-
Aantal items
202 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door geert h
-
Ik heb het idee dat ik verschillende leden hier aangespoord heb om peperzaden te kopen, dat kan bijna niet anders dan dat het peper topic volgend jaar heel druk gaat worden.
-
Vandaag 12 soorten pepers gezaaid van de 20 soorten die afgelopen week zijn binnen gekomen. Afgelopen jaar was de overwintering van de baccatum die ik vorig jaar had gezaaid goed gegaan, dus daar sowieso de 6 soorten van die erbij zaten: aji pieapple aji peanut aji mango aji cereo fidalge roxa peruviano arancio Daarnaast nog: pimente diomar biquinho Portocoleva Fifironca Chilhuacle negro purple flash siberian house pepper Van ieders 2 zaadjes in 1 vakje, en dan hoop ik dat ik ze allemaal kan overwinteren. Een paar soorten schijnen snel te zijn met vruchten geven, maar dat is dan alleen maar een meevaller. Ik heb van ieders 10 zaden, dus geen enkel probleem om in het voorjaar weer opnieuw te beginnen.
-
@woldistel Je krijgt volgens de voorpagina van die site een extra zakje per besteld zakje, dus als het goed is krijg jij dan 4 zakjes extra.
-
Graag gedaan, en ik kreeg bij mijn 10 bestelde soorten, ook nog 10 andere soorten. Snel geleverd en mooi verpakt.
-
Vandaag dit topic doorlopen voor inspiratie waar te kijken om wat te bestellen, en toen kwam ik ook deze tegen. Ik was niet gelijk van plan pepers bij te bestellen, maar op de voorpagina zag ik staan dat ze op 1 mei stopt met de webshop. Ik heb even gesnuffeld tussen alle leuke soorten en uiteindelijk 10 soorten besteld. Voor wie nog wil, nog iets meer dan een week om hier wat te bestellen.
-
Ik heb een bosch walshakselaar van marktplaats gehaald voor €60. Er kunnen takken tot 30mm in, voor mij ruim voldoende. Wanneer hij onbelast is, is het geen herrieschopper. Zodra er takken door gaan hoor je hem wel goed (en de buren ook). Maar met 2x een uurtje in de winter ben ik wel klaar, vandaar ook de keuze voor een tweedehansje. Een nieuwe kan ik voor mezelf ook niet verantwoorden, daarvoor gebruik ik hem veel te weinig.
-
Ik zie dit topic nu pas, maar de bacterie in potgrond adem je inderdaad niet zomaar is. En wanneer je met een gieter planten water geeft uit een iets te warme regenton ook niet zomaar. Wat wel risico geeft is wanneer je een pompje gebruikt en met een hele fijne broes uit de regenton water geeft in de zomer, aangezien je dan nevel veroorzaakt. Of wanneer je de tuinslang niet leeg laat lopen en die lekker in de zon laat opwarmen, want dan creëer je een goed kweekklimaat voor legionella. Opgewarmde tuinslangen schijnen zelfs oorzaak nr 1 in legionella-besmettingen in thuis-situaties. Maar over de potgrond zou ik me dus zeker niet druk maken.
-
Vandaag genoten van de opgekomen zaailingen en de bak met zaailingen van Pepers en tomaten vanmiddag in de kas gezet, het was er meer dan 22 graden. Aan het einde van de middag weer binnen gehaald, maar ze hebben nu toch 3,5 uur zonlicht in de kas gehad. Dat is duidelijk meer licht dan binnen, het liefste zou ik dat iedere dag doen wanneer het weer het toe laat. Helaas verhinderd het werk dat, maar we benutten in ieder geval de momenten dat het wel kan.
-
Ik heb een terrarium infrarood warmtemat gekocht met stopcontact die geschakeld word door een sensor. Temperatuur staat ingesteld op ongeveer 27 graden. Ik gebruik het echt enkel en alleen voor de ontkieming, hij ligt onderin een tempex box waarop een kunststof bak staat waar de vers gezaaide tomaten, pepers en aubergines in staan. De thermostaat die ik heb is deze: https://www.terramania.nl/thermostaat-aan-uit-100w , volgens mij toen ook daar besteld. Ze hebben ook een zwaardere uitvoering, en warmtematten in vele maten. Koop vooral een passende maat, alles wat uitsteekt heb je niets aan en is energieverlies.
-
Wat wil je precies weten? Ik heb daar ervaring mee, maar dan niet in een kas. Ontkiemen binnenshuis, dan gaat er niet zoveel warmte van de mat verloren.
-
Aanbiedingen voor de (moes)tuin 2024
geert h reageerde op Frans's topic in Ruilen en verkopen: vraag en aanbod
Weet iemand of de biologische potgrond van de Aldi turfvrij is? -
Bedankt voor je antwoord, ik heb er gelijk 2 besteld. Dan nog even een snoertje met stekker aan knutselen en dan hoop ik dat aan het einde van de week ze er onder kunnen.
