Jump to content
  • entries
    3
  • comments
    15
  • views
    463

Een kas-kast in de serre


Cherryblossom

13,164 views

 Share

Hier op het forum lees ik vaak dat het woord "serre" gebruikt wordt voor wat ik een "kas" zou noemen. Ik weet niet wat in die context het verschil is tussen een kas en een serre, vermoedelijk de Nederlandse versus de Belgische naam?

 

Mijn serre in ieder geval, is een serre zoals ik ze van vroeger al ken. Een kamer aan het huis met extra veel ramen, een soort tuinkamer. Nu woon ik in een appartement en valt de lichtinval nog steeds wel mee. De basis is namelijk een muurtje, met daarboven ramen over de gehele breedte. Je kunt je voorstellen dat dat muurtje aanzienlijk wat licht tegenhoudt. Vandaar ook dat de woonkamer nog wat donkerder is. Valt normaal niet op, maar wel als je erop let. Of wanneer je je planten dood ziet gaan. De noordkant van de serre is dus de beste plek om planten te groeien. Want, wanneer de zon naar het zuiden draait, schijnt hij aan de noordkant dus het langst. Begrijpelijk?

 

Foto's van mijn serre staan in het vorige bericht.

 

Waarom deze inleiding? In mijn serre staat nu een soort kas. Eigenlijk is het een kast. Met ramen. Dus een kas-kast. In de vroege middag was het in de kast al iets warmer dan er buiten. Ik hoop dat het mijn (jonge) plantjes goed doet.

 

2014-04-26-1794461398533132.162014-04-26-1772721398533141.16

Links is het paneeltje een beetje stuk, op het deurtje. Ik denk dat ik dat er maar helemaal vanaf sloop. En de kast dan een leuk kleurtje geef. Heel lichtgroen ofzo? Wat denken jullie? Ik wilde het thema van de serre wel groen houden, want het is nu mijn tuinkamer. Groene kussentjes enzo. Het bovenstuk vind ik ongeschilderd nog wel mooi, maar die onderste kast niet zo. En alleen de onderkant verven ziet er raar uit.

 

Links en rechts heb ik de ramen niet helemaal dicht gedaan, maar een kiert voor ventilatie gelaten.

 

Ik wil er vooral jonge plantjes in zetten, dingen die ik net gezaaid heb enzo. En de basilicum die graag in warme (Italiaanse?) omstandigheden vertoeft. (Toch?)

 

Ook heb ik nagedacht over plaatsing. Warmte gaat naar boven. Dus bovenin de nieuwe zaadjes (zaailingen?) en onderin de echte plantjes. Goed beredeneerd? Of moeten echte planten er eigenlijk gewoon uit?

 

Aan de kruidenplantjes te zien gaat het zaaien in de rode bekertjes best goed. Onderin heb ik gaatjes geprikt voor afwatering. Vandaar dat alles op rare dekseltjes staat. Daarvoor wil ik nog wat dienblaadjes halen bij de Action (zoals op de bovenste plank, werkt perfect)

 Share

2 Comments


Recommended Comments

Om eerst even een antwoord te geven op jouw Nederlands-Vlaams probleem:

- wat men in Nederland een kas noemt, noemen wij een serre

- wat jij een serre noemt, noemen wij een veranda

Ik weet het, gekke Belgen

 

Het ziet er best een leuke kas(t) uit om je zaailingen in te zetten. Krijgen ze genoeg licht in jouw veranda...euh serre?

Ik zou het inderdaad een flashy limoengroen kleurtje geven. De onderste kast lijkt me handig om potjes e.d. in op te bergen

 

Succes ermee!

Link to comment

Of gekke Nederlanders! Ahhh duidelijk! In mijn beeld is een veranda open, zoals in Amerikaanse films.

 

De plek waar de kast staat is de plek met het meeste licht/meeste zon. De enige manier om meer licht in de kast te krijgen zou volgens mij zijn om de kast met de voorkant letterlijk tegen het raam te plaatsen. Maarja, dat is natuurlijk raar.

 

Ik ga wel ook op de galerij proberen te kweken. Achter het raam aan die kant zou echt te donker zijn (op het westen en veel donkerder dan in de serre door meer bebouwing en overkapping van de galerij boven ons). Maar volgens mij is buiten een heel ander verhaal. Ik merk in ieder geval al verschil van licht als ik de serre-ramen open schuif.

 

Dank je!

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...