Jump to content

Goudsbloempje2

Members
 • Posts

  173
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Goudsbloempje2

 1. Ik heb herfstframbozen en dan laat ik ze altijd zitten. Wegknippen heeft volgens mij ook geen zin. Er worden nu geen nieuwe frambozen meer gevormd en straks knip ik de meeste takken weer tot aan de grond terug. Ik pluk overigens alle rijpe frambozen tegelijk. Maar ze rijpen niet tegelijk af. Als ze eenmaal rijp zijn duur het ook niet lang voordat ze overrijp zijn. Meestal zit daar maar een paar dagen tussen.
 2. Altijd fijn om na een week vakantie zo terug te komen in de moestuin….
 3. Iemand een idee wat de naam van deze pruimpjes is? De boom stond al in de tuin toen we het huis kochten en heeft de eerste twee jaar niet gegeven. Goed compost geven lijkt dan toch te helpen…
 4. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Groenbemesting
 5. Ik ben zelf geen expert, maar omdat ik vooral tomaten buiten kweek heb ik daar dit jaar wel op geselecteerd. Ik had Cherry Falls. Dat is een struik kerstomaatje. Ik had ze in pot staan en deze maakte al heel vroeg tomaatjes aan. De eerste week van juli was de eerste rijp. Deze planten zijn nu allemaal ‘klaar’ en hebben plaatsgemaakt voor palmkool. De vleestomaat ashleigh maakte in sommige planten ook al snel vruchten alleen duurt het afrijpen met dit weer dan toch lang. Wel lijken er nu meerdere tegelijk af te rijpen. Deze hebben op enkele bladeren phyto gehad, maar geen van de planten hebben het in de stam. Verder heb ik nog een cherry stam tomaat - sweet aperitif - die kreeg de phyto het eerste in de stam. Eind juli rijpte daarvan de eerste tomaatjes af. Ben wel benieuwd naar andere soorten die vroeg afrijpen.
 6. Toch lukt het hier buiten ook wel - ook zonder chemicaliën, maar met een grote plant afstand en iedere dag zorgvuldig aangetaste blaadjes wegknippen. En heb voor vroeg afrijdende rassen gekozen. Voor de vleestomaten duurt het bij dit weer dan toch nog lang, maar nu dan eindelijk de eerste. We hebben dit jaar niet genoeg om in te maken, maar de afgelopen weken wel genoeg om lekker van te eten. Er hangt ook nog genoeg aan. Helaas gaat wel een deel verloren aan de phyto.
 7. Ik heb ze ook ontvangen @Flupheel erg bedankt! Ik ben ook op zoek naar kweektips en heb wat specifieke vragen: Kunnen / moeten ze nu gelijk geplant worden? of kan in het voorjaar ook nog? Zon? Of is schaduw ook ok? Ik las ergens dat ze ook goed in pot groeien. Ik wil zowel pot als volle grond proberen. Hoeveel kunnen er in een pot met ongeveer 20cm diameter? En wat is de plant afstand in volle grond? Ik las ergens 20x30 maar op de foto’s die ik zie lijken ze veel dichter op elkaar te staan.
 8. Hier is de enige kanshebber doorgeschoten en een klein venkeltje gebleven. 220 gram Daarmee geef ik het op. Tenzij de nieuwkomer ineens heel hard gaat groeien….
 9. Hier ook een slecht jaar hoor. Ik moet de eerste courgette zelfs nog oogsten, maar het lijkt er zowaar op dat het binnenkort gaat gebeuren. Bij mij komt het ook vooral door slakkenvraat in het voorjaar. Daardoor zijn heel veel zaailingen maar ook echt al grote planten helemaal verorberd. De slakken blijken ook dol op de bloemen… Drie pompoenen zijn eindelijk goed op gang. Twee planten hebben zes mooie (nog kleine) vruchten gemaakt. De andere is een enorme plant maar nog geen enkele vrucht. Daar beginnen nu pas langzaamaan vrouwelijke bloemen in te komen. Nog twee andere planten zijn nog heel klein. Ik heb van die komkommers die geen bevruchting nodig hebben. Die hebben een goede vruchtzetting maar de groei gaat langzaam. We oogsten daar wel gewoon van, maar ik denk een kwart van wat we vorig jaar hadden - ik neem aan door de veel lagere temperatuur. Het enige dat hier nu echt goed groeit zijn boontjes.
 10. Als je er genoeg hebt zou ik er ook graag een paar willen.
 11. Ik ben zelf dol op de pepermunt - die ook echt naar pepermuntjes smaakt en ruikt. Heeft bij ons minder diep liggende nerven dan de anderen.
 12. Ja, dat lijkt mij ook. Ik heb geen ervaring met het beestje, maar wij gebruiken geen chemicaliën in de tuin, is er ook een biologisch alternatief beschikbaar? Wet lijkt overigens in 1995 te zijn ingetrokken Wet
 13. Het is moeilijk te zien op de foto, maar ik zou ook denken buxus mot. de aangegeven blaadjes lijken onderaan de plant te liggen. Hoeft overigens niet te betekenen dat ze afgeschreven zijn. Wij hebben hier het overgrote deel van de (geërfde) buxus gerooid. Wat er nu nog staat wordt veel minder aangevreten. in de tijd dat dat wel zo was heb ik handmatig veel rupsen verwijderd (wij doen niet aan chemicaliën) Ik denk dat de mot er nu minder op afkomt omdat het nu maar een paar losse planten zijn ipv een hele haag en dat de vogeltjes deze hoeveelheid beter weggewerkt krijgen. De aangetaste delen welsnoeien en in het voorjaar goed bemesten.
