Jump to content

Goudsbloempje2

Members
 • Posts

  260
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Goudsbloempje2

 1. Ligt misschien een beetje aan het soort en of je ze alleen hebt om te bewaren. Ik haal in oktober vaak nog onrijpe pompoenen naar binnen die daarna nog prima afrijpen. Weghalen lijkt mij erg vroeg. Sommige planten beginnen hier pas net lekker op gang te komen. Maar denk dat er veel variëteit is.
 2. Doe ik niet. Gaat bij mij wel bijna altijd goed. Dat doe ik dan weer wel. Bijna direct na vullen. Een minuut of 10, dan rechtop zetten. Maar weet niet of het ook echt nodig is. Meestal kan je aan de dop zien of hij vacuüm staat. Bij drie van de vier potten zie ik een kleinere ronde cirkel in het midden van dr dop. Die moet je straks niet meer in kunnen drukken (omdat hij dan als het goed is al ingedrukt is door de vacuüm). Als dat bij een pot nog wel kan zou ik die in de koelkast zetten en lekker opeten.
 3. Hier gaan de paprika’s ook goed. Ze staan buiten in pot. Heb nooit eerder zoveel vruchten gehad.
 4. Alledrie de planten hebben bij mij ook een beetje meeldauw. Eentje buiten heeft al een paar dagen geen komkommers gegeven maar ziet er verder goed uit. Zowel de binnen Sonja als de buiten Sonja geven aardig. Van de drie planten samen hebben we ongeveer iedere dag een komkommer, maar dan laat ik ze niet zo groot worden. Geel/bruin vruchtje heb ik in het begin ook paar keer gehad. Daar groeide ze toen wel gewoon overheen.
 5. Als het beschikbaar is eten wij regelmatig okra. Gewoon als hoofd groente dus bij voorkeur zonder slijmerigheid / binding. We snijden ze in stukjes van ca 1 cm. Het is dan wel gewoon smaakvol. Hier in Nederland halen we het bij de Turkse supermarkt. Ik heb zelf geen substantieel verschil gemerkt tussen verschillende soorten. Mij is ooit verteld dat okra volledig gaar gegeten zou moeten worden om maag irritatie te voorkomen. Ik heb nog nooit geprobeerd om het niet volledig gaar te eten, maar goed om te horen dat er ook andere ervaringen zijn!
 6. Wij hebben ook twee jaar okra geprobeerd. Beide keren mislukt maar ze hebben veel warmte nodig en wij hebben ook geen echte kas. Denk je niet dat het ondertussen wat laat in het seizoen is? Met betrekking tot de slijmerigheid - om dat te voorkomen na het wassen eerst volledig laten drogen / afdrogen. Na het snijden in stukjes eerst zonder andere ingrediënten roerbakken in wat olie tot ze gaar zijn. Daarna kan je zonder slijmerigheid evt verder bereiden.
 7. Ik heb een vergelijkbare ervaring als Patrijs. Daarbij moet er wel een behoorlijke laag aangebracht worden (minimaal 10 cm). Met een dun laagje verdwijnt het snel en kreeg ik vooral droge brokken. Verder doe ik het alleen bij bepaalde planten: mais, pompoen en courgette. De rest gaat op de composthoop.
 8. Haha ja dat zijn twee mieren. Daaronder zitten de luizen. De meeste Sonja’s groeien hier krom. De eerste rechte komt van buiten. Ik had geduld tot 24,5 cm. De productie komt nu wat meer op gang. Als we eenmaal genoeg komkommers te eten hebben zal ik ze voor de wedstrijd wat langer laten hangen.
 9. Het avondeten en 2kg bosbessen uit de verlenging van onze moestuin 😊.
 10. Één van de buiten Sonja’s begint hier last te krijgen van luis. De plant zelf ziet er wel happy uit en groeit redelijk goed. Ik zal de komkommer er morgen afhalen en hem dan afspuiten. Hoop dat dat helpt.
 11. Ik krijg de melding die loes aangeeft de laatste week (of twee?) ook regelmatig.
 12. Hier de eerste buiten Sonja geoogst. Ook een hele kromme. Ik denk teveel vocht verschil. De voorkant is nog dun maar de achterkant werd alleen nog maar dikker. Zeker geen winnaar, maar de plant groeit mooi door.
 13. Nu de peulen en doperwten op zijn retour lijken de eerste boontjes zich aan te dienen. De eerste mini peulen zitten hier aan de stamboon Opera.
 14. Ik heb hier eerder van gehoord, maar heb nog geen echte succesverhalen gehoord. Ik lees nog weinig echte eigen ervaring met teelt in het najaar. Heeft iemand met succes buiten de kas een redelijke doperwten oogst in het najaar weten te krijgen? en zo ja, welk soort gebruikte je daarvoor?
