Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Chayote of Labusian kweken.


appelvrouw

Recommended Posts

Je kunt ze gebruiken als courgettes/zomersquash. Ze groeien zoals een pompoen, aan een lange sliert of slierten en ze kunnen tegen een gaashek opgroeien bv..dat groeit het hek mooi dicht.

Deze komen uit Z Frankrijk, maar oorspronkelijk is het een Mexicaans ding dus. Ik weet dat je ze in een pot moet planten, maar dan gaat ie groeien..en ik wil daar zo lang mogelijk mee wachten..dacht ik.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Ik heb wat gevonden..op een vertaalde pagina:

 

 

Het is zo dat chayote zaden niet kunnen worden gedroogd en opgeslagen om te worden geplant: Het ontkiemt alleen binnen het fruit - en zal vaak doen, terwijl nog steeds op de wijnstok - dus het zaad moet worden geplant met zijn vlezige "shell" intact. De plantaardige peer teler eerste stap is dus om een ​​markt te vinden (probeer een gebied met een grote Spaans-sprekende bevolking) waar chayote wordt verkocht in de late herfst. (Het maakt niet uit of het fruit is in koude opslag en plastic-verpakte.) Koop meerdere ... zet ze weg in een donkere, koele (niet vriezend) plaats ... en wacht. Het zaad spruit zal verschijnen en verlengen in de duisternis. In februari zou moeten zijn ongeveer zes centimeter lang.

 

Dan, als u in de buurt - net als de meeste delen van Noord-Amerika - is nog niet vorstvrij, zet de gekiemde chayote in een pot met de punt van de nieuwe groei net gluren uit de grond. Zet hem in een zonnig raam, houd het gedrenkt, en plant het buiten zodra het weer warm genoeg is. (Mocht u woont in een zone, als de onze, die meestal blijft boven het vriespunt in februari, kunt u gewoon planten de gekiemde vrucht waar u maar wilt om te groeien.)

 

Read more: http://www.motherearthnews.com/oganic-gardening/growing-chayote-zmaz80ndzraw.aspx#ixzz2Bo1v79qo

 

Het schijnt dat je de hele plant kan eten..de vruchten, de stengel. het blad en uiteindelijk de wortels...topplant, en nu maar hopen dat hij lekker is

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

Chayote(Sechium edule)

 

Deze krachtig klimmende vaste plant heeft verdikte,knolachtige wortels en drie-tot vijflobbige,fijn gezaagde,tot 25 cm lange,hartvormige bladeren.De lichtgele mannelijke bloemen verschijnen in lange trossen;de vrouwelijke bloemen hebben een groene tint.De vruchten verschijnen in de zomer.Ze zijn vorstgevoelig en hebben veel ruimte nodig om te kunnen groeien.De grote,harige,groene vruchten kunnen worden gekookt,gebakken of gestoofd,maar als ze te lang gekookt zijn gaat de smaak eraf.

Deze planten gedijen alleen in warme gebieden,in goed doorlatende,losse grond,goed vermengd met goede compost.In de groeiperiode hebben ze extra water nodig,Voordat de plant gaat bloeien,zijn er 12 uren licht per etmaal nodig.Vermeerdering door zaad/stekken.Men kan de hele vrucht op zijn kant leggen,met de smalle kant iets boven de grond.

 

m.v.g.

hans

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Het is een heel mooi gezicht. De Chayotes die ik niet heb opgegeten (en wat blijven ze lang goed zeg, ik kan ze nu nog eten, zonder dat ze in zand turf zaagsel oid bewaart moeten blijven..ze lagen gewoon in mijn voorraadkast) beginnen te spruiten.

Er komt een wit spleetje ( ) naar buiten schuiven en dan komt er nu een piemeltje plant uitgezet..een prachtig gezicht

 

img984887931356814378.JPG

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 4 months later...

Die van mij is gisteren naar de tuin verhuist en heb ik vandaag in de grond gezet.

 

Was ook wel tijd aan de wortels te zien...

 

img0637-chayote38241370813028.JPG

 

Omdat er maar 2 doperwtplantjes overleefd hebben, was er daar plaats voor de Olijfkomkommers én de Chayote dus.

 

img0638-chayote54201370813082.JPG

 

Rechts staat de Gele Mosterd (erg laag dit jaar...) en er zwerft ook nog allerlei Rode Tuinmelde in de buurt rond. Achteraan staan de peulen.

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Hoe is het met jullie Chayote lady`s?

Mijne heb ik in de kas geplant op een plek waar een lekje zit..en hij gaat als een speer. Nu krijgt hij plots grote bladeren, en is al meer dan een meter. Nog geen bloemen gezien.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mijn post is ruim te laat maar misschien interessant voor jullie. Ik woon in Amsterdam en ik heb 2 chayote planten in een pot in de tuin. Als kind in Suriname heb ik het vaker gegeten dus toen een familielid me vorig jaar nazomer 2 chayotes gaven was ik blij. Zij heeft een grote plant in de tuin dat groeide als een druif. Maar ik wist niet hoe ik t moest bereiden dus bleef t in de groentela. Er kwam na een paar weken een spruitje uit dat steeds groter werd. Dit jaar april (dus na 6 mnd) heb ik t opgepot en nu heb ik twee mooie planten. Helaas nog geen bloesem. Maar met deze temperaturen deze zomer verwacht ik wel dat t wat gaat doen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...