21-3-2023
Vandaag is het weer lente geworden, het simpele feit dat de zon loodrecht boven de evenaar staat zorgt er op ons halfrond voor dat de dagen nu langer zijn dan de nachten.
Op de tuin merken we dat goed, alles gaat weer harder groeien en veel planten komen rond deze tijd uit hun winterrust.
Ook werkt het op het gemoed van de moestuinder, de vereniging begint weer te leven, vooral op zonnige dagen.
Ook afgelopen week ben ik weer verder gegaan met de opbouw voor dit seizoen.
Op een rustige dag zonder wind maak ik het uienveldje schoon en drapeer er insectendoek over.
Vanwege de uienvlieg en prei mineervlieg heb ik dit nieuw dit jaar.
Voor de prei mineervlieg moet het gaas eigenlijk nog fijner zijn, misschien koop ik er nog een doek bij.
Naast de uien staan bloemen, daar poot ik nog een rij gladiolenbollen bij. Die bollen heb ik eerst schoongemaakt, de oude bol met wortel die er nog onder zit pel ik er af voor ze de grond weer in gaan.
Ook haal ik het onkruid uit de flinke dahliaknollen voor ik die in een viskrat oppot in de kas.
Zo hoop ik ze te vervroegen. Alle bloemen kwamen uit de nu opgeruimde bloemenrand langs de tuin.
De tuinbonen werden te groot voor de plastic tunnel waar ze in stonden en ook staan ze nu in bloei.
Omdat de wind minder was en de vooruitzichten gunstig haal ik het tunneltje weg en verplaats dat naar mijn aspergeveldje.
Daar hebben jarenlang asperges gestaan waarvan ik een deel opgeruimd heb.
Ik hoop dat hier geen knolvoet in de grond zit, een hardnekkige grondgebonden koolziekte, en plant er bloem en spitskool en brocolli.
Het tunneltje schuif ik weer dicht, dat gaat makkelijk omdat er twee PVC buizen naast elkaar staan, een binnen en een buiten het plastic.
De plantjes komen uit de kas en kunnen nu acclimatiseren in het dichte tunneltje.
'S avonds is er weer een maaltijd van de tuin.
De bewaar aardappels houden zich voorlopig nog even goed.
Ik heb dit jaar bewust niets binnen voor gezaaid, het is leuk maar geeft ook veel rompslomp, en in de bak gaat het ook wel, alleen niet zo snel.
De paprika's moeten wel binnen, die moeten op warmte kiemen.
Ik heb ze in een plastic zakje in natte koffiefilters op de verwarmingsketel laten kiemen.
Het is altijd lastig bepalen wanneer te zaaien. Dit jaar heb ik ze wat later gezaaid vanwege de koele temperatuur in huis.
Het kiemen ging in ieder geval voortvarend, ik heb ze na een week kunnen uitplanten in zaaigrond.
Op de tuin ben ik de aardbeien aan het opschonen en er komen weer honderden mooie stekken vanaf.
In het tuincentrum zag ik dat die voor veel geld te koop staan en dat gaf me het idee om zelf wat stekken op te potten voor vrienden.
Ik zet twee soorten in bakken die nu in de kas staan voor te trekken.
We hebben twee relatief warme dagen gehad, en gebeurd dat in het voorjaar dan gaan de asperges gelijk groeien.
Onder de elf graden gebeurd er niets, dus het is weer wachten op wat warmte.
Het is nu witloftijd, we eten het regelmatig.
Hier een witloofschotel met kabeljauw.
Na de warmte kwam er regen, motregen.
Het is nu na de vorst weer tijd om mijn IBC vol te pompen met het nieuwe pompje.
Ik heb twee opvangbakken die ik regelmatig overpomp in de 1000L container.
Het begin is er, dat scheelt weer flink wat tijd aan de zwengelpomp.
Eens kijken hoe het met de voorjaarszaaisels op de volle grond gaat.
Het meeste staat beschermd onder wat tijdelijk glas of plastic.
De rijtjes worden zichtbaar:
Maar er is wel van het spinaziezaad gegeten:
Gelukkig heb ik genoeg gezaaid.
Het snelst is altijd de sterrenkers.
Bij de tuinbonen haal ik weer de bescherming weg, die mogen juist wat kou en wind hebben om mooie sterke planten te worden.
Ook het plat glas moet nu elke dag open, zeker als de zon zich laat zien.
Maar ook gaan er bijna elke dag bakken in en uit zoals vandaag de late aardappels die er mogen spruiten.
En er komt bijna ieder dag vers groen van onder glas vandaan. Vandaag de eerste zachte snijbiet oogst:
Die mochten de wok in.
Er komt begin komende week weer wat kou, maar het blijft wel boven nul. We kunnen dus rustig aan doorgaan met de tuin.
Edited by Patrijs
- 6
1 Comment
Recommended Comments