 15. Hier was de komkommer behoefte te goot de eerste Sonja is genuttigd bij het avondeten. Ik had ook het idee dat ze nu dikker ipv langer worden. Kan aan mij liggen. Voor de slacht Dat opmeten wordt nog wel een dingetje denk ik. Is heel lastig met zo’n kromme komkommer. Vooral omdat de hoek waaruit je de foto neemt heel veel uitmaakt. Wellicht meet ik verkeerd? Anyway hij was 21 cm, zowiezo geen winnaar… Maar wel erg lekker
 16. Ik heb niet zoveel verstand van toppen. Ben benieuwd naar de tips van anderen. De komkommer in het kleine kasje groeit over de grond en wordt vanuit praktisch oogpunt getopt als ze bij het einde van het kasje is 😊 De twee grootste komkommers in het kasje: waarschijnlijk worden ze gegeven de huidige komkommer behoefte voor het einde van de groei geslachtofferd. De buiten Sonja’s zijn minder ver maar groeien ook door. Deze heeft zijn eerste vruchtje afgestoten. Een nieuwe is op komst en ziet er gezond uit. En deze staat in de wind maar lijkt zich daar niet aan te storen en heeft ook al een kleine komkommer. De Sonja’s lijken niet zo heel lekker te zijn voor slakken. Ik heb diverse sporen gezien, maar de bladeren worden hier niet of nauwelijks gegeten…
 17. Ik heb buiten ook twee paprika planten staan. Ze stonden al in bloei. Op basis van de tip van Mellie heb ik de eerste grote bloemen toch maar verwijderd. Ik heb niet alle kleine bloem knopjes verwijderd dus hoop op een soort optimale tussenweg 😊
 18. Ik heb dit jaar voor het eerst tuinbonen. Had al veel gelezen over de luizen en die zaten er veelvuldig in. Tot een week of twee geleden. Ik denk dat de musjes ze schoon hebben gegeten. Vorige week probeerde ik een boon te oogsten maar het bleken nog mini boontjes. Is er een manier om te zien dat de tuinbonen klaar zijn om te oogsten?
 19. De eerste snack komkommers. De plant staat buiten dus dat is best rap gegaan.
 20. Hier groeien de Sonja’s langzaam door. In het kasje zijn er nu twee vruchten tegelijk in ontwikkeling. Zal de lengte wel niet ten goede komen, maar kan het voor de eerste even niet laten om ze beide te houden. De Sonja’s buiten groeien langzamer maar groeien wel.
 21. Ik heb geen goed knoflook jaar. Inmiddels de eerste soort geoogst. Dit is de vierde generatie van wat ooit een biologische supermarkt knoflook was. In andere jaren groot succes en vroeg oogstbaar. Nu zeer matig. Kleine bollen. Vaak nog geen tenen. De stelen waren ook veel dunner dan andere jaren en ze waren al helemaal plat gaan liggen. Zowel in de volle grond als in pot. Wellicht hebben ze een periode te droog gestaan. De meeste hadden aan de buitenkant een soort zwart vlies. Nu alleen mijn hoop gevestigd op twee grote potten morado’s.
 22. Kunnen jullie uitleggen hoe jullie roomboter maken? Wij hebben het nu een paar keer geprobeerd van rauwe melk, maar twijfel nog een beetje over de structuur van de boter, die erg zacht is. Wij koken de rouwe melk niet eerst.En we gebruiken geen karnemelk. Zou dat wel moeten? 1) Laten de room in nog een dag naar boven komen en scheppen dat af 2) Indien er toch nog teveel melk in zit herhalen we dat nog een keer 3) Room een dag laten ademen buiten de koelkast? 4) Schudden tot er boter ontstaat 5) Boter goed wassen. Dit is soms lastig omdat de boter erg zacht is en daardoor overal aan blijft plakken Hoor het graag als jullie tips hebben hoe dit proces te verbeteren!
 23. Die twee Sonja’s buiten groeien met de temperatuur van de afgelopen dagen heel traag. Die hebben 1 vrucht per zes bladoksels. Mannelijke bloemen heb ik tussendoor ook verwijderd dus niet geteld. De Sonja in het mini kasje groeit sneller en komt op ongeveer 1 vrucht per 3 bladoksels. Ik denk ook dat het nog wat te vroeg is voor conclusies. Wel zie ik al dat we een hele klus gaan krijgen om de mannelijke bloemen steeds te verwijderen….
 24. Ik heb dit (vroege) voorjaar een aantal doordragers van frigio stekken gepland (Ostara). Ze zijn goed aangeslagen en maken nu al uitlopers aan. Moet ik die weghalen om de planten eerst groter te laten worden? Of kan de plant dat wel aan?
×
×
 • Create New...