Ik had bataten van de ekoplaza gekocht en daar stekken van gemaakt (zie grappige foto's op dit forum). Ik vind de ecoplaza een prima winkel, maar hun bataten zijn hiervoor niet erg geschikt. Na een week of 5 waren er nog nauwelijks stekken aan, dus maar in de volle grond geplant. Toen deden ze het wel, daar nog wat stekken van gemaakt. Maar ondanks een erg zonnige zomer was de oogst van ongeveer 8 planten slechts 1 maaltje. Alle knollen waren zo groot als een lucifersdoosje. Mijn buurman op de tuin had hetzelfde gedaan, maar dan met bataten van een lokale toko. Die had een geweldige oogst. Daaruit concludeer ik dat het dus echt belangrijk is met welke bataat je stekken maakt. Bij Vreeken kun je een bataat 'training 65' bestellen die al een paar jaar in ons klimaat wordt veredelt. Die heb ik al eens gehad en dat was een goede oogst. Helaas overleefde mijn knol de winter niet in de kelder. Vreeken levert die plant pas in mei, dus dat is eigenlijk al veel te laat om nog stekken van te maken. Komend jaar ga ik (als mijn buurman) 2 bataten bij de lokale toko kopen in januari en daar in water stekken van maken zodat ze na ijsheiligen stevige planten zijn en buiten geplant kunnen worden.