Ga naar inhoud

2-5-2022


Patrijs

1584 weergaven

Weer een week verder in de lente, en nog steeds volop zon.

Al begint het hier op het zand wel droog te worden.

Vooral de jonge plantjes en het zaaigoed heeft daar last van en moet gegoten worden, extra werk dus.

Voorlopig blijft het ook wel even droog, de regen die er valt is net genoeg om het stuifmeel te laten neerslaan, de plantjes hebben er niets aan.

 

 

1483607888_Weerpluim2-04-2022NeerslagDeBilt.thumb.jpg.46c9674a965ba1e5641898eae3049d3b.jpg

 

De temperatuur stijgt wel iets, dat is lekker want de koude harde wind uit het noorden en oosten was er deze week ook weer.

Vooral zonder zon is het dan onaangenaam op mijn open tuin.

 

 

926827505_Weerpluim2-04-2022TemperatuurpluimDeBilt.thumb.jpg.bfaaad8cad053c03a65dcf71e25abae9.jpg

 

Van nachtvorst of vorst aan de grond hebben we hier geen last gehad, al scheelde het soms niet veel.

 

 

Ik ben de week begonnen met het opruimen van de laatste koolplanten die er nog stonden.

De Texla (Texels Laat) pootaardappels moesten nog in de grond.

De kool ontdoe ik van de laatste lekkere scheuten, ik spit de grond en poot de aardappels.

 

933745650_20220425_140759(2).thumb.jpg.96ce6ba55e42da329835a98d23c0a420.jpg 

 

Een flinke klus en het is weer gebeurt. 

Meer dan 300 pootaardappeltjes zijn gepoot.

Veel te veel waarschijnlijk.....

Er staan stokjes bij zodat ik weet waar ik niet moet schoffelen en lopen.

 

20220425_174643.thumb.jpg.2c63ebb5581861368ad9c82b735b3e41.jpg

 

Van de kooltoppen wordt o.a. quiche gemaakt.

 

436665475_20220425_192250(2).jpg.b66350102b0a74a2364650c798f8a425.jpg

 

De zon zorgt er voor dat de asperges gaan groeien.

Ik heb ze dit jaar met en zonder dekgrond.

 

1653858136_20220426_125347(2).thumb.jpg.98b4f03fe37318655069183565342f5c.jpg

 

20220426_191655.thumb.jpg.9764c81f2047f208300980a712835090.jpg

 

De spinazie van de vollegrond gaat ook hard na wat gieten.

De Amsterdamse Grootblad moet gedund.

 

990252734_20220427_134026(2).thumb.jpg.a9f1b23112811206e5322c52038a8d72.jpg

 

Niet alle rijtjes zijn even mooi geworden, er zit wat gelig blad bij sommige planten, vooral die planten die midden op het bed zitten.

 

20220427_134358.thumb.jpg.7f143a2c3d2987e88b02137b46280c9e.jpg

 

Een later gezaaid bed heeft dat niet.

 

20220427_134418.thumb.jpg.a0b315679815ca58b3a6b326eb059347.jpg

 

Ik heb deze week de jonge uien en aardbeiplanten flink begoten.

Zo'n 50 gieters zodat de grond goed doorweekt is en de planten kunnen blijven doorgroeien.

 

20220427_160712.thumb.jpg.43f4a649378bd1a18f9289eae4296f74.jpg

 

De vruchten beginnen te komen en die willen ook vocht.

Om het verdampen tegen te gaan schoffel ik de volgende dag de toplaag weer los.

 

Ik oogst raapstelen, maar draai er ook veel door.

Net als met de winterpostelein waar we amper van gegeten hebben.

Ook komt er nog wat uit de vriezer tevoorschijn zoals deze mais en tuinbonen die bij de raapsteeltjes liggen.

 

20220427_184429.thumb.jpg.e60a1fea8d95b0cff8ab35dfe12b124c.jpg

 

De Pad Thai met flink wat Welsh Onion.

 

260785385_20220424_193409(2).thumb.jpg.be0e5762681f01665c9edfe6a17fb852.jpg

 

Van de veldsla heb ik ook veel te veel en die gaat nu bloeien.

 

20220428_132339.thumb.jpg.8ac2d387ba51ebf4f3ac49c78bc22d0b.jpg

 

Nog snel wat oogsten voor een voorraad verse salade.

 

248969621_20220428_132846(2).thumb.jpg.a0f0c441f43d0c5d4af67df913191d21.jpg

 

Tegen de snijdende wind maak ik een tijdelijk windscherm, al wordt de plek gelijk geclaimd door de prei zaailingen en munt.

 

20220429_172842.thumb.jpg.436720e85a5a6f7fbdf384cfa1e46152.jpg

 

'S avonds is er raapsteelstamppot om weer op te warmen.

 

758865504_20220429_191745(2).thumb.jpg.5d84ed32f6f88b674b54581577f32719.jpg

 

De peulen heb ik schoongemaakt en ik heb de beschermplaten weg gehaald.

Wel heb ik er wat prikkers gezet om ze naar het gaas te leiden.

 

20220430_181803.thumb.jpg.5f0a65a60d7905d0b9499acafbdf9fd1.jpg

 

Ook heb ik weer wat nieuwe rijen peulen, erwten en suikererwten gelegd.

 

20220430_182953.thumb.jpg.34b91a6150d9ce2f011a67ff63ea3736.jpg

 

De peulen staan in de luwte van de tuinbonenplanten.

Die misbruik ik altijd als windbrekers.

