Jump to content

geert h

Members
 • Posts

  147
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by geert h

 1. Ik ben geen appelboomkenner, maar weet dat detailfoto's van bladeren die slecht zijn en nog aan de boom hangen veel kunnen zeggen. Wanneer je verder ongewone plekken op de stam of takken ziet zijn detailfoto's daarvan ook erg fijn om meer over het probleem te weten te komen. En weet je toevallig wat de hoogte van de grondwaterstand is nu, en in de winter? Appelbomen houden namelijk niet van te lange, natte periodes en het is een erg nat jaar geweest.
 2. Munthaantjes houden van munt, maar je hebt ook lavendelhaantjes, die houden van alle lavendel/rozemarijn achtige planten. En elzenhaantjes houden van elzen, en ik vermoed dat er nog wel andere soorten haantjes zijn die andere planten verkiezen. Wanneer je wilt weten welke het is, kun je een app als obsidentify gebruiken, persoonlijk ben ik daar erg tevreden over. Moet je wel een goede foto zien te maken, maar dat gaat vanzelf makkelijker wanneer je de app vaker gebruikt.
 3. Bedankt voor jullie reacties, dat geeft wat houvast. Er is echt weinig over te vinden. Volgens mij zijn de 8L potten ruim 20cm hoog en moet dat dan wel gaan, ik denk dat 5L potten dan wellicht aan de te kleine kant zijn. @weknow , ik ben ermee bekend dat grotere potten makkelijker zijn, maar aan de tips om het makkelijker te maken heb ik zeker wat. Halfschaduw gaat geen enkel probleem zijn, waar meer zon komt wil ik toch gebruiken voor vruchtdragende planten.
 4. Niemand ervaring hier met het opkweken van geënte bomen in potten in het eerste jaar?
 5. Ik heb mijn knoflook bij van der Wal besteld, en alle tenen die ik gepoot heb zijn mooie planten geworden. Ik was rijkelijk laat, begin januari besteld, tweede helft januari geleverd. Dat was tegelijk met de zaden die ik dit jaar wilde hebben. Maar ik weet zeker dat andere hier ook goede ervaringen hebben met andere sites. De potgrond in mijn verhoogde bak is een allegaartje. Er zit 30cm grond in, de onderste 25 cm is een mix van oude gebruikte potgrond waar ik compost aan heb toegevoegd en nog wat goedkope potgrond, de bovenste 5 cm is een mix van pokon moestuinmix en de makkelijk moestuin potgrond. Water geven doe ik echt op gevoel, daar kan ik geen zinnig woord over zeggen.
 6. Even een ouder topic omhoog halen. Mij lijkt het leuk om komende winter zelf te gaan enten, waarbij ik erg veel heb aan de informatie uit dit topic. Nu wil ik onder andere appelbomen enten, met een paar verschillende onderstammen. Ik denk nu nog aan mm106 en m26. Ik wil ze zeker tot november in pot opkweken, hoe groot moeten de potten dan minimaal zijn? De ruimte is namelijk beperkt, dus wanneer m26 in 5 l potten kan en de m106 in 8l potten kan ik er redelijk wat kwijt. Tevens heb ik ondertussen van die maten er verschillende, dat maakt het ook makkelijker. Wanneer kleinere maten ook kunnen is dat uiteraard helemaal mooi. Anders heb ik nog een hele zomer en najaar om potten en emmers te regelen. Alvast bedankt voor jullie antwoorden!
 7. Vandaag zag ik dat de in vermiculiet gezaaide Kaukasische spinazie in de koelkast duidelijk was gaan kiemen. Van deze gekiemde zaadjes heb ik er 16 in potjes gedaan en in de kas gezet. Dun laagje vermiculiet er over, ik ben benieuwd wat het gaat worden. De eerste keer dat ik zaden heb gestratificeerd.
