Jump to content
  • entries
    10
  • comments
    6
  • views
    713

2019 Een nieuw moestuin seizoen


Joke's moestuin

2,347 views

 Share

YES! Het is eindelijk 2019. Ik ben 1 januari direct begonnen met zaaien, ik kon het gewoon weg niet laten . Alle zaadjes die ik graag wilde hebben voor 2019 heb ik in het najaar al via internet gekocht. Want ik begreep dat het erg druk is bij de zaadhandelaren in de winter. En dat de levertijd dan behoorlijk op kan lopen. Dus ik heb geen risico genomen en alles al op tijd in huis gehaald. En nu eindelijk zaaien!

 

1 januari dus begonnen met zomerprei (Stamfort) te zaaien in een grote 19 diameter pot. Op de vensterbank gezet, en na een dikke week waren ze al gekiemd. Ik heb de pot direct kouder gezet, en daar een week laten staan. Toen maar de prei naar de moestuin verhuisd in mijn foliekas. En daar staat hij nog steeds.

Ook op 1 januari tuinbonen gezaaid. Wierdeboon en Crimson flowered, deze staan nu buiten in de koude bak, die ik in de achtertuin heb neergezet. De moestuin is 10 minuten van huis, dus een koude bak bij huis is wat makkelijker. En de achtertuin is op het zuiden. Dus licht en zon genoeg.

 

15 januari heb ik in een gekke bui spinazie gezaaid in de folietunnel. Dat viel tegen. De grond was gewoon kurkdroog, Na 5 gieters met regenwater was het eindelijk zoals ik het wilde hebben. De grond heb ik met compost, koemestkorrel en een beetje kali proberen te verbeteren. En nu heb ik dus drie rijen spinazie, die momenteel onder vliesdoek hopelijk ooit nog opkomen.

Thuis heb ik nog peulen (Carouby de Maussane en Norli ) spitskool (Hispi en Redruth) prei (Jolant) en nog lathyrus gezaaid. Deze zijn allemaal keurig aan het opkomen. De peulen en prei staan al in de koude bak onder vliesdoek.

 

20 januari was het tijd om de verwarmde kweekbak te gebruiken voor de paprika, peper en aubergines. Daar is het constant 20 graden. En met wat zonlicht voof het raam kan de temperatuuur flink oplopen. Ik heb geen thermostaat. Ben benieuwd of het werkt. Ik heb 6 soorten paprika 2 soorten peper en 3 soorten aubergines.

Paprika: Sweet banana, Conno di torro rosso, King of the North, Polaris, Lunchbox red en pico bell brown

Peper: Large red cherry en Ecuadorian sweet

Aubergines Jewel Jet, Violetta di Firenze en Dancer.

 

Voor nu is het wachten tot de zaadjes gaan kiemen. Even geduld hebben dus. Waar ik op het moment ook op zit te wachten is de zaaiagenda van Diana. Van Diana's mooie moestuin. Zo nieuwschierig hoe die is geworden. Het is een van mijn lievelings websites momenteel.

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...