Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Dag allemaal,

 

Zoals ik in mijn voorstelbericht al aangaf ben ik bezig om een plan te ontwikkelen om op een deel van een oud spoorwegviaduct dat dwars door de stad loopt, groeten te kweken. Dit is deels een kunstproject maar het dient ook om dichtbij de consument biologische producten aan te kunnen bieden.

Winst maken is geen doel. Wel is van belang dat er binnen 3 jaar sprake is van kostenneutraliteit. Ik reken voor het gemak even simpel en doe wat aannames.

 

- Een m2 levert met 2 oogsten ca. 80 kg product op (40 kg/m2)

- Een kilo product levert 1 euro op

- Een m2 levert met oogsten per jaar voor 80 euro aan product op

 

Mijn vraag aan jullie is of deze aannames enigszins juist zijn of dat ik de plank mis sla.

 

Zovast bedankt voor jullie antwoorden.

 

Groet!

Emi

Geplaatst: (aangepast)

nou lijkt mij niet, volgens mij kun je zo'n berekening helemaal niet maken er zijn teveel omstandigheden om er vanuit te gaan dat een vierkante meter 80 kilo groente opleverd lijkt mij zwaar over schat, lijkt mij al voldoende dat een vierkante meter per jaar een paar sla kropjes opleverd, of 2 maaltjes bonen of een flinke bos wortelen of 20 uitjes volgens mij moet je in die richtig denken, en 80 kilo per vierkante meter moet ik echt beetje om lachen, ik denk dat je beter bij een volkstuin kunt gaan kijken dan zie je een beetje wat een vierkante meter inhoud en opleverd.

ik zou zeggen 3 tot 5 kilo per vierkante meter en dan nog aan de hoge kant, zeker voor een beginnende moestuinder.

 

@edith ik heb even je voorstel topic gelezen, lijkt mij dat jullie zwaar het project overschatten waneer er 150.000 euro in 3 jaar terug verdiend moet worden, dat halen jullie noggeeneens in 20 jaar dat zou al knap zijn.

ik zou zeggen haal er iemenand bij die ervaring met moestuinieren heeft want met dit soort berekeningen gaan jullie echt fout dat haal je nooit.

Ik zie moestuinieren nou niet echt als geld verdienen, het kost eerder geld zoals elke hobby.

aangepast door Gast

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

Zeker weten geen 80 kilo.

Ook lijkt het mij handiger in de buurt (restaurants, etc.) te vragen wat ze zouden willen afnemen. Want de groenten met de hoogste opbrengst, zijn vaak het minste waard.

Exclusievere groenten als asperge, artisjok, etc. leveren meer geld op, maar weer minder oogst per m2.

Ik denk echt dat 150000 euro nooit terug verdient gaat worden.

Geplaatst:

Een landbouwer/tuinder verdient nooit veel aan zijn producten. Een kilo uien levert misschien 20 cent op voor de producent, en in de winkel ligt het voor 1,09 in de schappen, bij wijze van spreken.

Dat schrille contrast geldt voor de meeste landbouwproducten. In grote bulken gaat de verkoop dan.

En de prijzen zijn ook sterk internationaal gerelateerd. Als er in Polen of Duitsland een misoogst is van het een of ander: kopen ze bij ons de voorraden op, en schiet de prijs schijnbaar onverklaarbaar omhoog. Alleen op dat soort momenten kan je profiteren als kleinere ondernemer.

Als je via eigen kanalen wilt gaan verkopen, ben je heel erg afhankelijk van goodwill. En als beginner is die er nog niet. De afnemers hebben nog geen jarenlange ervaring met de kwaliteit van jouw producten. Ze zullen je heus wel willen proberen, maar met bijproducten. En dan denk ik eigenlijk met name aan horeca, en die branche is niet erg betrouwbaar als afnemer. Die bekijken per moment wat ze nodig hebben. En zijn ook superkritisch op kwaliteit. En ze laten je weer net zo hard vallen als het ergens anders beter is.

Misschien bio-winkels, maar daar is hetzelfde probleem: ze kennen jou en je kwaliteit niet.

Met alleen verkoop aan particulieren: ga je gek worden...

Geplaatst:

Hebben jullie al een bodem onderzoek laten doen, ivm treinen wordt toch regelmatig over zwaar vervuilde grond gesproken.

