Jump to content

geert h

Members
 • Posts

  164
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by geert h

 1. Dat klinkt als een bijzonder goed plan, die ga ik onthouden
 2. Vandaag was het de dag dat ik verschillende soorten enthout heb mogen ontvangen. Van Mede-forumlid @acpronk stukjes victoria-pruimen, genoeg voor de 5 onderstammen die onderweg zijn. En bij een kwekerij die als doel heeft oude rassen te bewaren heb ik gratis enthout kunnen ophalen van de volgende soorten: Parmentier Renette, Willem III, Zoete Roemeling, Sterappel en Ingrid Marie. Dat is meer dan ruim voldoende voor 15 onderstammen die onderweg zijn, ik denk dat het genoeg is voor 50 onderstammen of meer. Ik ben dus erg blij met deze buit.
 3. Van dat aanbod om wat enthout op te sturen maak ik graag gebruik! Meerdere soorten op 1 stam vind ik leuk klinken, maar dat is iets voor over een aantal jaren wanneer er een boom groter is en ik wat meer ervaring heb.
 4. Teveel warmte en te weinig licht. Het is ook wel bijzonder vroeg om pompoenen te zaaien, ik zaai pompoenen/courgettes niet voor half april, aangezien ze pas na de ijsheiligen naar buiten mogen.
 5. Bedankt voor je reactie @acpronk . Ik heb bij Aatree ook mijn onderstammen besteld, maar geen enthout aangezien iemand uit de omgeving had aangeboden dat ik daar enthout kon ophalen. Helaas geen enthout voor pruimen, dus misschien daar wel bijbestellen dan. Weet jij hoeveel enthout je daar krijgt per portie? Ik zat te denken aan Opal en Victoria-pruimen, aangezien die beide zelfbestuivend zijn. En Opal ook wel omdat mijn vriendin die erg lekker vind. En dan diameter 8-12 mm, aangezien dat ook de diameter van de onderstammen is.
 6. Bedankt voor je toelichting, dat word dus een stanleymes. Is er dan nog een voorkeur voor een recht mes ten opzichte van een haakmes? Zaterdag kan ik enthout voor appelbomen halen, maar ze hadden geen enthout voor pruimen. Heeft iemand daar een goed adres voor die kleine hoeveelheden wil versturen? Of wie mij tegen een vergoeding mij wat op wil sturen?
 7. Bedankt voor de reacties, weer een beetje wijzer geworden zo. Stanleymes heb ik liggen, maar die zijn bij mijn weten tweezijdig geslepen. En ik had begrepen dat een eenzijdig geslepen mes beter zou zijn. Messen onderhouden moet wel goed komen, ik heb redelijk wat ervaring met het slijpen van beitels en messen.
 8. Even een flinke schop tegen een wat ouder topic. Ik kwam hem tegen tijdens het zoeken naar ervaringen met enten. Ten eerste ben ik nieuwsgierig naar de vorderingen, en vooral ook naar het slagingspercentage van diegene die toen hun eerste enten hebben gemaakt. Ook ben ik benieuwd naar wat jullie fijne entmessen vinden. Ik kon daar niet echt wijd uit worden met veel zoeken op het grote boze internet. Ja, Tina schijnt een heel goed merk te zijn. Maar ik hoopte hem voor mijn verjaardag later deze maand te kunnen vragen, en deze ligt toch wel een beetje buiten budget. Ik heb nu een 20-tal onderstammen besteld (5x M7, 5x MM106, 5x MM111 en 5x wangenheim bij atreeshop). Ik heb een lijntje uitstaan en kan hopelijk binnenkort enthout ophalen. Ook al veel filmpjes bekeken, het word tijd van proberen. Maar daarvoor zou een entmes waarschijnlijk wel handig zijn. Dus wat zijn jullie ervaringen?
 9. Bedankt voor je reactie @Vinky, en ik vind het wel toepasselijk om in januari dit topic door te nemen. Ik ga komend weekend eens kijken, veel kans dat ik dan lente ui ga zaaien.
