Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Wat gebeurt er met onze appelboom?


Recommended Posts

Onze appelboom is vorig jaar herfst verhuisd naar onze nieuwe volkstuin. Leek allemaal heel goed te gaan, er zat veel bloesem in wat nu is uitgebloeid.

De bladeren echter gaan aan de uiteinden krullen en worden dan steeds donkerder en uiteindelijk zwart. Ik heb geen beestjes (rupsen/luizen/torren etc.) kunnen ontdekken. 2 Jonge perenboompjes, wel gewoon vorig jaar gekocht en voor het eerst geplant, beginnen ook al een beetje dezelfde verschijnselen te krijgen, staan er enkele meters vandaan.

Wat is het en wat moet ik doen? is dit zoiets als bacterievuur? Is er dan nog hoop? Boom is wel flink gesnoeid in het najaar na het verplanten.

 

img241147051370012484.JPG

 

img241298571370012576.JPG

Recentelijk gepromoveerd tot 'Moestuingeeltje' (na 5 jaar tuinieren)/i]

Link to comment
Share on other sites

Hoi Frank,

 

De eerste foto ziet er wel bekender voor je uit? wat dacht je toen je die foto zag? die foto is namelijk van het perenboompje die 2 meter van die appelboom (foto 2) staat. Ik weet niet goed of ik nou als een gek alle aangetaste blaadjes moet verwijderen of niet. Weer een paar meter verder staan namelijk nog mooiere nieuwe appelbomen, een kersenboom en een pruimenboom waar (nog?) niks mee aan de hand is, die komen bij jullie vandaan (fruitbomen.net) en die wil ik koste wat het kost gezond houden.

Recentelijk gepromoveerd tot 'Moestuingeeltje' (na 5 jaar tuinieren)/i]

Link to comment
Share on other sites

Hetgeen ik aan denk, zonder daar erg zeker van te zijn hoor, maar wat ik dan meestal doe bij zoiets, is de logica proberen te volgen van wat er gebeurd met zo'n boom.

 

Ik denk aan de wortels

Je hebt hem verpoot afgelopen herfst zeg je. We hebben een zware rare winter gehad. Hoe was zijn kluit bij het verpoten ? Hoeveel wortels ten opzichte van de kruin ?

 

Waarom denk ik aan de wortels. De boom heeft goed, normaal gebloeid. Dat doet een vruchtboom ook min of meer onafhankelijk van zijn wortels he ? Ik bedoel; een afgesneden tak zal goed bloeien op een vaas. Maar daarna heeft ie een probleem. Daarna wil hij blad maken en aan de groei ( = verdamping ).

Wellicht zit het m in de wortels , in de hoeveelheid, in woelmuizen ? in Mollen ? In slechte of geen kluit. whatever.

 

Na de bloei lijkt alles goed te gaan , en dan krijg je tóch dit ( in wezen verdroging denk ik )

 

Ik weet het écht niet he ? Maar zoiets bedenk ik me dan. Overigens, ook bij mij is dit al eens gebeurd met een appel, dat het er zó uit ging zien, die groeide er overheen.

 

Andere optie: staat ie heel nat ?? ( té nat dus ) Of stond hij deze winter te nat ? Dan is het ook verdroging, hoe raar dat ook klinkt. De wortels kunnen niet normaal meer functioneren.

Link to comment
Share on other sites

Foto 1 lijkt mij op windschade/koudeschade. zou ik me ook niet zo druk over maken op het eerste zicht.

Foto 2 lijkt mij ook zorgwekkender , niet direct een idee.wat vooral vreemd is , de topscheuten lijken wel in orde te zijn.

word het steeds erger nog ? Verdroging , kweet niet , zijn ze daar niet te zwart voor van kleur ?

Link to comment
Share on other sites

Bedankt voor al jullie reacties!

Het doet me deugd dat die plekken op het perenboompje (foto 1) waarschijnlijk niks met de appelboom te maken hebben en onschuldig is. Ik als volkstuingroentje google al snel en zie dan een plaatje van iets wat er op leek dacht ik (bacterievuur) niet wetende dat dat een behoorlijk ernstige bacterie is en de kans daarop vrij klein is, gelukkig maar!

Ik zie geen slijmdruppels zitten

Ik heb de boom niet zelf verplant, dat heeft mijn vader gedaan, maar hem kennende heeft hij de boom goed uitgegraven en de kluit zo groot/ compleet mogelijk eruit gehaald. De boom kwam uit kleigrond en zit nu weer in kleigrond. Wat goed zou kunnen is een te natte plek. We hebben op onze volkstuin kleigrond gemengd met wat veen, op de ene plek zit wat dikkere klei dan op de andere plek. Ondanks ophoogpogingen/ extra aarde en compost/ geulen voor afwatering zijn sommige plekken toch aardig nat, al dacht ik dat dat wel meeviel bij deze boom.

Verdroging dus ondanks nattigheid? Ik leer veel dingen hier!

 

Wat misschien ook kan meespelen (sowieso bij het andere boompje) is dat we op een nieuw volkstuincomplex zitten sinds vorig jaar, dus veel open gebied met veel wind.

 

Ik ga even afwachten hoe de boom zich verder zal ontwikkelen, het stelt me in ieder geval gerust dat het waarschijnlijk niet zo ernstig is dat mijn boompjes allemaal dood gaan.

Recentelijk gepromoveerd tot 'Moestuingeeltje' (na 5 jaar tuinieren)/i]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...