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

Dat zijn duidelijke reacties.

Nog even als aanvulling: het is zeker de bedoeling deskundigen er bij te halen. Voordat ik dat doe,probeer ik even een eerste inzicht te krijgen van de 'getallen' zodat ik weet wat ik voorleg. Ook het Wellantcollege bijvoorbeeld (http://www.wellant.nl/wellant-mbo/onze-scholen/wellantcollege-rotterdam). Een ervaren tuinier kan vrijwilligers (bewonersorganisaties hebben aangegeven hun bijdrage te leveren) en re-integranten aansturen.

 

Met betrekking tot de grond: de bedoeling is in grote bakken en kassen te telen. Zo is er geen relatie met de ondergrond.

 

Vanavond krijgen we een rondleiding in een moestuincomplex bij Berkel en Rodenrijs. Ben benieuwd.

 

Groet en dank!

Emi

Geplaatst:

Zoveel zou ik ook niet verwachten van 1 m2. Ik vraag me af hoe je tot die berekening bent gekomen. Ergens gelezen? Want dan willen wij dat ook weten

Hans, je kan heus wel wat meer dan 20 uien of een bos wortelen van 1 m2 halen, ik heb er al 9 in een vakje van 30x30cm zitten en dat gaat prima. Ik tuinier dan ook niet zoals de meeste moestuiniers maar in een MM bak. Kwestie is dat je dan alles wat meer op elkaar kan zetten (met de wetenschap dat mijn uien ong. 10cm in doorsnede kunnen worden kunnen er dus 9 in 1 vak). Heb je ook minder aan onderhoud qua onkruidbestrijding. Maar kost ook weer meer aan inrichting. Overigens is het wel verstandiger om bakken te maken/kopen die wat langer mee gaan. Pallethout gaat 1 jaar mee, hardhout jaren lang en steen is denk ik t goedkoopste omdat je er vele jaren mee doet. Het idee van Jos (halve gestapelde stoeptegels die overal gratis verkrijgbaar zijn) is denk ik dan nog t goedkoopste.

Je moet idd wel weten wat je gaat verbouwen want met een overschot kan je niet blijven zitten met zulke hoge investeringskosten. Misschien wel handig om veel in de omgeving het er over te hebben zodat je toch steeds meer klanten kunt werven door mond-op-mond reklame. Dan krijg je de beste prijs voor je groenten.

Good things come in small packages

Geplaatst:
Zoveel zou ik ook niet verwachten van 1 m2. Ik vraag me af hoe je tot die berekening bent gekomen. Ergens gelezen? Want dan willen wij dat ook weten

 

Dag Helly,

 

Ik had het hier op het forum gelezen maar zojuist zag ik dat die 40kg geldt voor 10m2 ipv 1 m2. Dat scheelt dus nogal .

 

Groet!

Emi

Geplaatst:

Ja dat scheelt zeker!

Ik ben toch benieuwd hoe het project gaat lopen. Er zijn toch wel verschillende foefjes te vinden om een hoge opbrengst van bepaalde groenten te krijgen. Zo had mijn pa het laatst over een aflevering op Discovery of National Geographic waarin ze tomatenplanten hadden die wel 200 tomaten kregen. En dat is toch aardig wat. Ik heb gegoogled om die aflevering te zien maar kon t helaas niet vinden.

Hij had t over tomaten die langs een touw groeiden waarbij aan de bovenkant een klosje over was. Elke keer dat er dan geoogst was aan de onderkant lieten ze het touw een stukje zakken en de stengel bleef op de grond liggen, tot de plant weer een stuk was gegroeid en het proces overnieuw begon. Een vernuftig stukje inventiviteit als je dat voor elkaar krijgt. Ik weet ook niet of dat die tomaten biologisch werden geteeld. M'n pa vond t het uitproberen wel waard voor volgend jaar.

Tijdens het googlen heb ik wel tomaten planten gevonden die idd wel tot 200 tomaten gaven. Romatomaten. Toch maar s kijken waar ik die zaden kan krijgen

Good things come in small packages

Geplaatst:

Dat bedoel met 3 tot 5 kilo per vierkante meter das ongeveer hetzelfde, en dan nog alleen bij de mensen die er wat seizoenen op hebben zitten, meestal niet de begin jaren.

