Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tips gevraagd bij Japanse Duizendknoop bestrijding


Flup

Aanbevolen berichten

Om ons huis ligt een groot, braakliggend stuk grond. Het onkruid staat daar zeker 1,5 meter hoog. Dat maakt het tuinieren in mijn eigen tuin wat lastig, aangezien al dat onkruid ook mijn tuin in groeit. Tot nu toe is dat vooral lastig, maar te overzien. Helaas heb ik dit jaar ook op twee plekken Japanse Duizendknoop ontdekt. Meteen na de ontdekking hebben wij (in overleg met de grondstukeigenaar uiteraard) die plant tot de grond afgesnoeid en verbrand. Om de paar weken controleer ik de plekken en haal ik eventuele uitlopers weg (die gooi ik met het grofvuil weg). Nu is het nog geen probleem in mijn tuin, maar als ik niks doe (en ook niks tegen de grondeigenaar had gezegd) dan is het dat binnen een paar jaar wel. En dat wil ik voorkomen.

 

Nu begint het winterseizoen en heb ik even wat tijd om hier een goed plan voor de bestrijding / het in toom houden van de plant op te stellen. Van al het onkruid is dit nu de plant waar ik het meest voor vrees. Zeker als je de horrorverhalen leest op het internet én wat ik heb gezien in een gemeente in de omgeving.

 

In eerste instantie wil ik de plant in toom houden / uitputten door alle uitlopers zo goed als het kan te verwijderen. Door het hoge onkruid is dit echter lastig, de kans dat ik iets over het hoofd zie is erg groot.

Nu heb ik ook als tip gekregen dat ik een rizoomsperre moet inbouwen. Een diepe sleuf graven op de erfgrens en daar een metalen (of ander ondoordringbaar materiaal) wand in moet laten zetten. Dit lijkt mij vrij onbetaalbaar, maar de kans dat de plant al wortelt in mijn tuin is aanwezig, aangezien de wortelstelsels makkelijk 20 meter in de breedte kunnen uitbreiden. En een plant op een meter of 7 van mijn tuingrens groeit.

 

Zijn er nog dingen die ik kan doen, naast het afsnijden van de uitlopers? Zijn er bijvoorbeeld planten die kunnen groeien tussen de Japanse Duizendknoop en zich niet laten verdringen door die plant? Of zijn er planten waar de Japanse Duizendknoop niks van moet hebben en zich daardoor terugtrekt?

 

Gif gebruiken om de plant te vernietigen werkt niet, wat ik zo lees. Maar voor deze plant zou ik wel een uitzondering willen maken als er een effectief gif voor zou bestaan. Uitgraven zit er niet in, dat wil de grondeigenaar niet. En de kans dat je de plant dan verspreid is ook niet onaannemelijk.

 

Zijn er eigenlijk mensen die met succes deze plant hebben bestreden of onder controle kunnen houden? En zo ja, hoeveel jaar kost dat en wat heb je er allemaal aan gedaan?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom mag je niet graven. Uitgraven lijkt mij de allerbeste manier. Zelf ben ik ook aan het bestrijden op sommige stukken. Nu al meer dan 2 jaar bezig en nog zie ik uitlopers. Maar ik zal winnen. Het merendeel is al weg.

Als graven echt niet mag, kun je het afdekken van een stuk grond nog overwegen. Dus afdekzeil of meerdere lagen zwart plastic. Zonder licht groeit geen plant.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoe diep graaf jij dan? Bedek je het vrijgelegde gat dan ook opnieuw met aarde? En waar laat jij alle plantenresten? Wel fijn om te lezen dat je resultaat ziet, dat geeft wel moed.

 

Plant 1 heeft ongeveer een omtrek van 2x2 meter. Plant 2 is een stuk groter, namelijk 10x4 meter, deze staat gelukkig iets verder van mijn tuin af. Vorig jaar heb ik helemaal niks van die plant gezien, dus die groeit echt belachelijk snel!

 

Ik heb gelezen dat de wortels wel 7 meter diep kunnen zitten, daarvoor heb je groot materieel nodig.

Dat afdekken is misschien wel een goed idee, al hoop ik niet dat de plant dan ineens elders omhoog komt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ruim ervaring met de Japanse Duizendknoop en hij is inderdaad erg moeilijk te bestrijden.

