Ga naar inhoud

De tuin van Dennis

  • updates
    80
  • reacties
    181
  • bezoekers
    8117

Nog 22 dagen


dennis78d

3851 weergaven

En dan is het alweer lente!

 

Wat een lekker weer was het zaterdag! Gewoon in t-shirt kunnen werken in de tuin, heerlijk! Allerlei kleine klusjes gedaan. De laatste bakken schoongemaakt. Ik ben ergens 3 sjalotten vergeten uit de grond te halen afgelopen seizoen, want ik zag dat ze al aardig aan het schieten waren. De twee (zogenaamde) olifantenknofloken staan er ook nog in…die zijn in mei geplant (wat natuurlijk al heel raar is, maar het stond toch echt op de verpakking). Het was meer om te proberen, en ze staan er dus nog steeds. Misschien maar eens uit de grond trekken, want ze staan er al zo’n 8 maanden nu en de planten zijn gewoon heel klein gebleven. Ik gok dat het niks geworden is. Achja, volgende keer beter. De aangewaaide Japanse Wijnbes gaat ook flink vooruit. Deze is letterlijk aan komen waaien...nouja, waarschijnlijk een vogel geweest...maar ineens was hij daar en is aan het groeien. Ik wil hem houden, maar moet hem nog wel verplaatsen naar een betere plek.

 

IMG505435761488145107.JPG

 

De gewone knoflook gaat goed. Van de 40 teentjes zijn er nu al 37 zichtbaar aan het groeien, daar ben ik erg blij mee. Ze gingen pas 8 december de grond in, dus het was even duimen, maar voorlopig ziet het er goed uit. Ik had ze met alle vorst afgedekt met vliesdoek en toen ik gisteren er even onder keek, schrok ik wel even. De planten zijn flink gegroeid, maar door de storm van afgelopen week is het vliesdoek regelmatig naar beneden geduwd en zijn er een boel blaadjes geknakt. Het is alleen het einde van het blad, heb er wel vertrouwen in dat ze hier doorheen kunnen groeien, maar heel happy ben ik er niet mee. Dit is nog een foto van voor de storm en een van na de storm.

 

IMG505652651488145115.JPG

IMG510061711488180867.JPG

 

Het enige wat ik voorgezaaid heb tot nu toe, zijn de pepers. Daar gaat het goed mee, de meeste hebben ondertussen al het tweede blad en een aantal zijn al bezig aan een derde en vierde serie bladeren. Een deel heb ik al overgezet in P9 bakjes met 3 bij elkaar. Omdat er een groot verschil zat in kiemtijd binnen hetzelfde ras, heb ik na 2 weken nog bijgezaaid van hetzelfde ras. Voor een aantal was dit ook echt nodig omdat er niet genoeg gekiemd is. Ik heb die zaadjes voorgezaaid met de Deno methode en dat werkte deels goed. Deels omdat ook daar veel niet gekiemd is. Omdat andere rassen 100% gekiemd zijn, vrees ik dat het of niet het beste zaad was, of ze gewoon hele lastige kiemers zijn. Is moeilijk te bepalen wat het dan is. Het heeft ook niet met de leverancier te maken, want van beide leveranciers zitten er goede kiemers en slechte bij.

 

Ik merk wel dat bij mij kiemen met de Deno methode veel langer duurt dan gewoon in stekgrond. Ik heb nu nog zaadjes staan die na 3 weken net aan het kiemen zijn, terwijl zaadjes uit hetzelfde zakje in grond binnen een week opkwamen onder dezelfde omstandigheden. Het zal wel aan mij liggen, het was ook de eerste keer dat ik het zo deed.

 

Ik ben nog een derde keer op pad geweest voor zaadjes, twee nieuwe rassen gekocht : Yellow Pointy en Pequin from Ischia, allebei lekker hete pepers.

 

209494-peper-yellow-pointy86051488145853.jpg209200-peper-pequin-from-ischia24601488145851.jpg

 

De planten blijven relatief klein, tussen de 30 en 50 cm hoog, met veel kleine hete pepertjes.

