Jump to content

Flup

Members
 • Posts

  2,792
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Flup

 1. In Nederland en West-Europa zijn de geboortecijfers laag, maar in bv Afrika niet. En die mensen moeten natuurlijk ook allemaal eten krijgen en een dak boven hun hoofd. En die willen ook in vrede leven en hetzelfde welstandsniveau als West-Europeanen hebben. Geldt ook voor andere landen. En het zou wel heel slecht zijn om die mensen dat te weigeren, vanwege het milieu (dat kun je beinvloeden, klimaat niet echt, dat verandert ook zonder toedoen van de mens). In Duitsland moet natuurlijk ook iedereen aan de windenergie, zonneenergie of ander "milieuvriendelijk" alternatief. Ik zet milieuvriendelijk tussen aanhalingstekens, want zo milieuvriendelijk zijn die niet. Voor windmolens worden hele bossen gekapt, en de windmolens zelf zorgen met hun luchtstromingsveranderingen ook voor dode vogels. En het geluid wat ze produceren is ook schadelijk voor mens en dier. En dan natuurlijk nog het afval, want de rotorbladen kunnen niet afgebroken worden, die worden letterlijk begraven. Hoezo goed voor het milieu? Ook zonnenenergie is weinig beter, want de productie daarvan is verre van milieuvriendelijk. Daar hebben we in West-Europa dan geen last van, maar waarom moeten andere landen lijden, zodat wij hier onze doelstellingen kunnen halen? Daarnaast importeert Duitsland gewoon kernenergie uit Frankrijk. Wel groen praten, maar bij onvoldoende levering wordt gewoon kernenergie uit Frankrijk gekocht. Zonder die kerncentrales in Frankrijk zou stroom nog duurder zijn! De kerncentrales in Frankrijk, maar ook Belgi"e, zijn inmiddels wel verouderd en ook onveilig. De kerncentrale (lekker dicht tegen de grens van Duitsland en Lux) in Thionville is de onveiligste in Europa, daar ligt altijd wel 1 van de 4 reaktoren stil in verband met een ongeluk of reparatie. Maar dat is geen reden om geen nieuwe te bouwen, de techniek is veel verder en ook de moderne kerncentrales zijn een stuk veiliger. Dat laat natuurlijk niet onverlet dat het afval nog wel een probleem is. Nog wel, want er zijn ook kerncentrales ontwikkeld die wel het afval op kunnen verbruiken. Kernenergie is stabiele energie, want onafhankelijk van wind, zon of water en als de hoeveelheid afval steeds minder wordt (zoals bij modernere centrales) en het restafval goed wordt opgeslagen, dan zie ik daar geen probleem in. Ook niet als er eentje in mijn nabije omgeving komt te staan.
 2. Zelf rapido afgraven? Of is alles al afgegraven en ligt de grond op een hoop?
 3. De zadendoos is weer aangekomen bij mij, of beter gezegd, mijn NLse adres. Ik ga die volgende week ophalen en dan genieten van al het moois. Een zadenoverzicht maak ik ook en die zal ik hier in dit topic posten. Ontzettend bedankt allemaal voor de deelname! En wie weet doen jullie de volgende ronde ook weer mee.
 4. Een warmtepomp is hier totaal niet interessant, vanwege de gestegen energieprijzen. Mensen om mij heen, die een warmtepomp hebben, klagen allemaal dat het hun huis niet zo warm houdt als een verwarming op olie / gas + dat er meer energie wordt verbruikt. De kosten vallen dus hoger uit en dat zal alleen maar meer worden met de stijgende energieprijzen. Wij stoken op olie + hout en zouden de ketel ook moeten vervangen. Een nieuwe olieketel heeft mijn voorkeur. Die zijn sowieso een stuk zuiniger en verwarmen het huis gewoon wel goed. Een warmtepomp werkt alleen optimaal als het huis ook niet al te oud is (en dus beter is geisoleerd). Zonnepanelen wil ik wel, ook al vind ik het productieproces van die panelen ook verre van milieuvriendelijk. Maar goed, je moet iets.
 5. Ben helemaal niet nieuwsgierig natuurlijk, maar eehhh.... is de doos al aangekomen bij Willem? 🙃
 6. Dat ziet er mooi uit, op de foto's. Hier is prei niet zo'n succes, komt door de preimineervlieg. Prei moet onder gaas, anders wordt het sowieso niks. Ik zaai prei altijd zelf. Plantjes kopen, kost meer en door zelf te zaaien heb je veel meer plantjes voor minder geld. En prei zaaien gaat altijd makkelijk.
 7. Even gechargeerd, maar dit klinkt voor mij typisch als een stadsmens die verhuisd is naar het platteland en zich daar gaat beklagen over de mestgeur of de haan die kraait. Veel oude rotten beklagen zich op moestuincomplexen juist over nieuwelingen die het onkruid onvoldoende in grip houden, waardoor er op hun tuin ook meer onkruid groeit (via zaden, wortels). Ik spit overigens ook 1x per jaar om zoveel mogelijk onkruid weg te halen en om nieuwe delen in de tuin te ontginnen. Bodemleven heb ik wel meer in de stukken waar het onkruid nog groeit, maar daar waar onkruid groeit, groeien geen moestuinplanten. Dat gaat niet samen.
 8. Leven en laten leven. Als er iets storends is, is dat nieuwelingen steeds menen alles beter te weten. Zo slecht is ploegen niet, anders was al die aarde allang dood geweest. Die oude mensen kunnen hun grond zelf niet meer spitten, dus doen ze het zo. En het werkt, dus waarom veranderen? Wat je wel zou kunnen doen, is om te vragen of het ploegen beperkt kan worden tot 1 dag per week bijvoorbeeld. Dit in verband met de overlast die het geeft. Overigens zit ik zelf niet op een moestuincomplex en ploeg ik ook nooit. Maar ben wel vreselijk allergisch voor mensen die alles beter weten. Ik vergelijk het maar zo, mijn buren (80+ nu) tuinieren al hun hele leven. Was bittere noodzaak ook. Ik woon hier nu bijna 10 jaar en tuinier ook zo lang hier. De buren hebben wat afgelachen in het begin om mijn "experimenten" en gekkigheid. En dat mag, over en weer hebben wij goed contact. Ze zien dat mijn, soms, onconventionele methoden toch werken, maar nemen niet veel daarvan over. Hoeft ook niet, zij hebben plezier van het tuinieren en ik ook. Daar gaat het om.
 9. Het is een experiment, dit jaar doe ik dat voor het eerst. Ga wat kolen en bloemen zaaien, misschien nog prei. Verder niks. Of het een succes wordt, kan ik ook niet zeggen, heb geen idee nog.
 10. Flup

