites

Gebeurt nog niet veel met wat ik gezaaidhad behalve de 3 die wel al opgekomen wren. als ik voorzichtig de MM mix op een plekje weghaal zie ik wel een kiem tevoorschijn komen, de rest nog niet, dus de laatste 6 boontjes die ik in mijn zakje had zitten heb ik voor de zekerheid nog erbij gedaan, kijken wat die gaan doen.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Er zijn later alsnog 4 opgekomen, helaas dus niet alles wat ik gezaaid had, er was nog wel een 5e, maar die heeft het niet overleefd, dus ik doe het maar met wat ik nu heb, want meer zaden heb ik niet, volgend jaar nieuwe poging met nieuw zaad en kijken wat deze gaan opbrengen.

 

Wel heb ik de vraag wat dit is aan de bladeren. alleen het oudere blad krijgt dit, heb er een paar afgehaald voordat het iets 'besmettelijks' is aan de plant? Je ziet ook kleine puntjes zitten.

 

blad-stoksnijbonen33811373610699.JPG

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...