Jump to content
  • entries
    28
  • comments
    76
  • views
    1,032

Bleh! Op ontdekkingstocht.


balkontuinder

50,685 views

 Share

Wat een waardeloos moestuinjaar. Mijn idee om dit jaar eens niet alles thuis voor te zaaien, maar direct in de tuin, is met het rare weer van mei en juni op niets uitgelopen. Van de wortelgroenten is ondanks meerdere keren zaaien, amper wat opgekomen. De bonen en komkommerplant zijn allemaal verbrandt. De pompoenen hebben pas in september besloten te ontkiemen. Zelfs de herfstframboos is helemaal vergaan in die brandende hitte. Het enige wat dit jaar weelderig gegroeid heeft zijn de viooltjes en de vogelmuur.

 

Wat wel gelukt is dit jaar, is de enorme aardbeienoogst in mei, de aardappelen die echt kilo's hebben opgeleverd en de uien hebben het ook goed gedaan. De salie is ontploft en van klein schattig plantje naar enorme (bijna 0,5 vierkante meter doorsnede en een meter hoge) plant gegaan. Omdat ik het in juni met alle droogte en opkomende vakanties heb opgegeven en de tuin z'n gang heb laten gaan tot september, doe ik nu wel overal leuke of grappige ontdekkingen. Zo heeft 1 paprika waarvan kennelijk zaden in de grond terecht zijn gekomen zichzelf ontkiemt en is tot zoverre gegroeid dat ik er van heb kunnen oogsten. De cucamelon ook, en heeft zich helemaal langs en door het hekwerf geweven wat er prachtig uitzag. Er zijn gelukkig hier en daar toch nog wat pastinaken ontkiemt die ik nu bij het verwijderen van het onkruid terugvindt. De dropplant die van mijn eigen zaaisels niet lukte, staat nu toch op drie plekken in de tuin en van alle tijmzaaisels (stuk of 5) heeft toch 1 plant het overleeft en heeft een mooie maat gekregen.

 

De komende week ga ik verder met de bedden vrijmaken en voorbereiden voor volgend jaar. Gisteren zijn de knofloken, winteruien, sjalotten en tuinbonen ingekocht die binnenkort de grond in mogen. Wel een voordeeltje van het slechte jaar, is dat ik nu eindelijk een keer ruimte heb voor tuinbonen! Verder moet ik wat vaste planten verplaatsen en snoeien omdat ze te groot worden. De bieslook gaat gesplitst worden, de kogeldistel moet verder naar achter, de salie krijgt een andere plek. Dan hebben de lavendel en de hyssop wat meer ruimte. En in het kruidenbed ga ik ook her en der wat blauwe druifjes planten, zodat er in het voor jaar iets te zien is waar ik vrolijk van word. Op een nieuw jaar! Die lekker vroeg begint.

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...