Beetje in de bonen.
Beetje in de bonen. Maar dat valt bij mij wel mee.
Ik hou erg van bonen en erwten en peulen. Van sugarsnaps, bruine bonen, platte peultjes en tuinbonen. Sojabonen, limabonen en nog allerlei andere bonen. Kortom; peulvruchten. De ene is de andere niet, hoewel allemaal vlinderbloemigen, maar daar ga ik later nog wel eens iets over schrijven
Dus vanmiddag maar eens gekeken wat ik zoal heb voor het komende jaar.
Tuinbonen sla ik dit jaar maar eens over. Lief lust ze sowieso niet, maar meestal kweek ik dan enige vierkante meters voor mezelf. Karmazyn, Black Russian, Yanto's Yellow zijn samen goed voor een mooi bord bonte tuinbonen. Maar dit jaar dus waarschijnlijk niet (zeg nooit nooit 🤨)
De bonen die echt tot onze voorraad behoren, zijn de spekbonen. Neckarkoningin, Neckargold en Blauhilde vormen elk jaar de Wagneriaans klinkende stapel van de bonen die bij ons in de diepvries belanden. Ze zingen soms tussen de tanden (letterlijk he, piepend geluidje, terwijl je ze eet), maar zijn echt vol van smaak. En de planten blijven maar geven tot de vorst.
Uit 2023 nam ik ook nog "Candy" mee in de dieprvries. Die ontkiemen nog prima en gaan het komende seizoen weer in de grond.
Bij de erwten komen de Irish Prean Pea, Usui leaf pea en de Swedish soup pea elk jaar terug. Die heb ik ooit eens bij de onvolprezen "De Nieuwe Moestuin" gekocht. En sinsdien geprobeerd te vermeerderen. Met name de eerste is eigenlijk heel zeldzaam; ik kan er maar weinig informatie over vinden. Dus sommige jaren eet ik ze niet, maar verzamel alleen de erwten die rijp zijn. Vogels vinden ze ook heerlijk, dus ik moet eigenlijk netten om veel vogelvraat te voorkomen. Maar daar hou ik dan niet zo van, dus ik moffel wat vlies enzo om de rijpende peulen.
Sugarsnaps zijn ook favoriet. Wie wil dat nu niet: eerst platte peulen en dan dikke peulen. Plukken maakt meer!
Dit jaar heb ik er sugasnap "Jessy" en voor mij nieuwe rassen voor erwten en peulen.
En ik ga adzukibonen zaaien uit een zak van de bio-supermarkt (zaden waren na het openen verschrikkelijk muf, ook na weken en koken. Maar ze kiemen wel dus ik ga er iets mee proberen.
In het algemeen valt het met erwten, bonen en peulen wel mee, maar een van de grootste fouten die ik in het algmeen bij het tuinieren maak, is dat ik te lang met mijn zakjes zaden rondsleur. Ik probeer sla te zaaien uit zakjes die al a: over datum zijn en b: in de tussentijd al vier jaar minstens drie maanden in mijn schuurtje op de tuin in + 30 C' rondhangen.
Meer zaadhygiene voor mij, dus!
-
10
31 Comments
Recommended Comments