Regen, koud: dus een klusdag
Stoofpeertjes
Gisteren al stoofpeertjes bereid, 3 kilo. Eerdere keren smaakten ze ook goed, maar met receptbijstelling: deze batch is perfect!
- 3 kilo Gieser Wildeman, in kwarten en geschild
- 1 fles goede droge rode wijn
- ½ fles ruby port
- Geen water (of een beetje als de peertjes niet onderstaan)
- 100 gram suiker (niet meer, de port en de wijn geven ook zoet)
- 1 of 2 citroenen (sap van)
- 3 cm3 gemberwortel, zeer fijn gesneden
- 3 laurierblaadjes
- klein snufje zout (klein!)
Eerst even laten doorkoken om de alcohol te laten verdampen (met je neus erboven: lekkerder dan stomen met Dampo). Daarna twee a drie uur laten sudderen. Zoet genoeg en een heel licht peperig frisje van de gember en de citroen.
Er liggen nu ca 20 porties a 6 partjes in de vriezer, geseald.
Plantjes binnen
De Kaapse zonnedauw en (een paar van de) Venus vliegenval zijn naar binnen, onder de LED’s.
Zeekraal
Een paar weken geleden had ik wat plantjes geoogst. Laten drogen, verkruimeld, door een grove keukenzeef. Veel rommel, maar hopelijk ook zaad.
Vandaag –als kiemtest- een beetje gezaaid, nu uiteraard binnen, onder licht:
(Het echte zaaien doe ik natuurlijk pas in het voorjaar, buiten)
LED verlichting
Dat gaat in het vroege voorjaar een beetje krap worden, als de paprika’s / pepers / tomaten / meer er ook onder moeten. Misschien ga ik een derde vak maken.
Knoflook.
Die gaat goed, misschien wel te goed
Compost van de milieustraat
Dat is dus alwéér bijna op, dat wordt weer halen
Laurier
Plantje (van tuincentrum, dit jaar mei) gaat goed
Als laatste: de perzik Pêche de vigne van Appelvrouw eindelijk uitgeplant.
Kat staat er ook op. Op zijn eentje vindt ie het buiten te koud, maar “meehelpen” vindt ie altijd leuk, ook als het waait en regent.
Foto's zijn dit keer met mijn nieuwe mobieltje gemaakt. De oude HTC desire HD deed het nog wel, maar na ruim 4 1/2 jaar vond ik het tijd voor een andere (Samsung S6)
Zo, nu nog even al mijn keukenmessen slijpen, en dan zit de klusdag erop.
1 reactie
Aanbevolen reacties