De eerste (wijn)druiven geplukt
De Rondo begon “raar” te doen: de onderste druiven gingen verschrompelen.
Hier de onderkant van het ergste trosje:
Pourriture noble? Resultaat een soort Chateau d'Uquem, vanaf 300,- per fles? Ik dacht van niet. Ook al omdat ik nog erg weinig van wijnmaken weet.
Ik vond daarom dat de Rondo maar geplukt moest, ondanks het feit dat het suikergehalte nog niet erg hoog was (Brix 14,0). De verwachte regen (die inderdaad kwam) zou ze ook geen goed doen.
Het nagelnieuwe mini druivenpersje is al klaar voor gebruik, met zelfgemaakte, wit gelakte onderplank, + extra vulhout:
Bruto totaal 14,6 kilo, van twee stokken, nu 3e jaars.
Dat plukken met de snoeischaar ging lekker snel. Het ontstelen, selecteren (verwijderen van hele kleintjes en alle uitgedroogden) duurde fors langer. Ik ben er zeker 2 uur mee bezig geweest. In de schaduw bij een temperatuurtje van 25+ graden is dat toch wel een leuk werkje.
Netto totaal: 11,3 kilo
Het geheel heb ik gekneusd met een stamppotstamper, daarna 0,5 g sulfiet + 3 g pecto enzym erbij, en een zakje korrelgist. Twee uur later begon het al een beetje te bruisen:
Forumlid Wortel zal denken: die emmers, die ken ik! Emmers zijn perfect, ik ben er blij mee..
De komende dagen ga ik –in twee stappen- een suikergift geven, om aan een wijn van ca 12% te komen. Dat wordt even rekenen.
Persen? Misschien al over vijf dagen …
3 reacties
Aanbevolen reacties