Jump to content

Beetje in de bonen.


woldistel

636 views

Beetje in de bonen. Maar dat valt bij mij wel mee.

 

Ik hou erg van bonen en erwten en peulen. Van sugarsnaps, bruine bonen, platte peultjes en tuinbonen. Sojabonen, limabonen en nog allerlei andere bonen. Kortom; peulvruchten. De ene is de andere niet, hoewel allemaal vlinderbloemigen, maar daar ga ik later nog wel eens iets over schrijven

 

Dus vanmiddag maar eens gekeken wat ik zoal heb voor het komende jaar.

 

IMG_20250118_140657653_HDR_030245.thumb.jpg.9f85cb9216b5d7192abd49ea95e0ed1d.jpg

 

Tuinbonen sla ik dit jaar maar eens over. Lief lust ze sowieso niet, maar meestal kweek ik dan enige vierkante meters voor mezelf. Karmazyn, Black Russian, Yanto's Yellow zijn samen goed voor een mooi bord bonte tuinbonen. Maar dit jaar dus waarschijnlijk niet (zeg nooit nooit 🤨)

 

De bonen die echt tot onze voorraad behoren, zijn de spekbonen. Neckarkoningin, Neckargold en Blauhilde vormen elk jaar de Wagneriaans klinkende stapel  van de bonen die bij ons in de diepvries belanden. Ze zingen soms tussen de tanden (letterlijk he, piepend geluidje, terwijl je ze eet), maar zijn echt vol van smaak. En de planten blijven maar geven tot de vorst.

Uit 2023 nam ik ook nog "Candy" mee in de dieprvries. Die ontkiemen nog prima en gaan het komende seizoen weer in de grond. 

 

IMG_20250115_165135195_HDR2_030431.thumb.jpg.d2e9c15b55e8aeaacddf723001781a1f.jpg

 

Bij de erwten komen de Irish Prean Pea, Usui leaf pea en de Swedish soup pea elk jaar terug. Die heb ik ooit eens bij de onvolprezen "De Nieuwe Moestuin" gekocht. En sinsdien geprobeerd te vermeerderen. Met name de eerste is eigenlijk heel zeldzaam; ik kan er maar weinig informatie over vinden. Dus sommige jaren eet ik ze niet, maar verzamel alleen de erwten die rijp zijn. Vogels vinden ze ook heerlijk, dus ik moet eigenlijk netten om veel vogelvraat te voorkomen. Maar daar hou ik dan niet zo van, dus ik moffel wat vlies enzo om de rijpende peulen.

 

Sugarsnaps zijn ook favoriet. Wie wil dat nu niet: eerst platte peulen en dan dikke peulen. Plukken maakt meer!

Dit jaar heb ik er sugasnap "Jessy"  en voor mij nieuwe rassen voor erwten en peulen.

En ik ga adzukibonen zaaien uit een zak van de bio-supermarkt (zaden waren na het openen verschrikkelijk muf, ook na weken en koken. Maar ze kiemen wel dus ik ga er iets mee proberen.

 

IMG_20250111_115435315_HDR2_030445.thumb.jpg.6b5f0799131ec8b30ba8b4fb29b61a79.jpg

 

In het algemeen valt het met erwten, bonen en peulen wel mee, maar een van de grootste fouten die ik in het algmeen bij het tuinieren maak, is dat ik te lang met mijn zakjes zaden rondsleur. Ik probeer sla te zaaien uit zakjes die al a: over datum zijn en b: in de tussentijd al vier jaar minstens drie maanden  in mijn schuurtje op de tuin in + 30 C' rondhangen.

Meer zaadhygiene voor mij, dus!

 

 

  • Like 10

31 Comments


Recommended Comments



Hihi "Wagneriaans"...😄

Ik mis alleen de Brünhilde nog dan.

Maar een mooie collectie heb je daar wel.

