Jump to content

Sand&Oak

Members
 • Content Count

  97
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Gelderland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Basilicum wil niet kiemen! Zakje met drie soorten in 1.. Vorig jaar lukt het wel dus denk dat het niet aan mij ligt maar dat het zaad gewoon te oud is? Augurk wil ook niet, denk ook te oud zaad helaas. Twijfel of ik nog snel ergens een nieuw zakje haal.
 2. Haha, teveel water kan natuurlijk ook ja. Als deze takjes eraf kwamen verwacht ik wel dat hij vanuit de wortels herstelt als je hem wat laat drogen en inderdaad in een pot met afwatering zet! Voeding zou ik dan mee wachten tot er weer wat leven in zit, want uit de nieuwe grond haalt hij dan ook voeding de eerste tijd.
 3. De nutriënten uit de druivenpoep en de bananenschil zullen niet direct beschikbaar zijn voor de plant want deze moeten eerst nog afgebroken worden. Heeft de plant nog wel enige levende delen of is hij echt helemaal dood? En zo ja, vergeten water te geven of is de plant langzaam steeds slechter geworden? Ik zou de plant allereerst verpotten in een grotere pot met extra nieuwe grond. Dan eventueel wat vloeibare mest toevoegen (staat op de verpakkingen hoeveel per hoeveelheid water etc.)
 4. De beste manier om rozenwater te maken is de kroonbladeren uit te koken en de stoom via condensatie op te vangen. Dat kost vrij veel tijd tenzij je echt een destilleer constructie bouwt (wat ook best leuk is). Ik kook zelf gewoon de blaadjes met deksel en als de blaadjes de kleur kwijt zijn zeef ik het water en gebruik ik dat. Kijk wel even welke roos je gebruikt, kan me voorstellen dan de ene beter werkt kwa inhoudelijke stoffen dan de ander.
 5. Sand&Oak

  Droogte

  Dit jaar is het voorjaar inderdaad echt extreem. Ik mis allemaal bloemen in de tuin die normaal zichzelf tussen de groenten uitzaaien (Lupine, Phacelia, Calendula), omdat er gewoon geen kiemwater is gevallen. Heb ook geen water voorraad (probeer wel wat regenwater op te vangen in tonnen maar daar ben je in enkele dagen ook weer doorheen..) Om water te sparen sproei ik niet de hele tuin maar geef ik met de gieter water in de bedden waar gezaaid is, alleen nu is dat kwa tijd niet meer te doen (teveel bedden ingezaaid al..) Ik merk wel dat een laag compost afgetopt met houtsnippers echt goed werkt om het vocht in de bodem te houden! Heb dat nu extra toegepast rond de frambozen etc. Probleem is alleen dat dit werkt bij grote planten als bessen etc en eventueel voor een bed waar je bijvoorbeeld boerenkool in uitplant. Voor echte zaaibedden is het lastig want je zaait er niet doorheen, of je moet rijtjes vrij maken (maar dan schoffelen de vogels vrij snel het hout terug over je rijtjes en kunnen de zaadjes er alsnog niet doorheen kiemen..)
 6. Ontzettend naar Mellie, sterkte voor jou en je kinderen! Is de marek getest of stelde de dierenarts diagnose op beeld? Mag ik de tip geven terug contact et de dierenarts op te nemen, want je hebt nu kuikens zitten toch? Het is zeer besmettelijk voor zover ik de stof goed heb bestudeert. Ga je de kuikens laten enten?
 7. @rorror Ik snap wat je bedoelt met de vergelijking, maar was vooral benieuwt of Mellie hetzelfde ziet wat ik zie bij de kip in het echt. Dit omdat foto's soms door lichtinval verkeert te interpreteren zijn als het om de kleur gaat. 😉
 8. Sand&Oak

