Jump to content

Henk D

Members
 • Content Count

  29
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Coevorden
 • OCCUPATION
  Kok in een Penitentiaire Instelling
 1. Henk D

  (On)kruidentuin

  Nou Grork, dat grof geschut bevalt prima. Al heel wat geweckt en gedroogd. Drogen o.a. kruiden, appeltjes en bouillonpoeder gemaakt. Met de weckketel piccalilly, boontjes en ratatouille. Ben er wel achter gekomen dat ik niet echt groene vingers heb . Maar het plukken, oogsten en verwerken vind ik heerlijk om te doen.
 2. Denk ook eens aan ratatouille of een stevige linzen-, erwten, of pompoensoep. Bloemkoolcurry. Wrapje er bij en happen maar. Nu een zak black-eyed-beans in de week; Morgen koken en wecken. Lekker makkelijk voor de komende maanden; Voor een bonensoep of...…. zomaar een prutje. Met of zonder vlees .
 3. ]Hoi mellie, Goed idee Hoe lang duurt het ongeveer dat ze droog zijn? Ik droog ze nu in de droogkast. ]]]
 4. Als ik de poll zie al veel gedaan dus. Volgend jaa;r minder werken, minder kilometers, + 1 auto minder = minder CO2 . Ik ben echter ook 1 van de weinigen die aangeeft het ontkent al is dat niet de waarheid; Ik ontken het niet maar ben ook van mening dat we al te ver zijn gegaan en dat het CO2 verhaal nog lang nadenderd! Natuurlijk moeten we er wat aan doen. Maar met CO2-reductie alleen red je het niet. Het verhaal is veel complexer. Las vandaag dat we de grootste producenten van CO2 zijn in Europa, op afstand. België en Duitsland op nr 2 en 3! Redden we het met een dagje vegan en een reisje minder naar de winterzon; Nee dus. En de boeren; het is de enige industrie die CO2 vastlegt in hun gewassen. Onze zwaar gesubsidieerde pelletkacheltjes en biomassacentrales blazen CO2 de lucht in onder het mom van CO2neutraal! Larie dus. En nu moeten de boeren de rekening betalen...... Wat de boeren aan CO2 produceren is eerst vastgelegd als gras en kuilvoer. E=mc2 heeft Einstein ons geleerd. E is de Koe, C het gras en de M de melk . No Farmers, No Food zie je op spandoeken staan en zo is het maar net. Met mijn pelletkachel, zonnepanelen, zonneboiler, overal dubbel glas en spouwmuur-isolatie doe ik mijn best. Maar ook voor mijn portmonnee. Verder denk ik dat consuminderen veel meer zoden aan de dijk/groentetuin zet. Naast de 4 R`s van Rust, Ruimte, Regelmaat en Reinheid heb je tegenwoordig ook de 5 R`s van Re- fuse, Re- duce, Re- use, Re- cycle en Rot. Dit geeft niet alleen minder CO2 maar vooral meer grondstoffen voor generaties die na ons komen.
 5. Tja, die potjes van...…. is dan gewoon zoute zooi. Om hem minder heet te maken; rode ui en paprika bij de pepers. Ook lekker; gembersiroop! Ook ik maak graag sambal .
 6. Kruiden gedroogd in mijn droogkast van Hendi; Laurier, Rozemarijn en Oregano. Nu de lavendel aan het drogen. Lekker voor in de linnenkast Links staat een potje eigengemaakte bouillonpoeder; 1 Wortel. (in plakjes met de dunschiller) 1 Prei in dunne ringetjes. 1/2 Bleekselderij (in dunne schijfjes) ook het blad! 1 Ui (over de mandoline of in zeer dunne plakjes) eventueel kruiden als peterselie, lavas, etc. Dit alles laten drogen. Daarna vermalen. Zout, peper en de droge kruiden toevoegen. (bv venkelzaad) Heerlijk! Kan geen blokje tegen op. P.S. Je kan ook drogen op de laagste stand in de oven met de deur op een kier!
 7. Henk D

  (On)kruidentuin

  Net wat kruiden (oregano, rozemarijn, tijm) geplukt en in de droger geplaatst. Salie en de lavendel moet ook nog. Ook een weckketel aangekocht.
 8. Op de markt 3 bloemkolen gekocht voor €1 en 3 bak witte druiven voor €1. Heerlijke druivengelei van gemaakt en van de bloemkool (met wat wortel) piccalilly. Met de rest van de inmaak vlnr; Boontjes Peertjes Rozebottel jam/saus Stoofpeertjes Druivengelei Piccalilly Ook bouillonpoeder gemaakt. Eerst wat uitgeprobeerd in de oven. Dat ging echt goed en toen maar een droogkast gekocht; En gedroogde appeltjes uit eigen boom. Verder hebben we nogal wat kruiden staan samen met lavendel. Die gaan ook nog de droogkast in.
 9. Ja jammer. Maar las vandaag iets van de CEO van Albron (Cateringbedrijf); Failure is succes if we learn from ik!
 10. Nogmaals gemaakt; Mislukking. Slijm.
 11. [ ] [ ] [ ] Net wat peren van onze perenboom en in de weck gemaakt. Yammie. En al een paar Paksoi gewokt.
 12. Heeft idd wat van ricotta. En ook niet lang houdbaar. Ca 2 weken in de koelkast. Was inderdaad "Fromage Frais" geloof ik.
 13. Henk D

  (On)kruidentuin

  Zo, even een gezicht er bij gezet. This is me
 14. Gisteren "kaas gemaakt". Had op een boerenmarkt een kant-en-klaar kit gekocht. Lijkt me wel gelukt al ging het niet van een leiendakje. Denk dat ik in eerste instantie te weinig stremsel had toegevoegd. Pas na de 2de poging begon het er wat op te lijken. Was nog niet echt stevig maar in de kaasdoek de wei er af laten lopen en toen in de vormpjes geschept. Net even geproefd; niet slecht voor een eerste poging. Had in Frankrijk op de markt ook al een x zoiets gekocht; geen kwark, geen hüttenkäse, geen..... Eigenlijk gewoon heeeeel jonge kaas met nog wat wei. Biologische volle melk ervoor gebruikt. Heeft nu de textuur een beetje als zachte feta of tahoe.
 15. Hoi, Welkom hier. Ook ik ben net begonnen met 1 m2 moestuin.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...