Edited by Rookie
Link to comment

@Rookie die brunhilde is waarom ik er ook altijd aan denk en vandaar de neckargold ipv rheingold. Ik vind het altijd wat wagneriaanse opera klinken. Groots en meesleepend.😄

  • Like 2
Link to comment

Oei…zo gaaf al  die bonen! Niet te veel naar kijken, anders wil ik dat ook!  Dat je maar een prachtige oogst mag hebben dit seizoen! 

Edited by jootje
  • Like 1
Link to comment

@woldistel dat probleem van te lang bewaren ken ik ook!  Maar vaak zijn ze toch nog wel goed. Om mijzelf te helpen heb ik een lijst gemaakt van alle ‘bewaartijden’ van groentezaden. Dat is echt per site heel verschillend! Maar zo’n lijst scheelt ook steeds opzoeken.  Op mijn lijst staat nu de kortste en de langste tijd aangegeven (die ik heb gevonden dan) per soort, van hoe lang zaden houdbaar zijn. Dat is vaak beduidend langer dan op het zakje staat! Bij twijfel, als het iets is dat ik graag wil zaaien, doe ik een kiemtest. Wat ik verder dit jaar heb gedaan met het uizoeken van de zaden is een soort ‘verzamel’ zakjes gemaakt van oude zaden. Een zakje voor de bladgroentes/sla, een zakje voor de kruisbloemigem, en een zakje voor overig. De zaadjes uit overig gaan in mijn zaadbollen, die ik overal en nergens neergooi, naar hoe het uitkomt.. De andere twee probeer ik alsnog als kiemgroetes te zaaien, immers alles wat nog opkomt is mooi meegenomen. Vanavond heb ik smakelijk gegeten van de eerste batch opgekomen kruisbloem kiemen!
 

 

Edited by Tanja65
  • Like 4
Link to comment

Te lang bewaren ken ik zeker. Het is zo zonde om zaadgoed weg te gooien, maar toch is het beter. De kiemkracht gaat teveel achteruit dan. 

Bonen zijn hier ook favoriet. Tuinbonen, kapucijners en peulen. Helaas kan ik vanwege de bonenworm geen zaadgoed meer oogsten, dat vind ik wel jammer. 

 

  • Like 1
Link to comment
1 uur geleden, Flup zei:

bonenworm

Bonenkever?

Als ik zoek op bonenworm kom ik alleen een personage uit World of Warcraft tegen..

  • Like 1
Link to comment

@Flup, ik heb altijd geleerd dat de bonenworm alleen erg is als hij in het zaad de kans krijgt om te overleven. Of hebben we het dan over verschillende zaken? Als ik bonen oogst, ongeacht welke, en ik wil ze bewaren om op te eten of te bewaren om te zaaien, dan gaan ze standaard enkele dagen in de vriezer (minimaal drie dagen maar ik vergeet ze altijd, lol). En de vriezer gaat voor die periode op -20C, normaliter staat hij op -18C . Daarna ontdooi ik ze, laat ze nog even nadrogen en ready to go. 

Edited by Tanja65
  • Like 1
Link to comment

Hier gaan de bonen ook meteen de vriezer in voor een paar dagen, maar dan nog. Ze zien er, als ik ze laat hangen voor zaadgoedwinning, al te slecht uit. Dat komt omdat ze dan veel langer aan de plant hangen, dan normaal.

Bonenkever is het inderdaad. Ze overleven als worm in de boon.

 

Voor diegene die in bijzondere bonensoorten geinteresseerd zijn, kan dit ook een mooi initiatief zijn:

https://www.nutzpflanzenvielfalt.de/rubriken/93

 

Je meld je aan als erhalter, krijgt gratis zaadgoed. En geeft een deel van de geoogste bonen als zaadgoed terug. Zo kom je aan bijzondere soorten. Ik doe mee bij de tomaten.

  • Like 5
Link to comment

Zou het helpen om om enkele planten (voor de zaadwinning) van die fruitzakjes te doen?