Enigszins in toom houden gaat nog net. Ontmoedigingsbeleid noem ik het.

 

Omdat het wortelgestel zich zo diep en ver en zo snel verspreidt gaat de uitbreiding erg snel.

Het rhizoomstelsel zelf breekt steeds heel snel af... steeds een stukje, dus als je er aan trekt breekt maar een klein stukje af en krijg je dus nooit de hele wortel mee.

Uitgraven is hier dan de enige optie.

 

Uitputten kan dus eventueel ook... in de gaten blijven houden en elk stukje steeds weer verwijderen.

Het proces zal dan een jaar of 5 gaan duren (volgens kennis die dat 5 jaar hebben volgehouden).

 

De Duizendknoop laat zich door geen andere planten ontmoedigen... helaas.

 

Afdekken met landbouwplastic lijkt me een goed idee. Neem dan wel meerdere lagen en hou de grenzen van het plastic in de gaten. Want de Duizenknoop zal zeker willen ontsnappen.

Worteldoek werkt eigenlijk niet zo goed omdat er teveel licht en vocht doorkomt.

 

Een barrier in de grond lijkt me zonde van geld en moeite omdat de Duizendknoop inderdaad erg diep kan wortelen en er dan gewoon onderdoor gaat.

 

De plantenresten (bovengronds) zijn niet schadelijk merk ik. Ik gooi het gewoon op de grond en daar verdroogt het wel. Met de worteldelen moet je wel erg voorzichtig zijn. Steek die gewoon in een vuilniszak en laat het daarin wegrotten.

Hoe het met eventueel zaad zit weet ik eigenlijk niet.

 

En verder zijn de uitlopers van de Duizenknoop erg herkenbaar en groeien ze vast heel snel boven het andere onkruid uit dus kun je dan nieuwe uitbraken snel spotten.

Je zou dan kunnen proberen om ondergronds het rhizoom te volgen en te verwijderen.

 

In Japan is de Duizendknoop geen plaag, zij hebben daar één of ander kevertje dat de boel in toom houdt. Toen de plant bij ons werd geïntroduceerd als sierplant waren er geen natuurlijke vijanden en is het verworden tot de plaag die het nu is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aanvullend op gegeven informatie (Dank Erny voor dit complete verhaal!)

Zeker geen oplossing, maar misschien een verzachting van het probleem is het misschien om te weten dat de jonge scheuten in het voorjaar eetbaar zijn...dat wil zeggen: lekker en voedzaam/gezond (want "eetbaar" is lang niet altijd dat het ook smakelijk is ) Oogsten als scheuten rent groei en verspreiding ook af.

 

Zie ook bijvoorbeeld deze link: http://www.landschapsbeheer.net/nieuws/nieuwsberichten/artikel/japanse-duizendknoop-if-you-can-t-beat-them-eat-them/477

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Super bedankt weer voor de tips.

 

Ik zit mij nu te bedenken dat het bedekken van die plek lastig is, aangezien dat grondstuk een groot onkruidveld is. En dan is het zowat onmogelijk om alles licht en vochtdicht af te sluiten. Zie hier hoe de omgeving eruitziet waar de plant in groeit. Hier is een van de planten al weggehaald (tot de grond gesnoeid en de plant is verbrand).

 

278021476715085.jpg

 

Uitgraven wil ik wel gaan doen, al zal dat dan hooguit zo'n 30 cm of iets dergelijks worden, anders is het niet te doen. Ook omdat er zoveel onkruid groeit en bomen op dat stuk grond staan, dat je er nooit goed bijkomt. Heeft het uitgraven dan ook zin? Zo zag het er overigens uit voordat een van de planten is weggehaald.

 

173391476715080.jpg

 

Om de paar weken controleer ik de plekken en haal weg wat weer opkomt, dat is, gelukkig, tot nu toe minimaal. In een buurtgemeente heb ik gezien dat de plant binnen 1 week! zich met een paar meter kan uitbreiden. En dan niet met kleine scheuten, nee met uitlopers van ruim 1 meter hoog. De omgeving van de plant hou ik dan ook goed in de gaten, al is dat lastig vanwege dat onkruid.

 

Dat je de scheuten kan eten, wist ik. Ga ik ook wel proberen, dan heb ik tenminste nog iets aan die plant. Heb trouwens op een ergens gelezen dat ook de bovengrondse delen weer tot een nieuwe plant kunnen groeien, binnen 2 weken ontwikkelen zich daar wortels aan, als de omstandigheden juist zijn. Ook de bovengrondse delen worden daarom verwijderd en verbrand.

