Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image

Tuinkruiden (misschien beter: keukenkruiden) moeten voor mij pal naast de keuken staan, ik wil daar niet 50 meter voor hoeven lopen, als de pannen al op staan. Daarom in potten, op mijn plaatsje.

 

Munt. Die komt ieder jaar als een Feniks weer op. Verpotten is wel nodig:

2018061616351168391529174207.jpg

 

Oregano. Net zoals munt. Links is teruggesnoeid om verse scheuten te krijgen. Ze mogen nu wel een beetje mest:

2018061616320678951529174209.jpg

 

Tijm. Meerjarig. Toch lukt het me niet om een struikje van het vorige jaar goed over te houden. Het wordt te houtig. Daarom zaai ik ieder jaar opnieuw. Prima keukenspul:

2018061616314987991529174211.jpg

 

Snijselderij en platte peterselie. Deze zijn het slakkenstadium bijna voorbij. De eerste verspening van de selderij: de volgende ochtend was alles wég. Gelukkig had ik meer dan voldoende reserves:

2018061616313028311529174430.jpg

Elk plukje bestaat uit 4 a 8 mini-plantjes. Net zoals het uit kwam. Dat luistert echt niet nauw: de sterksten overwinnen.

 

Knoflookbieslook. Vorig jaar zaad gewonnen en in dit voorjaar gezaaid. Boven verwachting kwam vrijwel 100% op. Na onlangs verspenen (eigenlijk meer scheuren) beginnen ze nu goed aan te slaan.

2018061616323472761529174428.jpg

 

Rozemarijn. Dit zijn nu 3e jaars stekjes. Nog niet zo groot, omdat ik heel regelmatig snoei om een bossig struikje te krijgen en houden. Op de voorgrond heel recente stekjes. Daar is altijd wel iemand blij mee te maken. Het duurt lang, maar heeft vrijwel nul verzorging nodig.

2018061616311231471529174432.jpg

 

Laurier. Gaat goed. Zelfde verhaal: regelmatig snoeien voor een compact struikje. Op de voorgrond drie stekjes, genomen najaar 2017.

2018061616305929521529174536.jpg

 

Terzijde, over watergeven en bijmesten. Vaak wordt gezegd dat je b.v. tijm en rozemarijn geen / nauwelijks water hoeft te geven, en zeker niet hoeft bij te mesten. Bij potteelt ligt dat echt anders. Water (weinig, maar wel regelmatig als nodig) en bijmesten (weinig) blijkt voor mij absoluut nodig voor een goede groei.

 

Buitenbeentje: zeekraal. Ik las iets over zeekraalzilt. Gedroogde en gemalen zeekraal, zou een smaakvolle zoutvervanger zijn. Smaakvol, dat wil ik geloven, maar zoutvervanger? Het bevat gewoon vrij veel zeezout. Niks mis mee, en misschien beter dan keukenzout, maar geen zout vervanger.

Toch maar eens proberen zelf te maken, zeekraal kan en mag ik snijden, vlakbij huis.

400 gram vers van het schor, hier in de felle zon, later in de Stöckli:

2018061514213269581529174130.jpg

 

Er blijft weinig over, 33 gram:

2018061616394727281529174129.jpg

(Dit moet je natuurlijk niet gaan doen als je zeekraal moet kopen. 400 gram vers kost in de (vis)winkel ongeveer 10,-)

 

Lekker? Weet ik nog niet. Eerst nog even in de vijzel.

1 reactie

Aanbevolen reacties

Gast
Voeg een reactie toe