Lange update. Water, kelder, moestuin
Maandag na de moestuinforumdag hebben we de bronbemaling aangezet, omdat we die van de aannemer toch 48 uur (in plaats van de eerder besproken 24 uur) aan moesten hebben staan voordat de kelder zou komen. Nou goed, het ding staat er toch, en we konden wel wat water gebruiken op ons droge landje.
Nou, dat landje stond erg snel helemaal blank. Zo blank dat het zo ongeveer weer terug kwam stromen naar het gat van de kelder Dus we hebben de buizen nog iets verlengd, en daarna met heel wat kanaaltjes geprobeerd om het verderop te krijgen. Dat ging heel best, het is niet meer verder naar het grote gat getrokken.
Die vriend van Joep die hier al weken werkt, had eerst een stuk met de schep gegraven. Een heel eind hoor, maar bij ons is alles nogal lang en veel en groot als het op scheppen of ander werk aankomt Dus hij ging wat anders proberen:
De ploeg ging alleen niet echt diep genoeg, dus moest Joep er even op zitten als gewicht En omdat de geul eigenlijk meteen weer dicht viel door dat nare droge zand van ons, moest er ook nog heel wat uitgeschept worden na het trekken van die geul. Maar dat schepte wel een stuk makkelijker!
Woensdagochtend om half 8 kwamen er een graafmachine, een enorme vrachtwagen met de kelder + bovenplaat, EN de kraan die dat gevaarte in het gat moest gaan 'slingeren'. Uiteraard kwamen ze in de verkeerde volgorde, dus was het nog even draaien en keren om eerst de graafmachine door het hek te krijgen, en daarna de kraan en dáárna de kelder.
Het gat werd nog even flink uitgediept, terwijl de bronbemaling door pompte. En er werd heel precies gemeten en gekeken zodat de bak op de juiste diepte kwam te staan. Er zat nog een vreemde kleffe grondlaag in onze bodem, grijs en het lijkt wel klei. Ze noemden het kattenstront of apenstront. De rest was zand, in meerdere kleuren.
Net voordat de kelder er in werd gezet, begonnen de zijkanten van het gat te scheuren en zou de boel instorten langs de kanten. Er werd iets meer haast gemaakt en we hielden onze adem zo ongeveer in.
Hier zie je links al een heel stuk zandgrond losbreken:
En hier rechts in het gat ook:
In 1 van de hoeken kwam er toch wat zand in de weg te liggen toen de bak goed en wel neer werd gezet. Maar ze konden er met de kraan en graafmachine nog iets aan duwen zodat ie toch goed kwam te staan. een paar cm opzij, maar wel de juiste diepte enzo.
Daarna de plaat er op, en die werd nog mooi dichtgemetseld.
En wat water er in, als gewicht.
En dan slaan we maar even de foto's over van het dichtgooien van de zijkanten van het gat, van alles wat afgraven/ophogen en het bouwrijp maken van alles om de kelder waar nog schuur gaat komen. Tadaa:
Joep zijn vijverbakken zijn verplaatst, dit is de nieuwe opstelling. Er komt nog een mooie aftimmering omheen. Voor de looks, maar vooral ook voor isolatie.
Gele lis van Henk. Deze doen het erg goed, en de gezaaide exemplaren groeien ook leuk. Maar die staan een stuk droger en daar zie je dan echt wel verschil.
De druiven knallen uit hun knoppen, nog even en ze gaan weer meters maken.
Het haantje wat Charly voor ons meebracht op de moestuindag doet het goed hoor. Hij kukelt flink, is helemaal het mannetje. 1 van de dames vond het ook wel best zonder kerel, dus daar heeft hij nog wat ruzie mee zo af en toe. Vliegt ze hem aan! Ze ruimen de tuin lekker op. Al gaat het niet heel snel hoor...
De erwten, peultjes, en kapucijners komen op.
Moestuin van bovenaf. De seringen (gaan) bloeien.
Midden in ons weiland achter de boomgaard lag al jaren een bult met geel zand. Dat komt uit ons huis, daar hebben we in 2010 ofzo een kruipruimte gegraven en het zand is daar gestort. We pakten er al af en toe een kruiwagen zand als we dat nodig hadden voor een stoepje ofzo, of om mijn wortels en bieten mee in te kuilen. Maar dan nog werd ie niet echt kleiner. En nu heeft de enorme graafmachine dat even in een paar scheppen netjes gemaakt!
Prachtige roze bloempjes in mijn kweepeer. Je zou hem alleen al voor de sier zetten toch?
Mijn palmkoolplanten gingen ineens heel hard, ze stonden in no-time in bloei. Ik trek er elke dag 1 uit en voer die aan de kippen.
5 reacties
Aanbevolen reacties