 

20220430_185544.thumb.jpg.b2ad51c5510ed10b18916f7882748c52.jpg

 

De eerste gepote Anais primeraardappels groeien ook langzaam door, ook die heb ik gegoten want die moeten nu langzaam aan aardappeltjes gaan produceren.

 

20220430_191014.thumb.jpg.450a157454e5111a8696cc2e35835dbc.jpg

 

Ik dacht het tunneltje weer dicht te doen tegen de koude nachten en de wind, maar ze staan wel met opzet in de luwte van de kompostbakken.

Maar dan is het overdag weer een paar graden warmer en vergeet ik dat weer.

De Anais die ik later gepoot heb komen nu ook voorzichtig boven.

 

Weer een overdaad aan asperges.....

Gelijk in het koude pompwater om ze supervers te houden.

 

544402433_20220501_150628(2).thumb.jpg.c7287a2a3ea91a77ce23905037c0d2fe.jpg

 

Weer een mooie oogst samen met de jonge rabarber die in een crumble verdwijnt.

 

1080288784_20220501_151119(2).thumb.jpg.338033d03e5a6d10d1a447fac02e14fb.jpg

 

Vandaag heb ik weer wat spinazie gedund, het leverde een flinke bak stevige oogst op.

De rest mag nog even groter groeien.

 

977683750_20220502_150354(2).thumb.jpg.0a74b980526b4f8862ed3e75820ccc2d.jpg

 

743953810_20220502_152141(2).thumb.jpg.9bab96f5ac8c19109a70bba454e98e70.jpg

 

En spinaziequiche:

 

662820075_20220502_193503(2).thumb.jpg.765982b2e1d0064fe78f035d7f4995c5.jpg

 

En er wordt natuurlijk nog steeds brood gebakken, vandaag een gluten en glutenvrij exemplaar.

 

20220502_125102.thumb.jpg.a3bcdbb05c4ad9e3c8ba69eb0f4a49d3.jpg

 

 

1359515798_20220502_152730(2).jpg.74a741b74c798912cb76bea6ace40cf1.jpg

  • Like 14

10 reacties


Aanbevolen reacties

fre3ke

Geplaatst:

Mooie oogsten weer. Zo veel asperges, daar kan ik alleen maar van dromen. Hoeveel strekkende meter asperge heb je staan?

Patrijs

Geplaatst:

3 minuten geleden, fre3ke zei:

Hoeveel strekkende meter asperge heb je staan?

 

Nu veel te veel ben ik bang.

 

Ik had zo'n 25 meter, heb een paar meter opgeruimd deze winter maar ook anderhalve rij er bij die nu ook gaan geven.

Ik denk dus zo'n 40 meter en dan nog 5 meter nieuwe planten gezet die pas over drie jaar gaan geven.

 

Maar je weet het nooit hier in het koude Noorden.

Vorig jaar door het koude voorjaar maar asperges van begin juni tot Sint Jan.

  • Like 1
fre3ke

Geplaatst:

40 meter, wat ontzettend veel. Ik heb 2 meter staan, een babytuintje dus. Ik wil wel 10 stuks erbij zetten. Heb je een soort die je het beste bevalt?

 

Sorry voor alle vragen maar ik vind asperges razend interessant. Ik kan ze hier nu op iedere straathoek kopen, maar toch vond ik de mijne lekkerder.

Patrijs

Geplaatst:

Ik heb maar een soort staan, 

 

asperges argenteuil - Google Zoeken

 

Een ouderwetse soort.

 

Omdat de asperges zich zo makkelijk uitzaaien ga ik door met eigen zaailingen waarvan er elk jaar honderden zijn.

Ik heb ook mannelijke en vrouwelijke planten door elkaar staan wat resulteert in dunne en dikke asperges.

 

Er zijn nu ook mannelijke hybriden die super dikke asperges leveren.

 

En ja, het is een luxe als je ze vers uit de tuin hebt en gelijk op kan eten.💪

 

  • Like 5
simonvb

Geplaatst:

Asperge purple Passion vind ik iets lekkerder dan de twee andere groene die ik heb. Kleur is paars en wat groen. Produceren ook goed.

  • Like 1
Ruderalis

Geplaatst:

Mooi verzorgd topic heb je en ik krijg er honger van ook, die quiche ziet er lekker 😋 uit!

 

Ik ga je volgen man.🤙

  • Like 1
Petrasmoestuin

Geplaatst:

Dat ziet er inderdaad allemaal lekker uit zeg. Ik vind witte asperge niet bijzonder, hoewel uit eigen tuin misschien beter is.
Heb je ook een groene asperge? Die eet ik wel regelmatig. @Patrijs

Patrijs

Geplaatst:

Groene en witte asperges zijn bij mij dezelfde asperges.(Argenteuil) 

Kweek je met ruggen en oogst je zodra je wat ziet, dan krijgen ze geen zon en blijven wit.

Ben ik lui en maak ik geen ruggen dan oogst ik ze zodra ze ong. 25 cm hoog staan.

Dan hebben ze zon gehad en hebben bladgroen aangemaakt.

 

ik had deze link gegeven omdat je hier kan zien hoe ik de spinazie gedund heb. :thumbup:

  • Like 1
Gitta

Geplaatst:

Bedankt voor de mooie update. Ik  leer altijd veel van je blogs. En die quiches zien er inderdaad lekker uit. Binnenkort hier ook sla uit eigen tuin. Even kijken wanneer het lukt. Zal waarschijnlijk in het weekend worden. Komende dagen te weinig tijd. 

  • Like 1
Rookie

Geplaatst:

Ik geniet elke keer weer van je updates.

Ik leer er ook veel van, deze keer: ik ga meer quiches eten!

  • Like 1
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...