 

Dat kevertje hadden ze ook wel mogen introduceren. Al weet ik niet wat voor een schade dat kevertje nog meer kan aanrichten. Er is in het verleden zoveel geïmporteerd zonder dat men rekening hield met de gevolgend daarvan, vandaar. Maar het zou zeker helpen als deze plant een natuurlijke vijand had.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze link wil ik nog toevoegen, daarin worden verschillende bestrijdingsmogelijkheden besproken, inclusief resultaten:

 

http://www.bestrijdingduizendknoop.nl/bestrijding.html

 

Injecteren met glyfosaat lijkt aardig effectief te zijn, dus dat wordt gif inslaan. wel jammer, maar ik wil van die plant af. De afgestorven bovengrondse delen verbrand ik dan, zodat het gif hopelijk minimaal in het ecosysteem komt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oeh... op de foto lijkt het al een behoorlijke besmetting van de Duizendknoop. Denk dat het wortelgestel zeker een paar keer zo uitgebreid is. Zeker een paar meter buiten de grens waar de plant groeit.

 

Heb je een bosmaaier om het betreffende onkruidstuk steeds kort te kunnen houden om zodoende ook het Duizendknoopuitbreidingsgebied beter in de gaten te kunnen houden?

En zet stokken op de plekken waar je hem hebt gesignaleerd. Zo kun je de richting van de zich uitbreidende rhizomen in kaart brengen en hem beter in de gaten houden.

 

Mocht je de moeite willen nemen om die 30 cm uit te graven (persoonlijk denk ik niet dat die 30 cm veel uitmaken omdat het grootste deel van het wortelgestel dieper zit en snel weer aangroeit) dek dan in ieder geval dat stuk af met plastic (of oude vloerbedekking oid). Dat ontmoedigd dan in ieder geval en moet de plant zijn energie steken in meer wortels maken om voorbij het afgedekte stuk te komen. Dat put 'm dan weer een beetje meer uit.

Zou wel de uitlopers proberen uit te graven omdat die zich vaak nog wat dichter aan de oppervlakte liggen.

 

Gezien de enorme schade die de Duizendknoop aanbrengt, aan bijvoorbeeld de vestingwerken in Maastricht, zijn er zelfs aparte bedrijven die zich alleen met de bestrijding (ja, dat injecteren... elk stengeltje) van deze plaag bezig houden. Vooral in Engeland is het een erg groot probleem en is het zelfs verboden om ook maar een stukje Duizendknoop te vervoeren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, dat wortelstelsel zal zeker een stuk uitgebreider zijn en zich hoogstwaarschijnlijk ook al in onze tuin hebben uitgebreid. Daarom ben ik bang dat ik er met alleen snoeien niet kom, want dat heeft eenzelfde effect als maaien. En in de test (in de bovengenoemde link) werkt dat niet goed.

 

Deze planten heb ik dus vorig jaar totaal niet gezien! De groeikracht is echt enorm en dat baart mij zorgen, want ik ben eigenlijk de enige die hier serieus naar omkijkt en de plekken naloopt. Stokken plaatsen waar de plant opkomt is wel een goed idee, dan hou ik makkelijker het overzicht. Verder zal ik ook contact opnemen met de milieudienst (heet hier anders), hopelijk kunnen zij ook helpen met de bestrijding.

 

Op een plek heb ik de buurman zelf de plant met wortelstelsel zien storten (snoeiafval). Dat heb ik direct weggehaald en de buurman erop aangesproken, maar ja, dat is natuurlijk te laat. Op die plek komt ook weleens wat boven (is plek 3 zeg maar), maar dat heb ik tot nu toe aardig onder controle en hopelijk blijft dat zo (even afkloppen). Uitlopers uitgraven ga ik zeker doen, de rest is wat lastig, het zijn behoorlijke stronken namelijk.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een ellende!

Ik zou geloof ik het land eerst maaien, dan worteldoek er overheen en daar bovenop dik zwart plastic.

En wat er dan nog opkomt langs de grenzen, uitputten of vergiftigen.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat een ellende!

Ik zou geloof ik het land eerst maaien, dan worteldoek er overheen en daar bovenop dik zwart plastic.

