Jump to content

Flup

Members
 • Posts

  3,092
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Flup

 1. De verwarming staat laag, en zolang de pot nog te zwaar om te tillen is, blijft hij daar ook staan. De scheuten zal ik wel verpotten, die komen dan op een iets koelere en lichtere plek te staan. Dank voor de tips!
 2. Heb even een foto gemaakt van de plant. En heb ondertussen ook de verwarming in de kelder aangezet voor de plant. De pot vertillen is helaas geen optie, de cementkuip is nog loeizwaar. Hoop dat de verwarming aan (op stand 1) al voldoende helpt, al denk ik dat de plant eigenlijk meer licht nodig heeft. Kan ik overigens de scheuten verpotten?
 3. De plant staat nu in de kelder voor een raam (oosten). In de kelder is het koel, hooguit 13 graden. De stengels worden nu iets slapper. Het kan zijn dat het licht te weinig is, dan moet ik kijken of de cementkuip met plant naar een logeerkamer kan. Daar is het warmer en is een raam op het zuiden. De plant staat nu een paar weken binnen en de cementkuip was zeer zwaar. De grond was aardig doorweekt door de regen, vandaar de zware cementkuip. Heb sindsdien geen water gegeven. Hopelijk is de kuip nu lichter, anders is het ontilbaar om de plant naar de logeerkamer te tillen. De jonge stekken uit eerdere jaren hebben het denk ik te warm gehad in de woonkamer. Te warm en te weinig licht, ik weet het niet meer precies. Of die vliegjes, dat kan ook nog. In de woonkamer komt minder licht (hogere ramen) en is het denk ik te warm. Buiten stond de plek op het terras, in de schaduw beschut. Ik hoop dat de plant het redt, want het is een grote plant met kleine uitlopers. Bedankt voor de reacties!
 4. Ik heb afgelopen zomer een megagrote Aloe Veraplant van de buren gekregen. Die staat nu in de koele kelder, maar dat is niet de plek die deze plant graag heeft, merk ik. Hoe kan ik Aloe Vera goed overwinteren? Heb het nu al meerdere keren geprobeerd met uitlopers, maar heb er tot nu toe geen succes mee gehad helaas.
 5. Hier is het afwachten of mijn honingbesstruiken de gortdroge en zomer hebben overleefd. Ondanks een dikke mulchlaag, is de grond toch behoorlijk uitgedroogd en dat is voor een aantal planten helaas funest geweest, ben ik bang. Ik wil de nog een paar honingbesstruiken kopen, maar dat heeft geen zin nu de zomers steeds droger en warmer worden.
 6. Beterschap! Gezondheid gaat voor een snelle rondgang van de doos, dus geen stress.
 7. @loes hoe staat het er met de doos voor?
 8. Carbid? Carbid in een gang leggen, vochtig maken, gat dichtmaken, zodat de gassen in de gangenstelsels trekken en niet ontsnappen via het gat naar buiten.
 9. @acpronk Dat klopt helemaal, phacelia en goudsbloem zaaien heel makkelijk uit, maar dat vind ik niet erg. Waar het in de weg staat, kun je het makkelijk wegschoffelen of uittrekken. Tagetes zaait inderdaad niet uit hier, dat vind ik eigenlijk wel jammer.
