Jump to content

Sand&Oak

Members
 • Posts

  110
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Sand&Oak

 1. @Vastone, Uiteindelijk heb ik er toch bestelt, want vond het aanbod toch wel heel erg mooi dus heb gewoon een grotere bestelling geplaatst. Prachtige kwaliteit zaden en inderdaad snel en netjes verstuurt! Helaas he ik ze te laat ontdekt want na dit jaar stopt deze winkel ermee. Maar ben toch erg blij met de bestelling die ik nog heb kunnen doen! @EdelSpint Die ken ik niet maar ga ze meteen opzoeken. Ik zag ook een foto voorbijkomen van een perongelijke kruising tussen een roze en oranje soort en dat was echt magisch (afwisselend roze en oranje kroonblaadjes, echt heel erg mooi!) dus heb wat projectjes om uit te proberen met mn nieuwe soorten!
 2. @Trea Dat voer mengen wat de buren deden zou ik echt afraden (kan jij natuurlijk niks aan doen, zijn jouw dieren niet..). Kippen zullen niet zoveel problemen ondervinden aan konijnenvoer maar voor konijnen is het ivm die calcium hoeveelheid echt belangrijk dat ze een goede kwalitatieve brok krijgen die afgewogen is op hun lichaamsgewicht. Ook zit in kippenvoer vaak graan etc, voor konijnen kan dit erg slecht uitpakken voor de darmen. Hoofdvoer voor konijn is echt hooi met afgewogen brok, en een konijn dat beschikt over kippenvoer zal waarschijnlijk gaan smokkelen en minder hooi eten (minder hooi kan weer meer tandproblemen geven) en meer brokjes/graantjes snacken. @Liekie Hier vlogen mijn beide konijnen wel mn opvang kipje aan.. Gelukkig geen wondjes oid, kipje wist niet hoe snel ze ergens op moest vliegen. Kip had ik ook uit nood tijdelijk in de konijnenren, dat was natuurlijk geen goede introductie want dat was al de plek van de konijnen. Misschien werkt een gezamenlijke introductie op nieuw terrein beter.. Omgekeerd ook eens een opvang konijn gehad met allemaal rare plekjes op de oren, laten naar zeggen van eigenaar kwam dit door de kippen waar ze mee samen liep. Als je konijnen echt elkaar vaak in de haren vliegen en wonden bij elkaar veroorzaken is er kans dat de konijnen geen match zijn en je ze misschien beter opnieuw kunt koppelen. Wondjes kunnen wel voorkomen door rangorde bepaling oid maar op een gegeven moment moeten de konijnen gewoon samen kunnen leven zonder steeds te vechten als ze een goed koppel zijn.
 3. Wat een super leuke plek voor kippen en konijnen! Persoonlijk zou ik kippen en konijnen niet samen houden. 1, ze spreken niet dezelfde taal dus mocht je ze samen houden hebben ze echt een groot stuk nodig zodat ze elkaar ook lekker uit de weg kunnen gaan en beiden eigen hoog/laag schuilplekjes hebben. Ook moet je rekening houden met voeren. Kippenvoer is slecht voor konijnen omdat konijnen voer moeten krijgen dat laag zit in calcium, en kippen krijgen natuurlijk voer met relatief veel calcium (konijnendarm neemt zeer efficiënt calcium op en de enige manier om teveel aan calcium weer uit het lichaam te krijgen is via de urine. Daarom hebben konijnen ook van die troebele urine. Maar echt teveel aan calcium kan aanleiding geven tot blaasstenen en dat is een erg naar probleem voor de konijnen.) Dus mee eten met elkaar moet je dan voorkomen als ze bij elkaar zitten.. Konijnen zijn vrij infectiegevoelig, een pikwond van een kip in de zomer is drama omdat konijnen erg snel last krijgen van maden, wat fataal kan aflopen. Daarbij trekt kippenpoep enorm veel blauwe vliegen aan, en die wil je niet bij je konijnen hebben. Kans dat er kippenpoep aan de konijnenvacht blijft hangen = meer kans op maden. Dus ik zou ze apart houden. Ook leuk en minder stress.
 4. Ik heb ze niet, maar heb ook een paar keer op die site gekeken en bepaalde producten worden blijkbaar weer aangevuld en zijn soms na een paar dagen terug in het assortiment. Dus ik zou voor de zekerheid de site nog even in de gaten houden mocht je hier niks kunnen krijgen. Succes!
 5. @jootje Ja goede tip dankje! Ze hebben op zich ook een leuk aanbod met andere zaden maar helaas veel nu niet op voorraad.
 6. @jootje Haha, ja dankje, die ken ik en heb ik als backup optie (had ik er even bij moeten zetten.) Voor mij valt die onder "buitenland" (vorige verzending uit Belgie ging helaas niet helemaal soepel...) 😅 @Amrutten Sarcastisch of..? 😝 Met hoge verzendkosten bedoelde ik vooral de 15-20 euro bij andere sites waar ik op kwam, maar 7 euro voor 1 zakje zaad totaal vind ik wel een beetje jammer als het anders kan...
 7. Hoi, Ik ben op zoek naar Calendula Strawberry blonde (roze achtige soort, iets andere roze variaties sta ik ook voor open, maar deze zoek ik specifiek) Ik kan ze tot nu toe alleen vinden in het buitenland (deels ziet het er niet zo betrouwbaar uit en deels hele hoge verzendkosten.) Heeft iemand ze toevallig zelf vermeerdert die zaden wil verkopen (of ruilen als ik iets heb dat je leuk lijkt), of iemand de gouden tip waar ze te vinden zijn?
