Mijn bijenwasdoek project

Van mijn broertje heb ik jaren geleden een aantal prachtige batikdoeken ,en een grote batiklap gekregen. Jarenlang wist ik niet wat ik er mee wilde doen. Tot een tijdje terug. Ik wilde iets hebben waar ons zelfgebakken brood in kon, en waar het ook vers in bleef. Nu ben ik een enorme Pinterest-fan, en al zoekend kwam ik bijenwas doeken tegen. Dat leek me wel een handig iets. Dus wat websites bekeken, en er een uitgepikt die het makkelijkste leek. Het enige wat je nodig hebt is:
1) katoenen lappen,
2) bijenwas,
en 3) jojoba olie.
Een tijdje geleden had ik een (redelijk)plaatselijke Imker gevraagd of zij bijenwas verkocht,want het is ook een fijne basis voor alle zalven die ik maak. Dat was het geval,als ik even van tevoren belde,dan kwam het goed. Ik heb ‘s avonds even een mailtje gestuurd, en de volgende dag kon ik de was halen.

Mijn lappen waren 45×45 cm. Ik gebruikte voor elke lap 15 gram bijenwas, en 10 ml jojobaolie, totaal dus 45 gr bijenwas, en 30 ml jojoba olie. Dat deed ik samen in een glazen potje.

Dit verwarmde ik au-bain-marie tot alle was gesmolten was.
Op de bakplaat van de oven heb ik bakpapier gelegd, en de oven verwarmd tot ongeveer 100 graden, daar heb ik de te behandelen doek opgelegd ,totdat ie warm genoeg was. Met een kwastje smeer je dan de doeken lekker in.


Het donkere gedeelte heb ik hier al ingesmeerd .
Wanneer je de hele doek hebt ingesmeerd,leg je m weer heel even terug in de oven,en laat je de was goed intrekken. Je ziet m dan een beetje glinsteren. Met de kwast smeer je het er nog extra in, dan draai je de doek om, en smeer je nogmaals met de kwast er over, zodat de was mooi verdeeld is.
Daarna heb ik de doeken buiten gehangen ,om af te koelen. En terwijl ik de ene buiten hing, legde ik de andere in de oven om alvast warm te worden, zodat ik zo weer verder kon.

Ik heb de doeken opgerold, en de eerste gelijk al in gebruik genomen als afdekking voor deeg.
Je kunt ze afnemen met een koud sopje ,en ze gaan ongeveer een maand of 10 mee. Dan herhaal je gewoon weer het hele proces. Ik zie nog veel meer mogelijkheden, ik denk dat ik ook kleine zakjes maak, om aangesneden fruit en groente in te bewaren. Maar ook 's zomers als afdek over fruit,salades e.d. tijdens de BBQ
Aanbevolen reacties