  Tips & Tricks

  Zo doe ik het ook, scheelt heel veel ruimte. En wat niet kiemt, neemt ook geen onnodige ruimte in. Ideaal!
 11. Ik wacht tot februari met het zaaien van mijn pepers en paprika. Ga deze maand nog wel een paar dingen winterzaaien, maar verder niets. Al kriebelt het wel! Maar de nachten zijn hier nog veel te koud en het voorjaar is ook lang en koud in deze regio. Eind april kan het nog flink vriezen, -10 graden is geen uitzondering. Mijn vensterbanken staan dan al meer dan bomvol plantjes, maar ik moet gewoon echt geduld hebben. Anders is het zonde van de moeite en het zaaigoed.
 12. Leidse / LangeHangers, heerlijk! Heb voor de zaadgoedvermeerdering dit jaar wat anders gepland, namelijk Karmazijn. Geeft roze tuinbonen, die wel wat kleiner zijn, maar hopelijk ook goed smaken. Bij mij gaan de tuinbonen in februari de grond in.
 13. Ja, dat doe ik ook, maar dat helpt ook maar beperkt. Moestuinieren is een verslaving en zeker in de wintermaanden is het lastig om stil te zitten.
 14. Flup

  Tips & Tricks

  Zo heb ik het ook weleens gedaan, maar ik krijg de zaden dan nooit meer goed van het papier af. En aangezien mijn oog ook wat wil, doe ik dat niet meer. Qua kiemkracht maakt het volgens mij niks uit, maar ik hou van netheid en orde in mijn zaaigoedschatkist. Niet dat het er bij mij zo net en geordend uitziet, maar de wil is er in ieder geval! Hoe zaai jij in ziplockzakjes voor? Ik gebruik voor het kiemen wel de deno-methode, maar dan gaan de zaden snel uit de zakjes, zodra ze gekiemd zijn. Een tip van mij: vijgenstekhout in ziplockzakjes laten wortelen. Vochtig potgrond of vermiculiet in het ziplockzakje, stekhout erinsteken en het ziplockzakje dichtbinden en op een lichte plek wegzetten. Heb je minder kans dat eventuele varenrouwmugvliegjes van de ene naar de andere stek/ plant overspringen en je kan veeeeel meer stekjes op dezelfde plek kwijt. Vooral dat laatste is natuurlijk heel belangrijk.
 15. Ik vries tuinbonen zonder te blancheren in voor latere consumptie. Voor opnieuw zaaien heb ik nog nooit tuinbonen ingevroren, dus daar kan ik niks over zeggen. We hebben thuis wel een eeuwige tuinbonendiscussie. Bij het doppen haal ik altijd dat groene flubbertje aan de boon eraf, maar partnerlief vindt dat onzin. Is uiteraard een principekwestie (hehe, grapje), maar ik zie hierboven ook foto's waar dat groene flubbertje (geen idee hoe dat heet) eraan blijft zitten. Is wel meer werk om het eraf te halen, maar het oog wil ook wat.
 16. Flup