Je plan lijkt me gaaf met bakken zal dat heel tof zijn, toch zou ik waneer deze bakken geen bodem hebben een bodemonderzoek laten uitvoeren voorbereiding wat betreft grond is een van de belangrijkste dingen wil je succes hebben.

Op denduur lijkt mij dat je toch te maken krijgt met de bodem die er nu is neem zoiets als bv een composthoop.

 

Lijkt mij dat je budget aardig kunt laten krimpen als je dingen hergebruikt, bv compost zul je wel bij gemeente gratids kunnen krijgen, en je zal wel op meer manieren aan gratis dingen kunnen komen bv kozijnen met glas dan 150000 euro uittegeven.

hergebruik kan heel mooi zijn dat hoeft niet gelijk slordig.

 

Wat moeten we ons voorstellen bij de grote van het terein

 

Helly waneer ik een vierkantemeter wortels zaai staan deze hele seizoen ik zie daarbij niet hoe ik dan aan meer produktie op dat stuk zou kunnen krijgen.

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

Ik heb een flinke bos wortels in een pot van een diameter van 40cm staan. En nog 2 wat kleinere potten. Maar dan staan ze wel hutje mutje, niet zoals bij jou denk ik wat ruimer.

 

Hergebruik is een key-word als je t voor zo weinig mogelijk wilt opstarten. Is ook niets mis mee. Neem s een kijkje bij de kas van Jet, allemaal gerecyclede deuren en ramen. Kost niets alleen t werk om t in elkaar te flansen. Compost is ook duur als je t moet kopen bij een tuincentrum. Idd de gemeente geeft t gratis weg, moet je wel ff kijken hoeveel je er weg kan halen. Overigens is dat niet bio, maar bio compost is dan ook wel erg duur, net als bio aarde/potgrond en bio bemesting. Maar daar had Veuvecouderc weer een goedkope oplossing voor bedacht

Good things come in small packages

Geplaatst:

Ik moet steeds denken aan die familie in de VS, met hun urban farm. Kleinschalig. Die gokken niet op wortel of ui, want dat loont commercieel gezien niet op kleine schaal. Die zaten met exclusiever aanbod: sla soorten voor de horeca enzo.

Als ik zoiets van plan was, zou ik ook mikken op exclusiever aanbod. Niet te vreemd, maar niet op de alledaagse groenten.

 

Je zou ook nog kunnen overwegen om een deel van je ruimte te besteden aan het kweken van plantgoed. Mooie peperplanten doen het goed op de markt.

Geplaatst:

Wat moeten we ons voorstellen bij de grote van het terein

 

 

Dag Hans,

 

Het gehele viaduct is 1,9km lang en ca. 8m breed. We denken er aan om een stuk van 300m te gebruiken. We praten dan dus over een oppervlak van 2400m2. Als ik bovenstaande reacties goed begrijp moet dat, afhankelijk van het product tussen de 7500 en 12.000kg product per moeten opleveren (paden uitgezonderd natuurlijk en er van uitgaand dat er maar 1 keer per jaar geteeld wordt)

.

Groet!

Emi

Geplaatst:

Leuk initiatief

 

Hieronder zo maar wat gedachten:

  • Hier http://www.marktprijzen.boerderij.nl/akkerbouw/marktbeeld/ kun je zien wat een boer voor zijn oogst ontvangt. De prijzen zijn in euro/100 kilo dacht ik. Mijn conclusie: geen bulk gaan telen, zoveel mogelijk direct aan de consument leveren.
  • Als je het een beetje uitkient past er vaak nog wel een voorteelt of nateelt, dan kun je tweemaal oogsten van één stukje grond.
  • Misschien ook kruiden of bloemen gaan telen?
  • Misschien het geheel opzetten als een CSA-project (=community supported farming, in NL ook wel pergola boer)
  • Misschien opzetten als een soort volkstuintjes. Dan komt het geld niet van de groenten, maar van de verhuur van de tuintjes. Dat is dan een zekerder inkomen. En je betrekt meer mensen bij het project.

Succes er mee!