  Voorstellen

  Welkom! Leuk zo zo'n voorstel tuin filmpje!
 9. Haar kam lijkt op de foto blauw te verkleuren, kan dat Mellie? Kan komen door zuurstof tekort. Ademt ze ook raar? Je kan proberen of ze met een spuitje iets suikerwater aan wil nemen om weer iets haar energie hoger te krijgen. (Alleen niet dwingen want als het in de longen loopt is niet goed!) Bol zitten en oogjes dicht betekend wel dat ze echt al slecht is, kippen geven het vaak laat aan. Hoop dat de dierenarts nog iets kan doen!
 10. Door geplukt gras zou alsnog kunnen als het als prop is blijven zitten van langer geleden en nu gaat ontsteken/reageren. Het hoeft niet bij elke kip een probleem te geven hoor, veel kippen hebben geluk, maar zelf neem ik het risico niet meer! Wat je kan doen is pollen gras uittrekken met wortelkluit, zodat ze daar zelf stukjes af kunnen pikken. Als een koppelgenootje dat in dezelfde groep zat Marek had zou het wel kunnen, daar worden ze vaak als kuiken mee besmet. Legt deze kip al eitjes? Vaak gaan ze met marek de echte verschijnselen krijgen op het moment dat ze aan de leg gaan (maar ik twijfel ook of het daar genoeg op lijkt.) Om de krop te voelen kan je prima bij een andere kip voelen ter vergelijking! De anatomie is gewoon hetzelfde, al zal het per kip grootte iets verschillen hoe groot de krop kan worden. Maar als je bij een paar andere kippen even goed voelt dan weet je in ieder geval wat je voelt en hoe vol ze bij de anderen zitten!
 11. Als het de krop is dan ligt de duur van het probleem vooral aan hoe ernstig het is (beetje flauw antwoord..) Als het wel chronisch is dan lost alleen masseren het niet op verwacht ik. Heb je wel echt goed de krop te pakken als je masseert en kan je voelen wat de inhoud is of twijfel je of je de krop duidelijk hebt? Het idee van masseren is dat je eigenijk probeert de krop naar de spiermaag te helpen legen als er bijvoorbeeld een prop zit die hij niet op eigen kracht kan voortstuwen. Let ook op wat je de kipjes voert. Weet dat veel mensen de kippen als afvalcontainer gebruiken maar sommige voedingsmiddelen kunnen de krop sneller verstoppen. Pluk ook nooit gras maar laat de kipjes zelf grazen ivm graspop! (misschien doe je dit al hoor maar even een extra noot.)
 12. Op die foto's van @rorror staan denk ik inderdaad spitsmuizen. Het is al eerder genoemd hier maar pas wel op wat je vangt. Deze kunnen wél nuttig zijn in je tuin en beïnvloeden je ecosysteem juist positief. https://www.anticimex.com/nl-be/ongedierte/knaagdieren-ander-ongedierte/muizen/spitsmuis/ Als ik een nestje spitsmuizen in de compost vind gooi ik het weer dicht tot ze uitlopen.. Daarbij vind ik lijmvallen echt ontzettend dieronvriendelijk en zeer terecht dat hier een verbod op is! De reactie ergens hierboven controleert ze dan wel elke dag, dat is netjes! Veel mensen doen dat niet en ik vind dat mensen dan echt even hun empathie moeten aanzetten en zich moeten voorstellen hoe het zou voelen om langzaam vastgeplakt dood te gaan (en eventueel eerst nog je eigen voetjes eraf te vreten uit ellende om te proberen vrij te komen..) Zit nu zelf met een mollen dilemma (en ook met woelmuizen). De mollengangen gaan dwars door de net ingezaaide groentebedden heen. Er zit (of zat? maar 1 keer gezien enkele weken geleden) een wezeltje in de tuin die gebruik maakt van de mollengangen. Wezels eten voor 85% woelmuizen en eten ook mollen, eventueel ratten en andere muizen. Een klem zou dus ook einde wezel kunnen betekenen en dat wil je niet als je een stabiel ecosysteem op kan bouwen mét wezen.. Vraag is alleen of de wezel er nog wel zit nu ik meer in de tuin ben?
 13. Niemand die het weet? Ik ben wanhopig en ongeduldig, haha! 😆
 14. Hoe is het nu? Op zich zou een kropverstopping of overvulling kunnen. Toch vind ik het een apart beeld, omdat ze wel interesse toont in eten maar het lijkt of ze haar hoofd niet naar de grond kan bewegen, dus ik twijfel of het puur de krop is die in de weg zit of dat er toch een probleem in de hals zit. Kan je de krop duidelijk voelen? Als je de krop niet kan vinden dan kan de de kip een beetje op de kip houden en licht schudden, dan schud je hem naar boven. Als je dan de krop kan voelen, kan je dan voelen wat de inhoud is? Is het een zachte/gassige inhoud of is het een harde inhoud? Als ik me goed herinner masseer je een harde inhoud het liefst door naar de spiermaag, maar indien het zacht/gassig is doe je het juist beter naar boven. (Vind ik wel spannend ivm verslik pneumonie..) Als de krop al erg lang verstopt zit helpt masseren soms niet omdat er dan een ontsteking bij komt kijken. Dan moet je toch werken met bv antibiotica en soms zelfs operatie.. (Afhankelijk van hoe ver je wilt gaan) Trouwens ik wilde je hierover ene berichtje sturen maar je kan geen privé berichten ontvangen staat er!
 15. Goed zeg appelvrouw! Ik had laatst ook dat twee kipjes midden in de tuin en onder de struiken begonnen te leggen. Vind dat niet handig want ben bang dat het roofdieren aantrekt als ik ze dan mis of dat ze gaan rotten. Heb ze twee daagjes in de ren opgesloten en nu leggen ze keurig weer in het hok. Wat ook helpt (denk ik) is een paar nepeitjes in je legnesten leggen! Ik heb nu in beide hokken een nepei en de kipjes leggen keurig exact waar dat ei ligt! Ze vinden het dan een veilige plek omdat "een andere kip" daar dus ook legt! Misschien helpt dat voor je laatste eigenwijze kip!

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...