Jump to content
Jorieke123

Kaas, yoghurt en boter maken

Recommended Posts

'Zonde van je slagroom

Je kaas wil ik zien als die klaar is dat is leuk, van wie is dat de geit of het schaap ?


Players only love you when they're playing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Op Terschelling heb ik schapenkaas gemaakt zien worden van schapenmelk. Dus ze worden inderdaad gemolken.

 

Om zelf boter en kaas te maken, lijkt me super. Alleen vrees ik dat ik al teveel hobby's heb om dit er ook nog bij te doen. Maar ik ben benieuwd naar je resultaat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kun je eens beschrijven hoe beide gemaakt hebt dan van supermarkt melk? Wil ik ook wel eens uitproberen.


groetjes Sandra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb verder wel stremsel en zuursel, zo kan je harde kaas maken. Met alleen melk en citroensap kan je wel zachte kaas maken, dus heb je geen moeilijke flesjes nodig (om een keer te proberen zeg maar).

Je moet de melk opwarmen, zuursel en stremsel toevoegen en dan wordt het dik. Dat moet je snijden, spoelen, spoelen, spoelen, in vormpjes stoppen, drukken, drukken, nu ligt het kaasje in een pekelbad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ik zou hier niet weten hoe ik aan stremsel een zuursel moet komen hier zitten geen melkveehouders dicht bij. En ik heb geen snij zeef maar goed en de boter hoe heb je dat gedaan dan dat zou ook meer iets voor mij zijn hahah neem aan dat je volle melk gebruikt hebt?


groetjes Sandra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Via brouwmarkt of levenvanhetland.nl kan je kleine kaas-maak sets kopen. Met kleine flesjes stremsel en zuursel, kaasvormpjes, boekje, etc.

Voor de boter gebruikte ik een boterkarn, maar Jimmy van Jimmy's farm (BBC) deed gewoon room (slagroon uit zo'n kuipje) in een glazen potje en ging flink hard staan schudden. Je ziet het dan dik worden en dat dikke zeef je er uit. Dat spoel je nog flink door (in een kaasdoek, of hele fijne zeef) en dan kan je het kneden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eerst foto ik wil hem weleens zien, ik hoop dat hij lekker oud smaakt.


Players only love you when they're playing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier ook iemand die wel heel erg benieuwd is naar t kaasje

Hoe lang moet die kaas onder druk staan? En waar bewaar je het als het moet 'drogen'?


Good things come in small packages

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is dat coaten net bij echte kaas dat gele plastic ? (is het eigenlijk wel plastic )


Players only love you when they're playing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hans volgens mij zijn er verschillende versies want in principe is die korst eetbaar...een soort was.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi iedereen,

 

Ik kwam via de website van de brouwmarkt terecht bij een kaas-maak-starterset.

 

Aan de kaasmakers hier: lukt het goed of waar loop je tegenaan?

En zou zo'n starterset kunnen werken? Het is namelijk best een hoop geld voor een kaasvormpje, pers en wat stemsel

 

 

http://www.brouwmarkt.nl/startset-kaasmaken-luxe-inclkaaspers-p-5003825.html


To plant a garden is to believe in tomorrow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dag,

 

Ik heb iemand gekend die dat deed. Makkelijk is het zeker niet, maar wel lekker (goede receptuur).

 

Het probleem ligt hem vaak met de toevoeging van Stremsel. De rest komt aan op goed pekelen en rijpen.

 

iig Suc6!

 

Gr Anton


In een groen, groen, knollen, knollenland...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb zelf wel eens kaas gemaakt.

Het denk ik 2 keer gelukt en 8 keer mislukt

Het maken gaat allemaal wel maar bij het bewaren gaat het mis.

De eerste week is er niks aan te zien en dan, van de een op de andere dag staan de haren erop.

Ik weet niet goed wat ik verkeerd doe, maar ik denk dat het aan de temperatuur / vochtigheid ligt tijdens het bewaren.

Ik heb nog wel een recept liggen, als je dat nog zoekt.


"A weed is a plant that has mastered every survival skill except for learning how to grow in rows."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik maak elke week 2 kaasjes. Of tenminste, daar ben ik nu net weer mee begonnen. In de zomer heb ik niets gemaakt en aten we kaasjes die ik de winter daarvoor had gemaakt. In de zomer (en lente, en herfst) is er namelijk al genoeg te doen in de keuken, kaasmaken heb ik dan even geen tijd voor.

 

@Naggie: Die schimmel veeg/poets je er vrij makkelijk van af, met wat water en/of azijn. Je moet de kaasjes elke zoveel tijd keren en droog vegen. In het begin heel vaak, daarna minder vaak.

 

Ik vind het persje in die starters-kit niet nodig. Het boekje en eigenlijk al die andere zaken zijn wel handig. Die pers maakt de boel ook flink prijzig. Ik gebruik gewichtjes, om te persen. Of potten jam

Share this post


Link to post
Share on other sites

In wat voor soort omgeving leg jij je kaasjes te drogen jorieke? luchtvochtigheid/temperatuur?


To plant a garden is to believe in tomorrow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In de kelder, waar het voor veel dingen wat te vochtig is. Er staan 3 vochtvreters, die zitten vaak vol. Ze liggen dan op zo'n matje, zodat het kaasje niet vast schimmelt aan een bord of plank

 

Voordat ik ze daar leg, liggen ze even in de keuken, omdat ik ze ook insmeer met kaascoating en dat moet wel goed drogen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zit te twijfelen om ze op zolder te leggen (als ik alles heb aangeschaft... kan nog even duren)

 

in de winter is het daar zo'n 16 graden denk ik. de luchtvochtigheid is niet al te hoog... zou het daar kunnen lukken om ze te drogen/goedhouden?

 

Dit is tot dusver mijn grootste 'struikelblok' ... waar leg ik ze neer....


To plant a garden is to believe in tomorrow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heb net weer karnemelk en boter gemaakt.

Mijn karn m/c.

p104084559731357484025.JPG

De boter ligt er al op.p104084618471357484079.JPG

DE m/c draaid.

p104084774591357484100.JPG

6 liter karnemelk en 700 gramroombterp104084872071357484174.JPG

Een karnemelksepap/gorterpap


http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Thea: Hoe ga jij precies te werk met het maken van boter? Mijn boter is gewoon niet echt lekker. Ik was hem zo goed mogelijk, en naar mijn idee komen er na een paar keer spoelen geen melksuikers meer los.

Ik kan er goed koekjes of taart ofzo mee maken, maar op brood smaakt het niet lekker. En in de pan (verhitten) ruikt het ook niet erg goed. Ook niet verkeerd, maar het lijkt alsof er toch nog iets in zit wat te snel bruin wordt en gaat stinken.

Ik zou niet willen zeggen dat het zuur is, ik kan het niet goed beschrijven.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
  • Create New...