En wat er dan nog opkomt langs de grenzen, uitputten of vergiftigen.

 

Vergiftigen, kom op zeg.

 

Kort maaien, karton erover en goed de randen laten overlappen, dikke laag compost, hele dikke laag stro, en volgend seizoen helemaal vol planten. En alsmaar dik blijven mulchen om die planten heen, en zorgen dat overal planten blijven staan. Gaat er iets uit, meteen iets anders erin en voor alle zekerheid randjes inzaaien met bescheiden groeiende groenbemesters zoals klaver of boekweit. Nou, stoere duizendknoop die daar nog doorheen komt, en als je dat een seizoen volhoudt, durf ik te wedden dat het weg is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat gaat dus in dit geval echt niet werken Pippi, en al zéker niet in één seizoen... de Duizenknoop groeit daar echt wel doorheen.

Was het maar zo gemakkelijk.

 

Heb je ervaring met de bestrijding van gevestigde Japanse Duizendknoop gezien je dit zo stellig beweert?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik durf wel met je te wedden hoor Pippi. Om een fles cognac. Want die ga ik winnen

 

Als je je wat meer verdiept had in ervaringen met dit woekerspul, dan had je geweten dat jouw methode voor Plup* Flup niet werkt.

Gevalletje "de beste stuurlui staan aan wal"?

 

* Edit: sorry, slip of the finger

aangepast door Gast

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Pippi, jij hebt je duidelijk niet ingelezen over de duizendknoop. Hier durf ik mijn huis om te verwedden, dat jouw methode hier niet gaat werken. Dus roep aub niets als je er de ballen verstand van hebt.

 

Ik heb inmiddels diverse wetenschappelijke studies (Duitstalig, Engelstalig en ook Nederlandstalig) gelezen en maaien en wat mulchen werkt dus niet. En je bent dan zeker niet binnen een seizoen van deze plant af. Was het maar waar! Het is niet voor niets dat ik mij druk maak om deze plant die op het grondstuk van mijn buren (wel grenzend aan mijn grondstuk) groeit! Lees even de eerdergenoemde link die ik in dit topic heb vermeld en je snapt waarom.

 

Nu weet ik niet waar je woont, maar in jouw omgeving is deze plant ongetwijfeld ook te vinden. En hou de ontwikkeling van die plant dan eens in de gaten, dan zie je vanzelf wat wij bedoelen. De meeste mensen kennen deze plant en de gevolgen ervan nog niet, maar dat zal hooguit nog een jaar of 5 duren denk ik.

 

Ik werk in mijn tuin het liefst niet met gif, maar wat ik lees is dat de combinatie gif en snoeien het beste werkt. En dat het dan nog minstens 5 jaar duurt voordat je ervanaf bent. Als dat al lukt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn buren hebben deze plant in de jaren 80 op aanraden van kennissen geplant in hun tuin. Hun huis ligt tegen een helling aan en om verdere erosie te voorkomen hebben zij die plant geplant. Omdat de grond daar zeer arm is, groeit de plant niet zo snel, maar toch heeft de plant zich inmiddels op een andere plek uitgebreid op hun grondstuk. Het snoeiafval gooiden zij altijd op een braakliggend stuk grond (ook in hun bezit) achter ons huis. En ja, dat laatste zag ik vorig jaar. Heb ze er toen meteen op aangesproken en heb zo goed als het kon alles verwijderd. Dit jaar heb ik de plant voor het eerst dus gezien op twee locaties achter ons huis en heb meteen de buren aangesproken. Samen hebben we alles gesnoeid en verbrand en nu is het dus bijhouden. In de wintermaanden kan ik op mijn gemak bekijken welke strategie ik volgend jaar moet toepassen. De buren zijn al op leeftijd en slecht ter been, dus de bestrijding komt op mij aan. Helaas, maar voor het behoud van mijn leefgenot is het wel noodzakelijk.

 

Maar goed, lees maar en huivert. En geef dan je oordeel over het wel of niet gebruiken van gif. Zoals het er nu naar uitziet, zal ik gif in combinatie met snoeien gaan toepassen. En dat jarenlang, want een effectievere methode ben ik nog niet tegengekomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Natuurlijk kan ik nu de link naar het desbetreffende onderzoeksverslag niet meer vinden , maar het was meen ik in Waterschap Aa en Maas waar ze - buiten het officiële onderzoek om - proeven hebben gedaan met 'begraven' van Japanse duizendknoop. Niet helemaal wat ik zei, want daar legden ze worteldoek over de grond en stortten er schone grond op, en dat werkte.