Geplaatst:

Ja het is wel een heel groot brok wel leuk en absoluut een uitdaging.

ik zie wel wat in RVO zijn opmerking van opdelen van de grond mischien kun je de tuin in brokken delen van bv kruiden, blad groente, peulvruchten, vaste groenete, bol-knol gewassen en dan voor elk een werkgroepje mensen die verantwoording neemt voor hun deel van de tuin.

Lijkt mij heel moeilijk om zo´n brok als 1 geheel te besturen.

 

Moet er bv ook hekwerk omheen, ik begin wel een voorstelling te krijgen van de kosten die nodig zijn voor de basis, die zullen ook als je hergebruik toepast best snel oplopen.

Het is ook een apart lang maar smal stuk maar toch wel een leuk project, als je maar geen geld terug verwacht naar de lener denk ik best dat

het gaaf is.

Ik vermoed dat de gemeente de gene van het geld is mischien kun je hun beter gedeeltelijk spullen vragen ipv geld wat terug moet die soort van over zijn als hek, compost, tegels, leuke keet, gereedschap, hout en boomstammen (kun je gave bakken mee maken)' en weet ik wat een gemeente soms over heeft.

Als ze dat geven neem je druk weg van projekt ivm geld wat mij helaas onmogelijk lijkt.

nouja ik zou me storten op hergebruik, sponsering enzo.

persoonlijk vindt ik het ook meer een kunstprojekt als je iets groots neer zet voor weinig geld

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

Er zijn meer problemen dan alleen de financiele haalbaarheid. Ik begrijp Emi dat je nog geen enkele ervaring met (moes)tuinieren hebt. Om zonder ervaring op dat gebied , al was het maar op kleine schaal, zo'n project op te zetten lijkt me een hachelijke zaak. Wat dacht je alleen al van allerlei plantenziektes en beestjes en schimmels die op de loer liggen om jouw inspanningen te torpederen. Restaurants en particulieren willen geen sla met luisjes of rupsenpoepjes in de bloemkool. Er bestaan zoveel aantastingen op allerlei gebied , die je al in een heel vroeg stadium moet kunnen herkennen om nog tijdig maatregelen te kunnen nemen , dat het bijzonder moeilijk zal zijn om zonder ervaring iets te produceren wat restaurants en particulieren nog willen afnemen.

 

Misschien komt mijn antwoord wat negatief over maar juist hierin zie ik het grootste probleem .

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Geplaatst:

Mmmmm, enkele maanden geleden iemand over de vloer, of beter gezegd de tuingrond gehad.

 

Die had ook zoiets dergelijks in zijn hoofd in samenwerking met een bejaardentehuis-serviceflats.

Hij zocht een vrijwilliger die 2 dagen per week samen met bejaarde-tuiniers van zijn instelling voor de opkweek van groenten en fruit zorgen, alles gratis uiteraard.

 

Voor de inwonende tuinders van de instelling was dit een betalende activiteit

 

Die was afgekomen op mijn kilo's aardbeien en begon ook over hoeveel kilo er opbrengst was de m².

 

De groenten en fruit dienden in eerste mate om de eigen keuken te voorzien en de rest zou verkocht worden aan particulieren uit de omgeving.

 

Heb wijselijk bedankt voor de eer................krijg mijn eigen tuin nog niet in orde

 

@ Helly, op die manier kweken beroeptuinders hun tomaten, ze moeten dan wel 1 jaar staan om die opbrengst te geven hoor, en natuurlijk ook verwarmd in koudere tijden.

Niks voor ons tuinders met onze koude kassen en korte seizoen.

Geplaatst:
oppervlak van 2400m2. Als ik bovenstaande reacties goed begrijp moet dat, afhankelijk van het product tussen de 7500 en 12.000kg product per moeten opleveren (paden uitgezonderd natuurlijk en er van uitgaand dat er maar 1 keer per jaar geteeld wordt)

Emi

 

Dat is wel heel kort door de bocht.

Neem nu aardappelen dat geeft denk ik meest kilo per m² opbrengst.

Boeren hebben van bintjes een 26 ton per ha.

 

Dus omgerekent naar 2400m² geeft dat 3240 kg.

Natuurlijk kan je na aardappelen nog een nateelt zetten.

Daar je niet enkel aardappelen gaat zetten gaat de opbrengst veel lager liggen dan je minimum van 7500 kg.

 

Je kan natuurlijk reuzepompoenen gaan kweken he Frans

Geplaatst:
Of courgette's, er komen er heel veel aan en in de winkel zijn ze nog best duur ook.