Edited by Tanja65
  • Like 3
Link to comment
5 hours ago, Tanja65 said:

Zou het helpen om om enkele planten (voor de zaadwinning) van die fruitzakjes te doen?

 

Ik weet het niet, die eitjes worden al heel vroeg gelegd, dan moet je er supersnel bij zijn. Dat zal hem dit jaar niet worden, maar volgend jaar ga ik het wel proberen.

Link to comment

Ik ben blond van nature. De bonen moeten toch nog komen? Kun je toch direct doen?

 

Link to comment

Het was voor mij het eerste jaar. Augustus 2023 begonnen, dus eerste bonen jaar. Die deden het bij mij ook allemaal goed. T.o.v. andere groente waar ik veel moeite kreeg na juni door het vochtige weer hier. Maar de bonen overleefden. Dus die geef ik dit jaar ook meer kans. Ik heb ook vele bonen besteld en daar kan ik dus ook een paar jaar mee vooruit, mits ik volgend jaar alleen maar bonen ga zetten als mijn kolen het weer niet doen.

Dan ben ik in de bonen met bonen, uien, knoflook en sla en de rest is RARA. 
Ik heb uitgerekend hoeveel uren ik heb besteed vanaf 1 maart 2024, dat is 414 uur, als je dat per dag berekent, dan valt dat nog mee.

Maar ik heb het dan puur over het in de tuin bezig zijn. Daarna elke dag fotos verwerken, verslagen maken, dingen lezen/uitzoeken en dat kostte mij per dag zeker 1½ uur.

  • Like 2
Link to comment

Helaas heb ik een allergie voor peulvruchten waar ik (nog) niet overheen gegroeid ben. Deze eiwitbommetjes teel ik dan ook voor de familie, maar dat maakt het toch wat minder 'mijn ding'. Als ik die variëteit zo zie liggen dan gaat het wel kriebelen voor de sport, zoveel mogelijk telen en dan maar uitdelen. Of toch dure immunotherapie volgen? 😝

  • Like 2
Link to comment
1 uur terug, MSDG zei:

 zoveel mogelijk telen en dan maar uitdelen. Of toch dure immunotherapie volgen? 😝

Als je bonen erg lekker vindt… maar kán dat uberhaupt? ‘Bonen’ is wel een heel brede categorie. Ik ben zelf allergisch voor bosvruchten, zou dat zó graag kwijt raken. Maar het was volgens de artsen niet te immuniseren, omdat het een te brede categorie is. Dan moest ik alles apart laten behandelen (aardbeien, frambozen, bramen, aalbessen, blauwe bessen enz enz) met het risico dat het toch terug komt omdat de rest nog niet weg is. Ik stel me zo voor dat dat bij een brede categorie als ‘bonen’ ook zo werkt? 

Link to comment

@Tanja65, met het risico dat dit off-topic gaat... Het gaat dus om peulvruchten, zo is mijn allergie voor pinda's het heftigste en daar bestaat wel degelijk een immunotherapie voor. Ik heb het nooit laten onderzoeken of officieel laten vaststellen maar het is vrij makkelijk te herleiden voor mij. Pinda's zijn namelijk ook peulvruchten dus dat ligt allemaal in dezelfde lijn. Interessant is wel dat ik na bepaalde bewerkingen bonen die een kleine boon hebben wel kan verdragen. Dus tofu gaat, haricot verts gaan, erwten gaan goed... Alles wat echt een zetmeelbommetje is daar ga ik slecht op. 😅 En of ik ze lekker vind, tsja, lastig te zeggen. Ik hou van koken dus ik zou net zo lang gaan proberen tot het me lukt om dit lekker te maken.

  • Like 1
Link to comment

Hier zijn we ook dol op verschillende soorten bonen. Ik ga er verschillende zaaien. Helaas niet zoveel als dat ik hierboven zie. Gewoon geen ruimte voor. 

Link to comment

Ik doe dit jaar een mooie (denk ik) pronkboon er bij.

