Jorieke123 Geplaatst: 19 juni 2013 Geplaatst: 19 juni 2013 'Ze' komen hier vanmiddag 19 (!!) pallets met cassave brengen. De wortels/knollen zeg maar, niet de chips Dat krijgen onze varkens met moeite op vrees ik, dus daarom dit topic. Mocht iemand wat kunnen gebruiken? Een doos, een stapel dozen, een pallet? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
greetje Geplaatst: 19 juni 2013 Geplaatst: 19 juni 2013 jorieke...wat zouden wij met die knollen kunnen doen?????of is het echt bedoeld als veevoer?niet dat ik een pallet of 6 wil hebben hoor, meer uit nieuws/leergierigheid Quote kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!http://guppedup.blogspot.nl/
Jorieke123 Geplaatst: 19 juni 2013 Auteur Geplaatst: 19 juni 2013 Weet ik eigenlijk niet. Verdiep me er pas net in Maar rauw kunnen de dieren ze iig niet eten, ivm het giftige blauwzuur in de vorm van glycosiden. (staat op wikipedia). Koken dus, dat is nou weer jammer (extra werk). Verder op Wikipedia: In landen als Benin, Congo, Angola en ook op Borneo wordt de cassave gebruikt om cassavepap van te maken. Dit voedzame en zetmeelrijk gerecht wordt gemaakt van gedroogde cassave.Maniokbloem kan ook gebruikt worden om tarwebloem te vervangen, het wordt daarom ook wel gebruikt door mensen met allergieën. Tapioca en fufu worden gemaakt van de zetmeelrijke bloem van de maniokwortel (andere naam voor cassave). Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Jorieke123 Geplaatst: 19 juni 2013 Auteur Geplaatst: 19 juni 2013 Ze zijn het nu aan het uitladen, en het is echt VEEL. Jemig, waarom heb ik 'ja' gezegd Wie maakt me los? Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
dennislp Geplaatst: 19 juni 2013 Geplaatst: 19 juni 2013 Als het echt dreigt weg te rotten.. Wellicht nog een andere boer in de omgeving?Of weet niet of een voedselbank er iets mee kan? Quote > Planten kopen? Doe het bewust!
Jorieke123 Geplaatst: 19 juni 2013 Auteur Geplaatst: 19 juni 2013 Je lacht je rot: er zit om elke wortel een laagje paraffine. Om ze langer goed te houden. Zucht... waar ben ik in vredesnaam aan begonnen. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Erny Geplaatst: 19 juni 2013 Geplaatst: 19 juni 2013 Wat een werk zeg... maar zit hier stiekem ook wel te lachen, zie je daar midden in een enorme berg cassave staan.... Foto graag...!! Lastig die paraffine... moet je die er dan eerst afsmelten oid voordat je ze kan koken? Quote
Jorieke123 Geplaatst: 19 juni 2013 Auteur Geplaatst: 19 juni 2013 Ik neem aan dat de paraffine in het kookwater komt? Shit.... Ik hoop dat ik er straks om kan lachen, ik heb het idee dat ik er nu wat wit-weggetrokken uitzie Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Erny Geplaatst: 19 juni 2013 Geplaatst: 19 juni 2013 Dat kan ik me wel voorstellen... ... en ... ondertussen lees ik mij ook even in over paraffine en cassave... ze zijn maar een paar weken houdbaar... En ik kan nergens vinden wat ze nou doen om die paraffine eraf te krijgen, behalve schillen. En ook de gevolgen van consumptie van paraffine worden mij nog niet echt duidelijk... tegenstrijdige berichten dus. Lijkt ook erg af te hangen van de samenstelling/kwaliteit van de paraffine... En dan lijkt het me dat ze voor die coating waarschijnlijk niet de duurste hebben gebruikt... Varkentjes moeten er natuurlijk niet ziek van worden... Edit: "... Wanneer je de wortel breekt, moet het vlees vanbinnen spierwit zijn (al bestaan er zeldzame gele kweekvormen). Als er zwarte lijnen door lopen, is de knol door schimmels bedorven." Quote
harmony Geplaatst: 19 juni 2013 Geplaatst: 19 juni 2013 Heeeeeeel veel cassavechips (als je de paraffine eraf kunt krijgen ) Quote
Jorieke123 Geplaatst: 19 juni 2013 Auteur Geplaatst: 19 juni 2013 Ik begin steeds meer te vrezen dat we er nix mee kunnen, nu het er allemaal al staat zeg maar... en dat mensen in mijn omgeving mij tot in lengte van dagen gaan uitlachen om de 'ja' die ik zei toen in overduidelijk een zonnesteek had. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
greetje Geplaatst: 19 juni 2013 Geplaatst: 19 juni 2013 kan het evt. wel op de composthoop...?of zit die parafinelaag dan fout?kaas zit toch ook in zo'n laag?jeetje jorieke..........ik voel met je mee Quote kiezen voor helpende handen is delen in de praktijk!http://guppedup.blogspot.nl/
Frank Houweling Geplaatst: 19 juni 2013 Geplaatst: 19 juni 2013 paraffine zit ook om kaas heen ja. Is niet met water op te lossen, alleen maar te schillen. Dus... ik wens je veel suc6 Quote Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube
