Cornelius Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Beste forumledenIk heb dit jaar problemen met het maken van gelei van rodebessen. Ik gebruik PecPlus, zodat er meer fruit dan suiker in de gelei is. Na het koken van de bessen, giet ik ze af. Ik meng de PecPlus samen met het sap en breng alles aan de kook. Als de gelei kookt, doe ik er de suiker bij. Als de massa kookt, laat ik nog een halve minuut doorkoken en ik doe de gelei in de bokalen. Maar dit jaar wil de gelei niet dikken. Ik hou me nochtans aan de juiste hoeveelheden PecPlus, suiker en bessen. 600 gr. sap + 325 gr. suiker + 1 zakje PecPlus.Weet er iemand raad? Cornelius Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CleJod Posted July 25, 2013 Share Posted July 25, 2013 Ik heb even mijn vergeelde kookboek van school erbij genomen... Volgens het boek hebben rode bessen van zichzelf voldoende pectine + er moet meer suiker in, gelijk de hoeveelheid fruit. Sap ong. drie kwart laten indikken. Ik heb nog niet eerder rode bessen gelei gemaakt en kan het niet bevestigen of het werkt. Ik vraag me af waar je de gelei in verwerkt, oftewel, is ie niet heel zuur? <---- zuur gezicht Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cornelius Posted July 26, 2013 Author Share Posted July 26, 2013 Bedankt.We gebruiken nu 50% suiker en dat lukt. De richtlijnen die Imperial geeft bij Pec plus om minder suiker te gebruiken werken niet.Cornelius Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sandrina Posted July 27, 2013 Share Posted July 27, 2013 50% suiker? Maar dat deed je toch al? Niet koken in een aluminium pan, anders geleert het nooit.Nou ja als het maar dikker wordt.Ik doe altijd een schoteltje in de diepvriezer, leg daar de druppels op. Dan zie je nog sneller hoe ver je jam is. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted July 27, 2013 Share Posted July 27, 2013 Altijd geleertest doen voordat je gelei, jam ed. in de bokalen doet, geeft een hoop minder poespas )Gebruik deze gewoon als saus . MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sandrina Posted July 27, 2013 Share Posted July 27, 2013 Altijd geleertest doen voordat je gelei, jam ed. in de bokalen doet, geeft een hoop minder poespas )Gebruik deze gewoon als saus . MVG Danuta Wat bedoel je hiermee Danuta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Danuta Posted July 28, 2013 Share Posted July 28, 2013 Een geleertest is om te kijken of je jam/gelei dik genoeg is als hij afgekoeld is. Je neemt een koud schoteltje en laat er of een paar druppels op vallen die na een rusttijdje van 10 a 20 sec niet uitlopen als je het schoteltje schuin houdt of je legt er een beetje meer op, zeg een tl vol, smeer deze een klein beetje uit, wacht 10 tot 20 seconden en trek er dan je vinger doorheen.....als de jam niet meer wegloopt als je het schoteltje schuinhoud, de vingerstreep niet meer volvloeit dan is je Jam zo ver. Als de boel nog steeds te snel loopt, gewoon een paar minuten kooktijd erbij, opnieuw testen... MVG Danuta Quote MVG Danuta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.