 

Ik klets absoluut af en toe uit mijn nek, en als ik dat doe mag ik daar zeker op worden aangesproken, maar ik heb die onderzoeksverslagen gelezen, en waar al die andere proeven faalden of onhaalbaar waren (ja, elke week maaien geeft ook wat resultaat, en gif werkt dus nauwelijks) , werkte dat begraven wel. Als die info inmiddels achterhaald is, okee, sorry, maar daar was mijn 'advies' op gebaseerd en dat zou ik zelf ook proberen.

 

Hoewel er bedroevend weinig informatie te vinden is over het nut van invasieve planten, denk ik - maar dat is mijn persoonlijke compleet onwetenschappelijke interpretatie - dat Japanse duizendknoop de grond verbetert in afwachting van een aardverschuiving of overstroming waarna de duizendknoop zelf volledig afsterft, net zoals sommige andere snelgroeiende pioniersplanten verdwijnen als de omstandigheden compleet veranderen. Duizendknoop is een vrijwel zinloze plant voor insecten, dus hij komt voorafgaand aan de insecten, voorafgaand aan een gezond ecosysteem, maar wel eetbaar voor herbivoren. Dat zegt iets over het plaatsje in de puzzel.

 

Invasief onkruid krijg je weg door het seintje te geven dat het niet meer nodig is. Denk ik. En een dikke laag rivierklei erbovenop gooien werkt dus misschien ook, en hoe dan ook denk ik dat je de grond moet bedekken om eraf te komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Naar aanleiding van reactie van Pippi even verder gezocht.

 

Dit is een link naar de bestrijdingsmethoden die het Waterschap AA en Maas en enkele Brabantse waterschappen momenteel hanteren, waarbij hun keuze gebaseerd is op effectiviteit. Ik denk dat je daar je voordeel mee kunt doen.

 

http://www.aaenmaas.nl/binaries/content/assets/am---website/faq/werkinstructie-bestrijding-japanse-duizendknoop.pdf

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In de bovenstaande links is die methode ook getest (men heeft duidelijk de verschillen tussen de bestrijdingsmethoden onderzocht en ook laten zien), het begraven met een dikke laag aarde, al dan niet in combinatie met worteldoek is helaas niet de meest effectieve methode, daarmee krijg je de plant niet weg jammer genoeg. Dat is iets dat al is gebeurd op een plek (daar waar de plant ooit is gestort als plantenafval). Daar komt deze plant ook doorheen. Worteldoek is er niet voor gebruikt, daarvoor leent het terrein zich niet.

 

Lees mijn links eens, zou ik zeggen.

In de link van het waterschap AA&Hunze staan inderdaad de diverse bestrijdingsmogelijkheden genoemd, maar niet de effectiviteit daarvan. Alleen dat het 3 tot 5 jaar bij intensief maaien duurt om van de plant af te komen. Maar zelfs die termijn wordt door diverse onderzoeken tegengesproken. Op de een of andere manier is het praktisch onmogelijk om de plant helemaal uit te putten. Een combinatie van maaien en chemische bestrijding is tot op heden het meest effectief. Ook dan duurt het jaren voordat de plant weg is, maar daarmee raak je uiteindelijk wel van de plant af. Zeker als de verspreiding al best behoorlijk is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, daar woon ik niet. De bestrijdingsmethode vind ik wel een hele mooie, maar of het op lange termijn werkt betwijfel ik. Het is ook nogal een arbeidsintensieve methode, dat zal hier niet zo snel gebeuren, aangezien de gemeente hier daar helemaal geen geld voor hebben.

Ik woon in een wat achtergebleven gebied, waar men deze plant helemaal niet kent.

Nog een voorbeeld daarvan:

Een van de buren heeft al jarenlang deze plant tegen de gevel groeien. De plant is daar vanzelf gaan groeien, de buur heeft die daar niet geplant. Elke keer wordt die wel gesnoeid, maar de plant blijft terugkomen. Het snoeiafval brengt deze buur naar de bioboer een paar dorpen verderop die er compost van maakt. Normaal wordt compost uit biomassa een bepaalde tijd op een minimale temperatuur verhit (zodat al het kiemkrachtige materiaal doodgaat), maar de kans is natuurlijk aanwezig dat dit misgaat. Ook gaat het snoeiafval rustig in de groene bak, daar waar het absoluut niet in terecht mag komen. Zo verspreid de plant zich ook heel makkelijk.