 10. Doe jij dit binnen of in de kas?
 11. Ik gebruik sinds kort trays met gaten van bovenaan 45mm in het vierkant en 77mm diep. Ook heb ik laatst een keer trays gebruikt met gaten van 60x53 en 160mm diep. Ik ben sowieso voorstander van diepere potten om in te zaaien, dat beetje extra grond zorgt ervoor dat ik ze iets langer kunnen blijven staan in de aarde en een beetje extra stabiliteit. Beide erg handig voor personen zoals ik die af en toe teveel tegelijk willen.
 12. Nadat ik ze vandaag heb gezaaid, ook maar even verder gezocht op het forum en kwam dit draadje tegen. Ik heb ze dus vandaag gezaaid, aangezien ze volgens Martin Crawford stratificatie nodig hebben (staat zowel op zijn site, als zijn boek "praktisch handboek voedselbossen". Ik heb mijn zaad ook bij Vreeken vandaan. Ik was er afgelopen zomer, en toen hadden ze het niet op voorraad. Dus online besteld en dus een verse lichting. Van de zaaiomschrijving op de verpakking ben ik dus niet uitgegaan, en kiemgroente die je moet stratificeren vind ik een bijzondere keuze. Indien gewenst wil ik hier ter zijner tijd wel een update plaatsen.
 13. Dit jaar slechts 4 tenen olifantenknoflook gepoot, maar die zag ik gisteren vrolijk boven komen. En daar werd ik weer vrolijk van.
 14. Vandaag een dappere poging gedaan om zaden in de kas te zaaien die stratificatie nodig hebben: - daslook - toona chinensis - kiespijnboom - rankspinazie Daarnaast ook gelijk monnikspeper en brave hendrik gezaaid. Aangezien die hier ook zo uitzaaien, wilde ik even proberen of het goed gaat die gelijk mee te zaaien. Ik had toch nog een paar vakjes over in mijn zaaitray.
 15. Vandaag bij het opgraven van aardperen kwamen we wortelluis tegen. Op de oogst van vorige week niets gezien, en 1 meter verderop ook niet. Maar hoe kwalijk is wortelluis? Is goed afwassen voor het koken voor consumptie voldoende? Het idee is dat we alle aardperen opgegraven hebben voor het einde van de winter, of is het beter komend weekend alles op te graven, te schrobben en in te kuilen? Doe ik liever niet, maar wil wel graag zoveel mogelijk oogst veilig stellen. Ik denk dat we een stuk of 40 planten hebben staan op een oppervlakte van 2x1 meter. En zijn er planten waar wortelluis niets van moet hebben? Dat we die in het voorjaar in de buurt zetten om ze weg te houden?
 16. Voordat ik 2,5 week geleden op vakantie ging had ik mijn aubergines (de white eggplant) terug gesnoeid nadat ik dit jaar maar slecht een paar vruchten had. Bij terugkomst vandaag zag ik echter dat hij vrolijk opnieuw was gaan uitlopen. Hoe groot is de kans dat ik hem kan laten overwinteren in een onverwarmde, geïsoleerde garage? Vorig jaar heb ik daar succesvol ricotopepers kunnen laten overwinteren, maar dat is toch wel een heel andere plant. Die plant heeft dit jaar meerdere pepers gegeven en was duidelijk vroeger dan de nieuwe zaailing. Kan ik datzelfde voordeel ook bij aubergines verwachten?
 17. Ik ben geen appelboomkenner, maar weet dat detailfoto's van bladeren die slecht zijn en nog aan de boom hangen veel kunnen zeggen. Wanneer je verder ongewone plekken op de stam of takken ziet zijn detailfoto's daarvan ook erg fijn om meer over het probleem te weten te komen. En weet je toevallig wat de hoogte van de grondwaterstand is nu, en in de winter? Appelbomen houden namelijk niet van te lange, natte periodes en het is een erg nat jaar geweest.
 18. Munthaantjes houden van munt, maar je hebt ook lavendelhaantjes, die houden van alle lavendel/rozemarijn achtige planten. En elzenhaantjes houden van elzen, en ik vermoed dat er nog wel andere soorten haantjes zijn die andere planten verkiezen. Wanneer je wilt weten welke het is, kun je een app als obsidentify gebruiken, persoonlijk ben ik daar erg tevreden over. Moet je wel een goede foto zien te maken, maar dat gaat vanzelf makkelijker wanneer je de app vaker gebruikt.
