Jump to content

Drogen met Machine (bv Stockli)


Jooze
 Share

Recommended Posts

Hi Allemaal,

 

Ik heb een Stockli droogmachine gekocht. Alvast uitgeprobeerd op wat fruit en tomaten en `dat ging mega makkelijk en goed.

 

Nu ben ik op zoek naar ideeën (wat kan ik allemaal drogen) en vooral ook recepten (met welke kruiden maak ik bv gedroogde tomaten nog lekkerder). Je hebt daarnaast de keuze tussen volledig drogen. Dan kan je het resultaat gewoon in een zakje bewaren. Maar bv tomaten kan je ook half drogen en dan op olie bewaren.

 

Alle ideeën en recepten zijn welkom.

Nu wachten op de oogst dan kan ik keihard aan de slag!!!

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

Het lijkt me in eerste instantie zonde om fruit te drogen dat is toch juist het lekkere de sappigheid bedoel ik, aan de andere kant heb ik nog nooit gedoogd fruit gegeten behalve dan vijgen en rozijnen en vindt ik die heerlijk.

Hoelang is bv dan fruit te bewaren uit die machine en is het lekker ?

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Ik droog het in de oven, (heb wel een hele goeie!) en dat gaat ook, maar ben voor gedroogde tomaatjes dan al snel een uur of 3 a 4 kwijt voor halfgedroogd, hoelang duurt dat in zo'n machine? Ik wrijf bodem altijd in met knoflook en olijfolie en dan rozemarijn en/of thijm / laurier, echt super lekker.

Na die 3 a 4 uur drogen zijn ze geschikt om op olie te bewaren........maar dat is me nog nooit gelukt!!!

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image

Wat bedoel je met gecontroleerder Jorieke, meet die de temperatuur en stelt hij die bij of zo (verschillende programma's)?? Of bedoel je de temperatuurregeling, want dat is geen probleem. Ik heb echt een hele hele goeie (combi)oven, van 30 tot 300 graden celsius op de graad nauwkeurig is geen probleem. Bv. ook als ik een pizza er in stop kan ik dat op de perfectie instellen, vraagt ie dunne of dikke bodem vers diepvries voorgebakken mini medium large en ga zo maar door, gehakt kan ik in 20 minuten ontdooien terwijl als jij het ziet je gewoon zou denken dat ik het net vers gehaald hebt. Denk dat het voor mij geen meerwaarde zou zijn, in (oude)gasovens word het wel lastig denk ik om goed te kunnen drogen.

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Droogapparaat stel je in op een bepaalde temperatuur. Daarbij zit er een gat in de deksel waardoor het vocht goed weg kan. Omdat je op een gemiddeld wat lage temperatuur droogt duurt het wel lang. Tomaatjes had ik na 6 uur half droog denk ik. Zal wel 12 uur duren voor ze krakend droog zijn.

Zelf de stockli ook ook pas in Januari gekocht, dus voor mij is het echt wachten op de oogst.

Wat betreft het fruit, ik heb nog niet zo veel dat ik dat zal drogen. Zelf vind ik het gedroogd wel heel lekker (probeer bv een zak tutti fruti). Hoe lang je het kan bewaren weet ik niet. Wel wat maanden denk ik (mits het goed gedroogd is). Half gedroogd moet je het resultaat wel in olie zetten ofzo anders is dat niet lang te bewaren.

Zelf wil ik ook bv courget plakjes drogen. Soort van chipjes krijg je denk ik om te snoepen.

 

Jooze

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

Hij gaat uit als de tijd voorbij is.

Dat is dan weer een nadeel van mijn oven, die piept alleen maar.

Op welke temperatuur drogen jullie fruit en verschilt dit nog per soort? Tomaatjes doe ik altijd op 70, jullie ook?

Even a broken clock is right twice a day

Link to comment
Share on other sites

Machine gaat inderdaad tot 90 graden. Ik heb de tomaatjes geloof ik ook op 70 graden gedroogd. Je hebt verschillende stockli's ik heb vanwege het geld niet gekozen voor een tijds schakelaar maar dat kan best handig zijn gaat ie snachts van zelf uit. Maar je kan ook tussen het snoer en stopcontact een tijds stekker zetten. Op de deksel staat overigens ook op welke temperatuur alles moet. Dus als je je boekje ooit kwijt bent

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

Ik heb nu een standaard zet gekocht met 3 zeven "lagen". Maar aangezien het evenveel energie kost om meer zeven er op te zetten ben ik wel van plan uit te breiden naar de max (9 zeven). Moet ik alleen nog even sparen. Ligt er ook aan hoeveel ik hem dit seizoen ga gebruiken.

Heb trouwens begrepen dat de rvs zeven vijnere mazen hebben voor bv kruiden. Dus misschien koop ik er daar ook 2 van. De rest is bij mij van plastic en je kan ze combineren.

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

Dit mag niet ontbreken in je moestuin:

Image Image Image Image Image
  • 3 weeks later...

ik heb ook zo een apparaat op mijn verlanglijstje staan.

al grondig research gedaan....je kan er dingen mee die ik hier nog niet genoemd heb zien worden.

 

bijv. fruit confijten en dan drogen

vlees kruiden/ bereiden en drogen, amerikanen maken jerky

fruitpuree maken en dat drogen , reepjes oprollen en als snoepje

kruiden drogen voor kruidenthee

bloemen drogen voor decoraties of thee

 

en....volgens mij moet je daar ook verse pasta in kunnen drogen om het houdbaar te maken ipv dagenlang op een waslijn of zo?

Link to comment
Share on other sites

nou als ik pasta maak dan maak ik nestjes van de tagliatelle en ik vries die in, in een vriesdoos, nadat ze eerst een uurtje of zo hebben gedroogd.

maar dat drogen in de stockli was maar een idee...lijkt me toch wel mogelijk en vlugger.

Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik de pasta altijd vers, nog net getraind in drogen (en hoe ik mooi nestjes maak zonder dat ze aan elkaar plakken). Drogen heeft wel het voordeel dat het geen vriezer plek inneemt. Dus na een uurtje in een nestje drogen en dan de nestjes in de stockli......

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link to comment
Share on other sites

mijn pasta heeft meestal nog net een beetje meel eraan om het snijden te vergemakkelijken.

dan slierten dus eerst beetje laten voordrogen, en dan kan je makkelijk nestjes maken zonder dat het zaakje aan elkaar plakt.

hoe het verder moet in de droger weet ik dus niet....

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 1 year later...

Ik wil graag de stockli bestellen maar twijfel of ik voor de rvs ga met extra rvs zeven, of er extra kunststof zeven bij neem.

Voor kruiden schijnt de rvs beter te zijn, voor fruit de kunststof handiger... En je kunt ze combineren, maar hoe handig is het om een deel van je fruit (gelijkertijd) te drogen in rvs/kunststof zeven? Is het rvs deel dan eerder klaar? Wie heeft een tip?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...