De lente komt er aan...?
Overal zie je bloembollen uitkomen en knoppen aan de bomen zitten. Dan ga je je toch afvragen of er nog winter komt.
Er van uitgaande dat het niet (heel hard) meer gaat vriezen ben ik mijn moestuin aan het voorbereiden voor komend seizoen.
Als eerste heb ik maar de looppaden gemaakt door mijn tuin. De paden had ik een maand geleden diep omgewerkt aangezien alles groen werd van de grote hoeveelheden water. Ook had ik mijn paden afgelopen seizoen nog niet afgedekt. Het afdekken wil ik dit seizoen wel doen, met snippers boomschors. Natuurlijk ga ik proberen alle boomschors perfect op het pad te houden (tegen stikstofonttrekking in de "kweekgrond").
Na de paden heb ik de groenbemesters ondergewerkt. Dit wilde ik natuurlijk liever niet doen, zeker aangezien ik op zandgrond teel. Het onderwerken was echter wel nodig omdat er geen vrieskou is geweest en omdat ik voor het grootste gedeelte winterrogge had staan. Het idee achter winterrogge is leuk, maar het feit dat het eventuele vrieskou overleeft en snel terug groeit, maakt dat ik geen rogge meer ga neerzetten als groenbemester.
Naast rogge had ik ook nog citroenmelisse staan (kan je erg lekkere thee van maken trouwens!). Op de plek van de citroenmelisse wil ik aankomend seizoen iets anders verbouwen, dus heb ik dit ook ondergewerkt.
Ook de structuur van de grond laat te wensen over. Afgelopen seizoen heb ik dus groenbemester in de vorm van winterrogge geprobeerd, dit tegen erosie en voor een betere structuur van de grond. Het gebruik van winterrogge vind ik geen geslaagd experiment en ga ik dus andere groenbemesters proberen, dit is vooral omdat ik tegen "onderwerken" ben. In plaats van onderwerken maak ik veel liever een goede mulchlaag van de groenbemesters. Binnen een aantal weken ga ik phacelia, incarnaatklaver en gele mosterd proberen, dit doe ik op de plekken waar pas laat uitgeplant wordt (pompoen, bonen, etc). Bij het zaaien van de groenbemesters kijk ik uiteraard wel uit welke teelt ik ga neerzetten, dit omdat gele mosterd en incarnaatklaver mee moeten doen in de teeltrotatie. De helft van de bestelde winterrogge was trouwens niet eens opgekomen (slechte zaden...?)
Naast groenbemesters ga ik ook de grondstructuur verbeteren met bentoniet. Afgelopen jaar heb ik al bentoniet gebruikt en is zeer goed geslaagd. De zandgrond structuur wordt er echt een heel stuk beter van. De zak met bentoniet heb ik wel besteld, maar nog niet binnen. Helaas kan ik dus nog niet beginnen.
Ook zit ik nog te denken om samen met bentoniet ook afgewerkte potgrond door de grond te mengen, zo zal de structuur nog verder verbeteren lijkt me.
Het eerste stukje van het aaardbeienbed heb ik al kunnen vullen. Er stonden nog een aantal potten met aardbeienplanten (uitlopers) van afgelopen seizoen. Voordat ik de planten er in zette heb ik nog een beetje bentoniet (had ik nog) toegevoegd. De rest van het aardbeibed zal ik met bentoniet verbeteren als ik mijn bestelde aardbeistekken binnen heb.
Het overwinterende knoflookbed staat er nog steeds goed bij. Door alle wind de afgelopen weken zijn er echter wel stengels/bladeren van de knoflookplanten afgebroken.
Mijn kleine oranje kweekbak heb ik ook weer tevoorschijn gehaald.
In het bloempotje heb ik knoflook op water gezet, gewoon even kijken of het werkt. Als knoflook op water werkt dan zal ik de stengels oogsten en gebruiken als knoflookbieslook. In het bakje wat er naast staat is ook knoflook uitgeplant. Deze knoflook (en ik ga er nog meer planten) wil ik planten tussen mijn aardbeiplanten, tegen ongedierte.
De "bakjes" die naast de knoflook staan zijn gemaakt van eierdozen. Hiermee wil ik kijken of deze methode (het karton verteerd en de plant staat in de grond) goed werkt. In de eierdoosbakjes heb ik sla, afrikaantjes en de laatste teentjes knoflook gezaait/geplant.
Over een week zal ik normaal uitzaaien in bakjes. Deze bakjes zet ik dan ook in de oranje kweekbak.
Op dit moment staat mijn moestuin er zo bij. Wie weet wat we nog moeten verwachten van de winter (of lente). We gaan het zien.
0 Comments
Recommended Comments
There are no comments to display.