 10. Als je niet voor een houten constructie wil gaan, dan is steen een optie. Zelf hebben wij ook verhoogde bedden in de vorm van verhoogde bakken gemaakt Zodat het terras nuttiger gebruikt wordt. Onderkant open, maar wel van hout. Ik vind zelf plastic geen optie (zoals in de Franse filmpje), dat wil ik zo min mogelijk in de tuin hebben. Hout rot wel weg, maar hardhout veel minder. Dat gaat zeker 10+ jaar mee, is mijn ervaring. Plastic rot eerder kapot en dan krijg je plastictroep in de grond, dat vind ik persoonlijk slechter voor het milieu. Je zou de houten bakken ook op tegels kunnen zetten, zodat het hout minder in contact met de bodem komt. Bij ons staan de bakken op het terras, dus dat is minder een probleem. Ik heb zelf nog heel veel plastic bakken in de tuin en die blijf ik wel gebruiken, totdat die kapot zijn. Maar ben wel aan het afbouwen, want hout ziet er mooier uit en is beter voor het milieu. Zelf gebouwd en niet goedkoop, maar als je het koopt is het duurder en kleiner. Of van materiaal gemaakt wat niet zo lang houdbaar is en er lelijker uitziet. Op de foto de eerste bak die ik vorig jaar gemaakt heb (afmetingen 1,80m x 0,80m en zo'n 80cm hoog). Inmiddels staan er 7 zelfgemaakte verhoogde bakken op het terras. Ook heb ik nog van de buren grote houten bakken gekregen en nog wat andere houten bakken van een vereniging waar ik lid van ben. Die gekregen bakken zijn dan wel van een duidelijk slechtere houtkwaliteit, maar dat maakt mij niet uit. Ook die bakken gebruik ik nu al een paar jaar.
 11. Ik zaai alleen phacelia en dat laat ik staan. Vriest toch kapot en dan hoef ik er verder ook niks aan te doen. Verder laat ik de planten veel langer staan, waardoor de tuin er wel rommeliger uitziet, maar dat is dan maar zo. Een bedekte bodem is beter dan een kale bodem. Nu staan er nog Tagetes en Goudsbloem. Dat laatste trek ik er wel uit als het echt helemaal prut wordt, maar nu bloeit het nog steeds. Ondanks nachtvorst. Rogge, klaver en grassoorten durf ik als groenbemester niet zo aan. Ben bang dat dat juist een onkruid'plaag" gaat worden en slecht weg te krijgen is.
 12. Zoals de titel al zegt, ben ik op zoek naar zaden van de Prima 1216 of een andere soort, zolang het maar geen Sunflower is. Had jaren geleden een paar minibomen gekocht, maar die hadden de eerste winter al niet overleefd, vandaar dat ik het nu met zaden wil proberen.
 13. Vaak wel @Lia56. Al moet ik zeggen dat ik ook niet al het nieuwste van het nieuwste heb. Onze auto is bijvoorbeeld 20+ jaar oud. Is natuurlijk minder zuinig dan een nieuw model, maar ik denk dat de meeste mensen ondertussen al wel 4 of 5 andere auto's hebben versleten in die jaren. En dat is ook milieubelastend. Dan denk ik dat mijn ecobalans op dit gebied toch een stuk beter is dan iemand die elke 5 jaar een nieuwe auto koopt. Maar met huishoudsartikelen zoals koelkasten en vooral diepvriezers is het wel beter. Vooral omdat je met nieuwe apparaten veel minder stroom verbruikt en dat is met de stijgende stroomprijzen wel beter. Zelf heb ik er geen moeite mee om 2ehands of refurbished te kopen, al hangt het er wel vanaf wat. Foto-apparatuur koop ik probleemloos 2ehands, maar met huishoudartikelen ben ik voorzichtig. Want ook het stroomverbruik telt mee en dan scheelt het nogal of je een diepvries van 5 jaar oud 2ehands koopt of een nieuwe.
 14. Dat is een goed idee @mdubbelm. Gaat zeker gebeuren voor het volgende seizoen.
 15. @Arja, dank voor je toelichting. Weggooien is ook wel zonde, maar jee, het is al jaren een biozadendoos en het moet niet zo gaan verlopen als bij de zadenenveloppen. Daar verdwenen de leukere soorten, omdat er op een gegeven moment alleen maar van dit soort zaden (gratis en goedkoop) inkwamen. Dat wil ik absoluut niet, want zo gaat voor mij de lol er ook vanaf om het te organiseren. Dat men toch wat makkelijk over het biodeel van de zadendoos heenleest, zet mij ook aan het denken hoe ik het volgend jaar ga invullen. Dat weet ik nu nog niet, maar misschien moet het anders georganiseerd worden. Daar denk ik nog even over na.