 

Deze keer geprobeerd ze voor te zaaien in puur vermiculiet. Wat ik er over las sprak me wel aan. Gewoon puur vermiculiet in een bakje, water er op zodat alles mooi vochtig is en wachten maar. Als de zaadjes kiemen, zitten de wortels nergens aan vast en zijn makkelijk over te zetten en kun je de vermiculiet weer opnieuw gebruiken. De eerste 4 zaadjes van de Yellow Pointy lieten zich zien na 7 dagen in de propagator. Mooimooi

 

IMG506331561488145060.JPG

 

Ik heb nu zaailingen gekregen uit stekgrond, Deno methode en vermiculiet en ik kies voortaan waarschijnlijk voor het laatste. Voor mijn manier van werken werkt dat het makkelijkst. En (misschien toeval) maar ik heb de meeste gekiemde zaadjes uit vermiculiet. Ik heb hiervoor gewoon een P9 bakje gevuld met puur vermiculiet en daar 9 zaadjes in gezaaid. Dat ze zo dicht op elkaar staan maakt niets uit, het is alleen maar voor het kiemen. Zodra alles gekiemd is, zijn de zaailingen heel makkelijk zonder schade uit het vermiculiet te halen. De zaailingen waren zelf 2 tot 3 cm hoog boven de grond, maar onder de grond hadden ze allemaal hele mooie wortels van 7-8 cm. Daarna is het vermiculiet als het droog is, weer hetzelfde als uit de zak en kan het weer opnieuw gebruikt worden.

 

IMG507950471488145119.JPG

 

In de tuin heb ik even wat paaltjes in de grond gemept om een beeld te krijgen van hoe groot de nieuwe kas zal worden als deze er komt… Het is maar goed dat ik het gedaan heb, want ik dacht even dat ik een meter meer ter beschikking had Dus in plaats van een geodome van 5 meter doorsnede, zal het er 1 worden van 4 meter doorsnede. Nog steeds groot genoeg voor alles wat ik er in wil zetten. Met een dome van 5 meter doorsnede had ik alleen wel het voordeel dat het hoogste punt al 2,5 meter was…nu is dat 2 meter en zal er dus waarschijnlijk eerst een opstaande rand van een halve meter gemaakt moeten worden om de gewenste hoogte te krijgen. Het is wel een behoorlijk verschil. De oude tent had een oppervlak van 6 vierkante meter, deze geodome zal een oppervlakte hebben van 12,5 vierkante meter. Hopelijk hebben m’n plantjes dan wel genoeg ruimte

 

IMG505013721488145017.JPG

 

En om wat bezig te blijven heb ik in de vrije uurtjes nog twee vogelhuisjes gemaakt. Nu nog hopen op bewoners… Morgen er nog wat aan knutselen en dan zijn ze klaar.

 

IMG509873891488145072.JPG

 

Voor de komende tijd staat er een hoop op de planning. Ik wil een begin maken met de Geodome. Ik wil eerst een aantal driehoeken maken op schaal, om te kijken hoeveel werk en hoeveel handelingen er nodig zijn. Dan kan ik een inschatting maken van hoeveel werk het me gaat kosten en of dat haalbaar is. Zoals te zien is op de foto, staat 1 bak sowieso in de weg voor de nieuwe kas. Die moet ik dus verplaatsen. Maar omdat ik die moet verplaatsen, overweeg ik nu om alle bakken te verplaatsen naar het voorste deel van de tuin. De tweede 14x9 meter... Dan zou ik het achterste deel in kunnen delen in 6 stukken om wat makkelijker wisselteelt toe te kunnen passen. Het zijn nog ideeen waar ik mee speel, maar ik moet er snel een beslissing over nemen. Daarnaast moet ik nog een stellage maken voor de aardbeien, de Bato bakken heb ik al, het hout ook...ik moet het alleen nog even in elkaar knutselen.

 

Bij Vreeken nog wat dingen besteld. Een kerriebladboom plantje besteld (murraya koenigii), die zal waarschijnlijk pas ergens in juni ofzo geleverd kunnen worden, maar dat maakt niet veel uit. In de zomer mag hij buiten staan, of misschien in de kas...en in de winter hoop ik die over te kunnen houden.

