De zon van vorige week heeft weer de moestuinkriebels aangewakkerd. Afgelopen zaterdag dan maar de zaden weer gesorteerd per maand, om dan op zondag de serre in te duiken. Die stond er nog vrij verwaarloosd bij, maar na een paar uur blonken de ruiten weer (enkel nog maar aan de binnenkant...), zag de aarde er al een stuk gezonder uit en de werkbank lag er weer strak bij! De eerste rijtjes sla, kervel, spinazie, mizuna, rucola, raapjes en radijsjes van 2017 zijn gezaaid! En binnen op de venst
Afgelopen week kreeg ik een zak stoofpeertjes cadeau. Inmaken dus! Per kilo peertjes, een halve kg suiker, een geutje rode wijnazijn en een kaneelstokje. Twee weken terug plukte ik een hele berg herfstframbozen. Een deel ervan ging netjes in de diepvries, om de ijstaarten met kerst te versieren. De minder mooie gingen op witte wijnazijn trekken. Deze heb ik vandaag gezeefd en in een mooie fles gedaan. Dat zal smaken op de slaatjes in het voorjaar! En de laatste boontjes geoogst. Deze
Zo, hier zijn we weer. Ja inderdaad, laatste post 1,5 jaar geleden. Schaam, schaam. Maar ik heb een goede reden! Het was druk, haha. Achja, we hebben ons leven een beetje een ommezwaai gegeven… Waar moet ik beginnen? Vorig jaar zijn we een grote zoektocht begonnen naar Hereford runderen. Terwijl deze in Nederland toch vrij frequent voorkomen is dit in Belgie totaal niet. Importeren uit Nederland zagen we niet zitten door alle papierwerk. Maar inmiddels hebben we ze! Ondertussen 23 stuks: 1 st
Oepsie, alweer een maandje geleden dat ik hier iets plaatste... Het is inmiddels best druk geweest. Zowel in de moestuin, als in de keuken, als op de boerderij. Koetjes moeten terug de wei in, de eitjes zijn uitgebroed (17 kuikentjes rijker), een afromer gekocht dus wat experimenteren met roomijs maken, platte kaas, goudse kaas,... In de serre moest de spinazie eruit. Eén of ander soort piepklein beestje was aan de blaadjes aan het eten, en ze waren met veel. En ik wou de pas kiemende spina
Jaja, het is lente.. maar als ik zo naar buiten kijk zou je het niet echt zeggen. Heb dit weekend, behalve even met de schoffel rondlopen in de serre, niks gedaan in de moestuin. Jammer, want er is nog genoeg te doen. Gelukkig donderdag eventjes wat foto's genomen. De spinazie en sla doet het heel goed. Met een beetje geluk kunnen we volgend weekend ons eerste slaatje eten. Achter het glas staat de haan met grote ogen naar de frisse blaadjes sla te kijken Binnen wel nog heel wat gezaa
Het was alweer een productief weekend. We begonnen zaterdagochtend met terug wat bomen snoeien zodat onze houtvoorraad weer wat aangevuld is. Het aardappelveldje waar ik vorig weekend aan begonnen was is nu afgewerkt. Er werd nog wat bemest, gespit en de aardappelen gepoot. We hebben 2 soorten: hele vroege en vroege. De heuveltjes hebben we alvast opgehoogd zodat ons dit werk bespaard wanneer het drukker gaat worden. Vrijdagavond nog heel wat gezaaid voor binnen op de vensterbank: 3 soorte
Wat een heerlijk weer was het dit weekend! We hebben er volop van genoten en een pak werk verzet. Zaterdagochtend gewerkt aan de houtvoorraad. 2 immens grote tronkwilgen zijn weer netjes gesnoeid en wij hebben weer hout bij voor volgende winter. In de namiddag had ik nog even tijd voor wat jonge plantjes uit te planten in de serre. Ik heb maar al een kleine voorsprong genomen door wat plantjes in te kopen want geduld is niet mijn sterkste kant. Het werden spinazieplantjes, verschillende soort
Vandaag goed op tijd vertrokken op het werk zodat ik nog een half uurtje licht had buiten. Snel een rijtje radijs, kervel, spinazie en 2 soorten plaksla gezaaid. Het duurt toch nog een tijdje voor de tomaten en paprika's uitgeplant kunnen worden dus we kunnen maar beter gebruik maken van de plaats en de warmte die de serre te bieden heeft. Binnen op de vensterbank staat alles mooi te kiemen. Nog even en de vensterbank is alweer te klein Komend weekend gaat het mooi weer zijn, dan kan ik
Vandaag was het een productieve dag in de moestuin. Het kleinfruit kreeg de nodige aandacht. De bessenkooi was een echte jungle geworden. Dus daar hebben we eens flink in gesnoeid. Nog wat compost in gevoerd zodat ze de lente goed kunnen starten. Hierbij de voor en na foto's: Ook gewerkt aan de aardbeibedjes. Nu zijn zowel de eenjarige, als de tweejarige volledig klaar voor het seizoen. De tweejarige waren een flink werkje moet ik zeggen. Alles was echt overwoekerd. Verbouwingen zijn niet
