Ga naar inhoud

Beetje in de bonen.


Beetje in de bonen. Maar dat valt bij mij wel mee.

 

Ik hou erg van bonen en erwten en peulen. Van sugarsnaps, bruine bonen, platte peultjes en tuinbonen. Sojabonen, limabonen en nog allerlei andere bonen. Kortom; peulvruchten. De ene is de andere niet, hoewel allemaal vlinderbloemigen, maar daar ga ik later nog wel eens iets over schrijven

 

Dus vanmiddag maar eens gekeken wat ik zoal heb voor het komende jaar.

 

IMG_20250118_140657653_HDR_030245.thumb.jpg.9f85cb9216b5d7192abd49ea95e0ed1d.jpg

 

Tuinbonen sla ik dit jaar maar eens over. Lief lust ze sowieso niet, maar meestal kweek ik dan enige vierkante meters voor mezelf. Karmazyn, Black Russian, Yanto's Yellow zijn samen goed voor een mooi bord bonte tuinbonen. Maar dit jaar dus waarschijnlijk niet (zeg nooit nooit 🤨)

 

De bonen die echt tot onze voorraad behoren, zijn de spekbonen. Neckarkoningin, Neckargold en Blauhilde vormen elk jaar de Wagneriaans klinkende stapel  van de bonen die bij ons in de diepvries belanden. Ze zingen soms tussen de tanden (letterlijk he, piepend geluidje, terwijl je ze eet), maar zijn echt vol van smaak. En de planten blijven maar geven tot de vorst.

Uit 2023 nam ik ook nog "Candy" mee in de dieprvries. Die ontkiemen nog prima en gaan het komende seizoen weer in de grond. 

 

IMG_20250115_165135195_HDR2_030431.thumb.jpg.d2e9c15b55e8aeaacddf723001781a1f.jpg

 

Bij de erwten komen de Irish Prean Pea, Usui leaf pea en de Swedish soup pea elk jaar terug. Die heb ik ooit eens bij de onvolprezen "De Nieuwe Moestuin" gekocht. En sinsdien geprobeerd te vermeerderen. Met name de eerste is eigenlijk heel zeldzaam; ik kan er maar weinig informatie over vinden. Dus sommige jaren eet ik ze niet, maar verzamel alleen de erwten die rijp zijn. Vogels vinden ze ook heerlijk, dus ik moet eigenlijk netten om veel vogelvraat te voorkomen. Maar daar hou ik dan niet zo van, dus ik moffel wat vlies enzo om de rijpende peulen.

 

Sugarsnaps zijn ook favoriet. Wie wil dat nu niet: eerst platte peulen en dan dikke peulen. Plukken maakt meer!

Dit jaar heb ik er sugasnap "Jessy"  en voor mij nieuwe rassen voor erwten en peulen.

En ik ga adzukibonen zaaien uit een zak van de bio-supermarkt (zaden waren na het openen verschrikkelijk muf, ook na weken en koken. Maar ze kiemen wel dus ik ga er iets mee proberen.

 

IMG_20250111_115435315_HDR2_030445.thumb.jpg.6b5f0799131ec8b30ba8b4fb29b61a79.jpg

 

In het algemeen valt het met erwten, bonen en peulen wel mee, maar een van de grootste fouten die ik in het algmeen bij het tuinieren maak, is dat ik te lang met mijn zakjes zaden rondsleur. Ik probeer sla te zaaien uit zakjes die al a: over datum zijn en b: in de tussentijd al vier jaar minstens drie maanden  in mijn schuurtje op de tuin in + 30 C' rondhangen.

Meer zaadhygiene voor mij, dus!

 

 

  • Like 10

31 reacties


Aanbevolen reacties



loes

Geplaatst:

@Petrasmoestuin
Vanuit de voedingskunde vallen de groene peulvruchten onder groente want als je ze eet wordt er gekeken naar de voedingsstoffen.
Maar we hebben het op het moestuinforum over de kweek en plantkundig gezien zijn het allemaal peulvruchten want ze groeien in een peul.


@woldistel wat veel soorten! hoe hou je die in de tuin allemaal uit elkaar? 
Ik had vorig jaar de verschillende soorten allemaal een eigen stok gegeven maar bovenaan groeit het alsnog allemaal door elkaar heen en soms stappen ze stiekem over naar een andere stok.

Petrasmoestuin

Geplaatst:

@loes ik zet overal labels bij. Ik ben met een totaalverslag bezig en ik ben al bij groente 90 en ik ben nog niet klaar. En ik gebruik een app van de MM en ik maak overal verslagen van en fotos.

Flup

Geplaatst:

18 hours ago, Petrasmoestuin said:

Ik vraag mij af hoe jij dat doet, maar ook @Rookie @Flup @Arja

Mijn eerste keer tuinbonen en ze komen in een hoek te staan uit de wind. En in het voorjaar verwacht ik daar wel zon, maar later minder. Als ik ze nu voorzaai en de ledlampjes er straks op zet (ja! vandaag besteld), heb ik dan een voorsprong?
 

 

Tuinbonen zaai ik in februari direct in de volle grond. Dat gaat altijd wel goed. Ik zaai 3 bonen per gat en waar er niks opkomt, zaai ik later nog bij. De tuinbonen week ik 24 uur voor in water en that's it. Niet voorzaaien, tuinbonen kunnen prima tegen de kou!

 

Erwten, peulen, capucijners en bonen week ik ook een dag van te voren, maar die zaai ik wel voor. Als ik die niet voorzaai, pikken de vogels de bonen uit de grond (of woelmuizen, maar vooral vogels) en dan heb ik niks. Dus die zaai ik voor in bloembakken en zodra de planten zo'n 10+ cm zijn, plant ik die uit. Bij het voorzaaien, staan de planten overdag buiten en haal ik ze 's avonds naar binnen, anders worden de bonen weer door de vogels opgevroten.

 

Je mooie ledlampen kun je beter gebruiken voor bijvoorbeeld paprika, tomaat of peperplanten. Die zaai je lang van te voren voor (kunnen pas vanaf half mei buitengeplant worden) en die hebben dat extra licht ook nodig.

  • Like 2
Petrasmoestuin

Geplaatst:

@Flup en als ze alle 3 opkomen uit dat gat, knip je dan de 2 andere weg?

Flup

Geplaatst:

@Petrasmoestuin Nee, dan knip ik ze zeker niet weg, ik laat ze dan allemaal staan. De planten kunnen dat prima hebben.

  • Like 3
woldistel

Geplaatst:

Op 29-1-2025 om 20:02, woldistel zei:

Wel leuk dat er op mijn eerste moestuin seizoen schrijfsel over bonen zoveel reacties zijn 😀, maar ik denk dat de rest maar weer in een topic voor2025 moet. Laat ik er dan maar een algemene van maken; Peulvruchten 2025

 

Dus, beste mensen, graag al het gebabbel over bonen verplaatsen naar het Peulvruchten 2025 topic, a.u.b.

  • Like 3

Gast
This blog entry is now closed to further comments.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...