  Winterzaaien

  Ik ga het gewoon proberen, hopelijk bevriest het zaaigoed niet. Afgelopen nacht was het -6 graden en overdag is het hooguit 4 graden en bewolkt. Het is wel winter, maar zet niet echt door, vind ik. Meestal blijft het weer zo tot maart en in april kan ik hier ook flinke nachtvorst verwachten. Bevalt de test, dan ga ik dat meer doen en bevalt het neit, dan blijft het bij deze test. Ben ook benieuwd naar jouw resultaten straks @Amrutten.
 17. Kritisch kijken naar de omgeving is niet verkeerd, dat doe ik ook. Maar ik wil wel dat een mening gestaafd wordt met feiten. Dus 95% van het mais dat niet GMO zou zijn, geloof ik zonder een goede bron daarvan niet. Ik geloof best dat er veel meer GMO zaden geteeld worden dan dat ik zou kunnen verwachten, maar zonder cijfers kan ik daar niks van zeggen. Heb mij er ook nooit in verdiept ook. Ik koop zaadvaste soorten, dus geen F1-zaden en het liefst koop (of ruil) ik bio-zaden. De zaden die je onderling kunt ruilen zijn biologisch en zeker niet GMO, maar gewoon oude soorten die door liefhebbers worden geteeld en verspreid. @Natuurbouwer is denk ik niet echt meer actief op dit forum, die zal dit niet lezen.
 18. Flup

  Winterzaaien

  Even een schopje naar boven. Mijn handen kriebelen om wat te gaan zaaien, hoewel het nog veel te vroeg is en er (waar ik woon) zeker nog veel vrieskou aankomt. 's Nachts wordt het hier makkelijk -8 tot -10 graden, dat heb ik nu al een paar weken gehad, maar voor dit project heb ik wel een mooie, beschutte plek in de tuin bedacht. Zo kan ik mijn lelijke 5 liter waterflessen ook hergebruiken, in plaats van dat die flessen als afval weggaan. Een groot voordeel vind ik dat je zo al kunt voorzaaien zonder dat je hele huis gelijk vol staat. Zelf dacht ik eraan om koolsoorten zo te gaan zaaien, samen met wat kruiden voor de kruidenbak. Zijn er nog meer mensen die aan winterzaaien doen?
 19. Niet overdreven groot, een paar spades breed en diep. En die stort ik vol. Meestal gaat er zo'n 30 liter potgrond in zo'n gat.
 20. Voor de tomaten in de kas, graaf ik altijd een gat in de grond en stort die vol met gekochte potgrond of compost. Werkt prima. Neusrot heb ik weleens, maar dan vooral in natte periodes. Verder doe ik niet veel aan de grond in de kas. Aan het einde van het seizoen gooi ik er houtas over en giet alles flink met water.
 21. Je kan nu nog prima knoflook planten, tot februari is dat geen probleem. Knoflook heeft wel een koude periode nodig, vandaar dat ik er niet heel lang meer mee zou willen wachten. In februari zou ook nog kunnen, maar dan is het groeiseizoen voor de bol wat kort. Compost met koemestkorrels is voldoende, knoflook heeft niet heel veel nodig.
 22. Daarom ben ik ook lid van zaadgoedvermeerderingsclubs. Door deze regeling verdwijnen ook oude soorten en dat zou jammer zijn. Er is een levendige (ruil)handel voor zaadgoed en stekjes en die moet blijven. Daar doe ik ook aan mee, dat is ook een principekwestie. Ik teken deze petitie dus ook. Dank voor de link.
 23. Dank voor de tip, zaaien ga ik zeker proberen. Al verwacht ik daar ook geen wonderen van. In Duitsland wordt Amelanchier ook als invasief beschouwd, omdat die zich ongebreideld uitbreidt. Ook doordat vogels de vruchten eten en de zaden elders uitpoepen. Ik heb daar in mijn omgeving niks van gemerkt. Deze boom staat er al heel lang en er zijn in de omgeving geen zaailingen van die boom kunnen ontdekken. Hopelijk heb ik iets meer succes, want die boom geeft echt lekkere vruchten. We gaan het zien, is in ieder geval een mooie test.
 24. In mijn tuin heb ik Amelanchier Ballerina (smaakt niet geweldig) en amelanchier lamarckii. De planten zijn nog klein, dus kan er nog weinig over zeggen. En vorig jaar was een slecht jaar voor heel veel fruit. Ik heb deze gekocht, omdat er vlakbij ons huis een wilde krentenboom staat. En die geeft fantastisch lekkere vruchten. Geen idee welk soort dat is helaas, vandaar dat ik deze twee soorten heb gekocht. Stekken heb ik ook al geprobeerd, maar dat wilde niet echt (jaren geleden). Moet ik nog maar eens doen, want die soort is echt veel te lekker.
 25. Vorig jaar was mijn ok ook erg traag, dus ik panikeer nog niet. Maar ik ben natuurlijk wel super ongeduldig, zoals altijd.
×
×
 • Create New...