 8. Is er toevallig iemand die een overzichtje heeft welke kruiden mooi blijven in zeep? Ik heb op het moment niet zon zin in trail and error omdat die bruinkleuring niet zo leuk is om weg te geven etc. Bijvoorbeeld lavendel wordt vrij snel bruin en niet meer mooi. Van calendula verwacht ik dat het wel mooi oranje blijft maar weet het niet zeker. Iemand verder ervaring?
 9. Weet niet of ik zomaar antibiotica of extra anti parasiet zou geven. Ontwormen etc heb je immers al gedaan en extra medicatie is ook weer ballast voor het lichaam. Daarbij weet je niet of het een bacterie is en zo ja welke en of die gevoelig is voor het ab. Zou eerder even de dierenarts bellen. Als je bang bent voor een ei dat vast zit oid kunnen zij ook even opboelen via de cloaca. Eet ze nog wel wat?
 10. Sneu van de kip Charly. Kop oedeem kan bij AI voorkomen maar dat beeld vind ik verder niet helemaal passen, plus dat je geen andere zieke kippen hebt toch? Geen snotterig kippen etc? Als ze vel over been is lijkt het mij een chronisch probleem want het moet dan al een tijdje spelen. Mocht ze het niet redden, ga je haar dan openmaken om te kijken of je iets bijzonders ziet?
 11. Vet hoor mooi project! Leuk om zo een mogelijk verplaatsbare moestuin te volgen. Weer een andere filosofie dan ergens vast je wortels schieten.
 12. @Nasuada, Willie is het eendenkuiken daar een beetje in het midden? @Jorieke123, mooi zo'n bak! Begrijp ik het goed dat ze op een pedaal staan om erbij te kunnen en dat je zo ook ratten en muizen bij het voer voorkomt?
 13. Interessant topic! Ik zou zeggen dat het stikstofprobleem op te lossen moet zijn door overmaat stikstof vloeibaar toe te voegen. Op een gegeven moment moet er dan wat over blijven dat bij de planten terecht komt. Probleem is alleen dat je niet weet hoeveel je nodig hebt dus is trail and error. Werk zelf ook veel met houtsnippers (ook ivm onkruid en droogte), alleen in minder dikke lagen dan jij. Ben nu met een "experiment" bezig waar ik eerst een dikke laag oudere paardenmest aanbreng met daarop dan de houdsnippers. Paardenmest is vrij arm dus ik weet niet of dit werkt maar we gaan het zien. Heb vorig jaar enkele planten boekenkool in puur houdsnippers gezet, dat ging goed maar uiteindelijk finaal mis met een groeistop. (Zag mensen op youtube op die manier werken, maar bij mij lukt het niet en jij ondervind dus ook problemen, dus ik vraag me af of dat een juist werkende methode is.) Bladbemesting die @fre3ke noemt klinkt ook erg interessant! Ga je dat proberen? Ben erg benieuwt naar de voortgang van dit stuk en of er verbetering te behalen valt!
 14. Basilicum wil niet kiemen! Zakje met drie soorten in 1.. Vorig jaar lukt het wel dus denk dat het niet aan mij ligt maar dat het zaad gewoon te oud is? Augurk wil ook niet, denk ook te oud zaad helaas. Twijfel of ik nog snel ergens een nieuw zakje haal.
 15. Haha, teveel water kan natuurlijk ook ja. Als deze takjes eraf kwamen verwacht ik wel dat hij vanuit de wortels herstelt als je hem wat laat drogen en inderdaad in een pot met afwatering zet! Voeding zou ik dan mee wachten tot er weer wat leven in zit, want uit de nieuwe grond haalt hij dan ook voeding de eerste tijd.
 16. De nutriënten uit de druivenpoep en de bananenschil zullen niet direct beschikbaar zijn voor de plant want deze moeten eerst nog afgebroken worden. Heeft de plant nog wel enige levende delen of is hij echt helemaal dood? En zo ja, vergeten water te geven of is de plant langzaam steeds slechter geworden? Ik zou de plant allereerst verpotten in een grotere pot met extra nieuwe grond. Dan eventueel wat vloeibare mest toevoegen (staat op de verpakkingen hoeveel per hoeveelheid water etc.)
 17. De beste manier om rozenwater te maken is de kroonbladeren uit te koken en de stoom via condensatie op te vangen. Dat kost vrij veel tijd tenzij je echt een destilleer constructie bouwt (wat ook best leuk is). Ik kook zelf gewoon de blaadjes met deksel en als de blaadjes de kleur kwijt zijn zeef ik het water en gebruik ik dat. Kijk wel even welke roos je gebruikt, kan me voorstellen dan de ene beter werkt kwa inhoudelijke stoffen dan de ander.
 18. Ontzettend naar Mellie, sterkte voor jou en je kinderen! Is de marek getest of stelde de dierenarts diagnose op beeld? Mag ik de tip geven terug contact et de dierenarts op te nemen, want je hebt nu kuikens zitten toch? Het is zeer besmettelijk voor zover ik de stof goed heb bestudeert. Ga je de kuikens laten enten?
 19. @rorror Ik snap wat je bedoelt met de vergelijking, maar was vooral benieuwt of Mellie hetzelfde ziet wat ik zie bij de kip in het echt. Dit omdat foto's soms door lichtinval verkeert te interpreteren zijn als het om de kleur gaat. 😉
 20. Sand&Oak

