Jump to content

Sarah

Members
  • Posts

    56
  • Joined

  • Last visited

1 Follower

Personal Information

  • LOCATION
    Kaprijke - België
  • OCCUPATION
    Uitbaatster boerderijwinkel
  1. De zon van vorige week heeft weer de moestuinkriebels aangewakkerd. Afgelopen zaterdag dan maar de zaden weer gesorteerd per maand, om dan op zondag de serre in te duiken. Die stond er nog vrij verwaarloosd bij, maar na een paar uur blonken de ruiten weer (enkel nog maar aan de binnenkant...), zag de aarde er al een stuk gezonder uit en de werkbank lag er weer strak bij! De eerste rijtjes sla, kervel, spinazie, mizuna, rucola, raapjes en radijsjes van 2017 zijn gezaaid! En binnen op de vensterbank staan al enkele dingen voor gezaaid. Maandagochtend kon ik toch de drang niet weerstaan om nog enkele sla, veldsla en spinazieplantjes te gaan kopen op de markt. Want hoe sneller we weer uit de tuin kunnen eten hoe liever!! O ja, en superblij met mijn nieuwe tafeltje en stoeletjes! Ze zijn mooi voor op de foto en klein/licht genoeg zodat ik ze alleen kan verplaatsen naar waar ik wil. En nu hopen op mooi weer voor maandag... dan duik ik mijn bessenkooi in!
  2. Gisteren de serre opgeruimd en de ramen aan de binnenkant gelapt. Vandaag radijsjes, kervel, spinazie, sla, rucola, mizuna, raapjes,... gezaaid, en enkel plantjes uitgeplant (sla, spinazie, veldsla en 2 bloemkolen), zodat we snel de eerste oogst hebben
  3. Sarah

    De keuken in!

    Ja, ik heb deze geplukt na een nachtje regen. Dus die bewaren niet goed en waren ook geen 100% in orde. Dus ideaal om frambozenazijn mee te maken!
  4. Afgelopen week kreeg ik een zak stoofpeertjes cadeau. Inmaken dus! Per kilo peertjes, een halve kg suiker, een geutje rode wijnazijn en een kaneelstokje. Twee weken terug plukte ik een hele berg herfstframbozen. Een deel ervan ging netjes in de diepvries, om de ijstaarten met kerst te versieren. De minder mooie gingen op witte wijnazijn trekken. Deze heb ik vandaag gezeefd en in een mooie fles gedaan. Dat zal smaken op de slaatjes in het voorjaar! En de laatste boontjes geoogst. Deze liggen nu te drogen als zaaigoed voor volgend jaar of om deze winter te gebruiken in de soep en stoofpotjes.
  5. Sarah

    2016

    Hahaha, ja, i'm everywhere Nee, nu de dagen korter worden is er gelukkig weer wat tijd om de moestuin vorm te geven voor 2017... en dan haal ik hier heel veel inspiratie Je moet zeker eens langskomen! En maak je dan maar even bekend, altijd leuk om met "internetvrienden" een echt praatje te slaan, haha
  6. Hier al meerdere jaren asperges staan en inderdaad nooit afgedekt. Mijn ouders hebben meer asperges staan dan ons en zij leggen in het vroege voorjaar een plastiek over een deeltje, zodat dat bed sneller asperges gaat geven. Maar verder niet nodig hoor...
  7. Ik had ze vorig jaar ook in de moestuin (dit jaar vergeten zaaien ), ikzelf vind ze vrij scherp van smaak maar mijn vriend die helemaal verslaafd is aan radijsjes is ook grote fan van de rammenas! Ze groeien inderdaad aan sneltempo, maar ik had wel "snel" last van voosheid wanneer ze zo groot waren, en van een taaie buitenkant. Ik deed ze rauw door slaatjes en warm door de wok. Ik heb er ook eens siroop van gemaakt, een lepeltje door een kop thee is goed voor de luchtwegen en de keel. Je kan een rammenas in schijfjes doen en bruine suiker of honing over doen. Na 24 uur zal er dan heel wat sap vrijgekomen zijn wat de siroop is. Je kan ook de bovenkant van de rammenas eraf snijden en in een beker hangen. Bovenaan doe je dan de honing, die zal een weg zoeken naar beneden en onderaan de rammenas zal de siroop eruit druppelen. Let wel op dat je een jonge rammenas neemt, die nog niet te taai en hard is hiervoor. Volgend jaar komen ze er weer!
  8. Sarah

