2016
Zo, hier zijn we weer. Ja inderdaad, laatste post 1,5 jaar geleden. Schaam, schaam. Maar ik heb een goede reden! Het was druk, haha. Achja, we hebben ons leven een beetje een ommezwaai gegeven… Waar moet ik beginnen?
Vorig jaar zijn we een grote zoektocht begonnen naar Hereford runderen. Terwijl deze in Nederland toch vrij frequent voorkomen is dit in Belgie totaal niet. Importeren uit Nederland zagen we niet zitten door alle papierwerk. Maar inmiddels hebben we ze! Ondertussen 23 stuks: 1 stier, 22 koeien en een tweeling begin dit jaar geboren bij ons op de boerderij!
We deden mee met het moestuinprogramma “Het goeie leven” op één. We waren er net niet bij, maar stranden bij de laatste 10 koppels. Het was echt een leuke ervaring! Ondanks de volle 35 seconden dat we maar in beeld tijdens de eerste aflevering, hadden we toch enkele filmdagen erop zitten…
En toen kwam zowat het moment dat ik mijn job meer dan beu was… Nja, boekhouding, wat wil je . We bedachten een plan, ging een jaar lang avondlessen volgen, gaf mijn ontslag en begon een boerderijwinkel. Nu bestaat mijn dagtaak uit roomijs maken, chocolademousse, pudding, rijstpap, yoghurt,… We hebben ook buitenloopvarkens, honing van onze eigen bijtjes en het teveel van groenten uit de moestuin heeft direct ook een nieuw doel.
Er zijn weken waarbij het heel erg druk is (wanneer er varkens geslacht worden, en veel bestellingen zijn voor ijstaarten enzo), maar tussendoor probeer ik zoveel mogelijk in de kruidentuin (a ja, die is ook nieuw!) en de moestuin te vertoeven.
Zoals vandaag! Maandag is eigenlijk mijn ijs-draai-dag, maar met zo’n schoon weer kon ik er toch niet aan weerstaan de moestuin in te vluchten. Om te beginnen aan de winteropkuis! Ondertussen ook de tijd genomen enkele fotootjes te schieten...
De doorgeschoten venkel... zonde, maar gelukkig geeft hij mooie bloemen, waar onze bijtjes dan ook nog eens gelukkig van worden!
Ondanks de hoeveelheid Afrikaantjes in de moestuin was het bij mij afgelopen seizoen ook een wierwar van insecten. Een overvloed aan rupsen en slakken. Wat mij betreft mag het deze winter wel even vriezen, zodat ze hopelijk met wat minder zijn volgend jaar...
Deze week zal er nog eikenbladsla op de menu staan, verscholen tussen wat onkruid vond ik deze. En hij ziet er perfect oogstbaar uit!
Het kolenbed is opgeruimd. Het gaas is weer opgeborgen en de dikke koolstronken zijn voor de koeien. Er staat nog een mooi rijtje bietjes (chioggia, rode en gele biet), worteltjes en de witloofwortels. Deze laatste blijven nog even in de grond. Ik zou ze graag begin december willen rooien, ze dan enkele weken laten rusten om begin januari in te kuilen. In januari zijn we 3 weken met vakantie, als het goed is hebben we bij terugkomst lekker vers witloof!
De vijgenstruik bij de ingang van de moestuin. 1 probleem: de vijgen worden nooit rijp en na de winter blijft er geenenkele meer over. Iemand een idee wat ik kan doen met groene, onrijpe vijgen??
Snijbiet! Wat hou ik toch van die mooie kleuren!
De aardbeibedjes hebben we eind september opnieuw aangelegd. Dit jaar was een ramp. Bed 1 was na het herplanten van 1jarigen aangevallen door onze boerenganzen. Bed 2 zijn bijna alle plantjes dood gegaan. In totaal zijn er zo'n 200 aardbeiplanten, met normaal 1 bed 1 jarige en 1 bed 2 jarige planten.
En onze Hereford koetjes. De mama met 1 van de twee kalfjes. Haar zusje stond net om de hoek...
En tot slot onze varkens, aan het genieten van een Steirische pompoen (zonder de zaadjes dan, deze zijn voor ons brood )
4 Comments
Recommended Comments