 

831805-kerriebladboom92251488146470.jpg

 

Daarnaast steranijs besteld. Da's gewoon om uit te proberen. Een tropische plant die zeker wel binnen te houden is, mits hij genoeg licht krijgt. Maar om steranijs te krijgen, moet de plant wel bestoven worden dus mag hij waarschijnlijk in de zomer buiten/in de kas staan. Als het me uberhaupt lukt om ze te laten kiemen natuurlijk

 

361600-steranijs92421488146633.jpg

 

Ik kan niet wachten tot de lente er is...er staan zo ont-zet-tend veel tulpen met hun kopjes boven het zand...en ontelbaar veel alliums die er aan komen, kleine grote, blauwe druifjes...kom maar op met die kleuren in de tuin!

6 reacties


Aanbevolen reacties

Cheela1982

Geplaatst:

Leuk jouw verslag effe door te lezen Jouw liefde voor alles wat groeit en bloeit spat eraf! Ik sta ook te popelen, voor mijn part begint de lente vandaag nog

Charly

Geplaatst:

Leuk die vergelijking van 3 verschillende manieren van pepers voorzaaien. Ze zien er goed uit ook!

Waar had je dat vermiculiet gehaald? (In ons tuincentrum hadden ze er nog niet van gehoord in ieder geval)

Oh ja, en zet jij je peperplantjes in een verwarmde kamer, of onverwarmde kamer voor t raam?

dennis78d

Geplaatst:

Ik had een hoop zaadjes ter beschikking, dus dacht dat ik net zo goed op 3 manieren kon proberen en bekijken wat ik fijn vind. De vermiculiet die ik gebruik, is van Pokon. Het zijn 6 liter zakken (weegt amper iets) en kosten iets van 5 euro. Het tuincentrum waar ik die gekocht heb is een lokale, geen keten. Maar ik geloof dat ik het vorig jaar bij de Groenrijk gekocht heb.

 

Het is dus best een duur product als je het maar 1 keer zou gebruiken. Ik lees ook regelmatig dat mensen het door de stekgrond doen om wat meer water vast te houden. Dat doe ik persoonlijk niet omdat mijn bakjes op vloeidoeken staan en de grond is daardoor altijd vochtig genoeg.

 

Ik kan met 1 P9 bakje makkelijk 9 zaadjes zaaien. Als ze dan opgekomen zijn, duw je gewoon de inhoud uit het bakje en de vermiculiet brokkelt gewoon weg. Super simpel

 

De zaailingen die ik via de Deno methode had, bleven steeds aan het papier vastplakken en ik beschadigde daardoor af en toe de wortels. En met stekgrond kost het teveel ruimte op de vensterbank omdat ik zaadjes niet zo dicht op elkaar durf te zaaien. Bang dat ik ze niet goed los kan halen na het kiemen.

dennis78d

Geplaatst:

O en de zaadjes staan bij mij onder een setje TL-balken. Een simpele constructie in elkaar geknutseld van een paar oude planken. Daar krijgen ze ongeveer een halve dag licht. Het is altijd 18-20 graden in huis, ik probeer dat wel zo constant mogelijk te houden.

 

Ik laat de zaadjes eerst kiemen in een simpele 'propagator'...lees Action zaaibakje. Onder de zaaibakjes heb ik een verwarmingselement. Dan is het in het bakje lekker warm. Zodra ze goed gekiemd zijn, zet ik ze over in een groter bakje met 3 bij elkaar en gaan ze onder de lampen. Vorig jaar liet ik ze te lang in de propagator, met te weinig licht en hoge temperatuur, met als gevolg een hoop gefileerde plantjes.

 

Al doende leert men

Bit

Geplaatst:

zaailingen via denomethode kun je best vóór het lostrekken van het papier even met lauw water / plantenspuit natmaken, laten ze zeer makkelijk los.

Ik ben erg benieuwd naar die 'Dome' ; wat een knutselaar ben jij zeg.

dennis78d

Geplaatst:

zaailingen via denomethode kun je best vóór het lostrekken van het papier even met lauw water / plantenspuit natmaken, laten ze zeer makkelijk los.

Ik ben erg benieuwd naar die 'Dome' ; wat een knutselaar ben jij zeg.

 

Ik was waarschijnlijk te ongeduldig Ik had het wel nat gemaakt, maar waarschijnlijk niet lang genoeg gewacht voordat ik ze los trok.

 

Ik ga de bouw van de Geodome goed documenteren, dus daar zal ik het nodige over schrijven op m'n blog

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...