  Voorstellen

  Welkom! Leuk zo zo'n voorstel tuin filmpje!
 21. Haar kam lijkt op de foto blauw te verkleuren, kan dat Mellie? Kan komen door zuurstof tekort. Ademt ze ook raar? Je kan proberen of ze met een spuitje iets suikerwater aan wil nemen om weer iets haar energie hoger te krijgen. (Alleen niet dwingen want als het in de longen loopt is niet goed!) Bol zitten en oogjes dicht betekend wel dat ze echt al slecht is, kippen geven het vaak laat aan. Hoop dat de dierenarts nog iets kan doen!
 22. Door geplukt gras zou alsnog kunnen als het als prop is blijven zitten van langer geleden en nu gaat ontsteken/reageren. Het hoeft niet bij elke kip een probleem te geven hoor, veel kippen hebben geluk, maar zelf neem ik het risico niet meer! Wat je kan doen is pollen gras uittrekken met wortelkluit, zodat ze daar zelf stukjes af kunnen pikken. Als een koppelgenootje dat in dezelfde groep zat Marek had zou het wel kunnen, daar worden ze vaak als kuiken mee besmet. Legt deze kip al eitjes? Vaak gaan ze met marek de echte verschijnselen krijgen op het moment dat ze aan de leg gaan (maar ik twijfel ook of het daar genoeg op lijkt.) Om de krop te voelen kan je prima bij een andere kip voelen ter vergelijking! De anatomie is gewoon hetzelfde, al zal het per kip grootte iets verschillen hoe groot de krop kan worden. Maar als je bij een paar andere kippen even goed voelt dan weet je in ieder geval wat je voelt en hoe vol ze bij de anderen zitten!
 23. Als het de krop is dan ligt de duur van het probleem vooral aan hoe ernstig het is (beetje flauw antwoord..) Als het wel chronisch is dan lost alleen masseren het niet op verwacht ik. Heb je wel echt goed de krop te pakken als je masseert en kan je voelen wat de inhoud is of twijfel je of je de krop duidelijk hebt? Het idee van masseren is dat je eigenijk probeert de krop naar de spiermaag te helpen legen als er bijvoorbeeld een prop zit die hij niet op eigen kracht kan voortstuwen. Let ook op wat je de kipjes voert. Weet dat veel mensen de kippen als afvalcontainer gebruiken maar sommige voedingsmiddelen kunnen de krop sneller verstoppen. Pluk ook nooit gras maar laat de kipjes zelf grazen ivm graspop! (misschien doe je dit al hoor maar even een extra noot.)
 24. Op die foto's van @rorror staan denk ik inderdaad spitsmuizen. Het is al eerder genoemd hier maar pas wel op wat je vangt. Deze kunnen wél nuttig zijn in je tuin en beïnvloeden je ecosysteem juist positief. https://www.anticimex.com/nl-be/ongedierte/knaagdieren-ander-ongedierte/muizen/spitsmuis/ Als ik een nestje spitsmuizen in de compost vind gooi ik het weer dicht tot ze uitlopen.. Daarbij vind ik lijmvallen echt ontzettend dieronvriendelijk en zeer terecht dat hier een verbod op is! De reactie ergens hierboven controleert ze dan wel elke dag, dat is netjes! Veel mensen doen dat niet en ik vind dat mensen dan echt even hun empathie moeten aanzetten en zich moeten voorstellen hoe het zou voelen om langzaam vastgeplakt dood te gaan (en eventueel eerst nog je eigen voetjes eraf te vreten uit ellende om te proberen vrij te komen..) Zit nu zelf met een mollen dilemma (en ook met woelmuizen). De mollengangen gaan dwars door de net ingezaaide groentebedden heen. Er zit (of zat? maar 1 keer gezien enkele weken geleden) een wezeltje in de tuin die gebruik maakt van de mollengangen. Wezels eten voor 85% woelmuizen en eten ook mollen, eventueel ratten en andere muizen. Een klem zou dus ook einde wezel kunnen betekenen en dat wil je niet als je een stabiel ecosysteem op kan bouwen mét wezen.. Vraag is alleen of de wezel er nog wel zit nu ik meer in de tuin ben?
 25. Niemand die het weet? Ik ben wanhopig en ongeduldig, haha! 😆
×
×
 • Create New...