Jump to content
Henk D

(On)kruidentuin

Recommended Posts

Hoi tuinnierders (m/f),

 

Lid geworden op een moestuinforum en niet eens een moestuin hebben. Maar wel een, zoals je in de header leest een kruidentuintje al is dat ook wel een statement. Vooral tuinkruiden in potten die het dan niet zo heel denderend doen. En dan vooral de (on)kruiden die welig woekeren. Maar ik ben van menig; onkruid bestaat niet. Alleen plantjes op de verkeerde plaats op het verkeerde moment. En tussen al dat weelderige groen staat meer eetbaars dan je op het eerste gezicht zult denken; Zevenblad is prima te gebruiken door de sla, in de soep ipv peterselie of door de pasta. Verder staat er munt voor een kopje thee, en ook de paardenbloem en de wilde viooltjes geven de sla een bijzonder iets. Ook hebben we dan nog een peer, een appel en een pruimenboom met wisselende oogsten. De kersenboom is overleden. Da`s dan jammer voor de vogeltjes want we hebben er maar zelden van gegeten. Verder is het een walhalla voor de hommels en de (solitaire) bijen en andere insecten. Daar kan ik nl uren naar kijken ipv te schoffelen.

 

Kruidentuin36121560178955.jpg

 

Ben opgegroeid op het platteland van zuid-Drenthe (Reestdal). En we aten vooral van wat de boerderij opbracht. Eigen vlees (kip en varken), aardappelen en groente uit de moestuin. In het najaar en de winter de stoofpeertje van de boom die dan werden geruild met de buren voor rabarber of andere producten die zij weer in overvloed hadden. Als kwajongens liepen we altijd in het veld en zochten ook daar vaak wel wat te snacken; bessen bij de buren van de struik. Aardappelen poffen op een kampvuurtje. Natuurlijk de bramen, frambozen en vogelkers. En in de winter de knollen/bieten zo uit de grond bij boeren uit de omgeving.

 

 

Van productie van eigen teelt komt niet veel terecht; We kunnen beter het geld beter besteden aan gelijk de paprika/tomaat dan aan de plant. Het rendement uit de winkel is nl hoger . Toch wil ik het een slinger geven. En daar komen jullie in beeld. Kan dat nl niet alleen. Dus bij deze alvast heel, heel erg bedankt voor de toekomstige hulp en ook de xqss voor de "eenvoudige" vragen mijnerzijds.

 

 

Als laatste wil ik nog even mijn professie vermelden; (instellings)kok. En is voeding en koken mijn passie. Ook vind ik het een uitdaging om zo veel mogelijk van de plant en het beessie te gebruiken.

Ik blijf ik de kwajongen uit de "late 60ties". Als ik wat eetbaars zie in de natuur ……………..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom, Henk

 

Ik heb diep respect voor mensen die in hun tuintje aan huis moestuinieren.

 

Zelf heb ik dat vroeger ook geprobeerd maar ik kwam er achter dat zulke tuintjes slakkenparadijzen zijn en toen ik daar acter kwam en alles opruimde de buurtuinen voor slakken gingen zorgen.

Gelukkig hebben veel kruiden hier geen last van.

 

Succes in ieder geval.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank je allemaal voor het warme welkom. Heb nog een Intratuin-bon liggen die ik ga besteden aan m`n nieuwe hobby. Maar met een vierkante meter beginnen is het beste heb ik gelezen. .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom Henk D, een beetje verbaasd je verhaal gelezen. Hoe kan een kok nou geen strak en geordende moestuin hebben? Wel, het bestaat dus. Ik heb het echter nooit zo in gedachten gehad. Komt misschien door Jamie Oliver, een bekende t.v. kok die zijn moestuin ook in beeld bracht. Maar jij bent de Hollandse versie begrijp ik, en Hollanders doen het op hun eigen manier

Op je foto zie ik een bult steenpuin liggen. Heeft dat een doel ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die bult puin moet nog opgeruimd. Naast dat puin liggen er ook nog wat hopen zand. Dat gehele stuk moet nog op de schop inclusief het terras wat er naast ligt. Al met al moet het een 5 x 10 meter worden.

 

 

PS; Oliver en die andere top koks staan echt niet in hun moestuin te schoffelen hoor. Ze hebben daar een tuinman voor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Net wat kruiden (oregano, rozemarijn, tijm) geplukt en in de droger geplaatst. Salie en de lavendel moet ook nog. Droogkast-en-weckketel58731570279064.jpg

 

Ook een weckketel aangekocht.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nou Grork, dat grof geschut bevalt prima. Al heel wat geweckt en gedroogd. Drogen o.a. kruiden, appeltjes en bouillonpoeder gemaakt. Met de weckketel piccalilly, boontjes en ratatouille. Ben er wel achter gekomen dat ik niet echt groene vingers heb . Maar het plukken, oogsten en verwerken vind ik heerlijk om te doen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...