Ga naar inhoud

Patrijs

Members
  • Aantal items

    6222
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

6 Volgers

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Aan de voet van Lands Hoogste Duin

Recente bezoekers van dit profiel

9259 profielweergaven
  1. Patrijs

    14-2-2024

    Hallo @ThijsB1805 Ik zette voor vijf (volwassen) personen meestal zo'n twee rijen van zes meter. Dat is dan meer genoeg, vaak heb ik ook nog een rij jonge planten want ik laat ze zichzelf uitzaaien. Het is een dankbaar en makkelijk gewas en eigenlijk ziekte vrij. Wel lust deze harde groeier wel wat te eten. Nu staan er twee sleetse rijen met volwassen planten die na de winter ( komende weken) nog vers blad geven. Een rij in de kas om eerder en zachter blad te oogsten en een rij jonge planten die ik na het spitten op rij gezet heb. Wij eten het voornamelijk in de herfst/ winter en vroege voorjaar en dan ben ik het wel weer zat.....
  2. Het seizoen '24 gaat nog steeds erg snel van start. Zeker op de zonnige dagen worden weer temperatuurrecords verbroken. In vergelijking met het koude eind van de winter vorig jaar ontwaakt de natuur hier nu drie tot vier weken eerder. De laatste pot narcissen staat alweer te bloeien en de tulpen komen nu snel boven. En ook op mijn tuintje staat de eerste asperge boven. De aspergeteler onder glas, hier aan de andere kant van het N-H Kanaal begint zelfs al met de verkoop: Asperges zijn vroeg dit jaar, en dat komt goed uit - NH Nieuws Onder glas gaat het erg hard met dit weer, vooral op de zonnige dagen. Er is steeds meer vers groen van de tuin, en de ramen kunnen overdag al open. De bak met tuinbonen is ook erg hard gegaan, door de warmte zijn ze wat gefileerd. De hoogste tijd om ze in de grond te zetten, nog even beschermd voor de overgang door wat glasplaten. En gelijk maar de volgende lichting zaaien, Leidse Hangers dit keer. En weer ruimte maken onder glas, het is bijna niet aan te eten. Alles onder glas moet ook wat water hebben, vooral de laatst gezaaide rijtjes die nu boven komen. Dus in etappes de ramen omhoog en gieten maar. Het oudere spul krijgt ook wat water als het niet geoogst wordt. En ik ga maar door met buiten zaaien. Raapstelen, sterrenkers en Rucola. Een rij bieten Cylindra, normaal pas in april maar ik neem de gok. Er kan altijd nog wat glas overheen. En in de kas tegen de muizen de tweede lichting peulen, Sweet Horizon. Ik ben bezig om een wat verwaarloosde tuin op te knappen en neem wat zakken zeeklei met bladgrond daar van mee om mijn arme grond te verrijken. En af en toe even lekker zitten in het zonnetje, ook om alles te bekijken. Het gaat zo snel. De rabarber komt boven. De kruisbessen lopen uit. De abrikoos bloeit. De verwachting is dat het boven nul blijft voorlopig, dus misschien weer eens een goede oogst van abrikozen. Zelfs in de aardbeien zag ik al bloemknopjes... De Russische bladkool is klaar onder glas, snel de eerste keer oogsten wat er komen al wat luisjes in. En met fris groen op het bord: We kunnen weer genieten van de zon en het zachte weer.
  3. Patrijs

    Geplant!

    Je gaat weer hard, en het ziet er uit als een prima grondje.
  4. Gezaaid en de nieuwe aardbeien en een vak doorgewerkt met de cultivator. Russische bladkool geoogst uit de kruipkas.
  5. Buitenbieten Cylindra. Peulen voorgezaaid, Sweet Horizon.
  6. Onder glas een kratje Leidse Hangers (tuinboon) gezaaid. Buiten sterrenkers, raapsteeltjes en rucola gezaaid.
  7. De eerste rijtjes buiten gezaaid en weer een kratje gevuld met tuinboonzaad. Veldsla, winterpostelein, rucola, munt en bieslook geoogst en water gegeven onder glas en wat onkruid weggehaald. De meegenomen bladgrond verspreid op het armste stukje tuin.
  8. Wat zakken met goede grond naar de tuin gebracht net als twee potten uitgebloeide narcissen. Tuinbonen gezet en onder glas deels gegoten en wat slakjes verwijderd. Drie grote vakken met de cultivator doorgewerkt want het onkruid begint te kiemen en er moet straks ook weer geplant en gezaaid worden.
  9. Een rij tuinbonen van het kratje in de volle grond gezet met wat glasplaten als bescherming.
  10. Of een muis of rat, die laten ze ook zo achter.
  11. Welkom, En bij mij werkt het fijn als ik niet te veel zet maar voor mij nieuwe gewassen goed bij kan houden. Daar leer ik veel van en geeft je de ervaring voor volgende seizoenen. Succes met de mooie tuin.
  12. Patrijs

    8-3-2024

    @Dahli Je kan sterrenkers oogsten van jong tot oud. Het is een koolsoort dus altijd en geheel eetbaar. Wel worden de stengels hard als het groot uitgroeit net als bij rucola. Ik oogst dan alleen de kleine blaadjes en toppen. Soms laat ik het helemaal uitgroeien en weer zaad uitstrooien op een schoon stukje, het wordt dan meer als een meter hoog en geeft weer jonge plantjes aan het eind van de herfst. Bij ons gaat het veel door de salade en ik oogst dan vanaf 10-20 cm gewashoogte. Regelmatig zaaien en oogsten dus bij deze snelle en lekkere voorjaarsgroeier.
  13. Ik gebruik de bovenste maar dan met ronde tanden i.p.v. afgeplatte tanden. Dat werkt lichter en er blijven minder onkruidjes aan hangen. Let wel, ik tuin op zandgrond. Ik wil na het spitten de grond niet te fijn hebben liggen zodat die dichtslaat bij regen. Wel wil ik in het voorjaar de grond doorwerken om het iets fijner te maken en onkruid te onderdrukken. De cultivator is daar prima voor. Die laat bij mij de grote brokken uiteenvallen. Zaai ik een fijn gewas dan maak ik de grond nog fijner maar voor bijv. de tuinbonen en aardappels etc. is het prima. Ook tussen de gewassen door zoals nu bij de knoflook en aardbeien en uien werkt het snel en zonder schade. Met een scherpe schoffel maak ik soms ongewild slachtoffers of snij in de rizomen van de aardbeien waardoor ziekte kan ontstaan. Om verse paardenmest met stro te verplaatsen gebruik ik een mestgreep. De oudere mest doe ik met mijn spitvork. Ik hark hier weinig, vooral om zaaivoortjes open en dicht te leggen en ze na het zaaien aan te stampen met de achterkant van de hark. En weer on-topic: Een paar vuilniszakken gevuld met bladaarde voor in de moestuin en gesnoeid in een mantelzorg-tuintje.
  14. @Dahli Bummer, maar het is vroeg genoeg in het seizoen om weer opnieuw te beginnen. Ook hier drukte op de tuin en veel volk aan het mest rijden. Ik heb dat gelukkig al gedaan dus geplant en geoogst, fris groen uit de bak en gelijk wat onkruid weg gevlooid, dat gaat nu ook hard. Veel water gegeven onder glas en de nieuwe plantjes onder glas en plastic.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...