 8. In de koelkast bewaren tussen de 1-5 graden is de gebruikelijke manier van stratificatie. Bedenk wel dat ze dan gezaaid moeten zijn, droog werkt het niet. Persoonlijk geef ik daarvoor aan zaaien in vochtig vermiculiet. En wanneer ze beschrijven dat het opkomen 1 a 2 jaar kan duren, wil dat doorgaans zeggen dat de zaden die in het eerste voorjaar niet opkomen, het tweede voorjaar nog een goede kans maken. Daarmee zorgt de plant voor risicospreiding. Ik heb echter niet kunnen vinden hoeveel weken stratificatie Allium Tricoccum nodig heeft. Bij soorten tot 4 weken kun je de gok nog wel wagen, maar er zijn enkele soorten die 13 weken stratificatie nodig hebben.
 9. Bedankt, maar ik heb geen e-reader en digitale boeken op de telefoon lezen ben ik geen liefhebber van. Maar het Nederlandstalige boek is binnen gekomen en ik ben er ontzettend blij mee. Eerste indruk is zeer positief, ik weet zeker dat ik er blij mee ga zijn.
 10. Gisteren en vandaag weer wat zaden binnen gekregen na het nodige wachten, en vandaag gezaaid: bos-ui red ninja oregano chinese bieslook look zonder look bloedzuring monnikspeper Kaukasische spinazie slangenlook brave hendrik Zoals te zien in de lijst meerdere vaste planten, waarbij er een aantal ook goed in de (half)schaduw kunnen. Als alles goed wil opkomen word het nog zoeken om alles een plaatsje te geven, maar dat zien we dan weer wel.
 11. @Lsjr33, ik heb mijn emmers in de kas aan de onderkant voorzien van gaten en staan in wasmachine lekbakken. Zo kan ik ze goed van onder af water geven tussen de watergiften door laat ik het wel minimaal een halve dag droog staan, om te voorkomen dat er teveel muggen in de kas komen.
 12. Of je blijft twijfelen, en komt ook het praktisch handboek voedselbossen tegen van Martin Crawford. Niet gelijk gericht op het inrichten van de achtertuin, maar wel erg dik en erg goed geprezen. In ieder geval de Engelstalige versie: Creating a forest garden. Wie kan daar iets meer over zeggen, en misschien ook zeggen om juist net voor de Nederlandstalige of Engelstalige versie te gaan? De prijs is uiteraard een groot voordeel van de Engelstalige versie, nadeel daarvan is dat er geen Nederlandse plantennamen bij staan.
 13. En vandaag er achter gekomen dat het geen muis was, maar zijn grote neef de rat. Ik schrok wel toen ik hem over de plaats zag lopen. Normaal gesproken vind ik wat losse bladeren en zo in de tuin niet erg, maar dat word morgen verder met alles opruimen. En ervoor gezorgd dat alles wat gezaaid is, gelijk is afgedekt met plexiglas of polycarbonaatplaten.
 14. Indien ik nu een nieuwe kas zou plaatsen, zou ik zeker hier informeren naar de mogelijkheden: https://www.hobbyserresstappaerts.be/
 15. Ik ben er vanochtend achter gekomen dat afgelopen nacht een muis alle zaden van de mais en zonnebloemen heeft opgegraven in de kas. De eerste maisplantjes lieten gisteren hun kopje al boven komen, maar dat maakte de muis niets uit. Nu bedenken hoe ik herhaling kan voorkomen.
 16. Wanneer je er echt niet samen met de verkoper eruit komt zijn daar partijen voor die je de zorgen uit handen nemen, waarbij ik deze van verschillende kanten te horen kreeg bij andere fraude praktijken: https://www.lavg.nl/eerste-hulp-bij-online-fraude/ Gelukkig nog niet zelf nodig gehad, en wellicht helpt het om te zeggen dat je de zaak aan hun doorspeelt wanneer je niet binnen 14 dagen je geld terug hebt.
 17. @Patrijs, vorig jaar 1 plant, en die is uiteindelijk ruim 5m lang geworden. Ook meerdere vruchten, waarvan een paar ook redelijk aan de maat (60cm). Lekkere courgette ook, waarbij hij echt een eigen smaak heeft. Komend jaar wat beter leiden, dan wordt hij hopelijk productiever.