 14. Ik heb biologische Glorietta en Cammeo zouden met 9/8 en 10/9 sterk bestand moeten zijn tegen phyto maar dat valt me toch tegen. De Glorietta kreeg al vroeg last, ik denk van Alternaria. Nagenoeg alle planten hadden daar last van terwijl een deel thuis in pot stond en een ander deel in de moestuin in de volle grond. Later kwam daar in de volle grond phyto overheen. De planten waren sterk aangetast. Ik heb niet afgewacht en de aardappelen geoogst. De oogst was beperkt maar de knollen niet aangetast. De cammeo heeft lichte phyto aantasting aan de bladeren maar zit er nog in. Het is een hele late soort en daar heb ik nu wel spijt van. Ik vraag me af of er überhaupt wat van te oogsten valt als ik ze vroegtijdig moet rooijen.
 15. Volgens mij betekend dat voor bietjes dat je geen snelle voeding geeft, maar wel gewoon basisbemesting. Ik kweek op zandgrond, die maak ik los en voor het zaaien doe ik er dan een laagje compost op. Als de planten eenmaal een stuk gegroeid zijn krijgen ze een handje houtas.
 16. Het blad ziet er wel ok uit denk ik. Die vlekken heb ik ook maar ik heb niet de indruk dat het direct het resultaat beïnvloed. Ik kan het moet zo goed zien maar is de grond misschien te schraal. Hebben ze voldoende voeding? Anders zou ik ze nog een beetje geduld geven.
 17. Kan je een foto toevoegen? Wellicht geeft dat meer inzicht en ideeën. Hier groeien ze ook niet zo hard, maar ze komen wel. Heb er ook nog niet zo heel veel kunnen oogsten dit jaar. Op het zakje zaad staat meestal een houdbaarheidsdatum. Tweede jaar lijkt mij voor bieten niet veel.
 18. Het is een heel bijzonder seizoen. We hebben goed uit de tuin kunnen oogsten maar het is niet de rijkdom van de afgelopen jaren. De slakken, mineer en schimmels hakken er goed in. Maar er zijn ook veel mooie dingen. Bij de moestuin wordt er in de andere tuinen heel slordig omgegaan met phyto, waardoor ik de vroege aardappels ziek werden in ik ze allemaal heb moeten oogsten. Het resultaat viel erg tegen. De late aardappelen waren maar zeer beperkt aangetast dus die zitten er nog in. Tomaten probeer ik daar al jaren niet meer - die staan thuis. 4 cherry struiktomaatjes in pot en 15 tomaten in de volle grond, waarvan 3 onder een afdakje. De struiktomaatjes hadden al vroeg ergens last van waarna ik eind juni alle bladeren en bloemen eraf heb gehaald. Een goede zet want ik kan nu al een tijdje iedere dag 1-2 handen oogsten terwijl de cherry tomaatjes in volle grond af beginnen te rijpen. Ook de meeste andere tomatenplanten gaan goed, maar ik maak e wel zorgen om de opkomende phyto. Tot nog toe alleen gespot op enkele (inmiddels verwijderde) bladeren. De courgettes die we andere jaren in overvloed hebben hebben tot nog toe nog niet gegeven. Combinatie van slechte opkomst - nieuw zaad maar maar 1 op 4 kiemt en heel veel slakken vraat (RIP 4 planten) Ook minder bietjes en wortel door de vele vraag, maar doordat ik ze veelvuldig heb gezaaid hebben we wel oogst en verwacht ik nog meer Ook de pompoen kwam door de slakkenvraat slecht op gang, maar vier planten zijn nu goed aangeslagen. Een vijfde probeer ik nu toch te beschermen met een slakkenval. Andere dingen lukken wel. Door de vele regen hebben we een enorme bessen en aardbeien oogst gehad. En ook de knoflook oogst was goed. De minikomkommers in de koude bak geven minder als vorig jaar, maar toch ook wel goed. De planten zien er goed uit dus ik verwacht nog meer. De buitenkomkommers beginnen nu ook te komen. Ik ben zeker niet ontevreden over de paprika’s buiten in pot, die sneller op gang komen dan de pepers. Over de pepertjes maak ik me nog wat zorgen. Sommige worden zwart. Is dat schimmel en moet ik die verwijderen? De boontjes doen het net als vorig jaar erg goed. Eerst de stamboontjes maar inmiddels geven ook de stokbonen goede oogst. Ook de mais lijkt er goed bij te staan. Nu maar afwachten wat de tweede helft van de zomer brengt. Ik hoop op veel mooie zonnige dagen met af en toe een buitje.
 19. Boontjes met paneer. Met de boontjes, (cherry)tomaat, ui en koriander uit de tuin. Allen de melk en kruiden komen van buiten. Voor de ui gelijk een van de laatste keren, want die oogst is door mineervlieg en slakken bijna helemaal mislukt.
 20. Ik laat ze altijd gewoon groeien tenzij ze een ander gewas echt om zeep helpen. Heb wel vaker meerdere goede vruchten per rank gehad en meestal plant ik ze ergens waar ze wel een beetje kunnen uitdijen.
 21. Hier ook veel besjes. Hij staat bij ons in pot en ik heb de indruk dat hij door de vele regen aanzienlijk harder gegroeid is dit jaar dan in eerdere jaren.
 22. Stambonen voor de late teelt in afgeknipte melkpakken. Moet nog beslissen of het daarna volle grond of in pot wordt.
 23. In aanvulling op wat eerder is genoemd - Snijbiet
×
×
 • Create New...