Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zaai-uien voorzaaien binnen in huis


jeanne-heijmans

Recommended Posts

Kan je zaai uien ook voorzaaien binnen in huis? Dan kan je ze in maart uitplanten toch,als ze groot genoeg zijn? Zijn het koude en donkere kiemers? Of het tegendeel warme en lichtkiemers? En hebben ze veel water nodig tijdens het kiemen, of juist niet zoals de meeste uien soorten?

 

Ik heb nu pootuien geplant,of ze het met deze vorst overleven,weet ik nog niet. Tot nu toe is het loof groen.

Link to comment
Share on other sites

Zaaien

Uien kunnen uit zaad geteeld worden, maar we maken het ons gemakkelijker als we een zakje poot (plant)uitjes kopen. Ze kunnen vanaf maart geplant worden, en zullen al snel daarna hun eerste uienpijpjes de grond uit piepen. Plant niet later dan april - de bolvorming is afhankelijk van daglengte en temperatuur. We moeten er voor zorgen dat we al flinke planten hebben voordat de bolvorming begint - zo krijgen we de grootste uien. Te dicht op elkaar geplante uien worden sneller rijp en blijven dus kleiner. De juiste plantafstand is ongeveer 15 x 15 cm. Plant pootuitjes zo diep dat de hals nog net zichtbaar is. Druk de aarde goed aan. Pootuitjes kunnen een warmtebehandeling ondergaan waardoor ze minder snel gaan schieten. Ze worden dan enkele weken bij 20 graden Celsius bewaard. Ik heb het zelf een keer uitgeprobeerd met stuttgarter pootuitjes. Ik heb ze wat vroeger gekocht dan anders, en ze op een warm plekje in de huiskamer gelegd (op een hoge kast). Twee weken later heb ik pas gepoot. Uiteindelijk had ik maar één doorschieter op een totaal van 80 pootuitjes.

Een alternatief voor pootuitjes is zelf zaaien in het najaar (eind augustus) en de planten laten overwinteren om ze in de volgende zomer te kunnen oogsten. Er zijn speciale winterui-variëteiten (shakespeare) die hiervoor geschikt zijn.

 

( niets van mezelf , zo via google knip plak, de 1e genomen die hierover ging ) succes !

Link to comment
Share on other sites

Ik ben er ook niet kapot van om ze te zaaien. Ik heb ze toen (overigens pas in begin april, was mijn eerste moestuinjaar) in de volle grond gezaaid. Kiemen duurde erg lang, en ze werden ook niet meer groot dat jaar. Heb ze laten staan en het jaar daarna kwamen er weer grote groene stengels die gingen bloeien. Was wel heel mooi, en leuk ter experiment, maar de bollen zelf zijn nooit groot geworden. cimg019741671328454077.JPGcimg025320411328454100.JPG

Link to comment
Share on other sites

Leuk uien zaaien! Heb het vorig jaar voor het eerst gedaan bij wijze van experiment. Ik wilde graag rode uien maar kon geen rode plantuitjes vinden.

 

Heb ze op 6 maart binnen voorgezaaid op 25 april uitgeplant en redelijk oogst gehad. Dat het niet fantastisch was lag meer aan mezelf, heb ze redelijk mishandeld, toen ze klein waren niet op tijd verplant geen water gegeven etc.

 

Dit jaar ga ik het zeker weer doen. Mijn ouders gebruikten altijd plantuitjes, maar in zaaiuien heb ik ook alle vertrouwen. Ik wil wel iets eerder beginnen. Misschien doe ik het morgen al wel De aanhoudende kou nodigt niet erg uit tot zaaien, maar ik heb nog plek op mijn warmtematje dus ach.

 

Zo zagen ze eruit toen ik ze uitgeplant heb.

zaaiui29841328455448.JPG

Link to comment
Share on other sites

 

Heb ze op 6 maart binnen voorgezaaid op 25 april uitgeplant en redelijk oogst gehad.

 

Wauw, waren ze zo groot geworden tussen 6 maart en 25 april? Bij mij zijn ze gedurende het gehele jaar niet groter geworden dan ongeveer de grootte van de uitjes op de foto.

Link to comment
Share on other sites

O wacht, misschien had ik de uitjes op de foto wat overschat . Mijn uien zijn dat wel wat groter geworden, maar toch niet echt voor herhaling vatbaar. Mijn zelfgezaaide prei vorig jaar is overigens echt nooit groter geworden dan bieslookstengeltjes.

Link to comment
Share on other sites

Nu ik heb poot uitjes staan in de koude kas, en ook in de mm bak. hoe het er daar mee voor staat zou ik niet weten, ligt een klimaat doek over, en weet dat de grond bevroren is natuurlijk. We zien wel of ze in het voorjaar weer bij trekken. Maar ik ga morgen toch de uien zaden binnen zaaien, ook gewoon even kijken wat het wordt. Het zijn de walla walla zaadjes van Lisa, en schijnt een lekkere zoete ui te zijn. En die wil ik eigenlijk niet aan mij voorbij laten gaan. de red ninja bieslook[gratis] bij van der wal doet het ook super goed. Dus ook gewoon als experiment, mocht het goed gaan zet ik hier wel een foto neer.

Link to comment
Share on other sites

wel mooie bloemen eefje

heb zelf een zakje zaaiui gekregen, dus probeer het maar. Ze zitten nu een week in de wc rolletjes achter glas, maar er is nog geen groen te zien.

Wie weet volgende week

 

 

In een wcrolletje zaaien. Zet je er dan een schoteltje onder en hoeveel zaadjes doe je daar dan in. zo'n rolletje lijkt me erg smal? zegt een leek.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ik had de walla walla dus eerst voor het raampje in het toilet staan, toen heb ik ze allen tezamen opgepakt met de potgrond en in de koude kas gezet, gedurende 2 weken, van de week heb ik ze los gescheurd van elkaar zeg maar, en apart in de grond gezet, en ze staan tot nu toe allemaal fier overeind. Maar velen zeggen dat zaaien moeilijker is dan poten, dus ben zeer benieuwd hoe het ontwikkelt, ook de reuze ui tentoonstelling gezaaid nu ook buiten en tot nu toe slaat het nog steeds aan. sprietjes heel dun, ong 5 cm in lengte nu ja ik zie wel, als er oogst komt dan gaan jullie het zien, als ik tenminste het vernieuwde kan doen, anders ook voor mij jammer, maar dan heb ik voor mij zelf in ieder geval mijn album nog.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Mijn zaaiuien heb ik vandaag verspeend..ik heb er weinig vertrouwen in.

De exibition megaui zag er nog het beste uit..maar de echaillon ( sjalotui) is heel erg raar slierterig geworden. ik heb het zaaigoed wel verspeend, maar vroeg me af of ik niet een stuk van het blad af moest knippen zoals je weleens bij prei ziet?img533399881334863287.JPG

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ik weet het niet, wel heel herkenbaar je foto, zo zien mijn uien er ook uit na verspenen, kwam nooit meer goed

Mijn zilveruien dit jaar is laatste kans voor uienzaaien, lukt dat niet dan nooooooooit meer zelf uien zaaien

Players only love you when they're playing.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...