    2016

    Dank je Angela! Ben ook echt superblij met onze beslissing. Hierboven staat het wel wat simplistisch. Het was geen beslissing van vandaag op morgen maar we hebben er nog geen seconde spijt gehad!
  9. Een wortelsoepje met gember en rode ui, natuurlijk met worteltjes en rode ui uit de moestuin. Hoofdgerecht was couscous met een salade van aubergine, feta en granaatappelpitjes, op smaak gebracht met munt uit de kruidentuin. Een hamburgertje erbij van onze eigen varkens. En straks als dessert een stukje vlaai, gemaakt met de melk van onze koetjes Dat geeft toch zoveel voldoening om ingrediënten van eigen boerderij te gebruiken
  10. Een hele zak stoofpeertjes! Deze week ermee aan de slag gaan en inmaken voor komende winter. Heerlijk! Heb ook nog een emmer kweeperen staan. Daar gaan we deze week nog taart mee bakken en in de tajine met kip!
  11. Sarah

    2016

    Zo, hier zijn we weer. Ja inderdaad, laatste post 1,5 jaar geleden. Schaam, schaam. Maar ik heb een goede reden! Het was druk, haha. Achja, we hebben ons leven een beetje een ommezwaai gegeven… Waar moet ik beginnen? Vorig jaar zijn we een grote zoektocht begonnen naar Hereford runderen. Terwijl deze in Nederland toch vrij frequent voorkomen is dit in Belgie totaal niet. Importeren uit Nederland zagen we niet zitten door alle papierwerk. Maar inmiddels hebben we ze! Ondertussen 23 stuks: 1 stier, 22 koeien en een tweeling begin dit jaar geboren bij ons op de boerderij! We deden mee met het moestuinprogramma “Het goeie leven” op één. We waren er net niet bij, maar stranden bij de laatste 10 koppels. Het was echt een leuke ervaring! Ondanks de volle 35 seconden dat we maar in beeld tijdens de eerste aflevering, hadden we toch enkele filmdagen erop zitten… En toen kwam zowat het moment dat ik mijn job meer dan beu was… Nja, boekhouding, wat wil je . We bedachten een plan, ging een jaar lang avondlessen volgen, gaf mijn ontslag en begon een boerderijwinkel. Nu bestaat mijn dagtaak uit roomijs maken, chocolademousse, pudding, rijstpap, yoghurt,… We hebben ook buitenloopvarkens, honing van onze eigen bijtjes en het teveel van groenten uit de moestuin heeft direct ook een nieuw doel. Er zijn weken waarbij het heel erg druk is (wanneer er varkens geslacht worden, en veel bestellingen zijn voor ijstaarten enzo), maar tussendoor probeer ik zoveel mogelijk in de kruidentuin (a ja, die is ook nieuw!) en de moestuin te vertoeven. Zoals vandaag! Maandag is eigenlijk mijn ijs-draai-dag, maar met zo’n schoon weer kon ik er toch niet aan weerstaan de moestuin in te vluchten. Om te beginnen aan de winteropkuis! Ondertussen ook de tijd genomen enkele fotootjes te schieten... De doorgeschoten venkel... zonde, maar gelukkig geeft hij mooie bloemen, waar onze bijtjes dan ook nog eens gelukkig van worden! Ondanks de hoeveelheid Afrikaantjes in de moestuin was het bij mij afgelopen seizoen ook een wierwar van insecten. Een overvloed aan rupsen en slakken. Wat mij betreft mag het deze winter wel even vriezen, zodat ze hopelijk met wat minder zijn volgend jaar... Deze week zal er nog eikenbladsla op de menu staan, verscholen tussen wat onkruid vond ik deze. En hij ziet er perfect oogstbaar uit! Het kolenbed is opgeruimd. Het gaas is weer opgeborgen en de dikke koolstronken zijn voor de koeien. Er staat nog een mooi rijtje bietjes (chioggia, rode en gele biet), worteltjes en de witloofwortels. Deze laatste blijven nog even in de grond. Ik zou ze graag begin december willen rooien, ze dan enkele weken laten rusten om begin januari in te kuilen. In januari zijn we 3 weken met vakantie, als het goed is hebben we bij terugkomst lekker vers witloof! De vijgenstruik bij de ingang van de moestuin. 