 16. @Stan W Is het zaadgoed wat gewonnen is uit oogst van Lidl-zaden, dan kan het blijven, maar als het gewoon de gekochte zaden zijn van de Lidl, dan horen die niet in de BIO-zadendoos. Al denk ik dat het gekochte Lidl-zaden zijn. Erg jammer als dat zo is. Misschien kan de persoon die dit in de biozadendoos heeft gedaan er wat meer over vertellen? Mocht @Stan W en @loes binnen een paar dagen niks horen, dan kunnen die zaden eruit. Wat je zegt over de kiemkracht van de goedkope zaden, klopt helemaal. In de goedkope zadenverpakkingen zit vaak veel meer zaad, maar de kiemkracht, groei en zelfs opbrengst is slechter dan bij zaden van de betere merken en zelfgewonnen zaden. Is hier in Duitsland zelfs op tv geweest, zo'n test. Mijn ervaringen zijn ook zo, maar toch trap ik er nog weleens in door zulke goedkope zaden te kopen.
 17. 2784 vind ik wel een passend getal bij deze wedstrijd.
 18. @Arja Daar kun je de zaden van nemen, zodat je die zelf kunt telen. Daarvoor zitten deze pepers in de doos.
 19. In de grond stoppen kan ook, al is de kans op succes in dit jaargetijde heel erg klein. Zeker als de winter koud wordt. Maar je weet nooit, wie weet lukt het. Ik heb het hier ook weleens geprobeerd, maar dat was geen succes.
 20. Klopt Liekie, op de foto zie je mooie wortels. De "bultjes" die meestal wat dikker en grover zijn, zijn callus. Ik zou ze nog niet oppotten, maar nog een week wachten. De wortels zijn nu nog zo kwetsbaar en met een week zijn die wat sterker en groter. Maar daarover zijn de meningen in vijgenland ook wat verdeeld.
 21. Gekochte of gratis zaden zijn net zo goed welkom in de doos, mits het zaadgoed uit biologische teelt komt en het ook bekend is om welke zaden het gaat. Ik heb hier ook genoeg biologische zaden waarvan ik behalve de soortnaam, niet weet om welke ondersoort het gaat (zelf geteelde supermarktknoflook bijvoorbeeld). Dat gaat niet in de doos, want het gaat juist ook om de ondersoort bij groente. En gekochte zaden heb ik net zo goed, biologisch en niet-biologisch. Biologische doe ik in de doos als ik teveel heb, de niet biologische natuurlijk niet. @HuubvG jammer dat de grond achter jullie huizenrij zo vervuild is. Zelf denk ik dat veel meer grond vervuild is dan dat de mensen weten. Nederland heeft een chronisch tekort aan woningen en er wordt al jaren gebouwd op grond die in het verleden (en nu ook nog wel) zwaar vervuild is.
 22. Inderdaad, dit soort zadenzakjes horen niet in de biozadendoos thuis! Ik heb die zadenzakjes ook (gekregen van iemand), maar die zaden zijn niet biologisch gekweekt. Deze zadendoos heet niet voor niets BIOzadendoos. Goed dat die zaden eruit zijn gehaald. De onbekende zaden kunnen mirabiliszaden zijn, maar ik denk het eerlijk gezegd niet.
 23. Ik pluk wel paddenstoelen en neem ook regelmatig wat mee, zodat ik ook onbekende soorten leer kennen. In Duitsland zijn er ook paddenstoelencursussen en daar volg ik ook regelmatig wat van. En ik ben natuurlijk lid van een paddenstoelenvereniging. Ook leerzaam en leuk! Maar van foto's een paddenstoel identificeren is toch echt compleet anders dan als je de paddenstoel in het echt ziet en kunt aanraken / ruiken en de omgeving ziet waarin de paddenstoel groeit. Hopen op deskundige plukkers onderweg, zou ik niet doen. Veel mensen die zich deskundig noemen, zijn dat namelijk totaal niet. En als je onbekend met paddenstoelen bent, dan zie je dat niet.
 24. De 1e is volgens mij een van de honingzwamsoorten (ik denk de gele) en de tweede geen idee.
×
×
 • Create New...