Jorieke123 Geplaatst: 19 juni 2013 Auteur Geplaatst: 19 juni 2013 Het schijnt af te breken volgens Velt(.be), maar dat gaat dan om een insecticide met/op basis van paraffine. Maar dat is dan een heel dun laagje, geen dikke waslaag. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Frank Houweling Geplaatst: 19 juni 2013 Geplaatst: 19 juni 2013 Ik stel voor om een moestuinschildag te organiseren. Iedereen moet wel zijn eigen mesje meenemen; dunschillers zijn toegestaan. Quote Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube
Jorieke123 Geplaatst: 19 juni 2013 Auteur Geplaatst: 19 juni 2013 Goed plan , je laat me toch nog even glimlachen Frank Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Stan Geplaatst: 19 juni 2013 Geplaatst: 19 juni 2013 Jorieke als je fruitmesjes/dunschillers nodig hebt ik heb er nog wel 40 tot 50 zeker ! RUILEN ? Maar de MTFD is pas in september ? Dan maar zaterdag 21 juni (a.s. zaterdag doen)ZMTFD ? Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
Stan Geplaatst: 20 juni 2013 Geplaatst: 20 juni 2013 @Jorieke, al eens aan malen en tot meel verwerken gedacht ? Dan heet het Tapiocameel en dat is weer erg lekker voor appeltaartdeeg of gewoon zandkoekjes. Quote Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl
Erny Geplaatst: 20 juni 2013 Geplaatst: 20 juni 2013 En ik heb ook nog eens zitten denken/fantaseren hoe je die paraffine eraf moet krijgen. En mijn conclusie is dat je ze gewoon in het vuur moet gooien denk ik... op een rooster erboven oid... dan fikt/smelt die paraffine wel weg. Te zwart laten worden kan dan natuurlijk ook weer niet want niet goed voor de varkentjes... en daarna in je kookpot...Makkelijk is het in ieder geval niet... Even te ver door fantaseren levert een soort systeem op waar die dingen boven je vuur warm worden, paraffine smelt, loopt af en wordt opgevangen op eoa manier en daar zou je dan weer iets mee kunnen doen... Ik zei al... té ver doorgedacht... Quote
Nepomuk1983 Geplaatst: 20 juni 2013 Geplaatst: 20 juni 2013 Parafine word bij oa paarden gebruikt als laxeermiddel bij koliek en verstopping. Volgens mij kun je dat gewoon aan je varkens geven. Word niet opgenomen door het lichaam, werkt als soort glijmiddel in de darmen. Quote
jasmin Geplaatst: 20 juni 2013 Geplaatst: 20 juni 2013 Cassave is erg lekker, Jorieke... als ik bij je in de buurt woonde, kwam ik je los maken van een wortel of drie... ha, ha... Je moet schillen met een dik mes, eventueel kapmes, en dan koken. Daarna kan je voor eigen gebruik ook invriezen. Ik heb ooit prachtige filmpjes gezien van Afrikanen die de cassave schillen... Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
Jorieke123 Geplaatst: 21 juni 2013 Auteur Geplaatst: 21 juni 2013 Haha, meel maken en schillen en dan koken gaan we zeker nog doen. Voor onszelf... Joep wil alles op een grote berg gooien, en hopen dat het 'composteert'. Ik vrees dat we toch ook nog een boel weg moeten gooien. Hoe zonde dat ook is. Ik houd echt niet van eten weggooien, maar dit is wel heel erg raar spul met dat paraffine. Quote Giga-gaas.nl facebook.com/Veldvarkens
Frank Houweling Geplaatst: 21 juni 2013 Geplaatst: 21 juni 2013 Het lost op in tetrachloorkoolstof, benzeen, trichlooretheen, koolstofdisulfide, benzine en ether. Ik zou het niet laten composteren, gek stofje dat parafine.. dat wil je niet in je composthoop denk ik. Quote Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube
jasmin Geplaatst: 21 juni 2013 Geplaatst: 21 juni 2013 Haha, meel maken en schillen en dan koken gaan we zeker nog doen. Voor onszelf... Joep wil alles op een grote berg gooien, en hopen dat het 'composteert'. Ik vrees dat we toch ook nog een boel weg moeten gooien. Hoe zonde dat ook is. Ik houd echt niet van eten weggooien, maar dit is wel heel erg raar spul met dat paraffine. Even opletten Jorieke, Breek eens zo´n cassave door midden. Ik vrees dat er dan zwarte draden doorheen lopen, anders worden ze niet weggegooid. Dan is de smaak niet lekker. Alles wat je voor jezelf gebruikt, moet compleet wit zijn, anders doe je veel werk voor niks. Plus.... alles wat je voor jezelf hebt goedgekeurd... koel bewaren. Cassave bederft vrij snel (vandaar die parafine) Of invriezen. Als je er grove gesneden patatjes van maakt, en dan frituurt.... yammie Quote http://www.facebook.com/JasminSoap https://jasminsoapstudio.com/
dennislp Geplaatst: 22 juni 2013 Geplaatst: 22 juni 2013 Parafine word bij oa paarden gebruikt als laxeermiddel bij koliek en verstopping. Volgens mij kun je dat gewoon aan je varkens geven. Word niet opgenomen door het lichaam, werkt als soort glijmiddel in de darmen. Maar van te veel paraffine kunnen ze dus weer diarree krijgen las ik. Dus geheel ongevaarlijk is het denk ik ook niet. Quote > Planten kopen? Doe het bewust!
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.