Jump to content

geert h

Members
 • Posts

  173
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  noord-brabant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vandaag een muskaat courgette geoogst. Omdat hij bijna op de grond hing maar niet verder laten groeien, ongeveer 86,5 cm nu:
 2. Ik had gelezen dat dat inderdaad moeilijker zou gaan, maar wilde het toch proberen. Ik ben blij te horen dat chipbudding komende zomer op deze onderstammen alsnog een optie is, dat wil ik dan zeker ook proberen. Even kijken waar ik daarvoor geschikt materiaal vind, want ik verwacht dat die zeker niet mogen uitdrogen. @marcelru, ik heb ze de volgende dag op de onderstam gezet, maar het heeft toch niet mogen werken. Komende zomer nieuwe poging, ooit zal het goed komen.
 3. Ondertussen zijn we een tijdje verder en zijn de eerste resultaten zichtbaar, bij deze wat bevindingen vanuit mijn zijde: Ik ben begonnen met het enten van de appels op de M7-onderstammen. Daarvoor heb ik een nieuw stanleymes gebruikt en dat vond ik lastig werken om er mooie, nette snedes mee te maken. Uiteindelijk zijn 4 van de 5 enten goed gaan uitlopen. Nadat ik deze onderstammen had geënt heb ik een entmes gekocht, dat aan 1 zijde geslepen is. Daarmee heb ik de rest gedaan, en dat maakte het een stuk makkelijker om rechte snedes te maken. Toen die binnen was heb ik de M106 en M111 onderstammen geënt. Bij de M106 onderstammen zie ik uitlopers bij alle 5 de entingen, bij de M111 bij 4 uit 5 entingen. Toen ik een paar weken later het enthout voor de pruimen binnen kreeg heb ik die geënt, helaas zie ik daar bij geen van de 5 uitlopers op het enthout. Wel op de onderstammen, maar die haal ik maar zoveel mogelijk weg om ervoor te zorgen dat de plant daar niet teveel energie in steekt. Al met al vind ik het niet tegen vallen met het enten van appels. Het zijn 5 verschillende rassen, en van ieder ras heb ik nu 2 of 3 boompjes. Bij de pruimen moet ik misschien nog wat geduld hebben, op de appel M111 onderstam is de laatste ent ook pas afgelopen week begonnen met uitlopen.
 4. Ik heb ook zonnepanelen liggen, maar voordat ik ze heb gelegd mij goed ingelezen en laten informeren. Wanneer je ze op het dak legt is de kans bijzonder klein, er is van de afgelopen jaren maar 1 brand bekend van zonnepanelen op de dakpannen. De andere branden zijn alle van indak-systemen, daar waar zich stof kan verzamelen bij de stekkers. Wanneer de stekkers dan ook nog niet goed zijn gemonteerd krijg je een grote warmteontwikkeling.
 5. Niet nodig, met goede handschoenen en eventueel een glaszuiger voor het gemak kun je het zo plaatsen. Het zit toch helemaal opgesloten. Scherp afslijpen zou ik enkel doen wanneer 1 of meerdere randen niet opgesloten zit (zoals bij douchewanden), niet bij een kas. Ik weet niet wat de meerprijs is?
 6. hamerslagglas zou ook kunnen, eventueel draadglas met hamerslag wanneer je voor een stukje extra veiligheid wil gaan. Moet je wel een frame hebben waar je het in kunt zeten.
 7. Ik heb er 1tj́e, is van hetzelfde materiaal als gewone speciekuipen.
 8. 1 jarige groentes verlangen vaak graag veel zon, dus die alleen aan de zuidzijde neerzetten. Persoonlijk denk ik dat het beter is te kijken naar meerjarige planten, en dan is er een hoop te leren wanneer je zoekt op kruidlaag voor voedselbossen. Ook kun je zoeken op plantengildes, het principe is dat je planten bij elkaar zet die elkaar versterken ipv concurrenten zijn.
 9. Zoals topictitel aangeeft, ik had afgelopen jaar een redelijke oogst van de oranje rocotopeper. Het is de enige Capsicum Pubescens in mijn tuin, en ook bij buren staat deze plant niet. En aangezien hij niet kruist met andere soorten uit de Capsicum-familie, durf ik ze hier aan te bieden voor de liefhebber. En aangezien we hier liefhebbers onder elkaar zijn, vraag ik voor een zakje met 25 zaden €1,25 inclusief enveloppe en postzegel (4 zakjes beschikbaar). Ophalen is uiteraard ook een optie voor diegene die in de omgeving van Tilburg-zuid wonen.
 10. Dat klinkt als een bijzonder goed plan, die ga ik onthouden
 11. Vandaag was het de dag dat ik verschillende soorten enthout heb mogen ontvangen. Van Mede-forumlid @acpronk stukjes victoria-pruimen, genoeg voor de 5 onderstammen die onderweg zijn. En bij een kwekerij die als doel heeft oude rassen te bewaren heb ik gratis enthout kunnen ophalen van de volgende soorten: Parmentier Renette, Willem III, Zoete Roemeling, Sterappel en Ingrid Marie. Dat is meer dan ruim voldoende voor 15 onderstammen die onderweg zijn, ik denk dat het genoeg is voor 50 onderstammen of meer. Ik ben dus erg blij met deze buit.
 12. Van dat aanbod om wat enthout op te sturen maak ik graag gebruik! Meerdere soorten op 1 stam vind ik leuk klinken, maar dat is iets voor over een aantal jaren wanneer er een boom groter is en ik wat meer ervaring heb.
 13. Teveel warmte en te weinig licht. Het is ook wel bijzonder vroeg om pompoenen te zaaien, ik zaai pompoenen/courgettes niet voor half april, aangezien ze pas na de ijsheiligen naar buiten mogen.
 14. Bedankt voor je reactie @acpronk . Ik heb bij Aatree ook mijn onderstammen besteld, maar geen enthout aangezien iemand uit de omgeving had aangeboden dat ik daar enthout kon ophalen. Helaas geen enthout voor pruimen, dus misschien daar wel bijbestellen dan. Weet jij hoeveel enthout je daar krijgt per portie? Ik zat te denken aan Opal en Victoria-pruimen, aangezien die beide zelfbestuivend zijn. En Opal ook wel omdat mijn vriendin die erg lekker vind. En dan diameter 8-12 mm, aangezien dat ook de diameter van de onderstammen is.
 15. Bedankt voor je toelichting, dat word dus een stanleymes. Is er dan nog een voorkeur voor een recht mes ten opzichte van een haakmes? Zaterdag kan ik enthout voor appelbomen halen, maar ze hadden geen enthout voor pruimen. Heeft iemand daar een goed adres voor die kleine hoeveelheden wil versturen? Of wie mij tegen een vergoeding mij wat op wil sturen?
×
×
 • Create New...