Jump to content
  • entries
    10
  • comments
    6
  • views
    713

zaaien zaaien...informatie vergaren


Joke's moestuin

964 views

 Share

Ik ben momenteel druk aan het zaaien zoals ik al eerder had geschreven. Pepers paprika's, aubergines maar ook peulen, tuinbonen, lathyrus, spitskool prei. Mijn koude bak wordt een beetje te klein.

Dus ik heb besloten dat de peulen, die er al mooi bij staan (al zeg ik het zelf) de laatste week van februari de moestuin op gaan. Ik heb al betongaas rekken gemaakt en een dikke lading compost onder gespit. Dat zal een hoop ruimte schelen in mijn koude bak.

Maar waar de peulen hebben gestaan in de koude bak komen de bloemkool, sla en een tweede vracht aan spitskool plantjes.

 

De meeste informatie over groenten die ik wil hebben op mijn moestuin, haal ik momenteel uit twee boeken, 'Ecologisch tuinieren' en de ' Groente en fruit encyclopedie' maar ook struin ik het internet af (bijvoorbeeld Diana'mooie moestuin)

Ook kom vaak op WUR E-depot terecht. Daar staat heel veel over groenten beschreven. Van zaaiwijze bemesting oogst rassen noem maar op. Het is eigenlijk niet bedoeld voor de hobbytuinder, maar ik wordt er wel weer een stukje wijzer van. En daar gaat het tenslotte om. Ook heb ik een paar dagen geleden een teeltkalender gevonden voor bijna alle groenten

(http://application.inagro.be/teeltkalender/Teeltkalender.aspx) Het grappige is dat mijn eigen teeltkalender, die ik heb gemaakt uit alle, voor mij beschikbare teeltschema's, redelijk klopt met de teeltkalender op deze website. Nu nog kijken of het ook een beetje overeen komt met de zaaiagenda die ik van Diana's mooie moestuin heb gekocht. (daar gaat het volgende stukje op mijn blog over)

 

Eind februari ga ik paden tussen de bedden maken (Het is nu 1 groot lap omgespit zandgrond). De bedden zelf ga ik nog niet bewerken, die laat ik nog maar even met rust (misschien alleen wat koemest her en der strooien). Ik heb overigens geen verhoogde bakken. Maar dan heb ik een ieder geval mijn indeling klaar. Mijn bedden variëren van 60 cm tot 1 meter breed. Breder wil ik ze niet hebben, dat vind ik lastig met onkruid wieden, korte armpjes enzo. Aan de ene kant ( waar de aardbeien staan) zijn de bedden ongeveer 4,5 meter diep. Aan de andere kant ( kant van de picknicktafel) is het iets minder dan 6 meter diep.

 

De meeste kolen zet ik op bedden van 1 meter breed. Vooral de soorten die groot worden zoals bloemkool, boerenkool, broccolie en spruitkool. Spitskool, sierkolen en paksoy zet ik op bedden van 70 /80 cm breed. Ook de bladgroente, bonen, wortel, bieten ect. Zet ik op smalle bedden. Meestal 2 rijen van 1 soort groente naast elkaar. Want door de lengte van de bedden kan ik genoeg kwijt. Overigens zet ik tussen de groenten nog tagetes en calendula planten. Ook heb ik een stuk grond vrij gemaakt waar nog zinnia's, dahlia's, lathyrus en sieruien komen.

 

Volgende week de eerste sla zaaien, daarna komen nog broccolie, bloemkool en andijvie aan de beurt. Ook eind februari met de oude wijze mannen van het complex een bezoek brengen aan de aardappelboer. Versere aardappelen kun je niet krijgen! Dit jaar ga ik voor de vroege Twinner en de mid late Alouette. Beide zijn, als het goed is, resistent tegen het een en ander. Ik ben benieuwd wat de boer te vertellen heeft. Misschien nog wat tips en trucs van een professional.

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...