Wow... inmiddels 2 jaar geleden dat ik hier nog iets plaatste. Inmiddels is er zo veel veranderd. We wonen nu in ons eigen huisje, ook op de boerderij. Vorig jaar was geen schitterend moestuinjaar, door de verbouwingen en omdat we ook even in het dorp hebben gewoond. Ondanks dat hebben we toch vrij wat van eigen kweek kunnen eten en staan er nu nog enkele wintergroenten in de moestuin. Maar nu we helemaal gesetteld zijn gaan we er helemaal voor! Vorig jaar ben ik ook een blog begonnen, over mijn
Nu kan het seizoen officieel beginnen voor ons! We hebben dit weekend heel hard gewerkt om onze nieuwe serre helemaal klaar te hebben. Zaterdag hebben we de betonfundering en frame geplaatst. Zondag hebben we het glas gemonteerd. Dan nog even de grond geëffend en de eerste plantjes erin gezet. Als afsluiter heb ik al enkele bessenstruiken en frambozen geplant in de bessenkooi en de prei uitgeplant in de koude bak. Ik kijk er al naar uit om de serre vol te zetten met tomaten, aube
Eindelijk gelukt om foto's te uploaden.. Een andere browers was de oplossing. De koude bakken, waar ondertussen al worteltjes en radijsjes in staan. Dit weekend ga ik er de pluksla en spinazie in zaaien. De bessenkooi: Wat vorig jaar nog dit hoopje palen was: Is nu een bessenkooi van 3 op 4 meter (ondertussen volledig afgewerkt maar daar heb ik helaas nog geen foto van genomen). Dit weekend gaan we er de frambozen, braam, aalbes, blauwe bes en kruisbessen in planten. En het kippenhok,
De eerste zaadjes werden gezaaid en zijn al volop aan het kiemen. Ondertussen gaan de werken in de moestuin haastig verder om op tijd klaar te geraken voor het seizoen. De koude bakken zijn al in gebruik, daar heb 2 weken terug worteltjes en radijsjes in gezaaid. De 2 afgelopen weekends hard gewerkt aan de bessenkooi (4 op 3m). Hier moet nog enkel het poortje aan, en dan kunnen we ze vol zetten met bessen. Er komen frambozen, blauwe bes, kruisbes, aalbes en bramen. We hebben ook een kippenho
Ondertussen druk bezig geweest met het plannen van de moestuin. Niet alleen omdat ik sta te springen om eraan te beginnen maar ook omdat we dit weekend gaan mesten. Aangezien ik rekening wil houden met de mestbehoefte van de groenten moet ik al min of meer weten waar alles zal komen. Mochten jullie bedenkingen of advies hebben... Shoot!
Ondanks het goede voornemen is het toch niet echt gelukt hier veel te plaatsen het voorbije seizoen. Het was veel te druk op de boerderij. Veel geschilderd, opgeknapt, houtvoorraad bijgewerkt,... Toch was mijn eerste jaar succesvol in de moestuin! Er is heel wat rabarber geoogst voor confituur en taart. Enkele brocolli's en bloemkolen. Worteltjes en radijsjes. De kruiden hebben heel wat gerechten dat beetje extra gegeven. Er staat nu nog prei en spruitjes voor deze winter. Kortom, de moestui
Dit weekend zeer druk bezig geweest. In het stukje waar we onze fruitboompjes gezet hebben heb ik kamille, goudsbloem en Oost-Indische kers gezaaid. Nog een stukje van de moestuin zevenblad-vrij (proberen) maken (argggghhh dat is echt een troep!! als iemand DE gouden tip heeft... altijd welkom!!). Alles groeit goed in de moestuin. De radijsjes zijn masaal opgekomen, de rucola begint eindelijk goed te groeien en de eerste rabarbertaart zal volgende week al in de oven staan! 3 weken geleden h
Gisterenavond was ik lekker door een oude landleven aan het bladeren, en daar zag ik deze serre: Prachtig toch?? Vrees enkel dat ze een stuk boven mijn budget zal gaan ...
Ahh, leuk zo'n paasweekend. Het zat echt ei-vol Zaterdag waren we eigenlijk van plan om naar het Vlaams Zaadhuis te gaan (ligt hier vlakbij), maar uiteindelijk is dit gewijzigd naar een boom omzagen voor mijn vriend en voor mij... kaas leren maken! Ik experimenteer zeer graag en zelfvoorzienend leven zegt me wel iets (alhoewel ik besef dat daar verschrikkelijk veel tijd in kruipt en dus hoogstwaarschijnlijk nooit zal lukken ). Ik had er al vrij veel over gelezen over zelf kaas maken maar
Van thuis uit ben ik opgegroeid met groenten uit de moestuin en zelf opgekweekte kippen. Toen ik mijn vriend leerde kennen, die op een boerderij woont, besefte ik dat ik dit ook wilde doen. Na een jaar lang twijfelen, lezen en informatie verzamelen heb ik eindelijk ook de stap gezet een moestuin te beginnen. Ik heb hier op de boerderij een paar vierkante metertjes grond omgespit en ben er vol goede moed aan begonnen! Op deze foto zie je hoe de moestuin er 2 weken geleden nog uitzag. Nog maar 2