-
Even een klein schopje tegen een wat ouder topic, maar dit sluit denk ik wel het beste aan bij mijn vraag: Ik kweek al een paar jaar peper en tomaten. Die beginnen in een donkere warmtebak op 25-26 graden, en zodra ze ontkiemt zijn gaan ze een kleine stelling in die voor het raam staat. Het raam bevind zich op het oosten, dat is het meest lichte plaats in de woonkamer. Nu worden de planten daar redelijk slungelig van en zeker de peperplanten laten merken dat ze wat tekort komen. De tomaten zet ik gewoon lekker diep in de grond en dan komt het wel goed. Nu wil ik niet ook nog 14 uur per dag verlichting aan hebben, dat voelt ook totaal niet duurzaam. Maar zou het zin hebben om van 16:00-20:00 uur licht aan te hebben? Vanaf 16:00 uur begint het merkbaar minder licht te worden daar. Ik zat te denken aan een 20W led @6400K. Graag hoor ik jullie ervaringen in vergelijkbare situaties en/of overpeinzingen.
-
Ik twijfelde of ik ook knolvenkel zou zaaien, gaat dat goed als je nu zaait? Ik begreep dat het een langedagsplant is, maar wanneer nu voorzaaien in de kas goed gaat, ga ik dat zeker proberen.
-
gezaaid en in de warmtebak gezet: - tomaat marmande - aubergine Tania F1 - spaanse peper - peper button yellow - peper rocoto oranje voorgezaaid in de kas: - tuinbonen aqua dulce - sla romeinse mini / little gem - snijbiet celebration - lage afrikaan - lage zonnebloem - mosterdblad red - kervel Voor sommige soorten is het nog aan de vroege kant, maar ik heb daar zoveel zaad van dat ik het wel een gokje waard vind.
-
Courgette patio star f1 zou dan een optie kunnen zijn, die kan in potten. Dankzij dit topic ben ik bij deze soort uitgekomen, omdat ik wilde weten of er een courgette te vinden was voor in pot. Wanneer het deze niet voor de wedstrijd wordt, misschien zelf maar bestellen.
-
Rammenas / rettich zou ook nog kunnen ipv radijs, of wordt dat door sommige als ondersoort gezien?
-
In potten zou je inderdaad al minimaal een kuip van 50 l of zo nodig hebben, inderdaad niet handig. Maar qua oppervlakte vind ik het meevallen, daarnaast ook een minder gekweekte groenten die wij thuis wel weten te waarderen.
-
Wanneer het sla word, ga ik misschien ook wel een poging wagen. Ander ideetje is misschien de muskaat courgette? Dan wordt het ook nog een kunst om ze zo recht mogelijk te laten groeien, aangezien die graag willen krullen. Het zijn goede klimmers, waardoor je niet heel veel oppervlakte nodig hebt, en zelfs volgroeid zijn ze nog lekker.
-
Ik kwam dit topic nu tegen en zag dat het al wat ouder was, dus ik ben benieuwd wat het is geworden? Ik heb mijn verhoogde bedden van hardhout gemaakt, wat ik ergens tegen kwam met slopen tijdens het werk. Heeft mij dus enkel een doosje RVS schroeven gekost.
-
Ik heb een aantal jaar geleden een plantje gekocht, en 1,5 jaar geleden zaden bewaard. Vorig voorjaar gezaaid. Aangezien ik gelezen had dat je zaad erg vers moet zijn, best dik gezaaid. Wanneer je zelf zaad oogst heb je namelijk toch in overvloed. Opkomst viel alles mee, en heb de meeste zaailingen over gehouden. Die staan nog in de koude kas en de eerste is een kleine 2 weken geleden uitgelopen. Ondertussen zie ik bij alle knolletjes leven, maar soms nog heel pril. Die in de tuin staat is nog niet boven, maar ik zou ook verbaasd zijn wanneer dat wel was. Nu nog bedenken waar ik de zaailingen uit ga planten, maar ik denk dat ik daarmee nog even wacht.
-
Met courgette doe ik niet anders. En uiteraard kan dat eigenlijk met alle soorten wel, maar ga je daarmee wel erg veel ruimte nodig hebben vergeleken met zaaitrays.
-
Mijn Tania F1 zit al onder de luis, dus nu bedenken hoe ik dat aan ga pakken. Ze hebben nu 4 blaadjes, 2 echte en 2 kiemblaadjes. Het lijkt vooral op de kiemblaadjes te zitten. Toevoeging: ik heb een lieveheersbeestje gevonden in huis, die heeft nu een feestmaal.
-
Of ik voor F1 of zaadvast ga, ligt aan meerdere factoren. Persoonlijk kijk ik niet of het F1-zaad is, wanneer de eigenschappen mij wel aanspreken pak ik die. Maar afgelopen jaar voor een courgette defender F1 gegaan, en die beviel mij uitstekend. Van courgette met je normaal er al snel 3 zetten om een goede bestuiving en bevruchting te krijgen, maar deze hebben geen bestuiving nodig voor vruchtvorming. Je zou dus al met 1 plant af kunnen en een goede opbrengst hebben, terwijl dat met een zaadvast ras lastig is. Ik had er 2 en dan heb je een redelijke oogst met zaadvaste rassen is mijn ervaring, maar nu echt een grote oogst. Maar zoals ik zei, kijk wat jou leuk lijkt en kies daarop uit.
-
Ik heb dit jaar de Tania F1 gezaaid en zijn net boven gekomen, ik ben benieuwd naar de smaak en productiviteit.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.