Jump to content

geert h

Members
 • Posts

  148
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  noord-brabant

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Voordat ik 2,5 week geleden op vakantie ging had ik mijn aubergines (de white eggplant) terug gesnoeid nadat ik dit jaar maar slecht een paar vruchten had. Bij terugkomst vandaag zag ik echter dat hij vrolijk opnieuw was gaan uitlopen. Hoe groot is de kans dat ik hem kan laten overwinteren in een onverwarmde, geïsoleerde garage? Vorig jaar heb ik daar succesvol ricotopepers kunnen laten overwinteren, maar dat is toch wel een heel andere plant. Die plant heeft dit jaar meerdere pepers gegeven en was duidelijk vroeger dan de nieuwe zaailing. Kan ik datzelfde voordeel ook bij aubergines verwachten?
 2. Ik ben geen appelboomkenner, maar weet dat detailfoto's van bladeren die slecht zijn en nog aan de boom hangen veel kunnen zeggen. Wanneer je verder ongewone plekken op de stam of takken ziet zijn detailfoto's daarvan ook erg fijn om meer over het probleem te weten te komen. En weet je toevallig wat de hoogte van de grondwaterstand is nu, en in de winter? Appelbomen houden namelijk niet van te lange, natte periodes en het is een erg nat jaar geweest.
 3. Munthaantjes houden van munt, maar je hebt ook lavendelhaantjes, die houden van alle lavendel/rozemarijn achtige planten. En elzenhaantjes houden van elzen, en ik vermoed dat er nog wel andere soorten haantjes zijn die andere planten verkiezen. Wanneer je wilt weten welke het is, kun je een app als obsidentify gebruiken, persoonlijk ben ik daar erg tevreden over. Moet je wel een goede foto zien te maken, maar dat gaat vanzelf makkelijker wanneer je de app vaker gebruikt.
 4. Bedankt voor jullie reacties, dat geeft wat houvast. Er is echt weinig over te vinden. Volgens mij zijn de 8L potten ruim 20cm hoog en moet dat dan wel gaan, ik denk dat 5L potten dan wellicht aan de te kleine kant zijn. @weknow , ik ben ermee bekend dat grotere potten makkelijker zijn, maar aan de tips om het makkelijker te maken heb ik zeker wat. Halfschaduw gaat geen enkel probleem zijn, waar meer zon komt wil ik toch gebruiken voor vruchtdragende planten.
 5. Niemand ervaring hier met het opkweken van ge├źnte bomen in potten in het eerste jaar?
 6. Ik heb mijn knoflook bij van der Wal besteld, en alle tenen die ik gepoot heb zijn mooie planten geworden. Ik was rijkelijk laat, begin januari besteld, tweede helft januari geleverd. Dat was tegelijk met de zaden die ik dit jaar wilde hebben. Maar ik weet zeker dat andere hier ook goede ervaringen hebben met andere sites. De potgrond in mijn verhoogde bak is een allegaartje. Er zit 30cm grond in, de onderste 25 cm is een mix van oude gebruikte potgrond waar ik compost aan heb toegevoegd en nog wat goedkope potgrond, de bovenste 5 cm is een mix van pokon moestuinmix en de makkelijk moestuin potgrond. Water geven doe ik echt op gevoel, daar kan ik geen zinnig woord over zeggen.
 7. Even een ouder topic omhoog halen. Mij lijkt het leuk om komende winter zelf te gaan enten, waarbij ik erg veel heb aan de informatie uit dit topic. Nu wil ik onder andere appelbomen enten, met een paar verschillende onderstammen. Ik denk nu nog aan mm106 en m26. Ik wil ze zeker tot november in pot opkweken, hoe groot moeten de potten dan minimaal zijn? De ruimte is namelijk beperkt, dus wanneer m26 in 5 l potten kan en de m106 in 8l potten kan ik er redelijk wat kwijt. Tevens heb ik ondertussen van die maten er verschillende, dat maakt het ook makkelijker. Wanneer kleinere maten ook kunnen is dat uiteraard helemaal mooi. Anders heb ik nog een hele zomer en najaar om potten en emmers te regelen. Alvast bedankt voor jullie antwoorden!
 8. Vandaag zag ik dat de in vermiculiet gezaaide Kaukasische spinazie in de koelkast duidelijk was gaan kiemen. Van deze gekiemde zaadjes heb ik er 16 in potjes gedaan en in de kas gezet. Dun laagje vermiculiet er over, ik ben benieuwd wat het gaat worden. De eerste keer dat ik zaden heb gestratificeerd.
 9. In de koelkast bewaren tussen de 1-5 graden is de gebruikelijke manier van stratificatie. Bedenk wel dat ze dan gezaaid moeten zijn, droog werkt het niet. Persoonlijk geef ik daarvoor aan zaaien in vochtig vermiculiet. En wanneer ze beschrijven dat het opkomen 1 a 2 jaar kan duren, wil dat doorgaans zeggen dat de zaden die in het eerste voorjaar niet opkomen, het tweede voorjaar nog een goede kans maken. Daarmee zorgt de plant voor risicospreiding. Ik heb echter niet kunnen vinden hoeveel weken stratificatie Allium Tricoccum nodig heeft. Bij soorten tot 4 weken kun je de gok nog wel wagen, maar er zijn enkele soorten die 13 weken stratificatie nodig hebben.
 10. Bedankt, maar ik heb geen e-reader en digitale boeken op de telefoon lezen ben ik geen liefhebber van. Maar het Nederlandstalige boek is binnen gekomen en ik ben er ontzettend blij mee. Eerste indruk is zeer positief, ik weet zeker dat ik er blij mee ga zijn.
 11. Gisteren en vandaag weer wat zaden binnen gekregen na het nodige wachten, en vandaag gezaaid: bos-ui red ninja oregano chinese bieslook look zonder look bloedzuring monnikspeper Kaukasische spinazie slangenlook brave hendrik Zoals te zien in de lijst meerdere vaste planten, waarbij er een aantal ook goed in de (half)schaduw kunnen. Als alles goed wil opkomen word het nog zoeken om alles een plaatsje te geven, maar dat zien we dan weer wel.
 12. @Lsjr33, ik heb mijn emmers in de kas aan de onderkant voorzien van gaten en staan in wasmachine lekbakken. Zo kan ik ze goed van onder af water geven tussen de watergiften door laat ik het wel minimaal een halve dag droog staan, om te voorkomen dat er teveel muggen in de kas komen.
 13. Of je blijft twijfelen, en komt ook het praktisch handboek voedselbossen tegen van Martin Crawford. Niet gelijk gericht op het inrichten van de achtertuin, maar wel erg dik en erg goed geprezen. In ieder geval de Engelstalige versie: Creating a forest garden. Wie kan daar iets meer over zeggen, en misschien ook zeggen om juist net voor de Nederlandstalige of Engelstalige versie te gaan? De prijs is uiteraard een groot voordeel van de Engelstalige versie, nadeel daarvan is dat er geen Nederlandse plantennamen bij staan.
 14. En vandaag er achter gekomen dat het geen muis was, maar zijn grote neef de rat. Ik schrok wel toen ik hem over de plaats zag lopen. Normaal gesproken vind ik wat losse bladeren en zo in de tuin niet erg, maar dat word morgen verder met alles opruimen. En ervoor gezorgd dat alles wat gezaaid is, gelijk is afgedekt met plexiglas of polycarbonaatplaten.
 15. Indien ik nu een nieuwe kas zou plaatsen, zou ik zeker hier informeren naar de mogelijkheden: https://www.hobbyserresstappaerts.be/
×
×
 • Create New...