 

Dit blijft een valkuil.

Ik heb in die handel gezeten. Inkoopsprijzen en verkoopsprijzen slaan vaak als een tang op een varken. Je moet niet door AH lopen en concluderen dat je die prijzen gaat vangen als producent. Bv. bosuien. In het zomerseizoen kosten die geen drol, inkoop, maar AH vraagt nog steeds 1,49 per bos, van drie stengels of zo. Het AH-publiek heeft geen flauwe notie...

Wat in het voordeel pleit van AH is dat hij in de winter ook vergelijkbaar aanbiedt, dus zullen ze die prijzen middelen over het jaar heen, en mogelijk op sommige momenten verlies draaien.

De manier die ik vroeger vaak deed was producten die vaak in combinatie werden gekocht: de een rond inkoopsprijs (reclame) en de ander vet verdienen, dat was een ter plekke middelen.

Maar als een afnemer: winkel, horeca gaat inkopen, dan zijn dat dus totaal andere, veel lagere prijzen. Zeker in bulk of per pallet ingekocht. Daar kan je gewoon niet tegenop als kleine producent.

Ik heb ook aan de horeca geleverd: de lastigste klanten, waar je totaal niet op kunt bouwen. En ook nog eens slecht betalen, als ze het al deden. De koks zijn net verwende wijven, en de managers rekenen alleen in centen.

Als ik eerlijk ben zie ik meer beren op de weg dan rozegeur en maneschijn. Als je product er niet tiptop uitziet, raak je het niet kwijt, of tegen zwaar verlies. Bederf gaat ook razendsnel. Om een beetje te reguleren heb je toch echt grote koelcellen nodig. En koele loodsen ter opslagruimte. Verpakkingstechnieken ed. Je wilt niet weten wat er allemaal nog bij komt kijken.

Met de genoemde grote investeringen ga je het ook niet redden met een kraampje aan de weg.

Concurrentie is trouwens stevig in die business, je moet ook niet denken dat je zonder slag of stoot een plekje in de markt krijgt.

Welzijnswerk is echt wat anders dan de handel. En als nieuweling wordt je genaaid aan alle kanten. Totdat ze weten dat het niet meer kan.

Geplaatst:

Ik heb voor een bedrijfsplan een keer een haalbaarheids onderzoek gedaan, daaruit kwamen getallen als onderstaand.

 

Voorbeeld met aardappelen

 

Gemiddeld 45000 kilo vanaf 1 hectare in een goed jaar

Verkoop € 12,- per 100 kilo = € 4500/ha (gem. prijs week 4 aardappelinfo.nl)

daarvoor moet:

- Het pootgoed ingekocht worden = € 1000,-/ha (plant afstand 70x30, €38/100 28/35 kilo 1kilo 40 pooters)

- De grond voorbewerkt worden

- De pootgoed geplant worden

- Aanaarden

- Kunstmest gestrooid (of liever genoeg compost)

- Spuiten tegen diverse ziektes

- Gerooid worden

- Opgeslagen worden van oogstweek 42 tot week 4

 

Dus grof gezegd kan je met 2400m2 aan aardappelen voor de handel 1000 á 1200 euro verdienen. (moet je zelf de diverse machines al hebben, anders moet je daar nog een en ander voor (in)huren.

 

Verhaal word wel iets anders als je een speciale soort neerzet die je naar eindgebruikers kan wegzetten, maar daar zal het tonnage weer minder van zijn

 

Winkelprijs € 25,- per 20 kilo = €11250,- /ha

komt ongeveer overeen met 2500 á 2700 euro / per 2400m2 (moet je al niet teveel pad aanhouden, over die breedte (8m) is een pad van 1m breed toch al gauw 15% (300m2) van je totale grond oppervlak.)

 

Ik kan je aanraden om eens op zoek te gaan naar

"cash from square foot gardening" een amerikaans boek, van Mel Bartholomew, hierin staat o.a. een bedrijfsplan en marketingplan voor wat kleinere stukjes grond. Is volgens mij alleen nog 2e hands te krijgen.

 

Johan

Geplaatst:

Ziet er helder uit, die uitleg.