 18. Productief dagje geweest voor mij al zeg ik het zelf: Gezaaid suikermais zonnebloemen muskaatcourgette klimcourgette Basilicum bleekselderij palmkool geplant: kweepeer Lescovacke zilverbes gojibes golden honey kornoeljekers macrocarpa kornoeljekers florianca
 19. Bedankt voor jullie reacties @Mellie en @Spitskool . Verbeter mij wanneer ik er naast zit, maar dit is de indruk die ik van de inleidingen krijg: De groene heks van Barbara Griggs ; 208 pagina's voor €35,-. Zeer interessant boek, met ook veel informatie over waar planten en kruiden allemaal voor gebruikt kunnen worden buiten de keuken. Een goede om in de gaten te houden voor de toekomst, maar niet wat ik nu zoek. Het gaat nu echt over consumptie. De eetbare stad ; 160 pagina's voor €15,48 (tweedehands). Informatie over wat in stedelijk gebied voor eten te vinden is, inclusief vis en vlees. Aangezien ik eetbare planten in de tuin wil hebben, ook niet wat ik zoek. Neemt niet weg dat het boek er in de toekomst ooit zal komen, als ik het ergens voordelig op de kop kan tikken. De eetbare siertuin van M. weijzen ; 120 pagina's voor €16,89. Een boek over het aanleggen van een siertuin met eetbare planten. Klinkt precies wat ik zoek, al is het wel wat dunner dan het boek dat ik zelf voorstelde. Ik zou graag weten hoe dit boek zich verhoud tot "Een kleine eetbare tuin met vaste planten" van Madelon Oostwoud ; 184 pagina's voor 24,95. Al kan ik mij ook goed voor stellen dat er maar weinig mensen zijn die beide boeken op de plank hebben staan. Indien iemand nog aanvullingen heeft hoor ik het graag.
 20. Bedankt voor je reactie Spitskool. Ik ben eerlijk gezegd wel op zoek naar een Nederlandstalig boek, dat vind ik toch een stuk fijner lezen.
 21. Mij lijkt het leuk om naast een stukje moestuin, een kleine kas en wat kruiden ook wat te doen met vaste planten die (deels) eetbaar zijn. Idealiter ooit een stukje voedselbos, maar voorlopig in de borders van de achtertuin. Helaas zijn er geen sites zo uitgebreid over dat onderwerp als de site van Diana over de moestuin, en aangezien ik een boek ook wel fijn vind wil ik daarvoor gaan. Nu is mijn oog gevallen op "Een kleine eetbare tuin met vaste planten" van Madelon Oostwoud, en zou graag horen of jullie daar ervaring mee hebben. Of misschien wel een ander boek aanraden?
 22. Dat gaat zeker snel, hopelijk wil het hier ook zo snel gaan. Stipjes al genoeg, maar veel meer nog niet
 23. geert h

  Oerprei

  Toen ze het kocht dacht ze dat het verse knoflook was, maar het heeft een hele flauwe knoflooksmaak en er zitten geen tenen in. We hebben regelmatig verse knoflook in huis om te weten dat het dat dus niet is.
 24. geert h

  Oerprei

  Mijn vriendin kwam met de volgende look-achtige aanzetten om mee te koken, gekocht op de markt. Nu werd ik vrij enthousiast, aangezien ik vermoed dat het om oerprei gaat en ik daar al een paar keer naar had gekeken. Maar nu heb ik nog een paar vragen: Kan dit iets anders zijn dan oerprei? En kan ik er hier nog een paar van planten om er later in het jaar kleine bolletjes van te nemen om verder mee te kweken?
 25. Ik heb hem plat liggen, omdat ik dat gelezen had. Ook slechts 1 zoete aardappel, de rest van het pak is in het eten gegaan. Die ligt nu 4 weken in vochtige potgrond, en aan het begin van de week zag ik een klein puistje ontstaan. Ondertussen is het duidelijk dat dat het begin van een uitloper is, en zie ik de tweede ook al ontstaan. Nog wel erg klein, maar gaat vast goed komen.
×
×
 • Create New...