Ik heb de "Lady Di" gekocht, een draadloze boon van zo'n 28 cm lang en heel mooie rode bloemen.

Die kan gewoon langs elke heg of schutting klimmen.

Weet je zeker, dat je niet nog ergens een plekje hebt @Gitta?

Een klimboon hoeft natuurlijk niet echt in een vak met klimrek...

  • Like 2
Link to comment
17 minuten geleden, Rookie zei:

Een klimboon hoeft natuurlijk niet echt in een vak met klimrek...

Dat is waar. Ik ga eens kijken wat kan hier.

  • Like 1
Link to comment

@woldistel ken je de Mungbonen? Ik ontdekte ze een aantal jaren geleden toen ik een zakje in Spanje had gekocht. Ik heb 2 jaar geleden (ik moet ze nu echt gaan gebruiken dus) 2 zakjes speciaal moeten bestellen in Duitsland, want je kunt ze nergens kopen.  

Ik heb ze vanavond in het water gezet, ik ga er tauge van maken, Anderhalf jaar terug heb ik het ook gedaan, maar toen met sojabonen.

  • Like 1
Link to comment
2 uren geleden, Petrasmoestuin zei:

ken je de Mungbonen

 

Ja,  als tauge. Komt van dezelfde kant in de peulvruchten familie als adzukibonen en kousenband.

Link to comment
9 uren geleden, woldistel zei:

tauge

Maar heb je de bonen zelf weleens gegeten? Een beetje de smaak van doperwten/spliterwten.

Link to comment

@woldistel hoe en wanneer zaai jij tuinbonen? Op de ene site lees ik: beter voorzaaien, maar kan ook direct vanaf half februari. Dan weer: als het een zachte winter is, e.d. dan al in januari.

Ik heb 3 x wit en ik had vermeld op mijn kalender half februari  zaaien buiten.  Maar kan ik ze nu b.v. binnen voorzaaien?
Dit las ik weer op de site van moestuinland.nl

Ik vraag mij af hoe jij dat doet, maar ook @Rookie @Flup @Arja

Mijn eerste keer tuinbonen en ze komen in een hoek te staan uit de wind. En in het voorjaar verwacht ik daar wel zon, maar later minder. Als ik ze nu voorzaai en de ledlampjes er straks op zet (ja! vandaag besteld), heb ik dan een voorsprong?

 

Hoe moet je tuinbonen zaaien?

Je kunt de witte tuinboon zaden onder glas voorzaaien in de maanden februari en maart voor een vroege oogst. Als je deze jonge plantjes later wil uitplanten in de vollegrond, is het belangrijk om de lange penwortel van de plant iets in te korten. Uiteraard met precisie en voorzichtigheid. Wil je liever direct de zaden in de moestuin zaaien, dan kan dat vanaf half februari tot en met half mei. Zaaien op regels van 40 centimeter en met op elke 10 centimeter een boontje. Het is handig en een jarenoud gebruik om de zaden eerst een poosje in wat water te laten weken voordat je gaat zaaien. Een halve dag in lauw water is voldoende.

Link to comment

Wel leuk dat er op mijn eerste moestuin seizoen schrijfsel over bonen zoveel reacties zijn 😀, maar ik denk dat de rest maar weer in een topic voor2025 moet. Laat ik er dan maar een algemene van maken; Peulvruchten 2025

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment

@woldistel leuk idee! Maar wist je dat sommige bonen niet tot peulvruchten gerekend worden?
Groene peulvruchten' zoals sperziebonen, snijbonen, kousenband, doperwten, peultjes en sugarsnaps worden gerekend tot de groenten.
Ik moest het ook opzoeken hoor, want ik wist niet precies welke, maar had wel een idee niet allemaal.

Misschien een idee om het "peulvruchten en bonen" te noemen @Jorieke123 wat denk jij?

  • Like 1
Link to comment

Guest
This blog entry is now closed to further comments.
×
×
  • Create New...