Deze buur is inmiddels ook ingelicht. Net zoals ik wat buurtgemeenten en mensen die deze plant in de buurt hebben (tijdens de hondenwandelingen kom je nog weleens wat tegen, zodoende) ook ga inlichten. Mensen moeten weten wat voor een plant het is, zodat zij passende maatregelen kunnen nemen.

Klinkt misschien allemaal overdreven, maar hoe meer mensen deze plant kennen en herkennen, hoe sneller er misschien wat op gemeentelijk of regionaal niveau wat aan gedaan wordt. Uit diverse onderzoeken blijkt steeds dat mensen de plant gewoonweg niet kennen en zich ook niet van de schadelijke gevolgen bewust zijn. Dat blijkt ook uit het feit dat deze plant ook nog gewoon via de tuincentra verkocht mag worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch iets vreemds, Flup...... Jij denkt duizendknoop wel helemaal weg te krijgen op jouw gebied.

In de links die je o.a. zelf aanhaalt staat echter dat Jap. duizendknoop niet vernietigd kan worden.

 

Het haalbare doel is daar om verdere verspreiding te voorkomen. Schade geeft ze alleen echt aan oevers van waterlopen (schade aan dijken, minder voedsel voor fauna) en aan gebouwen (funderingen, riolen e.d.) en het voorkomen van die schade wil men bereiken.....maar niet de blijkbaar onmogelijke uitbanning van de plant waar ze staat......omdat het niet kan.

 

Als ik 1 + 1 optel wil je ofwel iets onmogelijks of heb je nog een "Ei van Columbus" in petto.

Ik maak van de gegevens in allerlei onderzoeken dat als je ze kunt onderdrukken en in de hand houden, je al het mogelijke doet. Maaien (liefst maandelijks, doel is uitputting van de plant) en verder verspreiding nauwkeurig vermijden, is in mijn optelsommetje van wat ik allemaal lees het meest effectieve dat jij kunt doen.......

 

Het onderzoek uit je eerste link is enkele jaren nieuwer dan dat van de 2e link. In link 1 staat ook wat beschreven over het beleid in Duitsland, waarbij ik meteen dacht..."Waarom legt Flup geen contact met de Duitse overheden om hulp/advies te krijgen?" Jouw belang is ook maatschappelijk belang......

 

Dat de 2e link ouder is, maakt nogal wat uit omdat lessen getrokken konden worden in link 1 die in link 2 nog niet mogelijk waren. Bovendien zijn de methoden (of ze effectief waren is uiteindelijk onduidelijk! ...er staat slechts hoe het tot 2011 geprobeerd werd....) die...in de 2e link worden genoemd ongeschikt voor jou als particulier....vanwege kosten en omdat de gebruikte herbiciden niet voor jou legaal te koop zijn.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, de plant vernietigen is praktisch onmogelijk, dat besef ik mij heel goed. Maar de Duitstalige onderzoeksresultaten (heb ik hier niet gepost) geven wel iets meer hoop op complete vernietiging, mits je een combinatie van gif en maaien toepast. En dat jarenlang. Het beste resultaat krijg je bij het inspuiten van glyfosaat.

 

De buurman vond ook dat ik de pers in moest lichten en de regionale milieuambtenaren. Dat laatste ga ik sowieso doen, over het eerste ben ik er nog niet over uit. Ik wil niemand zwartmaken, maar die planten moetengewoon weg bij ons achter.

 

Een heel uitgebreid, Zwitsers onderzoek kun je hier lezen (Duitstalig pdf-bestand).

 

Deze plant kun je misschien wel alleen bestrijden, maar dan moet die nog niet zo groot zijn. Dat is bij mij achter bij de grootste plant al niet meer het geval, dus wat hulp in mijn "strijd" kan ik zeker wel gebruiken. Het voelt nu zo'n beetje als David tegen Goliath en dat heb ik bij geen enkele andere onkruidsoort in mijn tuin. En ik heb daar nogal wat vervelende soorten tussen, al zeg ik het zelf.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...