1 probleem: de vijgen worden nooit rijp en na de winter blijft er geenenkele meer over. Iemand een idee wat ik kan doen met groene, onrijpe vijgen?? Snijbiet! Wat hou ik toch van die mooie kleuren! De aardbeibedjes hebben we eind september opnieuw aangelegd. Dit jaar was een ramp. Bed 1 was na het herplanten van 1jarigen aangevallen door onze boerenganzen. Bed 2 zijn bijna alle plantjes dood gegaan. In totaal zijn er zo'n 200 aardbeiplanten, met normaal 1 bed 1 jarige en 1 bed 2 jarige planten. En onze Hereford koetjes. De mama met 1 van de twee kalfjes. Haar zusje stond net om de hoek... En tot slot onze varkens, aan het genieten van een Steirische pompoen (zonder de zaadjes dan, deze zijn voor ons brood )
  12. Oepsie, alweer een maandje geleden dat ik hier iets plaatste... Het is inmiddels best druk geweest. Zowel in de moestuin, als in de keuken, als op de boerderij. Koetjes moeten terug de wei in, de eitjes zijn uitgebroed (17 kuikentjes rijker), een afromer gekocht dus wat experimenteren met roomijs maken, platte kaas, goudse kaas,... In de serre moest de spinazie eruit. Eén of ander soort piepklein beestje was aan de blaadjes aan het eten, en ze waren met veel. En ik wou de pas kiemende spinazie, pluksla, kervel,... niet in gevaar brengen dus werd het maar voer voor de kipjes. Die waren er best gelukkig mee. De vroege aardappels krijgen al loof: Gisteren de bloemkolen en broccoli's uitgeplant: De erwtjes uitgeplant: En de eerste asperges werden geoogst: De uien staan ook al boven en de aardbeien krijgen bloemetjes. Gisteren de eerste paprika's uitgeplant in de serre. Vandaag nog enkele kruiden gezaaid voor de nieuwe kruidentuin die eraan komt. En morgen ga ik maar eens aan de slag met de tomaten en pompoenen te verpotten. Nog veel werk voor de boeg maar de moestuin begint stilaan vorm te krijgen
  13. Voor mijn blog heb ik gewoon een domeingekocht voor een 40 euro ongeveer. Daar zit wel een stukje registratiekosten bij dus jaarlijkse bijdrage is iets lager. En dan via Wordpress de blog opgemaakt. Hou wel rekening dat wanneer je niet veel kent hiervan even zoet bent met het vinden van de juiste plugins etc. Maar het is de beste manier lijkt me, je hebt een brede waaier aan mogelijkheden en kan alle kanten op.
  14. Sarah

    Lente?

    Jaja, het is lente.. maar als ik zo naar buiten kijk zou je het niet echt zeggen. Heb dit weekend, behalve even met de schoffel rondlopen in de serre, niks gedaan in de moestuin. Jammer, want er is nog genoeg te doen. Gelukkig donderdag eventjes wat foto's genomen. De spinazie en sla doet het heel goed. Met een beetje geluk kunnen we volgend weekend ons eerste slaatje eten. Achter het glas staat de haan met grote ogen naar de frisse blaadjes sla te kijken Binnen wel nog heel wat gezaaid. Heel wat tomaatsoorten en pompoensoorten. Nog wat kruiden die de winter niet overleefd hebben. Zonnebloemen, courgettes, nog wat erwtjes,... En door het slechte weer was er ook tijd om een kaasje te maken. Mijn eerste bolletje Gouda kaas. Ik ben heel erg benieuwd wat dat gaat worden! Zo... hopelijk krijgen we nu nog wat mooi weer, zeker nu met het zomeruur zou het leuk zijn s'avonds nog wat te werken in de moestuin.
  15. Spannend! Altijd een leuk moment vind ik. Ben benieuwd naar de foto!
×
×
  • Create New...