 19. Bedankt voor jullie reacties, dat geeft wat houvast. Er is echt weinig over te vinden. Volgens mij zijn de 8L potten ruim 20cm hoog en moet dat dan wel gaan, ik denk dat 5L potten dan wellicht aan de te kleine kant zijn. @weknow , ik ben ermee bekend dat grotere potten makkelijker zijn, maar aan de tips om het makkelijker te maken heb ik zeker wat. Halfschaduw gaat geen enkel probleem zijn, waar meer zon komt wil ik toch gebruiken voor vruchtdragende planten.
 20. Niemand ervaring hier met het opkweken van ge├źnte bomen in potten in het eerste jaar?
 21. Ik heb mijn knoflook bij van der Wal besteld, en alle tenen die ik gepoot heb zijn mooie planten geworden. Ik was rijkelijk laat, begin januari besteld, tweede helft januari geleverd. Dat was tegelijk met de zaden die ik dit jaar wilde hebben. Maar ik weet zeker dat andere hier ook goede ervaringen hebben met andere sites. De potgrond in mijn verhoogde bak is een allegaartje. Er zit 30cm grond in, de onderste 25 cm is een mix van oude gebruikte potgrond waar ik compost aan heb toegevoegd en nog wat goedkope potgrond, de bovenste 5 cm is een mix van pokon moestuinmix en de makkelijk moestuin potgrond. Water geven doe ik echt op gevoel, daar kan ik geen zinnig woord over zeggen.
 22. Even een ouder topic omhoog halen. Mij lijkt het leuk om komende winter zelf te gaan enten, waarbij ik erg veel heb aan de informatie uit dit topic. Nu wil ik onder andere appelbomen enten, met een paar verschillende onderstammen. Ik denk nu nog aan mm106 en m26. Ik wil ze zeker tot november in pot opkweken, hoe groot moeten de potten dan minimaal zijn? De ruimte is namelijk beperkt, dus wanneer m26 in 5 l potten kan en de m106 in 8l potten kan ik er redelijk wat kwijt. Tevens heb ik ondertussen van die maten er verschillende, dat maakt het ook makkelijker. Wanneer kleinere maten ook kunnen is dat uiteraard helemaal mooi. Anders heb ik nog een hele zomer en najaar om potten en emmers te regelen. Alvast bedankt voor jullie antwoorden!
 23. Vandaag zag ik dat de in vermiculiet gezaaide Kaukasische spinazie in de koelkast duidelijk was gaan kiemen. Van deze gekiemde zaadjes heb ik er 16 in potjes gedaan en in de kas gezet. Dun laagje vermiculiet er over, ik ben benieuwd wat het gaat worden. De eerste keer dat ik zaden heb gestratificeerd.
 24. In de koelkast bewaren tussen de 1-5 graden is de gebruikelijke manier van stratificatie. Bedenk wel dat ze dan gezaaid moeten zijn, droog werkt het niet. Persoonlijk geef ik daarvoor aan zaaien in vochtig vermiculiet. En wanneer ze beschrijven dat het opkomen 1 a 2 jaar kan duren, wil dat doorgaans zeggen dat de zaden die in het eerste voorjaar niet opkomen, het tweede voorjaar nog een goede kans maken. Daarmee zorgt de plant voor risicospreiding. Ik heb echter niet kunnen vinden hoeveel weken stratificatie Allium Tricoccum nodig heeft. Bij soorten tot 4 weken kun je de gok nog wel wagen, maar er zijn enkele soorten die 13 weken stratificatie nodig hebben.
 25. Bedankt, maar ik heb geen e-reader en digitale boeken op de telefoon lezen ben ik geen liefhebber van. Maar het Nederlandstalige boek is binnen gekomen en ik ben er ontzettend blij mee. Eerste indruk is zeer positief, ik weet zeker dat ik er blij mee ga zijn.
×
×
 • Create New...