Ga naar inhoud

Henkg's moestuin

  • updates
    284
  • reacties
    581
  • bezoekers
    26058

De eerste (wijn)druiven geplukt


henkg

8009 weergaven

De Rondo begon “raar” te doen: de onderste druiven gingen verschrompelen.

Hier de onderkant van het ergste trosje:

druifrondo89671504077677.jpg

Pourriture noble? Resultaat een soort Chateau d'Uquem, vanaf 300,- per fles? Ik dacht van niet. Ook al omdat ik nog erg weinig van wijnmaken weet.

 

Ik vond daarom dat de Rondo maar geplukt moest, ondanks het feit dat het suikergehalte nog niet erg hoog was (Brix 14,0). De verwachte regen (die inderdaad kwam) zou ze ook geen goed doen.

 

Het nagelnieuwe mini druivenpersje is al klaar voor gebruik, met zelfgemaakte, wit gelakte onderplank, + extra vulhout:

2017082815300070391504077775.jpg

 

Bruto totaal 14,6 kilo, van twee stokken, nu 3e jaars.

2017082913530883331504077765.jpg

 

Dat plukken met de snoeischaar ging lekker snel. Het ontstelen, selecteren (verwijderen van hele kleintjes en alle uitgedroogden) duurde fors langer. Ik ben er zeker 2 uur mee bezig geweest. In de schaduw bij een temperatuurtje van 25+ graden is dat toch wel een leuk werkje.

 

Netto totaal: 11,3 kilo

Het geheel heb ik gekneusd met een stamppotstamper, daarna 0,5 g sulfiet + 3 g pecto enzym erbij, en een zakje korrelgist. Twee uur later begon het al een beetje te bruisen:

2017082919291390321504077755.jpg

Forumlid Wortel zal denken: die emmers, die ken ik! Emmers zijn perfect, ik ben er blij mee..

 

De komende dagen ga ik –in twee stappen- een suikergift geven, om aan een wijn van ca 12% te komen. Dat wordt even rekenen.

Persen? Misschien al over vijf dagen …

3 reacties


Aanbevolen reacties

Jorieke123

Geplaatst:

En dáárna doe je het door die nieuwe pers? Of...? Die pers is toch om gehakseld fruit (vaak appels) te persen tot sap? Maar je wilt natuurlijk gisten met de schillen enz...

henkg

Geplaatst: (aangepast)

Ja. Eerst pulpgisting, voor extractie van kleur en smaak van de rode schillen (sap van blauwe druiven is ook wit)

Van blauwe druiven wordt ook wel witte wijn gemaakt: blanc de noirs: geen pulpgisting. Of rosé: heel korte pulpgisting.

Maar ik ga voor rood ...

aangepast door henkg
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...