 

Komt het volgende probleem: dat je jezelf gaat verplichten tot monoculturen. Heeft ook een paar nadelen.

 

De meeste producenten zijn gespecialiseerd in 1 of 2 producten. Gaat er iets fout: droogte, te veel water, ziekte, of zelfs overvloedige oogst (want dan heeft de concurrentie ook overvloed: dalen de prijzen), dan ga je plat op je gat.

 

Dat je als beginneling gewoon gaat sukkelen door ziektes of gebreken te laat te onderkennen, laat ik aan anderen over. Ik bezie de afzet. Want met een mooie oogst ben je er niet. Het is niet zo dat de afnemers dan maar gelijk in de rij staan. Vage afspraken zijn ook fnuikend.. die worden met een schouderophalen weer teniet gedaan. Nieuwelingen op de markt reizen vaak met bestelbussen stad en land af op zoek naar afzet. Gaat veel tijd in zitten. Is een compleet zelfstandige afdeling van je toekomstige bedrijf. En het is een ijzeren discipline om te leveren, verzuim je een keer, ben je je klant kwijt.

 

Ik kan me een keer herinneren dat er een beginner op de markt naar me toe kwam. Hij wilde oa amsoi gaan kweken, en of ik interesse had. Uit principe zeg ik altijd ja. Moet je beseffen dat mensen altijd toezeggen, maar dat het niks garandeert

Toen wou hij weten hoeveel kisten van tien kilo ik per week ging bestellen over een aantal maanden...

Ik kan me die vraag wel voorstellen, maar vanuit mijn positie een absoluut debiele vraag. Prijs kon hij nog niet bepalen op voorhand, en de kwaliteit kon ik ook niet zien, want het moest nog ingezaaid worden. Ik gaf een indicatie van de hoeveelheid die ik per week ongeveer verkocht, maar gaf verder geen garantie. Toen kwam hij op een dag terug om de bestelling op te nemen in zijn naïviteit. Ik had gewoon al mijn eigen leveranciers, en het is alleen interessant als hij ver onder de prijs kan leveren, en als ik ter plekke kan zien wat de kwaliteit is. Anders blijf ik bij de vertrouwde adressen, want daar mag je altijd een partij terugsturen als die je niet aanstaat. Gebeurt best veel.

 

Groentes fluctueren soms heel sterk in een seizoen qua prijs. En het is gewoon waar dat sommige kwetsbare groentes twee, drie keer over de kop gaan als ze verkocht worden. Dat betekent dat de consument bv. 3,50 per kilo betaald, terwijl de inkoopsprijs (ex btw) 1,25 is. Dat moet wel, want er kan zo een partij bederven waar je bij staat. Voor taugé betaal je wel 10, 20 keer de inkoopsprijs in de supermarkt.

Geplaatst:
... Neem nu aardappelen dat geeft denk ik meest kilo per m² opbrengst.

Boeren hebben van bintjes een 26 ton per ha.

Dus omgerekent naar 2400m² geeft dat 3240 kg.

En om de berekening af te maken. De telersprijs voor bintjes is nu nog ca. 20 cent/kg. Ofwel 648 euro voor heel het project. (bron: http://www.marktprijzen.boerderij.nl/akkerbouw/marktbeeld/ ) en we zitten nu nog heel vroeg in het seizoen; die prijs gaat zeker nog flink omlaag de komende weken.

 

Volkstuintjes wordt financieel ook moeilijk vrees ik. De huurprijzen die ik op dit forum voorbij zie komen liggen onder de 100 euro per tuintje. Correct me if I`m wrong. Dat worden dan ca. 20 tuintjes van 100 m2, ofwel 2000 euro per jaar.

 

Hoe langer ik er over nadenk, als puur tuinbouw- of landbouwproject, gaat dit financieel niet lukken.

En dat is wel heel spijtig. Groente telen op een viaduct vind ik een heel leuk idee

Dus ik vrees dat je het op een geheel andere manier moet financieren. Hoe? Wist ik het maar.

 

PS

Nog een aanwijzing uit het ongerijmde.

Ergens afgelopen najaar vertelde de directeur van de Rabo in het Westland dat de facto een kwart van de tuinders aldaar failliet was, maar wegens de bijzondere omstandigheden [en eigenbelang van de bank m.i.] konden ze toch nog een keertje krediet krijgen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...