Tarwe malen
Hier zijn we vandaag geweest om de zelfgekweekte tarwe te laten malen.
Ligt midden in het centrum van Valkenburg. Op zaterdag is het molendeel open en kun je er brood kopen.
Er is op andere dagen ook een horecadeel en zut en zooi (=brocante) winkel open.
http://www.deoudemolenvalkenburg.nl
Het was een leuke en leerzame middag met molenaar Hans.
De grote molen wordt niet meer gebruikt. Dit loont niet qua werk. Als er een aantal dagen niet gemalen is moet hij schoongemaakt worden. Aangezien bij deze molen het meel via een 40 meter lang traject onderweg is, en die meters allemaal schoongemaakt moeten worden, nou dan begrijp je het wel. Als er iedere week een ton gemalen zou kunnen worden, dan zou de grote molen wel gebruikt worden.
Nu wordt gemalen in de kleine electrische molen. Daar zit, heel handig een zeef aan, met 4 lades.
De eerste lade is heel fijn bloem, de tweede iets minder fijn (ik zag geen verschil), lade drie geeft griesmeel en lade vier zemel.
Mijn tarwe was 7,4 kg
Daar is van gemalen: 5,4 kg bloem (lade1 en 2) , 0,6 kg gries (lade3), en 1,3 kg zemel (lade 4)
Als je alles weer bijelkaar mikt, heb je natuurlijk volkorenmeel. Ik ben daar niet zo dol op. Daarom zal ik waarschijnlijk het gries weer toevoegen en een heel klein deel van de zemel.
Omdat ik zowel zomer- alsook wintertarwe had gezaaid, heb ik deze apart laten malen. Zo kan ik zien of er verschil is in bakresultaat.
T.z.t. zal ik hierover berichten.
1 Comment
Recommended Comments