20-10 2019
Het regent nog steeds iedere dag, maar we hebben gelukkig ook wat drogere dagen gehad.
De teller staat nu op meer dan 180 mm regen voor oktober maar komende dagen wordt het droger.
De waterspinazie doet zijn nam eer aan.
De droogbonen drogen niet en ik dop ze op de tuin, iedere dag een beetje.
In zakjes gaan ze soort bij soort mee naar huis samen met de andere oogst.
Na een paar dagen heb ik een pan vol en kook ze gelijk.
Tussen de buien door ruim ik langzaam op. Veel onkruid, oude planten en het laatste peulenrek waar de augurken in groeiden.
Ik spit iedere dag een paar regels zodat de knoflook geplant kan worden.
Tijdens het spitten verwijder ik de heermoeswortels die ik tegenkom. Door het frezen, wat minder diep gaat dan spitten, rukt de heermoes langzaam op. Nu zijn er weer wat emmertjes wortels weg.
De helft zit er in. Ook onder glas heb ik weer wat teentjes geplant voor verse knoflook aan het eind van de lente.
De andijvie heeft erg te leiden van de vochtigheid. Van een volle stam andijvie hou ik maar weinig over.
Gelukkig heb ik er flink wat geplant.
Tomaten zijn er ook nog steeds, dus pannen vol saus die hier goed aftrek vinden.
In een pan tomaten doe ik flink wat bergbasilicum want het seizoen loopt af.
En een pan pittige saus met wat bindmiddel voor bijvoorbeeld bij de pierogi die onze Pool maakt.
Er zijn ook pierogi gemaakt als toetje, met bessen en met verse frambozenjam vulling.
Als toetje is er ook havermout amandeltaart met erdoor zes appels en twee peren van de tuin. Er bovenop wat frambozengelei.
Als lunch eet ik het liefst wat restjes, die er meestal wel zijn. En is er niets dan bak ik een omelet met kruiden en pepers van de tuin en er bij zure augurk.
Voor bij de bonen oogst ik paprika's, snijbiet en paksoi.
Die laatste heeft het zwaar op de zandgrond en liep alweer terug. Tijdens de oogst blijkt dat er flink knolvoet is.
Gelukkig is er ook nog genoeg moois te zien op de tuin.
Thuis is er lekker eten, chili sin carne om op te warmen.
En met wat aanvulling vandaag bij de rest chili.
Wraps:
1 Comment
Recommended Comments